Şimdi Ara

Kriz Geliyor - Muş?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
218
Cevap
4
Favori
6.309
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar ahali..

    Son gunlerde isler biraz karisik. Az cok fikriniz vardir olanlarla ilgili. Yoksa da ulke gundemi bolumunde bir dolu konu bulabilirsiniz.

    Bu ara haberlere cok bakamadim. Netten takip etmeye calisiyorum. Ulke gundemindeki konulara bakip da karamsar olmamak mumkun degil.

    2001de cocuktum. Ama hatirliyorum karnimizi doyurmaya parayi zor buluyorduk. Annemin aglamasini bile hatirlarim yillar sonra.

    Su an icin daha kotusu olabilecegi soyleniyor. Bolumden dolayi otomobille ilgili konusuyorum. Disari tasirmadan. Kimisi diyecek ulke ne hale gelecek sen ne diyorsun. Bir kez daha diyorum. Otomobil genel burası.

    Henuz erken biliyorum fakat ileride ne olur durumlar sizce?

    Arac, sigorta, akaryakit fiyatlarında ne gibi gelismeler olur?

    Arabayi elde tutmali mi? Yoksa satip beklemeli mi?

    Ne dusunuyorsunuz?

    2001 krizini yasamis biri olarak bu belirsizlik korkutuyor acikcasi beni.

    Ekleme: Haberlere baktim farkli kaynaklardan. Su an icin kriz olacagini dusunmuyorum. Sayet basbakan vr cbaskani atissaydi olabilirdi. Ama sorun yok. Ileride ne olur bilemeyiz tabi

    Not: Kardesim korkutmayin adami.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pi -- 5 Mayıs 2016; 7:59:09 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Türkiye gelişmiş ülkelerin seviyesine bu halk yapısıyla ulaşamaz.Bu olayın siyasetle veya partiyle uzaktan yakından alakası yok.Ben öğretmenim,eşim de öyle.Basit bir mantıkla size camiamı anlatayım:
    1-ben 750 tl ye telefon aldım,eşime ise 500 liralık bir telefon aldık.Eski telefonum optimus l5i babama vermem hasebiyle.işimizide fazlasıyla görüyor,ki köy yerindeyiz fatura vs şu bu tüm bankacilik işlemlerini telefondan yürütüyoruz.Şu anda bulunduğum okulda 2000tl nin altında telefon kullanan yok,birçoğu daha önceden 2000e aldığı telefonun yerine iphone 6 s6 gibi modeller aldılar.
    2-Laptopumu alalı 7 sene oluyor,o zaman 990a almıştım,ki laptop fiyatları inanılmaz yüksekti.arkadaşlardan laptop tavsiyesi isteyen oldu,adamın girdiği facebook twitter internet explorer kullandığı word,aldığı bilgisayar 3000tl.Eşime laptop lazım oldu,649 tl ye aldık.Başımızdan aşıyor.
    3-Yan komşum okulumuzda müdür yardımcısı.eşi çalışmıyor.elinde asus zenfone 5 var.günde 1 pakete yakın sigara içiyor.adam telefon değişmeyi düşünüyor.sadece düğününe giden para 25 bin tl.Sebep?adetler böyle.Benim nikahıma harcadığım para 6 bin tl,o da fotoğrafçısından oteline balayı tatiline kadar komple hepsi.Ben evime beyaz eşya aldım çam mak 600 bulaşık mak 800 buzdolabı 700,adam bunlara ankastre muhabbetine 4000tl bayıyor.
    4-Araba almaya niyetlendim,köy yerinde olduğum için broadway düşündüm.Millet dalgasını geçti,yok alınır mı yok yakışır mı kredi çek 0 al.Sonradan birikmiş paramla babamdaki aracı aldım,ona da yeni corolla aldık.toplasan 7 bin yapmaz yaptığı km senede.Almasın diye dünyanın kavgasını ettim,dinletemedim.30 35 bine alacağı 2. eli olmayan bir araba hem onu konforlu gezdirir hem de 20 bin tl si cebinde kalırdı.Örnek:
    https://www.sahibinden.com/renault-laguna-2.0-t?price_min=30000&price_max=35000
    5-öğretmen camiası daha da fena.Adama 35 40 bine araba öneriyorsun 2. eli yok diyor,lpg diyorsun ay patlar diyor,gidip dizel otomatik diye 80 bin tl para bağlıyor,faizle para 100 bin tl oluyor,parasızlıktan arabayı yerinden kımıldatamıyor ondan sonra geçinemiyorum diye yırtınıyor.
    6-Fakir edebiyatı yapan adam resmen it gibi ürüyor,3 çocuk 4 çocuk.Soruyorsun adama yav kardeşim 1 tane yap yetmiyor mu, Allah deldiği boğazı aç koymaz diyor.Ondan yetişen çocuk zaten imkansızlık içinde,sokaklara salınıyor.
    7-Toplu taşıma muhabbeti açıldığında forumda konuşulanları biliyorsunuz,elin gelişmişlikte sana 500 fark çeken japonu böyle toplu taşımaya bile gıkını çıkarmıyor,arabasına binmiyor.bizde herkes ağa ya,kalabalık şekerim diyor.Ondan sonra benzine sigortaya bilmemneye küfür ediyor.

    Yani uzun lafın kısası,bu ülkede eğer soyulmak istemiyorsanız yapılacak şey defansif yaşamaktır.Arabana zırt pırt binmeyeceksin,iphone peşinde koşmayacaksın,paranı israf etmeyeceksin,yatırım yapacaksın,domuz gibi üremeyeceksin,karım çalışmasın muhabbetine toprak ağası havalarına girmeyeceksin,din iman Allah kitap faiz ödemem muhabbeti yapıp 50 binlik arabaya 80 bin tl vermeyeceksin.tasarruf edeceksin,Ha bir de mümkünse oyunu barajı geçmeyen partilere vereceksin.Çünkü barajı geçen her parti ülkeyi yönetmeye değil seni söğüşlemeye gidiyor oraya.
  • Ulke gundemindeki konular buyrun

    http://forum.donanimhaber.com/forumid_2108/tt.htm

    Azili partili diye bildiklerimiz bile pembe bakmiyor gordugum kadariyla

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2001 krizi gibi bir kriz beklemeyin. Çok daha dehşet verici birşey büyüyerek geliyor. Ama bu ne zaman gerçekleşir kestirmek zor. En iyisi borçları sıfırlamak özellikle kredi ve döviz borçlarını. Kenara koyabiliyorsanız döviz koyun. Sonrası meçhul ama gelirse yıkıp geçecek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Desenize sonunda piyasadaki balon patlıcak Allahtan param dolarda ilerde kıymetlenecek diollar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ahalil kullanıcısına yanıt
    Halbuki istikrar yeni gelmisti. Ne guzel refahlanmistik. Bu kadar miydi? Kredi çekecektim. Simdilik iptal edeyim madem boyle. Arabayi satip nakite çevirsek nasil olur?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mamlamoz M kullanıcısına yanıt
    Patlayacagi kesin. Ama bu kez mi olur bilemem. Ama borca harca girmeyip beklemek en mantiklisi. Dolar bugun cikip inmis. Sayet bu karmasa duzelmezse komple tepetakla olabiliriz. Ama her sey kontrol altinda imaji verirlerse bir sure daha istikrar! devam eder. Illa ki bir yerde patlayacak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben size yatırım tavsiyesi veremem haddime değil. Ancak su da var istikrar diye birşey yok. Onların hepsi boş farazi laflar. İstikrar olan ülke hergun 5 tane kolluk kuvvetini mezara göndermez. Dolar 2 yılda yüzde 50 değer kazanmaz. Koskoca holdinglere kayyumlar atanmaz. İflas eden şirketlerin sayısı 1 yılda iki katına çıkmaz. Daha buraya nicelerini yazarız gerek yok. Aracınızı borçla almadığınız sürece bence satmaya gerek yok sonuçta ihtiyaç. Bende bi ara insignia düşündüm ama elimdeki araç işimi görüyor borçla almayacaktım ama nakiti de dövize koydum kafam rahat. İnşallah beklenen kriz olmaz ama gelirse yunanistandan beter olacağız bizim kriz ispanya yunanistan krizine benzeyecek ama bizi kurtaracak AB abimiz olur mu onu da konjonktür gösterecek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ahalil kullanıcısına yanıt
    Bir bakima ben de oyle dusunuyorum. Kriz aslinda bir silkinmedir. Toparlanmadir. Bir yandan kisa vadede buyuk sorun iken ilerisi icin iyi olabilir. Yalniz soyle bir sey de var. 2001deki kazanimlarimizla simdikiler bir degil....

    Araba kismina gelirsek elimizde nakit para olursa az da olsa güvende oluruz. Ayrica tamam iyi bir sey degil. Ancak arac fiyatlari dusecektir diye dusunuyorum. Su an yuksekten satip sonra dusen fiyattan alabiliriz. Ayrica kriz zamaninda arac icin ekstra masraftan da kacinmis oluruz. Bu sekilde dusunmek hata mi olur acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eğer arabasız idare edebilirseniz satın ama dediğim gibi teoride güzel olan pratikte nasıl olur kestirmek zor. Yani kriz gelecek onun kaçarı yok. O kadar betona dökülen dolarlar birgün çıkacak bizden de bu yarın mi 1 yıl sonra mi yoksa orta vadede mi bunu biraz da konjonktür belirleyecek. Su an euro 3.41 tl dolar 2.95 yarın istifa gelecek deniyor kaç olur kestirmek çok zor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ahalil kullanıcısına yanıt
    Millet bir sure daha uyutulur gibime geliyor. Tabi hukumetin dayanabilecek gucu varsa. Yani hep boyle olmustu. Ama bu sefer ne olur bilemiyorum. Allahtan hayirlisi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yarın euro 3.6 ile uyanalım bakalım uyutacaklar mi kabusla uyandiracaklsr mi belli olmaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir isletmeci, ve para bilimci olarak Turkiye nin ne olacagi konusunda tahminde bulunmak cok zor.
    Ancak su bir gercekki, elinizde bulunan varliklari suanlik nakite cevirmeyin, hele faiz getirecek diye bankada cok fazla para tutmayin, bence hic tutmayin, imkaniniz varsa dolar alin.
    birgun cok fena bir patlama olacak, bu ekonomik patlama yarinda olabilir 1 sene sonrada olabilir, ancak cok uzun surmeyecek.

    Yapilacak en aptalca is, dolar altin, euro uzerinden borclanmaktir. Sakin boyle birseye girismeyin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ahalil kullanıcısına yanıt
    Milletten hic ümidim yok. Paralel yapmistir veya chp. Gelismemizi istemeyen dis gucler bile olabilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nanoona N kullanıcısına yanıt
    Peki dolar bugun icin kabaca 3 desek. Bir taraftan 3bin liralik dolarimiz olsa. Ve bir de tl olarak 3000imiz olsa. Aradaki fark ne kadar olur? Sadece tl cok mu kotu olur acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pi kullanıcısına yanıt
    ben 12 Eylül öncesini bile yaşadım :)
    evet emin ol 2001 krizi gelecek olan krizin yanında çerez bile olmaz
    çünkü o zamanlar bu kadar çok kredi kartı ve kredi kullanımı yoktu
    gerçi zaten 2015 yılından beri krizin içindeyiz ,sadece açıklanmıyor
    2001 yılında Ecevit çıkıp kriz var demeseydi uzun süre idare ederlerdi
    ekonomi güven işidir ,en yetkili kişi tarafından kriz var denirse ,olmasa dahi olur :)
    araç sigortasında bir değişiklik olmaz ama akaryakıt fiyatları korkunç artar (gerçi şu sıralar dünyada petrol çok ucuz ,bu nedenle 2001 krizi kadar artmayabilir)
    kriz en çok değişken faizli kredi çekenleri vurur ,tabi birde esnaf mutlaka çok etkilenir
    94 krizinde döviz çok anormal arttığı için petrolde korkunç artış göstermişti
    o zamanlar Malatya'dan Antalya'ya giderken yolda dahi zam geldiğine şahit olmuştum :)
    biraz kaba bir tabir olacak ama krizden en çok ,yediğin hurmalar ... tipli insanlar etkilenir
    krizin ağırlığına göre bırak petrolü ,dövizi belki devletten maaş alanların durumu bile sakata gelebilir

    günümüz krizi daha çok özel sektörden gelecek ,çünkü hükümet devlete ait kurum ve kuruluşların çoğunu sattı yada kiraladı
    önceleri merkez bankası fren görevi görüyordu ama onun başkanı da değiştiği için ,iş daha kötüye giderse kimse şaşırmasın
    hatırlarsınız cb. eyy merkez bankası faizleri niye düşürmüyorsun dediğinde ,mb. direnmişti
    çünkü o sıralar döviz yukarı doğru korkunç bir eğilim gösteriyordu ve mb. başkanı karşı çıkmasaydı belki o zaman krizi yaşayacaktık

    ha araç fiyatları ne olur derseniz ?
    o durumda kimin gözü araç görür ?
    ben 93 senesinde reno12 almıştım ve kısa bir süre sonra kriz çıktı
    1 yıl sonra yaptığım hesaba göre 1,5 kat zararda olduğumu gördüm ,hatta bu oran bir aralar 2,5 katı bulmuştu
    hiç unutmam bunu anlattığımda bir arkadaş ,ee o zaman niye elinde tutuyorsun dediğinde
    araba benim ihtiyacım ,yoksa bu gün satsam yarın kara geçmeye başlarım demiştim

    Allah bizlere o günleri yaşatmasın (gerçi tedbir almazsan o ne yapsın)




  • Anlattiklarini yasamadim. Ancak okumak darlanmama yetti ustam

    Cok sukur buyuk borcum yok benim. Ancak yine de iyi degil tabi bu durum. Neye yarar ki? Sonucta gemi yaniyor ve sen de icindesin. En azindan cok fazla eksiye inmem. Ama herkes ayni degil. Bosuna dememis atalar. Ayağını yorganina gore uzat diye. Bir arkadasim var. Kac tane kredi çekti, kacini digeriyle kapatti sayamiyorum. Boyle bir dolu insan var. Simdi buyuk borca girenlerin daha fazla dusunmesi gerek.

    Gecen buyuk acik filmini izledim. Eski kriz geldi aklima. O zaman cocuktum dedigim gibi. Ama bu sefer daha farkli. Daha zor ve artik 3 kisiyiz. Cok zor gercekten. Allah yardimcimiz olsun.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • zotacing kullanıcısına yanıt
    O zaman komple ulkeyi kapatip gidelim. Bu daha iyi bizim icin. Amaaa buyuk bir reform sart. Su kafayi dinden kurtarmamiz lazim. Kimisi ula ne dedi bu atayiz falan diyebilir. Anlamak isteyen anlar dedigimi zaten. Fazlasini söylemeye gerek yok

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu krizi 2007'den beri bi çıkartamadınız.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok gereksiz sıkıntıya girmissiniz bence. Ulke olarak 100 yil onceki gibi bir beka savasindan geciyorken, dahili ve harici ihanet bini asmisken bize fekaket tellalligi degil vakar ve sabir düşer. 2001 krizinden daha kotusunun olmasina nasil inanmissiniz bilemiyorum, oyle bir seyin olmayacagini az cok bu islerden anlayanlar bilir. Isteseniz de olmaz yani.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • operadakises O kullanıcısına yanıt
    Ben cikartmiyorum. Aksine iyi bakmaya calistim. Ama su konulari gorunce ihtimalleri dusunmek gerek sonucta. Ihtimalleri dusunup ona gore davranmamiz gerekli. Diger bolume bakiyorum akpyi deli gibi savunanlar bile artik birakmislar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.