Şimdi Ara

Yerli otomobilde yerli yazılım kullanılacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
187
Cevap
0
Favori
2.708
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yerli otomobilde yerli yazılım kullanılacak

     
    Türkiye’nin yerli otomobiline ilişkin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı kurumlar ve özel sektör yetkilileri ile dirsek temasını sürdürürken otomobile ilişkin olarak da hem süreç hem de özellikler detaylanmaya başlıyor.

     

    Yerli otomobilin tüm versiyonları ile 2020 yılından önce yollarda olmasını hedeflediklerini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, araçta en yeni teknolojilerin bulunacağına ve yazılımının da tamamen yerli olacağına dikkat çekiyor. Bakan yerli otomobile ilişkin açıklamalarında savunma sanayindeki “Tam Eş Zamanlı İşletim Sistemi” denilen önemli bir yazılım çalışmasının otomobile de uyarlanacağını belirtti.

     

    2016 yılı içinde seri üretimin kim tarafından yapılacağı belirlenecek olan aracın özel sektör tarafından üretilmesi isteniyor. 2016 sonuna kadar 30-40 aracın test filosunda olması planlanıyor. Bu arada %100 elektrikli, benzinli ve dizel yakıt seçeneğine sahip olacak olan araçlar, B, C ve D segmenti olacak. Aracın 2018’de kamuoyuna tanıtılması, 2019’un sonuna kadarsa seri üretime geçirilmesi hedefleniyor

     

    Yerli otomobilde kullanılacağı belirtilen yazılım, TÜBİTAK tarafından geliştiriliyor. “Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi (GİS)” olarak adlandırılan bu yazılım, insansız hava araçları, helikopter ve uçak gibi bazı savunma sistemlerinde kullanılmak üzere tasarlanıyor. Bu sayede yazılımların dışarından müdahalelere kapalı olmasına imkan tanınmış oluyor. DO-178B sertifikalı işletim sistemi ile Türkiye bu niteliklerde bir milli yazılıma sahip 12. ülke oldu.

     

    Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi Nedir?

    Tübitak’ın açıklamaları ölçeğinde GİS şöyle ifade edilmiş:
     
    “Normalde, günlük hayatta, kullandığımız işletim sistemlerinden farklı olarak bu sistemlerin üzerinde çalışan programlar gerçek zamanlıdır. Yani çalışan uygulamaların belirli bir süre içerisinde görevini bitirerek İşlemci kullanımını daha önceden belirlenmiş diğer bir uygulamaya devretmesi gerekmektedir. Bu açıdan bakıldığında normal masaüstü bilgisayarlarda kullandığımız işletim sistemlerine göre daha deterministik çalışmaktadır ve yazılımda oluşabilecek hatalardan sistemin veya diğer yazılımların etkilenmesini engeller. GİS, onun üzerinde uygulama yazan programcılara, uygulamaların birbirlerine göre olan öncelikleriyle ilgili daha fazla kontrol hakimiyeti sağlar. Hatta bazen sistemin kendi uygulamalarının üzerinde bir öncelik bile tanımlanabilir. Bu durumda GİS'lerin en önemli özelliklerinden biri, bir uygulamanın verdiği görevi bitirene kadar geçen sürede oldukça tutarlı olmalarıdır.”
     







  • otonom olmaz herhalde çok iyimserim de :D

  • yerli değilki o araba
  • gps uydumuz mu var yerlı yazılım olsun
  • derdimiz yerli araba. lan ülkenizde yaşayacak insan kalmayacak sayenizde. her gün birer ikişer şehit düşüyoruz
  • İneklerimiz ve tarım ürünlerimiz bile yerli değilken, yerli tohumu yasaklamış olanlardan gelen çok komik bir açıklama olmuş.

  • Tübitak'ın görevi yerli otomobil üretmek değil, yerli otomobil üretimini destekleyici bilimsel çalışmalara teşvik olmaktır. Ama malesef vaktinde elektrikli arabalar için verilmesi düşünülen hibeler verilmedi ve şu anda tek elden Tübitak tarafından yapılmaktadır. Keşke IHA lara yapılan destek elektrikli araçlara da yapılsaydı. Çeşitlilik ve farklı alanlarda farklı işletmelerin büyümesine imkan sağlanmış olurdu. Elektrikli araba projelerinin hiçbirine destek olunmadı ne yazıkki. Tesla'dan daha iyi araçlar yapabilecek bilim ve bilgiye sahip gençlerimiz ve endüstrimiz var. Tek eksik motivasyon.

    Ayrıca geleceği düşünüyorsak yerli otomobil kesinlikle elektrikli olmalı.

    Ben ülkemde devletin desteklediği bir sürü Boston Dynamics benzeri işletmeler görmek istiyorum.

  • Olası Sorular:

    1:) %100 yerli mi?

    2:) yazılımcı türk değilse ne anladım ben bu yerli işinden?

    3:) ithal mı olacak?

    4:) dh iyice yalaka oldu!

    5:) ülke elden gidiyor bunlar gündem değiştirme taktiği!

    6:) dondurmam neden erken eridi?



    Toplu Cevap.

    Uza ekşici...

  • ne gerek var yerli otomobile salla gitsin, ithal edelim bize böyle öğrettiler.

  • Harika olacak bu yerli yazılım.

    Tarlalarda da kullanabilme özelliği eklenecekmiş.

    İsviçre çakısı gibi yerli arabamız olacak.

    Basına yeni sızan test aşamasındaki yerli otomobilimiz;

    Yerli otomobilde yerli yazılım kullanılacak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CAFE96FA5 -- 4 Mayıs 2016; 12:51:35 >
  • İstemezükcüler erken damlamış..

  • yerli mallar haftasımı geliyor ne iş

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sonofmana

    Olası Sorular: 1:) %100 yerli mi? 2:) yazılımcı türk değilse ne anladım ben bu yerli işinden? 3:) ithal mı olacak? 4:) dh iyice yalaka oldu! 5:) ülke elden gidiyor bunlar gündem değiştirme taktiği!6:) dondurmam neden erken eridi? Toplu Cevap.Uza ekşici...


    1:)%100 yerli hangi firma varmış acaba? 2:)Anlamanı beklemiyoruz 3:)Bir yerden başlamak gerek 5:)Hiç bi iş yapmayalım ülke elden gidiyor diye feryat figan bağıralım

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ufuk-34JD58

    yerli mallar haftasımı geliyor ne iş

    yeni anayasa oylaması geliyor
  • Şase tasarımı bize özgün bir şey olsaydı iyi olurdu, tabi %100 yerli olamaz fakat yerli diye belki ucuza satarlar en azından ucuz araba alabiliriz.
    Ama arabayı aldık diyelim bunun vergisi felan aylık ve yıllık masrafıda var, en iyisi otobüse binmek gerçi ondada sıkış sıkış oluyorsun.

    Kısacası asgari ücretliye yaramıyor.

  • Bunu da yapsınlar. Yerli tohumlar da gelsin, yerli et sıkıntıları çözülsün, bir sürü sıkıntımız var onlar da çözülsün.
    Ama radikal adımlar göremiyoruz özellikle gıda sektöründe.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yerli otomobil yok ki yerli yazılım olsun. keşke olsalar...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: myhotyro

    İneklerimiz ve tarım ürünlerimiz bile yerli değilken, yerli tohumu yasaklamış olanlardan gelen çok komik bir açıklama olmuş.

    Şu yalanı bırakın

    Not: liberal demokrat parti

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mevsimsiz_kar45 kullanıcısına yanıt
    Sen yerli araba yapacaklar diye mi oy veriyorsun ?

    Olayi boyle anladiginiz icin zaten muhalefetten bi cacik olmuyor. Ne yapilsa hep kotulediginiz icin her haberde bu yorumlari goruyoruz.

    Yanlis anlasilmasin bu haberlere prim verdigimden degil, sadece her haberde altindaki yorumlardan artik baktikca milletin haline güler olduk.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu hükümeti sevmiyorum, o nedenle yapılmasın diyen kafalar olduğu sürece yapsan ne olur ? Hiç uğraşmasınlar, ithalata devam.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.