Şimdi Ara

Bu 3 gezegen tıpkı Dünya'ya benziyor: İşte yeni 'Dünya'ların tüm detayları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
1
Favori
483
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu 3 gezegen tıpkı Dünya'ya benziyor: İşte yeni 'Dünya'ların tüm detayları 

    Avrupa Güney Gözlemevi'nden (ESO) uluslararası bir araştırma grubu Dünya benzeri 3 yeni gezegen keşfetti. Yeryüzü'ne yakınlığıyla da dikkat çeken gezegenlerin hepsi aynı Güneş Sisteminde yer alıyor ve Dünya'dan yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıkta bulunuyorlar.



    ESO astronomları bu 3 gezegenin her birini güçlü bir olası yaşanılabilir Dünya adayı olarak görüyor. Yaklaşık Jüpiter boyutlarında oldukça soğuk bir cüce yıldızın etrafında dönen gezegenler ve gezegenlerin yıldızı için araştırmacılar,"Yaşam arayışları için bakabileceğimiz en iyi noktalar." ifadelerini kullanıyor.



    Güneş'ten 2000 kat daha sönük, ancak yine de iyi bir aday



    2MASS J23062928-0502285 veya sadece TRAPPIST-1 olarak bilinen ultra-soğuk cüce yıldız Şili'deki TRAPPIST (TRAnsiting Planets and PlanetesImals Small Telescope) teleskobu kullanılarak keşfedildi. Güneş'ten 2000 kat daha az parlak olan TRAPPIST-1 yıldızı Yeryüzü'ne 39 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. 39 ışık yılı her ne kadar şu anki teknolojimizle kat edebileceğimiz bir yol olmasa da astronomik anlamda yakın bir mesafeyi ifade ediyor. Örnek vermek gerekirse Yuri Milner ve Stephen Hawking'in 20 yılda ulaşmayı planladıkları Alpha Centauri yıldız sistemi 4.3 ışık yılı uzaklıkta bulunuyordu.



    Olası 3 yeni Dünya'ya ev sahipliği yapan TRAPPIST-1 aynı zamanda Güneş'in yarısı sıcaklığında ve yine Güneş'in kütlesinden 20 kat daha az bir kütleye sahip. Samanyolu'nda epey fazla rastlanan TRAPPIST-1 türevi cüce yıldızlar Güneş Sistemi yakınlarındaki yıldızların da yaklaşık %15'ini oluşturuyor.



    TRAPPIST-1 yapısı itibariyle yaşanılabilir gezegen arayışları için çok da iyi bir adaymış gibi durmuyor; ancak işin aslı hiç de öyle değil. Araştırmanın lideri Michaël Gillon bu konuyla ilgili,"Dünya benzeri gezegenleri neden mi en soğuk ve en sönük yıldızlarda arıyoruz? Sebebi basit: Bu küçük yıldızların etrafındaki sistemler şu anki teknolojimizle yaşanılabilir gezegen keşfedebileceğimiz tek yerler." ifadelerini kullanıyor.



    Bu 3 gezegen tıpkı Dünya'ya benziyor: İşte yeni 'Dünya'ların tüm detayları 

    Her biri potansiyel taşıyor



    TRAPPIST-1 sistemindeki 3 gezegen de Dünya'dan yaklaşık %10 daha büyük bir çapa sahip. TRAPPIST-1a, TRAPPIST-1b ve TRAPPIST-1c olarak isimlendirilen gezegenler aynı zamanda yıldızlarına inanılmaz yakın bir konumda bulunuyorlar. Dünya'nın Güneş'e olan uzaklığından sırasıyla 60 ve 90 kat daha yakın olan iki gezegenin TRAPPIST-1 etrafındaki bir tam turları da sadece 1.5 ve 2.4 gün sürüyor.



    Gezegenlerin yıldızlarına olan bu inanılmaz yakınlığı nedeniyle tıpkı Ay gibi bir kısımları sürekli olarak ışık alırken diğer kısımları da sürekli olarak karanlık kalıyor. Işık alan kısımlar yaşam için çok sıcak, karanlık kısımlar ise yaşam için fazla soğuk olsa da gezegenlerin bazı noktalarının yaşama elverişli olabileceği düşünülüyor. Eğer bir atmosfer tespiti yapılabilirse bu, yıldızdan gelen ısının gezegende daha eşit bir şekilde dağıldığının ve bazı yaşama elverişli noktaların oluşabileceği anlamına gelebilir.



    TRAPPIST-1 sistemindeki gezegenlerin hepsi de umut vâât ediyor; ancak araştırmacılar özellikle yıldıza en uzak bölgede konumlanan üçüncü gezegene dikkat çekiyorlar. Yıldız etrafındaki dönüş süresi tam olarak belirlenemeyen gezegenin yaşama elverişli bir bölgede konumlanmış olabileceği düşünülüyor. Şimdilik bir tam dönüşünü 4.5 ila 73 gün arasında tamamladığı tahmin edilen bu en uzak gezegen sıvı halde su bulundurabilecek yüzey sıcaklığına sahip olabilir.



    "Yaşanılabilir mi?" sorusunun cevabı ilerleyen araştırmalarda




    Astronomlar Güneş Sistemi dışındaki gezegenleri araştırırken genellikle bu gezegenlerin yıldızlarını incelerler. Yıldızların yörüngelerindeki gezegenler dönerlerken yıldızın önüne geçer ve Dünya'ya ulaşan ışığı da engellerler. İşte astronomlar da tam olarak bu karartıları analiz ederek gezegenlerin büyüklüğü ve yıldızına uzaklığı gibi birçok bilgiye ulaşabiliyorlar. Bu bilgilerin incelenmesi sonucu gezegenlerin yaşanılabilirlik olasılıkları da çıkarılabiliyor.



    TRAPPIST-1 sisteminin Dünya'ya çok yakın olması nedeniyle gezegenlerden gelen atmosferik sinyallerin kolaylıkla incelenebileceğini belirten araştırmacı Julien de Wit,"Yaşanılabilir olup olmadıklarını kısa sürede anlayabileceğiz." ifadelerini kullandı. Julien de Wit aynı zamanda şu anda yapım sürecinde olan dev teleskopların da gelecekte bu gezegenlerin atmosferik yapılarını inceleme konusunda büyük fayda sağlayacağını belirtti.



    Not: Gezegenler ve yıldızlarına dair yapılan tüm bu çıkarımlar teoriktir. Haberde kullanılan görseller de yine ESO tarafından temsili olarak hazırlanmıştır. Araştırmanın makalesi için buraya tıklayabilirsiniz.

      








  • dünyanın tıpkısını bulsak ve ışık hızında gitsek dahi oralara gitmek yüzlerce binlerce yıl sürer

  • quote:

    Orijinalden alıntı: caneycaney

    dünyanın tıpkısını bulsak ve ışık hızında gitsek dahi oralara gitmek yüzlerce binlerce yıl sürer


    Işınlanmayı bul o zaman birader bunuda mı ben söylüyüm

  • bu araştırma grupları da sırf bütçeleri kesilmesin diye arada sırada böyle şeyler yaymasa iyi olur.

    duyan da gerçekten gezegeni görüyorlar sanacak

  • Umut vaadedebilir velakin yaşanabilir olduklarını hiç zannetmiyorum.Bunlar oldukça teorik hesaplamalar Gezegenler üstünde çok fazla çalışılması gerekiyor.Bir önceki gün gözlemlediğiniz hareketler 5 ay sonra sapıtabiliyor.

    Aslında "Su" çok fazla ihtimal birleştirmedikçe "Dünya" gibi en fazla Cüce Yıldız sistemlerde çıkabilecek bi madde gibi geliyor bana :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Macella

    quote:

    Orijinalden alıntı: caneycaneydünyanın tıpkısını bulsak ve ışık hızında gitsek dahi oralara gitmek yüzlerce binlerce yıl sürer
    Işınlanmayı bul o zaman birader bunuda mı ben söylüyüm


    Işınlanmada ışık hızıyla değilmi ?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: salamander19

    bu araştırma grupları da sırf bütçeleri kesilmesin diye arada sırada böyle şeyler yaymasa iyi olur. duyan da gerçekten gezegeni görüyorlar sanacak


    Dostum "Gezegen" hakkında bilgiye sahip olman için "Gezegen"i görmen gerekmez.Mars hakkında tonlarca bilgimiz var velakin o gezegen bize böyle görünüyor :http://s1.dmcdn.net/ESPtd/1280x720-uJ_.jpg

    Elle tutulabilir bir teleskopun üstünde prizma ile sana yıldındaki elementleri söyleyebilirim.

    Ki bu durumda Araştırma Gruplarının veya Gözlemevlerinin bir gezegen hakkında bilgi sahibi olmaları için onu görmeleri gerekmiyor..





  • quote:

    Orijinalden alıntı: caneycaney

    dünyanın tıpkısını bulsak ve ışık hızında gitsek dahi oralara gitmek yüzlerce binlerce yıl sürer

    100 binlerce yıl sürmez, misal bahsi geçen 3 gezegene ışık hızıyla 39 yıl sürer.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tahir40

    quote:

    Orijinalden alıntı: caneycaney

    dünyanın tıpkısını bulsak ve ışık hızında gitsek dahi oralara gitmek yüzlerce binlerce yıl sürer

    100 binlerce yıl sürmez, misal bahsi geçen 3 gezegene ışık hızıyla 39 yıl sürer.

    Işık hızında giderken zaman mefu nasıl işliyor. Yavaş mı yada şöyle soruyim 10 yaşında yolculuğa başlayan bir çocuk kaç dünya yaşında o cüce gezegende varmış olur ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hızlı işliyor.
    Işık hızında giden birisi 40 gün sonra Dünyaya döndüğü zaman 80 yıl geçmiş oluyor diye biliyorum...

  • Ben goremedikten sonra cok da fifi. Ha su acgozlu firmalar buralardan hemen gidecekse olur ama. Her yer bitti simdi kutuplara sardi elemanlar. Ah bi erimez ki o buzlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: OverClocK1ng

    Hızlı işliyor.Işık hızında giden birisi 40 gün sonra Dünyaya döndüğü zaman 80 yıl geçmiş oluyor diye biliyorum...


    Neye dayanarak bunu söylediniz ya da nasıl bir bağlantı kurdunuz ama iki olay birbirinden farklı ışık hızı demek saniyede 300.000 km mesafe katedmek demektir.
    Yani 40 gün ışık hızıyla yolculuk edilirse 40*24*60*60*300000=1,0368*10^12 km mesafe gidilmiş olur bu da yaklaşık olarak ekvator üzerinde 26 milyon tur demektir.Teorik olarak böyle zaman yine aynı ışık hızıyla 40 gün dünya zamanıyla 80 yıl diye birşey yok.

    Ancak Einstein'in teorisine göre ışık hızıyla hareket eden bir cisim kütlesini kaybeder ve enerji boyutuna geçer yani o cisim için zaman kavramı ortadan kalkar bu tamamen ayrı bir konu ve adı üstünde teori kanıtlanmış bir kanun değil. Zaten Einstein da kütlesi olan hiçbir cismin ışık hızına ulaşamayacağını savunmuştur. Işık hızıyla hareket eden tek madde fotonlardır (ışık molekülleri) ki bunlar da bir kütleye sahip değildir enerji boyutundadırlar. Özetle zaten ışık hızıyla yol almak biz insanoğlu için zaten mümkün değildir ancak yaklaşılabilir.

    Bu bahsettiğim teoriler içinden başka teorilerde çıkmaktadır ve bu konu başlıca bir bilim dalıdır uzar gider.





  • iginc
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tahir40

    quote:

    Orijinalden alıntı: caneycaney dünyanın tıpkısını bulsak ve ışık hızında gitsek dahi oralara gitmek yüzlerce binlerce yıl sürer
    100 binlerce yıl sürmez, misal bahsi geçen 3 gezegene ışık hızıyla 39 yıl sürer.


    39 yıl da insan ömrünün yarısı demek dondurma olayını ışık hızından önce bulmaları gerek aslında :D

  • ne kadar uzay bilimci varsa buraya toplanmış :D

  • quote:

    Orijinalden alıntı: caneycaney

    dünyanın tıpkısını bulsak ve ışık hızında gitsek dahi oralara gitmek yüzlerce binlerce yıl sürer

    Hiç öyle diyici olma yumurta kapıya dayandığında insanoğlunun yapabileceklerinin sınırı yoktur ...
  • 46367744566. Dunya benzeri gezegen haberi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YveJhin -- 4 Mayıs 2016; 13:15:04 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Samanyolu galaksisinde milyar tane güneş sistemi benzeri sistemler var. Hatta birkısmı çift güneşli. Binlerce dünya benzeri gezegen var. Yalnız olduğumuzu söylemek gayet akıl dışı.
  • Koca evrende sadece dünyada yaşam olduğunu düşünmek saflık zaten. İlla ki evrende bir yerde yaşamlar var. Star wars evreni hiç de uzak bir ihtimal değil aslında.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: tahir40

    quote:

    Orijinalden alıntı: caneycaney

    dünyanın tıpkısını bulsak ve ışık hızında gitsek dahi oralara gitmek yüzlerce binlerce yıl sürer

    100 binlerce yıl sürmez, misal bahsi geçen 3 gezegene ışık hızıyla 39 yıl sürer.

    100 binlerce yıl demedim zaten.Yüzlerce-binlerce dedim bu da çok normal

    40 yılı ışık uzakta ise ve 3 boyutlu gezegenimizde ışık hızına ulaşamayacağıma göre ki ulaşırsak moleküllere ayrılırız.Dolayısı ile ışık hızının biraz daha altına ulaşırsak yine bir ömürden fazla sürer
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.