Şimdi Ara

Uzay asansörü: Bilim kurgu mu yoksa geleceğin ta kendisi mi?(Video)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Uzay asansörü: Bilim kurgu mu yoksa geleceğin ta kendisi mi?(Video)
    Yeryüzü'ndeki insanları veya herhangi bir eşyayı aniden uzaya çıkaran uzay asansörlerine özellikle bilim kurgu senaryolarında bolca rastlıyoruz. Peki uzay asansörleri sadece bir bilim kurgu öğesi olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşebilir mi?

    YouTube'un popüler bilim kanallarından Kurzgesagt da işte tam olarak bu soruyu soruyor. Sorunun cevabını verebilmek için öncelikle yörüngenin nasıl işlediği anlatılan videoda uzay asansörünün yapımı için tıpkı normal asansörlerdeki gibi bir urganın kullanılması gerektiği anlatılıyor; ancak uzay asansörünün önündeki en büyük engel de yine kullanılacak olan urgan.

    Kurzgesagt'ın videosuna göre uzay asansörünün yapımında kullanılacak olan urgan şu an üretebildiğimiz herhangi bir materyalden daha hafif ve daha stabil olmalı. Grafen ve diamond nanothread gibi bu alanda kullanılabilecek aday maddeler bulunsa da onlar bile uzay asansörlerin yapımı için yeterli sağlamlığa sahip olamayabilirler.

    İşin aslı uzay asansörü hayalini gerçeğe dönüştürmek maalesef şu anki teknolojimizle pek de mümkün görünmüyor. Urgan yapımı dışında güç ihtiyacı gibi daha çözülmesi gereken birçok problem bizleri bekliyor. Bu fütüristik fikir hakkında daha fazla detay için Kurzgesagt'ın hazırladığı keyifli videoyu türkçe altyazılı olarak aşağıdaki pencereden izleyebilirsiniz.
      







  • uykum var izlerim sonra . tee yıllar önce vardı bu uzay asansörü muhabbetinin.
  • Bu konuda yazılmış bir bilim kurgu romanı var limit adlı eğer konu ilginizi çektiyse okumanızı tavsiye ederim kitapta bir ip kullanmak yerine içi boş bir tüp kullanmayı öneriyor böylece asansörün harcıyacağı enerji çok azalıyor havası alınmış bir tüpün içinde videoda söylendiği gibi lazerle itki uygulanıp hızlı bir şeklide uzay istasyonuna ulaşılıyor.

  • Adamlar ne kadar güzel, açıklayıcı videolar yapıyorlar ya. Altyazıyı yapanada çok teşekkürler, takip etmeyi çok kolaylaştırıyor. Umarım ömür yeter de görürüz böyle ilerlemeleri. Uzay şuanlık insan için çok engin ama insanlığa güvenim tam, gün gelecek bu engelleri de aşacağız.

  • Uzaya kadar uzanıyor. Aynı zamanda asansör.

    Uzansör der geçerim...

  • Gerek yok, asansör yerine roket işine girsinler, müthiş pahalı olur, üstelik koca yörüngede neden sabit bir noktaya çıkmak isteyesin,

  • Keyifli bir haberdi tesekkurler.uzayda seyahat yakinda gercek olacak.muthis bir duygu insallah bizde seyahat ederiz uzayda



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozkn_s -- 17 Nisan 2016; 2:55:35 >
  • ama dünya dönüyor asansör ipinide sarmazmı kendine. direk o geldi aklıma ayla aynı hızdamı dönüyoruz kafam karışdı amam beee

  • bu kanalı çok seviyorum. burada böyle tanıtılmış olmasına çok sevindim. umarım türkiyeden de izleyici kitlesi edinirler.

  • hayatımda duyduğum en saçma proje.yapılırsa ne olacak?gökdelenin tepesine çıkıp seyreder gibi dünyayı mı seyredeceğiz?gidebileceği yer sabit çünkü.bunlarla uğraşacaklarına yeni roket,yakıt veya araç teknolojileri ile uğraşsınlar.veya ne bileyim wormhole teorisi üzerinde çalışsınlar teori pratikte işe yarar birşeye çevrilebilirse çok hızlı araçlara gerek kalmaz. veya ufoların da ilham aldığı düşünülen anti gravity device(herhalde karşı yerekim cihazı diye çevirebiliriz ,ne olduğunu uzun uzun anlatamam, google layın bi zahmet) tarzı birşeyler üzerinde çalışılsın.bilim adamı değilim bulsunlar bişeyler.ama bu konudaki yöntem fazlasıyla gereksiz ve saçma bunu ben bile görebiliyorum.
  • yapılsa dahi neye yarayacak ?
    yukarıdaki arkadaşın anlattığı gibi sadece dikine bir çıkış olacağı için ,sadece macera amaçlı olabilir
    bu kadar anlamsız bir iş için ,bu kadar yatırım tuhaf olur doğrusu
  • o kadar şey gelişmesi gerekecek miş en iyisi ışınlanmaya yoğunlaşsınlar :D

  • Uzay asansör aslında uzay seyehati, mars'a insanlı yolculuk, dikey iniş yapan roket vs vs gibi gelişmelerden çok daha önemli ancak bi o kadar daha zordur. Neden diyecek olursanız. Bir apartmanın 15. katındaki bir daireye taşındığınızı düşünün. Eşyaları getirdiniz, biri balkona çıksa siz de eşyaları 15.kata fırlatsanız bu şekilde eşyaları taşıyabilir misiniz? Tabiki de hayır! Ancak eşyaları merdivenden çıkarak yavaş yavaş da olsa taşıyabilirsiniz. Uzay için de durum aynı. Roketler çok büyük itiş kuvveti uygulayarak dünyanın çekim kuvvetinden çıkmaya çalışıyorlar. Haliyle uzaya bir şey göndermenin maliyeti aşırı derecede yüksek oluyor. Uzay asansörü ile maliyetler inanılmaz boyutlarda azalacak. Uzay asansörü fikri yıllardır var ve uzay asansörünün keşfi uzay araştırmaları için bir dönüm noktası olacağı söyleniyor. Ancak fiziksel engeller nedeniyle uzay asansörü yapmak hiç de kolay değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fenomenon -- 17 Nisan 2016; 9:39:47 >




  • Nedense herkes uzay asansörünü amaçsız olarak bulup seyir için olduğunu düşünmüş. Bu asansörlerin diğer bir amacı uzay istasyonlarına ulaşımı kolay yoldan sağlamak. Maliyetler düşeceği için (istasyona her gidişte yeni bir roket fırlatmak gerekmeyecek mesela) araştırmalara daha çok yoğunluk verilebilecek. Uzay istasyonunun kapasitesi artacak, kim bilir belki bir üs halini alacak. İleride uzay araçları buradan kalkabilecek. Vs vs

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: zdniz

    ama dünya dönüyor asansör ipinide sarmazmı kendine. direk o geldi aklıma ayla aynı hızdamı dönüyoruz kafam karışdı amam beee

    Yukarıda olacak şeyde Dünyanın dönüşüne ayak uyduracak.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Myxo

    Nedense herkes uzay asansörünü amaçsız olarak bulup seyir için olduğunu düşünmüş. Bu asansörlerin diğer bir amacı uzay istasyonlarına ulaşımı kolay yoldan sağlamak. Maliyetler düşeceği için (istasyona her gidişte yeni bir roket fırlatmak gerekmeyecek mesela) araştırmalara daha çok yoğunluk verilebilecek. Uzay istasyonunun kapasitesi artacak, kim bilir belki bir üs halini alacak. İleride uzay araçları buradan kalkabilecek. Vs vs

    Gezi içinde güzel olur. Uzaydan Dünya ya bakmaya bence kimse hayır demez.

    Ama çok maliyetli olur. Ancak zenginler kullanır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kanalın

  • Peki yerin altına 500m bir Elektromanyetik top ile modülü belli bir seviyeye kadar fırlatıp dönüm noktasında roketleri devreye sokarak uzaya ulaşım maliyeti daha az olabilir mi ?

  • Canını yediğim ismini okuyamadığım kanal.

  • Suçluları, teröristleri idam etmek yerine uzaya postalayabiliriz. Böylece gömmekle de uğraşmayız.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.