Şimdi Ara

Yıldızlara ilk yolculuk (gerçekten) başlıyor: Stephen Hawking'in dev projesi ve tüm detayları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
89
Cevap
4
Favori
1.355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  Yıldızlara ilk yolculuk (gerçekten) başlıyor: Stephen Hawking'in dev projesi ve tüm detayları

    Rus milyarder Yuri Milner 12 Nisan'da düzenlediği basın toplantısında belki de çağın en büyük projesini tanıttı. Dünyanın en büyük beyinlerinin dünyanın en zengin insanlarıyla bir araya geldiği dev projede, komşu yıldız sistemi Alpha Centauri'ye sadece tek bir jenerasyonda ulaşma hedefleniyor.



    Yuri Milner; Mark Zuckerberg ve Stephen Hawking ile iş birliği yaptığı Breakthrough Starshot isimli projesini Yuri Gagarin'in uzaya çıktığı güne benzetiyor. Tam da insanoğlunun ilk uzay seyahatini yaptığı günün yıl dönümünde, 12 Nisan'da açıklanan Starshot projesi çok küçük bir uzay aracını (nanocraft) sadece 20 yılda Alfa Centauri yıldız sistemine ulaştırmayı amaçlıyor. Nanocraftın hızını ışık hızının %20'sine kadar çıkarmayı hedefleyen Yuri Milner, Güneş Sistemi dışında yaşam aramayı planlıyor.



    Ayrıca Bkz.12 Nisan 1961: İşte insanlığın uzay çağını başlatan isim ve çarpıcı detaylar

    Breakthrough Starshot



    Milner'ın,"İnsanlık tarihinde ilk kez yıldızları yalnızca izlemekten daha da fazlasını yapabileceğiz." şeklinde ifade ettiği Breakthrough Starshot, tarihin en büyük uzay projelerinden birisi. Çocukluğundan bu yana çok büyük bir uzay sevdalısı olan milyarder Yuri Milner bu projeyi mümkün kılmak adına dünyanın en büyük fizikçilerinden Stephen Hawking ile iş birliği yapmış. Hawking-Milner iş birliğine daha sonra Facebook kurucusu Mark Zuckerberg de dahil olmuş. Bu dev girişimin liderliğiniyse eski NASA Ames Araştırma Merkezi başkanı Pete Worner yapacak.



    Milner bu proje için şimdiden 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmış durumda. Toplam maliyetinin 5-10 milyar dolar civarında olacağı düşünülen Starshot projesi kısaca komşu yıldız sistemi Alpha Centauri'ye çok küçük boyutlarda birden fazla uzay aracı göndermekten oluşuyor. 4.37 ışık yılı uzaklıkta bulunan Alpha Centauri'ye gönderilecek olan uzay araçlarının bu yolculuğu yaklaşık 20 yıl sürecek. Nanocraft isimli uzay aracının hızı, seyahatin süresini minimum düzeylere indirmek adına ışık hızının %20'sine kadar çıkacak.



    Starshot projesinin hayata geçmesi ve nanocraftların Alpha Centauri'ye doğru yola çıkmaları için yaklaşık 20 yıllık bir geliştirme süreci gerekiyor. Nanocraftların Alpha Centauri yolculuğunun yine bir 20 yıl süreceği ve ilk bilgilerin Dünya'ya ulaşmasının da 4-5 yıl alacağı düşünüldüğünde projenin ilk meyvelerini vermesi için en azından yaklaşık 45 yıllık bir zaman dilimi gerektiği görülebiliyor. Şu anda 54 yaşında olan Yuri Milner da projenin sonuçlarını görebilmek için modern tıptaki gelişimlere güvendiğini belirtiyor.

     


    Yıldızlara ilk yolculuk (gerçekten) başlıyor: Stephen Hawking'in dev projesi ve tüm detayları

    20 yılda Alpha Centauri...Peki ama nasıl?




    Alpha Centauri 4.37 ışık yılı veya 40.2 trilyon kilometre uzaklıkta bulunan bir yıldız sistemi. Yani şu an kullandığımız uzay araçlarıyla Alpha Centauri'ye ulaşmak çok olası bir ihtimal gibi görünmüyor. Örneğin insanoğlunun ilk ve tek yıldızlararası uzay aracı Voyager 1'in Alpha Centauri'ye ulaşması için yaklaşık 70.000 yıla ihtiyacı var.



    Peki bu yolculuk sadece 20 yılda nasıl tamamlanabilir? Hawking ve Milner yıldızlararası seyahat için çok farklı bir sistem kullanmayı hedefliyorlar. Kimyasal yakıt kullanan günümüz araçlarının aksine bu yeni uzay araçları gücünü ışıktan alacak.



    Gücünü ışıktan alan uzay araçları ilk kez Johannes Kepler tarafından öne sürülmüştü. Uzay yelkenleri, ışık yelkenleri veya foton yelkenleri olarak bilinen bu fütüristik uzay aracı fırlatma sistemi kısaca fotonların momentumundan faydalanarak bağlı olduğu gemiyi hareket ettirebiliyor. Uzay yelkenleri ilk olarak Güneş rüzgarlarını kullanması için dizayn edilmiş olsa da daha sonra Güneş rüzgarlarının bu sistem için yeterli olmayacağı kanıtlanmıştı. Milner ve Hawking ikilisi ise "Starchip" ismini verdikleri uzay aracı için önümüzdeki yıllarda kurmayı planladıkları lazer sistemlerinden faydalanmayı hedefliyorlar.



    Yaklaşık bir pul büyüklüğünde olan Starchip sadece bir gram ağırlığında olmasına rağmen bir uzay keşif programının ihtiyaç duyduğu tüm teknolojileri barındırıyor. Üzerinde navigasyon, güç kaynağı, kamera ve iletişim ekipmanları barındıran Starchip Milner'ın da basın toplantısında belirttiği gibi nanoteknolojiden faydalanılarak üretilmiş. Milner ve Hawking ikilisi yıldızlararası seyahatin çok tehlikeli olması sebebiyle Starchip'lerden yüzlerce hatta binlerce göndermeyi planlıyorlar. Zaten Starchip'in maliyeti de yaklaşık bir iPhone kadar.



    Starchip'in hızlanması için gerekli olan ışık yelkeni de uzay aracına ayrıca monte edilecek. "Lightsail" ismi verilen yelken ışık partiküllerini kullanarak tıpkı denizde yüzen bir gemi gibi kendisi için itici güç oluşturacak. Milner ve Hawking yaptıkları hesaplamalar sonucunda 100 gigawattlık bir enerjiyle Starchip'in hızını saatte 161 milyon kilometreye kadar çıkarabileceklerini bulmuşlar. Burada bir örnek vermek gerekirse Starchip'in Plüton'a ulaşması yalnızca 3 gün sürecek. Starchip'in fırlatılmasıyla ilgili temsili videoyu da haberin altındaki pencereden izleyebilirsiniz.

     

    Yıldızlara ilk yolculuk (gerçekten) başlıyor: Stephen Hawking'in dev projesi ve tüm detayları

    Alpha Centauri nasıl bir yer?



    Üçlü bir yıldız sistemi olan Alfa Centauri Güneş Sisteminin en yakın komşusu. Üçlü yıldızların Dünya'ya en yakın ve en sönük olanı Proxima Centauri (Alfa Centauri A) yaklaşık 4.22 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Sistemin diğer üyeleri Alfa Centauri B ve Alfa Centauri C ise 4.40 ışık yılı uzaklıktalar. Alfa Centauri sisteminin Avrupa Güney Gözlemevi tarafından hazırlanan temsili videosu için buraya tıklayabilirsiniz.



    Alfa Centauri A geceleri gökyüzünde görülebilen en büyük dördüncü yıldız. Sarı bir yıldız olan Alfa Centauri A Güneş'ten %25 daha büyük. Alfa Centauri A'nın aksine turuncu bir yıldız olan Alfa Centauri B ise Güneş'ten daha küçük bir boyuta sahip. Üçlü sistemin en küçük ve en sönük yıldızı Proxima Centauri ise Güneş'ten 7 kat daha küçük bir kırmızı cüce.
     
    Yıldızlara ilk yolculuk (gerçekten) başlıyor: Stephen Hawking'in dev projesi ve tüm detayları


    Yuri Milner, Stephen Hawking ve Mark Zuckerberg gibi dünyanın dev isimlerinin Alfa Centauri'ye gitmek istemelerinin sebebi aslında Alfa Centauri'nin gidilebilecek en yakın yer olması. Bunun dışında Alfa Centauri sisteminde 2012 yılında bir gezegen keşfedilmesi sistemde başka bir gezegenin daha, olası bir yaşanabilir Dünya'nın olma ihtimalini de kuvvetlendirmişti. Yuri Milner da Alfa Centauri de yaşanabilir bi Dünya bulabileceklerini umuyor.

     

    Yıldızlara ilk yolculuk (gerçekten) başlıyor: Stephen Hawking'in dev projesi ve tüm detayları

    Projenin daha çok yolu var



    Breakthrough Starshot projesi elbette henüz sadece teori aşamasında ve alması gereken daha çok yol var. Nanoteknoloji, fotonik ve mikroimalat gibi alanlardaki tüm bu gelişmelere rağmen Breakthrough Starshot gibi dev bir projenin hayata geçmesi siz de takdir edersiniz ki çok da kolay bir iş değil.



    Lazer sistemleriyle uzay aracı fırlatma fikrinin en önemli isimlerinden biri olan Phil Lubin, projeye en büyük engel olarak tek bir noktaya odaklanacak olan 100 GW gücündeki lazer sistemlerinin geliştirilmesini gösteriyor. Popular Science'a konuşan Phil Lubin,"Bu sistemin işe yaramaması için hiçbir sebep yok; ancak sistemin gerçeğe dönüşmesini zorlaştıracak birçok neden var. Bu engellere bir çözüm getirmek hiç de kolay olmayacak." ifadelerini kullanıyor.



    New York Times'a konuşan proje lideri Pete Worden ise,"Çözmemiz gereken ve şu an itibariyle dünyanın her tarafından bilim insanlarına sorduğumuz yaklaşık 20 tane problemimiz var. Bizlere yardımcı olacak değerli bilim insanlarını finansal olarak da destekleyeceğiz." ifadelerini kullandı.



    Her ne olursa olsun Breakthrough Starshot belki de tarihin en heyecan verici projesi. Sadece Starchip'in Alfa Centauri yolculuğu sırasında görüntüleyeceği yerler bile insanlık tarihinin en önemli keşiflerini oluşturacak. Bakalım insanoğlu Yuri Gagarin'in uzaya çıktığı ilk gün gibi yeniden bir "büyük sıçrama" gerçekleştirebilecek mi.

      









  • Yalnız haberi okusaydınız keşke, insanları böyle saçma bir şekilde yargılamadan önce. Haberde "Yaklaşık bir pul büyüklüğünde olan" ve "Zaten Starchip'in maliyeti de yaklaşık bir iPhone kadar." Dendiğini görebilirdiniz. Hayır birde altına, desteklemeler gelmiş, bu yüzden bir adım öteye gidemiyoruz işte. Okumadan önce suçlamak tebrikler.
    sen böyle alaycı yorumlarınla devam et ben görücem asıl seni gerçeklerle yüzleştiğinde :) bir arkadaşımız yukarda çok güzel anlatmış gidebileceğimiz yerler sınırlı ışık hızında zaten madde bozuluyor o hıza ulaşsak bile görebileceğimiz yerler çok sınırlı :) halen şu evrenin tesadüfen oluştuğunu düşünebilenler var :)
  • Tanrı? Gerçeklere az kaldı :)

  • Adam olmeden once son sakasini yapiyor gibi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ne varsa rus milyarderlerde var.

  • "Yaklaşık bir iPhone büyüklüğünde olan Starchip... " telefon büyüklüğünde demek çok mu zordu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Basteryus -- 14 Nisan 2016; 0:51:59 >
  • bakalım neler bulacaklar....

  • Herhangi birşeyden 7 kat küçük olamazsınız. Sanırım kütlesi Güneş'inkinin 7de biri demek istemiş yazan vatandaş...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tahir40 -- 14 Nisan 2016; 1:15:27 >
  • merak ettiğim şey, o kadar hızlı giden bir şeyi nasıl koruyacaklar?

  • Kainatı düşündüğümüzde bu yapılan; " karanlıkta yerinden kalkıp bir adım atan bir insanın dünyayı tanımak istemesine benziyor". hatta yapılan, verdiğim bu örnekten bile çok çok daha azı. Yine de insanoğlunun merakı heyecan verici gelişmelere neden olabiliyor.

    ışık hızında gidersen bile milyonlarca, milyarlarca yıl gidilecek yerleri düşünürken akıl, mantık devreden çıkıyor. Nasıl bir patlama ki ; bu maddeyi bu kadar öteye fırlatabilmiş. Fırlatılan maddeler niçin parçalanmamış o hızla giderken. Bu patlama ne zaman olmuş ki? milyarlarca ışık yılı ötede gezegen ve yıldızlar var. Onlarda doğuyor, ölüyor.

    Çok bilinmez var ama;

    insanoğluna ulaşabileceği noktalar bir sınır ile çizilmiş gibi sanki. ışık hızına ulaşamıyorken bile diğer galaksilere ve onların ötesine gitmek ? matematiksel olarak imkansız. Işık hızı maddenin bütün madde olarak kalması için bir sınır. Hatta ışık hızının yarısında bile madde maddelikten çıkmaya başlıyor.

    Işık, şimdiki hızının 1.000.000 katı daha hızlı olsaydı ve bu değere kadar madde stabil kalabilseydi başka galaksilere gitmek hayal olmazdı.

    Anlaşılıyor ki; sınırlar bir sınır çizici tarafından çizilmiş. En fazla yapacağımız komşu yıldıza gitmek veya bir neslin görebileceği 2 komşu yıldıza kadar gidebilmek. Oda insansız. Daha hızlısında madde maddelikten çıkıyor zaten. veri alamazsın.

    bazen düşünüyorum: Belki de milyarlarca ötelerden gelen ışıklar cennetin ışıklarıdır. Kimbilir?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.t.y. -- 14 Nisan 2016; 1:27:56 >




  • Günümüzde Mars gibi en yakınımızdaki gezegene bile büyük zorluklarla araçlar gönderebildiğimizi düşündüğümüzde kulağa imkansız geliyor bu tarz projeler. Aynı şekilde bundan yüzyıl öncesine dek kimse bugünlere gelinebileceğini tahmin etmiyordu. 20 sene sonra da bilimin neleri başarabileceğini net bir şekilde kimse kestiremez. Belki daha karmaşık şeyleri keşfetmek adına daha basit şeylerin sınırına geliş olabiliriz ki ilerleme için bu bir zorunluluktur. Mesela klasik fiziğin yetersiz gelmeye başladığı dönemde modern fizik ortaya çıkıp birçok sorunumuzu çözerek daha büyük sorularla bizi baş başa bıraktı. Zorlanmadıkça ilerleme olmayacağı için bu tarz çalışmalar sınırlarımızı anlayıp onları büyütmemize yardımcı oluyor.

    Artık geleceğin iyi ya da kötü neler getireceğini hep beraber gözlemleyeceğiz.
  • Ben merak ediyorum Stephen Hawking bu projenin neresinde görev alıyor ? Tam olarak sorumlu olduğu birim ne?

    Hep teleskop ile gözlemlemek istemişimdir Acentauri'yi ama işte bizim ülkeden hem onu hem de 2. parlak yıldız Canopus'u görmek imkansız. Biz de Sirius ve Arturus, Orion falan idare ediyoruz. Güney yarım küredeki gökyüzünün her zaman daha güzel olduğunu söylerler. Samanyolunun halkasını karanlık bulutsuları görmek güzel olmalı.

    Adamlar ışığın taşıdığı momentum ile yol katetmeyi düşünüyolar ya, sen ufaldıkça ufalıyorsun anasını satayım. Hayranlık duymamak elde değil.

    İnsanoğlu her şeyi yapar abi yapmaz demeyin. Zamanı gelir 1000 ışık yılı mesafeyi 10000 ışık yılı mesafeyi insan ömründe katetmek nasip olur. Sonuçta keşfettikçe keşfediyor insan.

    Bir güzel nokta da güneşin oradan fotoğrafı çekilecek. En son Voyager neptünün ötesinden dünyanın fotoğrafını çekip gönderdiğinde insanoğlu ne kadar etkilenmişti. (voyager ft Carl Sagan).

    Şimdi ise güneşin 4 küsür ışık yılı uzaktan fotoğrafını görünce acaba bu sefer hangi gerçekliğimiz ile yüzleşeceğiz. Benmerkezcilik kadar kötü birşey yok şu dünyada. Zira insanın kendi gerçekliği ile yüzleşmesini engelliyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 14 Nisan 2016; 2:23:02 >




  • Peki araç oraya varınca nasıl yavaşlatacaklar? :) Anladığım kadarıyla bir geçiş (flyby) görevi olacak, yörünge görevi değil

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Marquis-de-Sade`

    Tanrı? Gerçeklere az kaldı :)

    sen böyle alaycı yorumlarınla devam et ben görücem asıl seni gerçeklerle yüzleştiğinde :) bir arkadaşımız yukarda çok güzel anlatmış gidebileceğimiz yerler sınırlı ışık hızında zaten madde bozuluyor o hıza ulaşsak bile görebileceğimiz yerler çok sınırlı :) halen şu evrenin tesadüfen oluştuğunu düşünebilenler var :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Işık hızının geçen sene bir deneyde tesadüf eseri aşıldığı, özetle "aşılabilir" olduğunun ispatlandığı unutuldu mu?

    Bu arada galaksiler arası yolculuk yapılamayacağını sanan arkadaşlar Nasa'lı bir profesör şimdiye kadar farkedilmemiş, matematiksel bir denklemde "warp" teknolojisini teorik olarak mümkün kılan bir ayrıntı farketti ve warp motorunu teorik olarak tasarladı. Elli yıllık bir süre zarfında, eğer projeye yeterli kaynak ayrılır ve destek alırsa yapılacağını söylüyor bu şimdi adı aklıma gelmeyen NASA profesörü.

    Işık hızını aşmayacağız arkadaşlar zaten, o şekilde olmayacak, her zaman olduğu gibi bir sıçrama yaşayacağız günü geldiğinde fizikte ve uzay-zamanda bubble tabir edilen baloncuklar açabileceğiz, böylece bildiğimiz fizik kurallarından azade olacağız.

    İnsan için koyulmuş bir sınır yoktur.

    Entropi teorisini okuyun, bizler evrenin gözlemcileriyiz, kendi kendimizi imha etmediğimiz sürece keşfin sonu olmayacak.

    Warp motoru bir gün elbet yapılacak, teoride ispatlanmış herşeyi yapacağız bir gün.

    Belki biz değil ama torunlarımız, ya da onların torunları yıldızlararası yolculuklara çıkacaklar.

    Ve bu bizim konvensiyonel yöntemlerimiz ile, roket ya da bu haberde anlatılan yeni yöntemlerle olmayacak zaten.

    Klasik anlamda bir yolculuk yapılmayacak.

    Eğer devletler paraları saçma sapan şeylere, silahlanmaya değil, aynı oranda uzay araştırmalarına, fiziğe, bilime yatırsa bu süre çok daha kısa olurdu...

    Lakin hala din, milliyetçilik,savaş, petrol vs vs gibi şeylerle uğraştığımızdan insanlık gerçek potansiyelinin çok daha altında bir hızla ilerliyor bu tarz alanlarda.

    Bir sınır yok arkadaşlar.

    Tek sınır kafaların içi.

    Evrenin ötesinin bile varolduğunu biliyoruz artık, adına "hiçlik" dense bile, bizim anladığımız anlamda bir hiçlik olmadığını biliyoruz. Büyük ihtimalle bir karadeliğin içinde yaşıyoruz ve sayısız evrenden sadece biriyiz altı üstü.

    Tanrı var, ama çoğu insanın sandığı gibi dışsal bir varlık olarak değil, herşey olarak.

    Ve bizde bir parçasıyız, bu yüzden bir sınır yok, evrenin bilincine karışacağız zamanla, kendimizi yok etmemeyi becerebilir, mağara adamı ilkelliğinde işlerle uğraşmayı bırakabilirsek dünyalılar olarak tabii.

    Tanrı'nın bilimi eğer biz insanlara yasak olsaydı, şu elde ettiğimiz bilgileri asla elde edemezdik.

    Herşey bilimdir, sadece henüz keşfedemediğimiz şeylere imkansızlıklar yüklüyoruz, ki bu çok normal.

    Bütün bu düzenin kendisi bilim, kendisi Tanrı zaten...

    Tasarım olduğu apaçık ortada olan varoluşu anlamamız isteniyor, öze karışabilmek için.

    "Bizler evrenin kendini anlama çabasıyız."



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi urazs -- 14 Nisan 2016; 16:46:33 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Basteryus

    "Yaklaşık bir iPhone büyüklüğünde olan Starchip... " telefon büyüklüğünde demek çok mu zordu


    İşte bunlar hep viral :P

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yav ne gerek var bu saçmalıklara ona verilen milyar dolar ile aç insanlar doyurulurdu afrikadaki suriyeli insanlara yardım edilirdi.Voyager neptüne gitti de ne oldu yada plütona gitti de ne oldu ne kârı var bize ne kazandırdı? Zarar maddi zarardan başka bir şey değil.

    Birde uzay sevdalısı yok bilmem ne bunlarla kendilerini kandırıyorlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Basteryus

    "Yaklaşık bir iPhone büyüklüğünde olan Starchip... " telefon büyüklüğünde demek çok mu zordu


    Yalnız haberi okusaydınız keşke, insanları böyle saçma bir şekilde yargılamadan önce. Haberde "Yaklaşık bir pul büyüklüğünde olan" ve "Zaten Starchip'in maliyeti de yaklaşık bir iPhone kadar." Dendiğini görebilirdiniz. Hayır birde altına, desteklemeler gelmiş, bu yüzden bir adım öteye gidemiyoruz işte. Okumadan önce suçlamak tebrikler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Şehmistan

    yav ne gerek var bu saçmalıklara ona verilen milyar dolar ile aç insanlar doyurulurdu afrikadaki suriyeli insanlara yardım edilirdi.Voyager neptüne gitti de ne oldu yada plütona gitti de ne oldu ne kârı var bize ne kazandırdı? Zarar maddi zarardan başka bir şey değil. Birde uzay sevdalısı yok bilmem ne bunlarla kendilerini kandırıyorlar


    Ne alakası var yahu... Uzay dediğimiz şey insanlığın geleceğidir. İnsanlık belli süreden sonra başka gezegenlere de yerleşmek zorundadır. Her geçen gün nüfus artıyor ve bir süreden sonra ya soğuk bir savaş çıkacak ve çoğumuz ölecek ve nüfus öyle düşecek.Yada böyle bir şey olmayacak ve bir süreden sonra dünya üstündeki kaynaklar yetmemeye başlayacak. Bundan dolayı yeni kaynaklar ve yaşanılabilir alanlar bulmamız gerek. Veyahut şu da bir olasılık ki yarın öbür gün insanlığı yok edecek cinsten büyük bir gök taşının dünyaya çarpıp çarpmayacağını biliyor muyuz ? Sonuçta insanlık aslında dünyanın bir parçası değil evrenin bir parçası. Ve dünyada olduğundan daha büyük tehlikeler ile dolu. Teknolojinin gelişmesi ve uzay alanında ki araştırmalar bu tür sorunlara çözüm bulabilmemizi sağlayacaktır. Bu araştırmaların yapılması açların doyurulmaması anlamına gelmez. Açlar yine doyurulabilir. Dünya üzerinde zengin olan bir ton insan var . Asıl olay bilime yatırılan paralar değil. Dünya üzerindeki insanların bu konuda ki vurdumduymazlığıdır.





  • Evrendeki moleküllerin alayı yaşadığımız dünyada var... Demekki tüm sırları çözmek için gerekli materyallerde burada var, yeterki bilimin ilerlemenin önü hep açık olsun çözülmedik problem aşılmadık sorun kalmayacak...
  • crazy585858 kullanıcısına yanıt
    Alaycı :) burada din tartışıp ban yemek istemem ama facebook/serhat.cinar.95 beklerim :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.