Şimdi Ara

FSB nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
70.634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bildiğim kadarıyla FSB'nin açılımı "Front Side Bus". Tamam ama tam olarak nedir ve ne işe yarar? Bilgili bi arkadaş herkesin anlayabileceği bir dilden açıklarsa tam süper olacak...

• quote:

Orjinalden alıntı: Maniakdil

Bildiğim kadarıyla FSB'nin açılımı "Front Side Bus". Tamam ama tam olarak nedir ve ne işe yarar? Bilgili bi arkadaş herkesin anlayabileceği bir dilden açıklarsa tam süper olacak...

işlemcinin saniyedeki işlem hizi falan diye biliyorum fakat işin tekniginden anlayan bir arkadas acıklarsa daha iyi olur
  • önkısım veriyolu taşıma hızı (sanırım kuzey köprüsü cpunun ön tarafı oluyor diye böyle söylediler), cpu nun kuzey köprüsü ile iletişim temel hızını ifade eder* conroe işlemcilerde 266 mhz athlonlarda 200mhz vs dir diğer tüm bileşenler doğrudan veya dolaylı bu hıza bağlıdır çünkü güney köprüsü de kuzey köprüsüne bağlıdır** ide pci gibi bileşenler de güney köprüsüne bağlıdır. o yüzden fsb hızının değiştirilmesi tüm sistemi etkileyebiliyor ve oc zor oluyordu ki nforce 3 ve viak8t800 e kadar bu chipsetler eşzamansız hız artırımına olanak sağladıklarından fsb hızını artırdığımızda, agp, pci, pci-e vs hızları sabit kalabildi ve oc keyifli olmaya başladı..

______not:
    *bu hız hipertransport gibi özel teknolojiler sayesinde 3-4- veya 5 katı şeklinde sistem bandgenişliğini artıracak şekilde tasarlanıyorlar, örneğin amd de 200*5 1000mhz hipertransport olarak ifade edilir
    ** memory ile iletişim de buna dahildir. ayrık durum amd 64 lerden itibaren memory controller cpu içine dahil edildiğinden intelin aksine amd lerde memory kuzey köprüsü tarafından değil doğrudan cpu trafından kontrol ediliyor. başka bir fark ise memory fsb hızı ile asynchronous ayarlanamıyor fakat bölenli çalışabiliyor(oc de momory limitine takılmamak için)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seasoul -- 14 Ocak 2007; 22:09:48 >

• sistem veri yolu hızıdır ram ile cpu arasındaki bağlantı hızıdır intellerdeki 800/1066 fsb qdr hızını ifade eder amd lerde ise ht hızı olarak bilinir ht hızı 5'e bölündüğünde fsb hızı bulunur intellerde ise 4'e bölündüğünde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sewger -- 14 Ocak 2007; 19:58:44 >
  • arkadaşlar güzel açıklamış birde şunu belirteyim AMD ile İNTEL in FSB kavramları birbirinden farklı AMD lerde kuzey köprüsü olmuyor ve band genişliği İNTEL e gore çift taraflı oluyor ve bu sayede 2ghz lik AMD 3.4ghz lik P4 ü tokatlıyordu gerçi CORE2DUO ile bu kural değişti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fakir-bir-kul -- 14 Ocak 2007; 20:07:50 >
  • bide şu çarpanı tam olarak açıklasanız ne işe yarıyor

mesela benim sempron 2200 ün çarpanı kilitli bunu nasıl açarım bilginiz varmı
  • quote:

Orjinalden alıntı: combata

bide şu çarpanı tam olarak açıklasanız ne işe yarıyor

yukarıda belirttiğim temel hızı (fsb) ile çarptığımızda işlemci hızını veren değerdir
    örneğin conroe 6300 için 1860/266=7 burada 7 çarpan değeridir.. bu değerler üretici tarafından üst rakanlar için kilitleniyor, cpu lardaki metal ısı dağıtıcı yüzünden modlama yolu ile de olsa çarpan değerini yükseltmek mumkun olmuyor. zaten çaroan kiliti olmasaydı e6300 ile e6400 ve yukarısı arasında çok fark olmazdı biosdan çarpanı yükselterek örneğin 6300 için çarpan değerini 8 ayarlayarak 6400 yapabilrdik zaten temelde aynı çekirdek olduklarından %99 sorun çıkmayacaktır ve eğer böyle olsa idi oc için yüksek fiyatlı boardlara para ödememize de gerek kalmayacaktı. çarpan değerlerinin kilitli olmadığı işlemciler de var örneğin amd fx serisi ama bunu fiyata fazlası ile yansıtıyorlar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • benimde sempron vardı ve onunkide kilitliydi. ben acamadım oyle sadece ramları oc yaparak biraz hızını arttırmıstım
  • quote:

Orjinalden alıntı: URBAN_ROCK

arkadaşlar güzel açıklamış birde şunu belirteyim AMD ile İNTEL in FSB kavramları birbirinden farklı AMD lerde kuzey köprüsü olmuyor ve band genişliği İNTEL e gore çift taraflı oluyor ve bu sayede 2ghz lik AMD 3.4ghz lik P4 ü tokatlıyordu gerçi CORE2DUO ile bu kural değişti

evet amd de hipertransport çift yönlü ve toplam 2000 mhz ediyor. (s939 ve 940 için böyle)
    amd de kuzey köprüsü olmadığı ise tam doğru değil amd de iki fark var :
    1.si güney köprüsü kuzey köprüsüne dahil edilmiş durumda yani tek chip var (ben buna main chip diyorum ayrı ayrı olduğu zamanlar chipset diye adlandırılırdı) nforce3 ve 4 serilerinde bu yol seçildi
    2.si memory kontrollcu kuzey köprüsü (mainchip) içinden çıkarılarak cpu içine dahil edildi bu amd ye bellek erişimindeki gecikmeleri azalttığı için avantaj sağladı ve i 965 chip indeki bellek gecikmesinde iyileştirmeler conroe işlemciler kullanıldığında dahi intelin amd ye karşı olan dezantajını bertaraf edemedi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seasoul -- 14 Ocak 2007; 23:46:37 >

• quote:

Orjinalden alıntı: seasoul

quote:

bide şu çarpanı tam olarak açıklasanız ne işe yarıyor

yukarıda belirttiğim temel hızı (fsb) ile çarptığımızda işlemci hızını veren değerdir
    örneğin conroe 6300 için 1860/266=7 burada 7 çarpan değeridir.. bu değerler üretici tarafından üst rakanlar için kilitleniyor, cpu lardaki metal ısı dağıtıcı yüzünden modlama yolu ile de olsa çarpan değerini yükseltmek mumkun olmuyor. zaten çaroan kiliti olmasaydı e6300 ile e6400 ve yukarısı arasında çok fark olmazdı biosdan çarpanı yükselterek örneğin 6300 için çarpan değerini 8 ayarlayarak 6400 yapabilrdik zaten temelde aynı çekirdek olduklarından %99 sorun çıkmayacaktır ve eğer böyle olsa idi oc için yüksek fiyatlı boardlara para ödememize de gerek kalmayacaktı. çarpan değerlerinin kilitli olmadığı işlemciler de var örneğin amd fx serisi ama bunu fiyata fazlası ile yansıtıyorlar.

bu çarpan kilidini açamayızmı?

• quote:

bu çarpan kilidini açamayızmı?

hayır mumkun değil..
  • Bilgilendiri bi topic

Bİ şey kafama takıldı!!!

2.8ghz 1mb L2 cache 800mhz FSB mi yoksa 3.0 ghz 1mb L2 cache 533 FSB mi daha performanslıdır??? (1. işlemci benimki P4 520) gerçi ben o.c ile 3,2 olarak kullanıodum
  • quote:

Orjinalden alıntı: metintekin

Bilgilendiri bi topic

Bİ şey kafama takıldı!!!

2.8ghz 1mb L2 cache 800mhz FSB mi yoksa 3.0 ghz 1mb L2 cache 533 FSB mi daha performanslıdır??? (1. işlemci benimki P4 520) gerçi ben o.c ile 3,2 olarak kullanıodum

2.8 800mhz olanını al 3.0 ile arasında çok performans farkı yok.İstersen 3.0 ghz'a overclock yaparak çıkarsın.

• quote:

Orjinalden alıntı: metintekin

Bilgilendiri bi topic

Bİ şey kafama takıldı!!!

mhz olarak yüksek olan daha iyidir... veri transferinde darboğaz nadiren karşılaşılan bir durum olduğu için (genelde pci ları idare eden güney köprüsü ile kuzey köprüsü arasında darboğaz oluşabilir) yüksek cpu frekansı daha fazla işine yaracaktır. cpu hızları eşit olduğu taktirde yüksek fsb seçilmelidir

not: bu söylediklerim ciddi mimari farkları olmaması halinde geçerlidir

• ustad konu guzel anlatım cok güzel bu bilgiler ile insanlar rahatlıkla nasıl hareket edeceklerini bir nebze ogreniyorlar ellerine sağlık...

Yanlız bir sorum işlemcilerde MHz hangisi yukse olursa demişiniz ya peki bunlarda Ghz olayı nedir Ghz olayı fazla fark etmiyor mu hızda
  • quote:

Orjinalden alıntı: illeg@l
    Yanlız bir sorum işlemcilerde MHz hangisi yukse olursa demişiniz ya peki bunlarda Ghz olayı nedir Ghz olayı fazla fark etmiyor mu hızda

teşekkürler...
    işlemci hızını kastetmiştim.. aynı veya benzer mimaride işlemilerden örneğin 3000mhz olanı 2800 olandan daha iyidir... ama fark 2800/3000= %9,3 kadardır (bunu etkileyecek başka mimari farklar yoksa)
    1000mhz bir GHZ(gigahertz) eder, örneğin 2800mhz 2.8 ghz dir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seasoul -- 15 Ocak 2007; 2:45:31 >
  • Güzel ve bilgilendirici bir topic olmuş... teşekkürler
  • quote:

Orjinalden alıntı: kanuni001

Güzel ve bilgilendirici bir topic olmuş... teşekkürler

rica ederim...
  • sağol ustad ellerine sağlık anlatım için ama sorumuu tam anlatamadım neyse tşk ederim
  • Bi süredir internete giremediğim için teşekkürüm biraz gecikti kusura bakmayın

Bilgi veren tüm arkadaşlara Teşekkürler

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.