Şimdi Ara

Yenilenebilir enerjide yatırım rekoru: Türkiye hangi konumda?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
543
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yenilenebilir enerjide yatırım rekoru: Türkiye hangi konumda?

    Uluslararası enerji kurumlarının yayımladığı yeni rapora göre yenilenebilir enerjiye olan global yatırım 2015 yılında yeni bir rekora imza attı. Dünya genelinde toplam 286 milyar dolarlık yatırım alan yenilenebilir enerji bu alanda fosil yakıtları ikiye katlamayı başardı.



    Bloomberg New Energy Finance, Frankfurt School ve U.N. Environment Program tarafından hazırlanan rapor geçtiğimiz yıl dünya genelinde toplam 134 gigawattlık yenilenebilir güç inşaa edildiğini gösteriyor.

     


    Yenilenebilir enerjide yatırım rekoru: Türkiye hangi konumda?



    Gelişmekte olan ülkeler listenin üst sıralarında yer aldı



    Yenilenebilir enerjiye olan ilgi özellikle gelişen ülkelerde çok büyüktü. Dünyanın en büyük ekonomilerden birisi olan Çin, yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırımlarla da adından söz ettirmeyi başardı. Listenin ilk sırasında yer alan uzak doğu ülkesi toplam 103 milyar dolarlık yatırımıyla dünya genelinin %36'sını tek başına kapladı.



    Frankfurt Okulu'ndan Prof Dr Ulf Moslener, Çin'in şu anda en büyük yatırımcı konumunda olduğunu belirtirken diğer ülkelerde de güçlü artışların gözlemlendiğini ekledi. Hindistan yatırımlarını %22 artırarak 10 milyar dolar seviyesine çekerken; Brezilya, Uruguay, Güney Afrika, Şili, Fas, Meksika ve Türkiye 1 milyar dolar barajını aşmayı başardılar.


     

    Türkiye de listenin üst sıralarında yer alıyor



    2015 yılında yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlarda Türkiye; İngiltere, Fransa ve Hollanda'yla beraber 1 milyar dolar barajını aşan dört Avrupa ülkesinden biri oldu. Türkiye yaptığı yatırımları %46 artırarak 1.9 milyar dolara çıkarırken jeotermal enerji yatırımlarında en büyük varlık finansmanı da Türkiye'de görüldü. Efeler Jeotermal Enerji Santrali bu alanda çok önemli bir yere sahip.



    Avrupanın genelindeyse Türkiye'nin aksine büyük bir düşüş gözlemlendi. 2014 yılına oranla yatırımlarını %21 azaltan Avrupa'nın toplamı Çin'in yarısı dahi etmedi. Avrupa'da toplam 48.8 milyar dolarlık yatırım gözlemlenirken bu yatırımın neredeyse yarısı tek bir ülkeden geldi. Birleşik Krallık yaptığı 22.2 milyar dolarlık yatırımla Avrupa lideri konumunda bulunuyor.



    Ayrıca Bkz.Dünyanın en büyük rüzgar türbinleri geliyor
    İklim değişikliği için iyi haberler


     

    Yenilenebilir enerjiye yapılan yüksek yatırımlar iklim değişikliği üzerinde de etkilerini göstermeye başlıyor. Uluslararası Enerji Ajansı da(International Energy Agency) enerji üretimi sonucu gerçekleşen karbondioksit salınımının son iki yılda sabit kalmasının sebebi olarak dünya genelindeki yatırımları gösteriyor.

      







  • Yenilenebilir enerjide yatırım rekoru: Türkiye hangi konumda?




  • haberin son kısmı çok güzel okuyunca mutlu oldum

  • Asın bayrakları

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eğer gelecekte, söz sahibi olmak istiyorsak, daha çok daha çok yatırım olmalı ve bu tarafa sermayeler, kaynaklar kaydırılmalı.

  • Jeotermal sadece elektrik üretiminde değil, ısınmada da kullanılmalı. bütün ülkeyi doğal gaz boruları ile kaplayana kadar sıcak su borularıyla kaplamak daha ucuza çıkar, hemde asfaltın altından geçirirsin, yollar alttan ısıtmalı olur :)

  • Bazen bu siteye girdiğime emin olamıyorum bu haberleri görünce. Şuan sanki kendimi "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı"nda bir haber okuyor gibi hissediyorum. Güncel tutmak için böyle haberlere ihtiyaç var mı? Burası donanım haber, yahu isminden niyeti belli işte. Post kasmak için gerek yok bence böyle şeylere.

  • Nihayet olumlu bir şeyde üst siralardayiz.

  • hayret bu defa siyasi amaçlı nükleer diye yırtınanlar gelmemiş :)
    işte buna itirazımız olamaz ,tek şartla
    enerji paneli koyuyoruz yada rüzgar türbini koyuyoruz diye bir yığın ağaç katledilmiyorsa
  • Çöp yığınlarının patladığı, Eminönü'nde kokudan kusma noktasına geldiğimiz zamanlardan, temiz enerjide dünya ligine.. Ülkemle gurur duyuyorum. İnşallah bu tabloyu fosil yakıtların araçlarda yasaklanması ve otonom araçların bir zaruret haline gelmesiyle de pekiştireceğiz.

  • taşı sıkıp suyunu çıkarmak gibi birşey yenilenebilir enerji üretimi

  • Nihayet hem iklim değişikliğinin ciddiyetini hem de yenilenebilir enerjii kaynaklarının verimliliğini anlayabildiler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Siyahbeyaz

    Bazen bu siteye girdiğime emin olamıyorum bu haberleri görünce. Şuan sanki kendimi "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı"nda bir haber okuyor gibi hissediyorum. Güncel tutmak için böyle haberlere ihtiyaç var mı? Burası donanım haber, yahu isminden niyeti belli işte. Post kasmak için gerek yok bence böyle şeylere.

    Neden ? Hükümet güzel birşey yaptığında hiç tebrik etmeyin burası bunların yeri mi diye hayiflanin. Hükümet bir hata yaptığında ve donanim haberde paylasildiginda hükümeti yerin dibine sokun ama o zaman donanim haberde bunun ne işi var demeyin. 4.5 g hakkında açılan konuda yerin dibine soktunuz hükümeti yada patlama konularında ya da siler saldırılar konusunda ve bunun gibi bir çok konuda .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: asdfzxcv12

    quote:

    Orijinalden alıntı: SiyahbeyazBazen bu siteye girdiğime emin olamıyorum bu haberleri görünce. Şuan sanki kendimi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında bir haber okuyor gibi hissediyorum. Güncel tutmak için böyle haberlere ihtiyaç var mı? Burası donanım haber, yahu isminden niyeti belli işte. Post kasmak için gerek yok bence böyle şeylere.
    Neden ? Hükümet güzel birşey yaptığında hiç tebrik etmeyin burası bunların yeri mi diye hayiflanin. Hükümet bir hata yaptığında ve donanim haberde paylasildiginda hükümeti yerin dibine sokun ama o zaman donanim haberde bunun ne işi var demeyin. 4.5 g hakkında açılan konuda yerin dibine soktunuz hükümeti yada patlama konularında ya da siler saldırılar konusunda ve bunun gibi bir çok konuda .



    malesef ülkede hiçbir seyden tatmin olmayan vicdansız insanlar var.Rüzgar enerjisinde on yıl önce nerdeydik simdi nerdeyiz bakın araştırın bakalım.Bizim millet alışkın kendi düşüncesinden olmayan kim varsa boklamaya.her kesimden malesef cahil kesim çok.şükür hiç bir partiyle işim olmaz doğruyu kim söylüyorsa ateistte olsa koministte olsa benim için doğrudur.bu ülkenin insanlarını insanlıkta buluşturmak gerek her kesimde.sırf karşıt görüş birsey beceriyor diye olur olmaz deli saçması yorum yazanlara gülüyorum.
    BU ülkeye hizmet edenlerden Allah razı olsun





  • bu yatırımları hükümet yapmıyor.özeller yapıyor. onlarda temiz enerji için değil . 1 tl lik enerjisi 2-3tl den satmak için
    hükümet güzel şey yapıyor diyenin acilen kabini göstermesi lazım.vicdanı kurumuş tur
    1980 den beri istanbuldayım.hiç çöp yığınlarını görmedim. olan yerlerde insana değil kafanın örtülmesiyle uğraşılan yerlerdir

  • Ben de güneş enerjisi gibi bir şey kullanmak istiyorum ama imkanlar el vermiyor
    1- Fiyatlar çok pahalı
    2- uygun bir çatı yok (izin de yok)
    3- İstanbul gibi bir yerde güneş enerjisini depolamak çok maliyetli
    4- Rüzgar ile birlikte kullanamıyoruz oturduğumuz yer nedeniyle.

    Çözüm: Yeni bir yere taşınmak fakat taşınamıyoruz.
    Neden: Parasızlık...
    Sonuç: Halka gibi dönüp dolaşıp paraya saplanıyoruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Cemal CEMİL

    hayret bu defa siyasi amaçlı nükleer diye yırtınanlar gelmemiş :) işte buna itirazımız olamaz ,tek şartla enerji paneli koyuyoruz yada rüzgar türbini koyuyoruz diye bir yığın ağaç katledilmiyorsa


    bu konudaki asıl eksiği türkiyenin bireysel enerji üretimini yasaklıyor oluşudur ona bir izin çıksa çatısına güneş panelini ilk koyacaklardan biriyim

  • Güzel gelişmeler hayırlısı..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: emir kustirika

    quote:

    Orijinalden alıntı: Cemal CEMİLhayret bu defa siyasi amaçlı nükleer diye yırtınanlar gelmemiş :) işte buna itirazımız olamaz ,tek şartla enerji paneli koyuyoruz yada rüzgar türbini koyuyoruz diye bir yığın ağaç katledilmiyorsa
    bu konudaki asıl eksiği türkiyenin bireysel enerji üretimini yasaklıyor oluşudur ona bir izin çıksa çatısına güneş panelini ilk koyacaklardan biriyim


    böyle bir yasak yok kendi enerjini üretip genel şebeke ile anlaşıp fazlasını satabilirsin buna bir engel yok.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    bu yatırımları hükümet yapmıyor.özeller yapıyor. onlarda temiz enerji için değil . 1 tl lik enerjisi 2-3tl den satmak içinhükümet güzel şey yapıyor diyenin acilen kabini göstermesi lazım.vicdanı kurumuş tur1980 den beri istanbuldayım.hiç çöp yığınlarını görmedim. olan yerlerde insana değil kafanın örtülmesiyle uğraşılan yerlerdir


    Yatırımı devlet yapmıyor da uygun zemini kim hazırlıyor. Devlette memurum ve bu hazine arazileri ile ilgilineiyorum. Atıl durumda olan arsa ve arazilerin yatırımcılar tarafından kullanılabilmesi için teşvikler mevcut. Vergi indirimleri mevcut. Bunların hepsi fosil yakıt alımında dışarıya giden parayı engellemek ve bu paranın iç piyasa kullanılmasını sağlamanın yanında doğaya olan katkısı.Özellikle yenilenebilir enerji alanında çok fazla teşvik mevcut. Bunun için biraz resmi gazete takip etmen şart.


    Yukarıda fark ettiğin üzere bir çok teşvik ve destek var. Şimdi bunların hiç biri olmadan nasıl bir iyileşmeden söz edebiliriz ki.

    Bende mevcut hükümetten ayrı düşüncelere sahip olan biriyim.

    Ama hiç bir zaman her olayı başörtüsüne getiren bir zihniyet değilim. O konu ayrı konu onu kendi içinde değerlendirmen gerekir.Nasıl oldu da olayı oraya bağladın çok şaşkınım.

    Biz ne zaman ilerleriz biliyor musun? Karşıt görüşlü de olsan doğru olana ''bu doğru'' yanlış olana ''bu yanlış'' diyebildiğimiz zaman. Ama maalesef ki biz olayın doğru olup olmadığından çok olayın geldiği yere bakarak yorum yapıyoruz.


    Bu başlığı okuduğumda direk aklıma geldi şimdi hükümet yanlıları ile karşıtları konuyu baltalamışlardır demişdim ki ilk senin yazını gördüm. :)

    Lütfen biraz daha adil olalım, olalım ki bu ülkeye zararımız değil faydamız olsun. Olumlu eleştiri yapalım, iyi bir şey yapıldığında destek olalım ki bu ülke güzel şeylerle anılsın.

    Saygılar





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.