Şimdi Ara

Asus ve Sapphire'den aynı noktaya farklı açılardan bakış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
3.652
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son günlerde belkide herkesin dilinden düşmeyen ortak sözcük DirectX 10 olsa gerek. Nvidia'nın G80 tabalı GeForce 8 serisi ile donanımsal olarak, Ocak sonunda da birçoğumuz için Windows Vista ile birlikte yazılımsal olarak hayatımzın içine girmeye başlayacak olan DirectX 10'a yönelik olarak birçok kişi şimdiden hazırlık yapmaya başladı. Fakat özellikle ATi tarafında DirectX 9 tabanlı son derece güçlü kartlar duyrulmaya da devam ediyor. En başta Sapphire ardından da Asus'un üzerinde ATi'nin en güncel grafik işlemcilerinden biri olan 80nm üretim teknolojisie sahip RV570 (1950 Pro) gpu'sunun çiftini barındıran modelleri gün yüzüne çıkmaya başladı. Aslına bakılırsa DirectX 10 daha çıkmadı ve zaten ATi'nin ön görülerine göre de firma 2007'nin 2. yarısından önce DirectX 10'un yaygınlaşmasını beklemiyor ama rakip firmanın iddialı DirectX 10 modelleri piyasada yer alırken ve daha ucuz DirectX 10 çözümlerinin Şubat ayı içinde piyasaya çıkacağı söylenirken böyle "extreme" ve yüksek sayılabilecek fiyat etiketine sahip olan modellerin ne kadar başarılı olacağını zaman gösterecek ama şunu da unutmamak gerek bu kartların en temel amaçlarından biri de yüksek satış adetlerinden ziyade firmaların birbirlerine göz dağı vermesi, kendi Ar-Ge birimlerinin ne kadar güçlü olduğuna dair sinyal gönderme çalışmaları olduğu da sektör içinde konuşuluyor, biliniyor.

    Sapphire "The Godfather" X1950 Pro Dual

    Aslında ATi tarafında çift grafik işlemcili kart sevdası çok yeni bir olgu değil. 2000'li yıllarında başında firma "Rage" serisi ekran kartlarına yönelik olarak çift grafik işlemcili "Rage Fury Maxx" isimli ekran kartını duyurmuş fakat özellikle sürücü tabanlı yazılımsal sorunlardan dolayı kart gerekli başarı ve o oranda popülariteyi yakalayamamıştı. Son dönemde çift grafik işlemcili kartlar konusunda en başarılı çözümler ise genelde Nvidia'dan gelmekte ve Nvidia tabalı gpu kullanan kartlar ki akımı yeniden başlatan 6600GT'ler oldu, çift grafik işlemcili kartlar için ciddi sayılabilecek bir başarı yakaladılar. ATi tarafında iseçift ekran kartı konusunda son dönemin sayılabilecek en başarılı modellerinden birini geçtiğimiz günlerde Sapphire duyurdu. Firmanın duyurusunu yaptığı "The Godfather" kod adına sahip olan X1950 Pro Dual modeli, üzerinde barındırdığı çift X1950 Pro gpu'su ile oldukça iddialı. Kart üzerinde yer alan çift grafik işlemci Crossfire modunda çalışıyor. Ama bu noktada belirtmekte fayda var, kart çalışmak için Crossfire destekli bir anakarta ihtiyaç duymuyor. Hatırlatmakta yarar var, Nvidia tabanlı çift grafik işlemciye sahip birçok modelin en büyük sorunu çalışmak için SLI destekli bir anakarta ihtiyaç duymalarıydı. Sapphire'in iddialı kartına geri dönersek, kartın bir diğer önemli özelliği de Crosfire köprüsüne sahip olması. Bu sayede aynı karttan iki tane alarak "Quad-GPU" yani 4 grafik işlemcili bir sisteme sahip olabilmeniz de mümkün.

    Her bir grafik işlem ünitesi için 512MB GDDR3 bellek bulunduran kartın üzerinde toplamda 1GB (1024MB) bellek bulunmakta. Profesyonel kullanıcılara ve kurumsal müşterilere yönelik olarak hazırlanan Fire GL serisi kartları saymazsak, son kullanıcaya yönelik olarak hazırlanan 1GB' lık bellek miktarı ile Sapphire'in kartı ATi'nin yüzünü bir kez daha güldürmeyi başarıyor. Kartın üzerinde yer alan çekirdeklerin saat hızları 580MHz, belleklerin hızları ise 1400MHz. "The Godfather" üzerinde iki adet HDCP uyumlu DVI çıkışı bulunuyor. Ayrıca TV çıkışı da eksik edilmemiş. Fakat dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de, kart CrossFire modunda çalışırken yalnızca bir DVI çıkışının kullanılabildiği belirtiliyor. Ocak ayının sonu gibi piyasaya çıkması beklenen kartın fiyatı hakkında net ve kesin bilgiler belli olmasa bile, bugün standart bir X1950 Pro'nun 220$ civarı fiyat etiketi ile satıldığını düşündüğümüzde çift grafik işlemcili kartın fiyatını aşağı yuları kestirebilmek mümkün oluyor. Zaten 400$ civarından satışa çıkacağı da ifade edilmekte.

    Asus'dan Sapphire'e Rakip Geliyor

    Donanım dünyasında henüz Sapphire'in "The Godfather" modelinin yarattığı etkiler devam ederken, Asus'un da üzerinde çalıştığı çift X1950 Pro grafik işlemcisine sahip kartın mühendislik örneğinin bilgileri ve resimleri de gün yüzüne çıktı. Aynı Sapphire'de olduğu gibi iki adet RV570 (X1950 Pro) grafik işlemcisini üzerinde barındıran kart, temel yapı olarak Sapphire'e göre farklılıklar gösteriyor. Zira Sapphire'in çözümü her ne kadar üzerindeki soğutmadan dolayı çift slot kaplasa da çift grafik işlemciye sahip tek kart olarak tasarlanmıştı. Asus'da ise işler daha farklı. Temel olarak Asus'un çözümü, Nvidia'nın çift grafik işlemci tarafında son örneği olan 7950GX2 ile benzer bir yapı sergiliyor ve kart iki pcb'nin birleştirilmesinden oluşuyor ayrıca iki kart arada kullanılan bir köprü vasıtası ile haberleşmelerini gerçekleştiriyor. İşte bu noktada kartın Crossfire desteğine sahip olmayan anakartlarda çalışıp çalışmayağı konusu henüz tam netlik kazanmış değil.

    Kartın ön ve arka yüzünü kaplayan iri ve kompleks yapısı ile dikkat çekici bir soğutmaya da sahip olan Asus'un Dual X1950 Pro çözümünün Sapphire'in "The Godfather" modelinden ayrılan ve farklılaşan bir diğer özelliği ise kart üzerinde katı kapasitörlerin kullanılıyor olması. Sapphire'in çözümünde her çekirdek için 512MB bellek kullanımı tercih edilip toplamda 1GB kullanıcılara sunulurken, Asus'da bu yarı yarıya düşürülmüş. Yani kart her çekirdek için 256, toplamda ise 512MB GDDR3 belleğe sahip. 585MHz çekirdek ve 1400MHz bellek hızlarına sahip olan kartın bir diğer özelliği ise yine Sapphire'de olan Crossfire köprüsüne sahip olmayışı. ATi'nin Catalyst 6.12 sürücüleri ile sorunsuz çalıştığı belirtilen kartın Crossfire köprüsüne sahip olmaması nedeniyle AMD'nin 4x4 platformu ile kullanılması da zora giriyor. Bu noktadea zaten sadece AMD(ATi) çözümlerine odaklanan tek firma olma konusunda ısrarlarını sürüdüren Sapphire, böylelikle avantajını bir adım öteye götürmeyi başaracak gibi. Asus'un kartı henüz mühendislik örneği aşamasında olduğu için eldeki veriler Sapphire'e göre çok daha az ama kartın kısa süre içinde piyasaya çıkması ve en az Sapphire "The Godfather" modelinin sahip olduğu fiyat etiketi kadar bir fiyata sahip olması beklenebilir.

     


    Sayfanın Linki : http://www.oc.com.tw/article/0612/readolarticle.asp?id=5658








  • Asus'un kartı hiç hoş gözükmüyor. Kablo anarşisi resmen.

  • bu tür kartların ardı ardına çıkıyor olması 4x4 ün geleceğinin sağlam olacağı yönünde. tabi alınabilirlik seçeneklerinin gözardı dilmemesi gerekir.
    gerek ATI gerekse NVİDİA nın yeni kartlarında 3 PCI-Ex slotunun olması kartlardan birinin fizik işlemleri için kullanılmasını teşvik amacında.
    İşin maddi boyutunu düşünmek gerekirse de oyun için uçuk fiyatlı PC yerine PS3 almsak daha mantıklı geliyor. neredeyse 1 kart fiyatına PS3 alınabilir. diğer bileşenleri saymıyorum bile.
  • ne kadar rezalet bi tasarım o öle ya beş dakikada yapılmış gibi
  • quote:

    Orjinalden alıntı: wenigma

    ne kadar rezalet bi tasarım o öle ya beş dakikada yapılmış gibi

    Tasarımı çok kötü olmuş
  • quote:

    Orjinalden alıntı: MaiNStreaM

    Asus'un kartı hiç hoş gözükmüyor. Kablo anarşisi resmen.





    Aynen katılıyorum resmen karta boru hattı döşenmiş
  • sapphire'inki desem tır gibi, asus'unki desem.. ne desem bulamadım walla
    lego yapar gibi ekran kartı yapmışlar.
  • boru hattları kartın baba oldugunu gosteriyr....
    gorunusu bosver sen performansa bak
  • asusun kartı baştan kaybediyor çünkü her ne kadar olursa olsun iki akrtın donanımsal oalrak bu kadar birbirine uzak olması yani iki ayrı pcb kayıplara neden olur her halükarda bence safir daha avantajlı

    iki kart arasındaki 1cm fark bile arada hız farkı yaratır.

    sanırım bu pcb lerde altın kaplama kullanıyorlar ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edi_büdü -- 12 Ocak 2007; 23:15:21 >
  • Ati kan kaybediyor.
  • asusun kartını almak için kasayıda değiştirmek lazım heralde


    shappire'in kartı daha iyidir hiç olmazsa.8800'lere kafa tutarmı bunlar bilmem ama

    boşuna para yatırımı olur.(şahsım adına)
  • Asus un kartı baya bi mühendislik örneği gibi duruyo. Tam versiyonunda o fanların elektirik kablolarını direk kartın üzerinden bağlarlar zannedersem.
    Yoksa bu şekilde çok amatör bir görüntüsü var.
  • Diğer bir nokta, Asus' un kartında corssfire köprüleri yok fakat saphhire ın çözümünde var.Eğer asus eski tip kasa dışından bağlanan crossfire desteği vermezken, sapphire bu köprülerle crossfire a destek veriyosa oda ayrı bi sorun
  • Sapphire den emin değilim ama Asus a sonradan bir soğutucu takılamayacağı kanısındayım Orjinal soğutucularla oyun zevkini bu zamana kadar yaşayamadım. Bakalım alanlar ne yapacaklar?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: F@ruk


    quote:

    Orjinalden alıntı: MaiNStreaM

    Asus'un kartı hiç hoş gözükmüyor. Kablo anarşisi resmen.





    Aynen katılıyorum resmen karta boru hattı döşenmiş

    fıratpen olsa daha iyi biş iş çıkarırdı




  • silenta ses geçirmeyen birde unutmadan kırılmayan ve yanmayan boru.Hakan plastikten
  • sapphire in ati çipsetli ekran kartlarının ; dx10 gelecek olmasına rağmen ; yeni versionlarını çıkartıyor olması son derece basit bir mantığa dayanıyor gibi.

    dx10 çıksa bile gerek oyun üreticilerinin dx10 destekli oyunları piyasaya çıkarması zaman alacak ; hem de dx10 stabil hale gelene kadar da bir zaman geçecek , hem de dx10 dağılımı vista ile olacağına göre ve vistaya geçişte bir anda olmayacağına göre ; dx 9.0c nin daha ömrü var.

    haliyle mevcut kartları güçlendirip piyasaya sunmak bir süre daha karlılığını koruyacaktır. malum hala agp grafik kartları piyasaya çıkıyor , yeni modellerle.

    sapphire in kartı asus a göre daha iyi duruyor ; görüntü iyi ve düzenekte oldukça iyi. gerek bellek büyüklüğü gerek cross fire köprüsü ile quad yapabilme olanağı oldukça iyi.

    kaplayacağı alanda asus un modeline göre daha az olacak 2/3 gibi görünüyor.

    sapphire asus u geçiyor gibi , ilavetende sanırım bu kartlar son ürünlerde olmayacaklar , ati 2. yarıya kadar dx10 a fazla takılmayacağına göre.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi serenissimo -- 13 Ocak 2007; 19:17:35 >




  • anakartlar giderek küçülüyor: önceleri microATX vardı şimdi DTX, ITX vs...
    ekran kartları ise gittikçe büyüyor (bakınız safirin ve asusun yukarıdaki bebek mezarı kadar kartları)
    ayrıca 681 milyon transistör var nvidia 8800 gpu sunda... core 2duo 6400 de bu sayı 160 milyon (ki bununda yarısından fazlası l2 önbellek içindir). yakında anakartları ve üzerlerindeki bileşenleri ekran kartı üzerine takacağız bu gidişle.......
  • quote:

    Orjinalden alıntı: archuman

    anakartlar giderek küçülüyor: önceleri microATX vardı şimdi DTX, ITX vs...
    ekran kartları ise gittikçe büyüyor (bakınız safirin ve asusun yukarıdaki bebek mezarı kadar kartları)
    ayrıca 681 milyon transistör var nvidia 8800 gpu sunda... core 2duo 6400 de bu sayı 160 milyon (ki bununda yarısından fazlası l2 önbellek içindir). yakında anakartları ve üzerlerindeki bileşenleri ekran kartı üzerine takacağız bu gidişle.......

    Bence ekran kartını artık tek kasa olarak üretmeye başlayacaklar.Dışardan bi kablo ile bağlantı sağlanacak.Fan yerinede radyatör falan kullanmaya başlarlar yakında.Bizim Kartal SLX de bu denli büyük fan bi tek radyatörde var




  • Çok iyi ya. Hem bir kart üzerinde 2 GPU hem Crossfire. Hem de bir kartın fiyatı 400$. Bence böyle bir kart için çok uygun bir fiyat. Asus'unki ise bşu an mühendislik ürünü olduğu için biraz kaba görünüyor. Ama onu da normal versiyonunda düzeltirler diye düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.