Şimdi Ara

Intel, tick-tock sürecini resmi olarak durdurdu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
347
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Intel, tick-tock sürecini resmi olarak durdurdu

    Yıllardır tick-tock adını verdiği iş geliştirme sürecine bağlı kalan ve yeni işlemcilerini bu süreç doğrultusunda piyasaya süren Intel, bu sürecin askıya alındığını dolaylı olarak kabul etti. Zaten son dönemde yaşanan gelişmeler de, sürecin sekteye uğrayacağını gösteriyordu.

     

    Firmanın 2015 yılının geneli için hazırladığı mali raporda, 14nm ve 10nm fabrikasyon süreci üzerindeki çalışmaların beklenenden daha uzun süreceği bilgisine yer verildi. Hali hazırda 14nm üretim süreci için 3 nesil işlemci planlaması yapılmıştı. 10nm üretim sürecinde de 3 nesil işlemci planlanıyor. 

     

    Problemler

    14nm üretim sürecine geçişten sonra istenen verimliliği bir türlü yakalayamayan Intel, tick-tock iş yapısını sürdürmekte zorlanıyor. Gelen bilgiler de, tüm işlemci ailesinin 14nm sürecine geçişinin, yıl sonunu bulabileceği yönünde. Firma, 14nm sürecinde üçüncü nesil Kaby Lake işlemcileri yıl sonunda piyasaya sürecek. Böylece tick-tock-tock şeklinde bir yapı ortaya çıkacak.

     

    Yonga alanında 10nm ve sonrası için çalışmalar devam ediyor ancak işin maliyet tarafı zorlayıcı olmaya başladı. Ayrıca üretim geometrilerinin bir verimliliğe oturtulması da büyük bir külfet getiriyor. Intel, bu maliyetlerin altından kalkabilmek adına gelecek yılın ikinci yarısına kadar çalışmalarını devam ettirme kararı aldı.

     

    10nm üretim geometrisi ile geliştirilecek ilk işlemci serisi Cannonlake, en erken gelecek yılın ikinci yarısında piyasada olacak. İkinci nesil olan Icelake işlemcilerin gelişi 2018 ikinci yarısını bulacak. Üçüncü nesil olan Tigerlake işlemciler ise 2019 yılında sahneye çıkacak. Tigerlake'in halefinin kod adı ise henüz bilinmiyor. Intel'in 7nm sürecine geçişi ise, işler yolunda giderse en erken 2020 yılında olacak. 

     
     

    Ayrıca Bkz.Intel yongalarında AMD grafik ihtimali ne kadar gerçek?

    Yongalarda yaşanacak sürekli küçülmeler ve incelmeler için silikon materyali yeterli değil. Gelen bilgiler silikon maddesinin en fazla 10nm üretim sürecine kadar izin vereceğini belirtiyor. Son dönemdeki çalışmalar indiyum galyum arsenit - InGaAs maddesi gibi III-V tipi yarı iletkenlerin yonga üretimi için daha uygun olduğu yönündeydi. Böylece bu maddeler, daha az enerji harcayan ve zar üzerine daha fazla özelliği bir araya getiren yongaların da önünü açacak. Intel de yeni bir madde arayışı içerisinde olduğunu belirtiyor ancak henüz bir seçim yapmış değil.
     











  • yıllardır intel bu yıl tick-tock'ı durduracak diye her yıl haber yapılırdı. Artık haber yapamayacaklar düşünsün :)
    Beklediğimiz bir durumdu nm küçülme sonucu mecburi son. nm küçülme için yeni alternatifler bulunursa tekrar kaldığı yerden devam edebilir tick-tock...

  • Intel'i bile mali açıdan zorlayan bir süreçse AMD napar bilemiyorum.

  • Çok Lazımdı Ya.

  • Eh, 2006'dan beri kullanılan modelin sonu.


    Bakalım Moore Yasası ne olacak?

  • Yani güç ve verim isteyenler 10nm ve ötesine bulaşmasın, sorunları olabilirmiş...

  • Beklenen bir şeydi.
  • Hikaye. Karşısında rakip olmayınca niye daha iyisini yapsın ki. İki yıl sonra yapar daha çok kazanır. Bugün karşısında gerçekten rakip olacak bir amd olsaydı böyle olmazdı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ussuz -- 23 Mart 2016; 23:06:23 >
  • yine her sene yeni seri çıkartıyor adamlar bu mu durgunluk
  • tick-tock ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi imOKAY -- 23 Mart 2016; 23:41:16 >
  • Merak Etmeyin intel Yakinda Der Biz Tick-Tock Yapmayiz Diye intel Bu Ne Yapacagi Belli Olmaz .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Silisyum olmasın o silikon?

  • Geçenlerde son kurucusu da hayatını kaybetti galiba intelin. Çok zora düştükleri ve rakipsizlikten normal bu karar. Ama nano metrik açı dışında kesinlikle çoklu çekirdek işine girmeleri gerek. Hem mobil hem pc tarafında en büyük sıkıntı çoklu çekirdek desteği. Gıdım gıdım ghz artışları görmekten çok daha iyi olacaktır. Hem bu sayede işletim sistemleri ve programlar adapte olur. Zaten gelecek 5-10 sene içinde ham madde değişikliği ile tekrar tick-tock yapısına geçeceklerdir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ac1DBuRN

    Intel'i bile mali açıdan zorlayan bir süreçse AMD napar bilemiyorum.

    Intel cebinden çıkacak her kuruşta ağlayan bir firma.

    Bas bas bağırdık forumda tıkanacaklar, ondan ghz basıyorlar dedik zamanında. Şimdi kendileri açıklamak zorunda kaldı.

    İnşallah Intel'in pazar payı kaybettiği günleri de görürüz.
  • intelin derdi bizi mi gerdi? Merak etmeyin bir yolunu bulurlar. Bulamazlarsa rakipleri bulur bunlar alırlar!

  • sakat amd karsisinda sakat intel olmasi kimsenin hayrina degildir.gel o zaman iki sakat su adamlari surundurelim 3 seneye bir islemci cikaralim derlerse o zaman gorursunuz.haberdeki en iyi ihtimal 2020 yok 2019 olaylarina ben inanmiyorum bence intel her sene islemci cikaramayacak.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: omerhakanbilici

    Silisyum olmasın o silikon?

    İkisi aynı şey zaten.
  • intel amd ile arayı o kadar açtı ki maliyetli süreçlere gerek duymuyor diye yorumlabilir miyiz?
  • indiyum galyum arsenit - InGaAs veya başka bir madde ile hem çekirdekli yapı, hemde hız açısından daha da ileri gidilecektir. Merak etmeyin.

  • Zorda kalsınlar da üretim metodunu, kullanılan malzemeyi değiştirsinler. Silisyumun kapasitesi belli. Şöyle 1W güç tüketip şimdiki işlemcileri üçe beşe katlayacak verimlilikte işlemciler üretilebilsin. Haswell işlemcilerin P4'lerden farkı yok ısınma konusunda. Her geçen gün soğutucular gelişiyor, boyutları artıyor ama yine de yetmediği durumlar oluyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.