Şimdi Ara

İşte dünyanın en siyah maddesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
397
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • İşte dünyanın en siyah maddesi 
    İngiliz bilim adamları 2014 yılında dünyanın en siyah maddesi Vantablack'ı üretmeyi başarmışlardı. O zamanki haliyle dahi ışığın %99.965'ini emebilen Vantablack, rekorunu bir kademe daha yukarı çıkararak daha da siyah oldu. Öyle ki Vantablack'ın son halinin ne kadar ışık emdiğini dünyadaki hiçbir spektrometre ölçemiyor.

    Geliştirici firma Surrey NanoSystems tarafından yayımlanan videoda, araştırmacılardan birisinin Vantablack ve çevresine güçlü bir lazer ışığı tuttuğu ve ışığın Vantablack üzerine geldiğinde görünürlüğünü kaybettiği görülüyor.

    Peki Vantablack tam olarak ne?

    Vantablack, milyonlarca karbon nanotüp kullanılarak yapılan özel bir kaplama çeşidi. Her biri 20 nanometre ölçüsünde olan karbon nanotüpler, yaklaşık 14-50 mikron uzunluğunda yani bir saç telinin çapından 3,500 kat daha küçük. Surrey NanoSystems'ın internet sitesindeki bilgiye göre, nanotüplerin toplam 1 milyar tanesi yaklaşık 1 cm²'lik alan kaplıyor.

    Işık Vantablack'ın üzerine geldiğinde nanotüplerin aralarındaki boşluklara giriyor ve daha da kurtulma şansı olmuyor. Neredeyse hiçbir yansımanın olmaması nedeniyle kusursuz bir siyah yüzey elde ettiklerini belirten Surrey NanoSystems,"Bu etkiyi daha iyi anlamak için klasik 10-20 metrelik ağaçlar yerine 3 kilometre uzunlukta ağaçların bulunduğu bir ormanda yürüdüğünüzü hayal edin. Size ne kadar az ışık ulaşacağını bu şekilde daha iyi anlayabilirsiniz." ifadelerini kullanıyor.

    Nerelerde kullanılabilir?

    Surrey Nanosystems kendi internet sitesinde Vantablack'ın kızılötesi kameralar, sensörler ve bilimsel araçlarda kullanılabileceğini belirtiyor. Vantablack'ın sanatsal çalışmalar için çok da uygun olmadığı belirtiliyor olsa da ünlü heykeltraş Anish Kapoor geçtiğimiz hafta Vantablack'ın bazı haklarını çalışmalarında kullanmak için satın aldı.
     








  • Bununla arabayı kaplasan bir daha bulamazsın herhalde :D

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ac1DBuRN

    Bununla arabayı kaplasan bir daha bulamazsın herhalde :D


    Pudge oynuyo musun hala? :)

  • Çamaşır deterjanı reklamlarında kullanılma potansiyeli de var. Örn: bu siyahsa öbürü ne? :P

  • Gece operasyonlari icin harika bir kamufla

  • Bildiğin karadelik olmuş bu. :)

  • quote:

    Orijinalden alıntı: WB

    Gece operasyonlari icin harika bir kamufla


    kamuflaj olmaz bence bunla, çünkü etrafta daha siyah bir şey bulunmadığı için ortada duran kara delik gibi bir şey olursun :D

  • Savaş uçaklarını bununla kapla ve yenilmez ol.

  • radar sinyallerini de emiyor mu acaba radara yakalanma durumu olmaz bununla

  • "İngiliz bilimadamları" diye başlayınca enteresan oluyor

  • Yakıcı lazerlere karşı kullanılabilecek bir şeyse müthiş. Amerikalıların gemilerinde lazer füze savunma sistemleri var şu an, eğer füzeler bununla kaplanmaya müsaitse ve o lazer bu tür füzelere etki etmiyorsa gerçekten ilginç şeyler olur.

  • bununla güdümlenemezsin de varya fena birşey olmuş.Isı yayılmasını da engelliyordur büyük ihtimalle

  • Bir ara küresel ısınmayı azaltabilmek için milyonlarca yansıtıcı mercek oturtmayı düşünmüşlerdi dünya yörüngesine. Eğer bu malzemeden yapılacak milyonlarca cisim dünya etrafına konumlandırılırsa güneş falan giremez içeri. Dolayısıyla küresel ısınma ortadan kalkar.

    Sadece buzulların bulunduğu atmosfere yayabilsek bile yeter.

    Daha da ileri gidiyorum gizlemek istediğiniz yapıları, savaş araçlarını bununla kaplayabilirsiniz.

    Yapay gece ortamı bile yaratabilirsiniz istediğiniz yere.

    Evlerin camlarına kaplarsınız, hem içerisi görünmez hem klima çalıştırmak zorunda kalmazsınız sıcak coğrafyalarda.

    Otomobil camlarına kaplarsınız, arabanın içinde ne döndüğünü anlama şansı kalmaz :)) Bu arada 3 numara cam filmini gözümün önüne getirdim de, bunun numarası 600 falan olur heralde

    Çok şey olur bunla

  • Zırhlı askeri araçlarda kullanabilirler, gece görünürlüğünü çok azaltır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: profecco

    Yakıcı lazerlere karşı kullanılabilecek bir şeyse müthiş. Amerikalıların gemilerinde lazer füze savunma sistemleri var şu an, eğer füzeler bununla kaplanmaya müsaitse ve o lazer bu tür füzelere etki etmiyorsa gerçekten ilginç şeyler olur.


    lazerden korunmanın en iyi yöntemi mümkün olduğu kadar yansıtıcı olmaktır. eğer lazeri yansıtmaz isen tüm enerjisini emersin, lazer gel beni yak demiş olursun

  • quote:

    Orijinalden alıntı: FatihAsl

    quote:

    Orijinalden alıntı: profecco

    Yakıcı lazerlere karşı kullanılabilecek bir şeyse müthiş. Amerikalıların gemilerinde lazer füze savunma sistemleri var şu an, eğer füzeler bununla kaplanmaya müsaitse ve o lazer bu tür füzelere etki etmiyorsa gerçekten ilginç şeyler olur.


    lazerden korunmanın en iyi yöntemi mümkün olduğu kadar yansıtıcı olmaktır. eğer lazeri yansıtmaz isen tüm enerjisini emersin, lazer gel beni yak demiş olursun


    Çok haklısınız, hobi tipi lazerlerle de millet sürekli siyah balonları patlatıyor. Işığı soğurdukları için en kolay siyah nesneler hasar görüyor çünkü.




  • Bununla iyi su ısıtılır.

  • Bence azaltılıp değerleri TV filtresi olarak kullanılması güneş altında bile parlamaması ama ekranın normal renkleri gösterebilmesi sağlanırsa işte bir işe yaramış olur bence



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 8 Mart 2016; 17:31:18 >
  • az önce hanıma dünyanın en siyah maddesi buymuş dedim telefondan gösterdim resmi



    ne maddesi burda boşluk var diyo inanmadı :)))

  • Ben tuvalete girdikten sonra dünyanın en siyah maddesini gorebilirsiniz.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.