Şimdi Ara

Baikal işlemcisini temel alan bilgisayarlar, Rusya'da boy göstermeye başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Baikal işlemcisini temel alan bilgisayarlar, Rusya'da boy göstermeye başladı

    Rusya'nın ABD bağımlılığından kurtulmak için başlattığı yenilik hareketi, ilk meyvelerini vermeye başladı. Imagination Technologies ile ortak geliştirilen Baikal adındaki işlemci, yavaş yavaş bilgisayar sistemlerindeki yerini alıyor.

    Baikal nedir?


    Rusya'nın uzun süredir Intel, AMD, Microsoft gibi ABD'li teknoloji devlerinin ürünlerinden uzaklaşmak istiyor ve bu konuda çalışmalar yapıyordu. Kurumsal taraftaki tüm bilgisayar ve sunucu sistemlerini bu konsept içerisinde yenilemek isteyen hükümet, bunun için RISC mimarisi ile Linux platformlarını tercih etti.

    Imagination ile bir araya gelen Baikal Technologies, MIPS tabanlı Warrior P serisinden P5600 çekirdeğini kullanarak Baikal-T1 adında bir yonga geliştirdi. 32-bitlik olan bu yonga, çift çekirdekli ve 1GHz saat hızında çalışıyor. DDR3-1600 MHz bellek kontrolcüsü bulunan yonga, 5Watt altında enerji tüketiyor. Imagination, bu çekirdeğin Watt başına en iyi performansı sunduğunu belirtiyor.

    Ayrıca Bkz.WebVR ile tarayıcınızda daha akıcı sanal gerçeklik mümkün
    Aslında sadece Imagination ile değil ARM ile de bir ortaklık söz konusu zira Baikal adındaki bu yeni işlemcide iki farklı mimari yer alıyor. Baikal-M ise 64-bitlik ARM çekirdekleri kullanıyor ve Mali-T628 grafik birimi ile geliyor. Baikal-M daha çok sunucu, NAS ve iletişim altyapılarını hedefliyor. ARM ve MIPS mimarileri, RISC temelli olduğu için benzer oranlarda enerji tüketiyor ve performans sergiliyor.

    Tavolga Terminal TB-T22BT


    Tavolga adındaki firma, işte bu Baikal-T1 yonga setini temel alarak Terminal TB-T22BT hepsi-bir-arada bilgisayar sistemini geliştirdi. 21.5 inçlik Full HD ekrana sahip olan cihaz, 8GB'a kadar DDR3 RAM, 8GB-64GB arasında depolama kapasitesi, USB 2.0 portları, Gb Ethernet portu gibi özellikler sunan sistemde, Debian 8 işletim sistemi kullanılıyor. Firma bunun haricinde SF-BT1 adında Baikal-T1 tabanlı geliştirici kartı ve bir masaüstü bilgisayar daha geliştiriyor. Cihazlar, önümüzdeki aylarda piyasada olacak.

    Rusya, yenilenme hareketi kapsamında kurumlara 700.000 yeni PC ve 300.000 sunucu satın alacak. Bu girişimin ABD'li şirketlere milyarlarca dolar zarara mal olacağı ifade ediliyor.
     







  • Keşke Bizimde böyle bir üretim yapma şansımız olsa. Bizim işlemcimiz olsa ve 7-8 sene eski model olsa yine alır kullanırım destek olurdum. Ama %100 yerli olucak.

  • Şu an donanım ve yazılım dünyasındaki gelişmeler amerika tekelinden kurtulmak için diğer ülkelere büyük fırsatlar sunuyor. Daha önce x86 harici mimariler bu kadar gelişmemiş ve bu kadar yazılım desteği kazanmamıştı. Arm + Linux ile en azından devlet kurumlarında çalışacak bilgisayarlar rahatlıkla üretilebilir. Bunu değerlendirmeyen ülkeler aptal ülkelerdir.
  • olay maddi çıkarın ötesinde devlet kurumlarından bilgi çalınmasını önlemek.
    pc donanımlarında (özellikle cpu) backdoor bırakılarak devlet sırlarının çalınmasının önüne geçmek.

  • Devlet kurumlarının çoğunda standart programlar kullanılır. Linux bu açıdan birebir birde donanım seviyesi güvenlik sağlandığı zaman mükemmel olur çünkü bilgisayarda işletim sistemi dışında firmwarelerde mevcut bunlarda değişik şekilde açık oluşturabilir. Türkiyeninde F16 karda yaptığı gibi milli yazılım ve donanıma geçmesi şart ayrıca yabancı şirketlerin bilgilerimizi toplaması ve işlemesine sınırlar getirmek şart Rusya facebook ve Google için ülke içinde veri merkezi kurma şartı getirdi. AB nin de benzer yaptırımları mevcut.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nehuse -- 5 Mart 2016; 11:23:45 >
  • Rusya resesyona girdiği için dolar ile baz alınan her üründen kaçması lazım, düşünsenize Türkiye'de doların 3'ten 8'e fırladığını. Ruble çöküşü derin ve çıkış çok yakında gözükmüyor. (benim görüşüm)

    Ayrıca güvenlik konusu da çabası.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1ses1

    Keşke Bizimde böyle bir üretim yapma şansımız olsa. Bizim işlemcimiz olsa ve 7-8 sene eski model olsa yine alır kullanırım destek olurdum. Ama %100 yerli olucak.


    Vestel'e neden kızdığımızın sebebidir. Vestel grubu bu işin altından kalkabilecek iken, gidip herşeyi Çin'de yaptı. Ha yapabilir, ama keşke bunu yaparken "bakın biz böyle yapıyoruz ama ARM lisansı da aldık, işlemci tasarlayıp üretim de yapmayı planlıyoruz" deseydi vergi muhabbetinden bu kadar çok etkilenmeyecek, ağızlara sakız olmayacaktı. Yapmaları da lazım artık, çünkü Vestel bana göre şu anki şekli ile gelebileceği son noktaya gelmiştir. Elindeki teknolojilerin bir çoğu standartlaşmıştır ve satın almayı etkileme özelliğini yitirmiştir. Sadece fiyat konusunu caydırıcı özellik (silah) olarak kullanabilir. O da döviz kuru yüzünden ne kadar faydalı olur bilinmez.





  • Çok güzel, bizim hükümetimizde bu işe bir el atsa iyi olur. Çünkü kurumlarda gereksiz enerji harcayan bir sürü sistem var. Ortalama bir kasanın 300 wat çektiğini hesaplasanız, 10 watlık sistemlerle değiştirmek enerji tasarrufu içinde iyi bir atılım olacaktır.

  • Güçten yoksun...

  • "Rusya'nın ABD bağımlılığından kurtulmak için başlattığı yenilik hareketi, ilk meyvelerini vermeye başladı. Imagination Technologies ile ortak geliştirilen Baikal adındaki işlemci..."



    Gül geç.

  • putin herkese bunu zorunlu kilsa da dota2 ve cs go ruslardan kurtulsa keske.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1ses1

    Keşke Bizimde böyle bir üretim yapma şansımız olsa. Bizim işlemcimiz olsa ve 7-8 sene eski model olsa yine alır kullanırım destek olurdum. Ama %100 yerli olucak.


    Baksana ruslar bile %100 yerli üretememişler biz nasıl yapalım :)

  • Bu tür gelişmelerde direkt olarak son kullanıcı odalı ürünler ile rekabet edecek ürünler düşünmeyin.Bu geliştirmelerin birinci amacı ''güvenlik''.Ondan sonrası para tasarrufu,iç piyasa ihtiyacını karşılama ve global pazarda rekabetçi ürünler sergilemek.

  • Yerli bilgisayar üretmeyi geçtim bugün kamuda kullanılan toplam bilgisayarların hergün tükettiği enerji sarfiyatı günlük milyonlarca lirayı buluyor. en basit işlemler için kullanılan bilgisayarlar eski ve gereğinden fazla güç tüketiyor. bu işlemleri 3W çeken bir cep telefonunu ile bile yapmak mümkünken aynı işlemler için yüzlerce watt'lık sistemler kullanılıyor. Dikkat ederseniz haberde bahsi geçen işlemci 5W altı enerji çektiği belirtilmiş. Bu çok önemli bir mevzu. basit internet işlemleri için bir bilgisayarın çektiği enerjinin yüzde 5 ile yapılabilecek bir işlemi koca koca kasalardaki PC ve işlemcileri ile yaparsanız gereğinden çok fazla gereksiz masraf yaparsınız. Ülke ekonomisi için bile bu yönde ciddi iyileştirmeler yapmak gerekiyor. Toplamda 10W çekecek bir basit sistemle gerçekleştirebileceğiniz işlemler için buna uygun Allinone çözümleri kamuya getirilmeli. eski tüpü monitörler artık çöpe atılmalı. yazık gereksiz yere enerji masrafı ödüyor bu devlet. yerliyi geçtim sırf bu yönde bir adım bile atılması artık şart ve yerli üretim yapmaktan bile kolay. donanımı belki yerli biraz zor yaparız ama kendi linux işletim sistemimizi kullanabiliriz. Alt yapı olarak düşük güç tüketimli arm işlemci ile led aydınlatmalı düşük güç tüketimli monitör içine entegre allinone sistemler kullanarak enerji masraflarını düşürmek çokta hayal olmasa gerek...





  • quote:

    Orijinalden alıntı: 1ses1

    Keşke Bizimde böyle bir üretim yapma şansımız olsa. Bizim işlemcimiz olsa ve 7-8 sene eski model olsa yine alır kullanırım destek olurdum. Ama %100 yerli olucak.


    %100 yerli
    sene 2016

  • Kimse ARM'ın İngiliz şirketi olduğunu bilmiyor sanırım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: myhotyro

    Kimse ARM'ın İngiliz şirketi olduğunu bilmiyor sanırım.

    Yoo herkes biliyor, nereli olduğu önemli değil.
  • Olaya bakış açınız yanlış.Rusyanın yapmaya çalıştığı dünya pazarı için rekabetçi bişeyler yapmak değil.Adamlar güvenlik gerekçesiyle devlet dairelerinde kullanılmak üzere işlemciler yapıyor.Muhtemelen 10 yıl önceki işlemcilerden yavaş olucak yaptıkları ama güvenlik için başka çareleri yok.Bizim ülkede yapsın demek güzel bişey ama sizin beklentiniz yapsın biz alalım falan.Böyle şeyler milli proje olarak bakılmaz dünyadaki şirketlerle kapışırsın ülkenden önce şirket gelir apple google gibi.Dediğim gibi bizimde yapmamız lazım ama yapsakda bunun vatandaşa bi getirisi olmıcak max getirisi yurtdışına giden döviz şuanki kamu binalarının pcleri yüzünden azalır ve güvenlik gelir dicem ama işlemciden çok daha önce halledilmesi gereken güvenlik açıkları var bizde o yüzden o kısımda işe yaramaz.

  • Bu işlemcileri geçtim, 12 mhz'lik Arduino tarzı devre kartlarının işlemcilerinin ayarında işlemciler tasarlasak bile kafi. Bir yerden başlamak gerekiyor.

  • Bu tarz üretim hamleleri şişirme olaylardır. Tabi ki bazı şeylerin başlangıcı olarak kabul edilebilir!

    Büyük/güçlü devletler bu tarz hamleler yaparak itibarlarını güçlendirmeyi amaçlar. Yoksa ARM işlemciler ile dünyayı yönetecek değiller. Devlet kurumları ve basit işleri düşündüğümüz de ARM tabanlı işlemcilerin zaten olması gereken alanlar. Fakat devlet kurumlarının birimsel olarak ya da devletin başında ki insanların toplu anlaşmaları gereği hem maliyeti yüksek hem de çevre dostu olmayan teknolojiyi devlet kurumlarında kullanmak zorunda kalıyoruz.

    Rusya bu hamlesi üretim maliyetlerine rağmen çok kısa vade de meyvelerini verebilecek ve güç tüketim ve yazılım ücretlerinden tasarruf sağlayacak.

    ARM teknolojisinin gelişimi ve Rusya'nın bu alana yatırımları da önümüzdeki yıllarda server altyapıların da bile intel/amd işlemcileri büyük oranda azaltmasını sağlayabilir.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.