Şimdi Ara

Li-Fi uygulamasının ilk örnekleri MWC 2016 fuarındaydı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
123
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Li-Fi uygulamasının ilk örnekleri MWC 2016 fuarındaydı

    Işık üzerinden veri aktarımını ifade eden Li-Fi teknolojisi ile ilgili önemli yatırımlar yapılıyor. Henüz emekleme aşamasında olan teknoloji için çeşitli deneme süreçleri başlamış durumda. PureLi-Fi firması, MWC 2016 fuarında küçük bir Li-Fi altyapısı kurarak, teknolojinin ne tür imkanlar sunacağını ziyaretçilere gösterdi.

    PureLi-Fi, 2012 yılından bu yana Li-Fi teknolojisi üzerinde çalışmalar yapıyor. Fuarda kurduğu küçük sistemi ise şöyle çalışıyor: Veri aktarımı yapacak LED lambaların yanına, gerekli altyapıyı sağlayan tuğla biçiminde kutular yerleştiriliyor. Bu kutular, lambayı bir verici haline getiriyor. Verici, yaklaşık olarak 10 metrekare civarında bir alanı kapsayabiliyor.

    Alıcı tarafında ise çift sensörlü bir adaptör kullanılmış. USB üzerinden bilgisayarlara bağlanan adaptör, bir sensör ile veriyi indirirken, diğer sensör ile karşı tarafa yüklüyor. Yapılan denemelerde, 40Mbps seviyesinde indirme ve yükleme işlemi yapılabiliyor. Lambanın altında bulunan diğer nesnelerden, ışık yansıyarak etkisini kaybetmeden yine veri aktarımı yapabiliyor. Tabii bu teknolojide, ışık alanının tam ortasında durmak şart. Eğer kenarlara doğru giderseniz aktarım hızları yüzde 75 oranında azalıyor.

    [bkzdh= 82747]
    Muhtemel senaryolar arasında, birbirine bitişik lambalar yerleştirerek tüm odayı veri alanı içerisine dahil etmek yer alıyor. Böylece kullanıcı, bir lambadan diğerine geçiyor ve iletişim hiç kopmuyor. Elbette WiFi gibi sabit bir noktadan tüm alana sinyal gönderilmesi söz konusu değil. Yani sensörler hep ışığı görmek zorunda.

    WiFi veya Bluetooth teknolojisinin ilk dönemlerini hatırlayanlar, yanlarında bir adaptör taşımak zorunda kaldıklarını unutmamışlardır. Li-Fi teknolojisi de şimdilik böyle bir dezavantaja sahip. Firmanın patronu, önümüzdeki yıllarda artık yongaya entegre Li-Fi modüllerinin olacağını ve 10-15 yıl içerisinde de yaygın kullanıma geçeceğini düşünüyor.
     
    Li-Fi uygulamasının ilk örnekleri MWC 2016 fuarındaydı 







  • Daha çok erken ama ilerisi için umut vadediyor .

  • Merakla beklediğim bir teknoloji çok fütüristik duruyor ama önümüzdeki 10 yıl içerisinde wi-fi'a ciddi bir rakip olacağına inanıyorum.

  • Benim anladığım kadarıyla kullanılan lambalar hem ortama ışık kaynağı oluştururken hemde internet bağlantısını ışık üzerinden iletebiliyor. Anlamadığım şey bunu nasıl verimli hale getirebilecekler? Haberde de bahsedilmiş, ışık kaynağının ortasında durursak en fazla verimi elde edebiliyoruz. Yani gün ışığında dahi lambayı açık tutmalıyız. Günümüz konjonktürün de mevcut teknolojilerin enerji sarfiyatını düşürülmesi için uğraşılırken bence bu Li-fi teknolojisi en azından bu haliyle hiçte mantıklı değil.
  • İnternetten öte yerel ağ dahiliyetinde bence bayağı iş görecektir. Yüksek hızlara erişmek ve bu sayede kablosuz görüntü aktarımı en uygun yollardan biri. Tercih edilesi bir durum gibi geliyor. Diğer yanda ise hızlı dosya paylaşımı. Bunu da yapmak adına yine güzel bir yöntem. Diğer yönden wifi standartlarındaki gelişmeler önünde büyük engel zira alan dahiliyetinde zaten yeterli seviyede veri aktarımı yine sağlanabilecek yapıda. Eğer hız ve verimlilik arttırılır, üstüne enerji sarfiyatı ile fiyatı düşük tutulursa ancak iş yapar.

  • şu teknolojinin tamamen çöp olduğunu düşünen birtek benmiyim.Wifi varken LiFi çöpün önde gideni.

  • anca gizli servislerin kozmik odaları için sözde veri güvenliği paranoyası için geliştirilmiş pratikte wi-fi kadar mobil bir çözüm olmayacak kısır teknoloji saçmalıklarından yeni biri daha ! bundan ne köy olur ne kasaba !

  • Kızılotesi kullanırken cihazlar yan yana durmalıydı. bluetooth bilmem kaç metreye kadar. wifi gerekli cihazlar ile kilometrelerce. lifi belkide gün ışığı kullanılabilir. Olamaz mı? Bal gibide olur.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.