Şimdi Ara

CAM FİLMİNDE YENİ GELİŞME!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
649
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  CAM FİLMİNDE YENİ GELİŞME!!!
    Diyarbakır'da ilaç mümessili Erdal Yunay, otomobilinin camını renkli filmle kaplattığı için kesilen 198 lira para cezasına itaraz etti. Sulh Ceza Hakimi Veli Ünal, cezanın suçta ve cezada kanunilik ilkesine aykırı olduğunu belirterek kaldırılmasına hükmetti.

    Diyarbakır'da yaşayan ilaç mümessili Erdal Yunay 8 Eylül günü aracıyla seyir halindeyken polis tarafından durdurdu. Araç camlarında renkli film olduğu söylenen Yunay'a, egzama hastalığı olduğunu ve güneş ışınlarından korunmak için renkli film taktırdığını söylemesine rağmen 198 lira para cezası kesildi. Bunun üzerine Erdal Yunay, avukatı İbrahim Halil Gökalp aracılığıyla Diyarbakır 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak cezanın iptalini istedi. Başvuruyu usulden kabul eden Hakim Veli Ünal, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nden savunma istedi.

    ARACIN DIŞ GÖRÜNÜŞÜNE GÖRE CEZA KESİLMESİ KANUNUN AMACI İLE ÇELİŞİR

    Kararını açıklayan Hakim Veli Ünal, film kaplamanın sürücünün görüşünü etkileyip etkilemediğine bakılmadan ceza kesildiğini belirterek, 198 liralık cezanın kaldırılmasına hükmetti. Kişilerin bir yasak olmadıkça aracının içi ve dışına aksesuar koyabileceği belirtilen kararda, bir fiilin yasaklanması ve karşılığında ceza öngörülmesinin suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereği ancak yasa ile mümkün olabileceği kaydedildi. Kanunun koruduğu yararın trafik güvenliği olduğu belirtilen kararda, aracın dış görünümüne bakılarak ceza kesilmesinin kanunun amacı ile çelişeceği vurgulandı.

    ÖNEMLİ OLAN SÜRÜCÜNÜN DIŞARIYI GÖREBİLMESİ

    Cezanın hukuka uygun olması için renkli camların sürücünün görüşünü engellemesi gerektiğini belirten Hakim Veli Ünal, "Dikkate alınması gereken husus dışarıdan bakıldığında aracın içinin görünüp görünmemesi değil, sürücünün dışarıyı görebilmesidir. Para cezası uygulayan memurun araç içine girerek filmli camların sürücü görüşünü engellediğini kontrol etmesi gerekir. Bu kontrolün yeterli görülmediği durumda bilirkişi raporu alınmalıdır" ifadelerine yer verdi.

    HAK VE HÜRRİYETLER SINIRLANAMAZ

    Yasak olmadıkça bireyin hak ve hürriyetlerini kullanmasına sınır getirilemeyeceği belirtilen kararda, bu sınırın Anayasa'nın 13'üncü maddesine uygun olması gerektiği kaydedildi. cam filminin sürücünün görüşünü kapatmadığı ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürmediği müddetçe yasak olmayacağı belirtilen kararda, güvenlik nedeniyle aracın dışarıdan içinin görülmesi amaçlanıyorsa, buna uygun yasal değişikliğe ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Hakim Veli Ünal kararda, "Aracın camına film kaplaması yaptırmasından dolayı araç sahibine ceza verilmesi, kanunda suç olarak tanımlanmayan bir eylemden dolayı cezalandırma anlamına gelecektir ki; bu durum suçta ve cezada kanunilik ilkesine açıkça aykırılık oluşturur" ifadelerini kullandı.

    DÜZENLEME İLE GETİRİLEN YASAK HUKUKA UYGUN KABUL EDİLEMEZ

    Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin renkli film tabakalarını yasaklayan son bendine vurgu yapan Hakim Veli Ünal, "Düzenlemenin, kanun maddesinin trafik güvenliği için getirmiş olduğu görüşü engelleme kriteri dışına çıkarak, 'Görüntüyü değiştirecek şekilde' ibaresi ile aracın içinden dışarının görüşünü mü veya kanunun amacına aykırı olarak aracın dış görünüşünü mü yasakladığı belli olmayacak şekilde yasak getirmesi, hukuk devleti ve kanunilik ilkesine aykırılık teşkil eder ve hukuka uygun kabul edilemez" dedi.

    EMNİYET 300 LİRA AVUKATLIK ÜCRETİ ÖDEYECEK

    Ceza tutanağında kabahati oluşturan fiilin açıklanması gerektiği belirtilen kararda, film tabakasının sürücü görüşünü kısıtladığına dair bir tespitte bulunulmadığı belirtildi. Tutanak dışında idarenin işlemini doğrulayacak veya işlemin doğruluğunu denetlemeyi sağlayacak hiçbir delil bulunmadığı vurgulanan kararda, bu nedenle itirazın kabul edildiği belirtildi. trafik cezasının hukuka aykırı olduğunu belirten Hakim Veli Ünal, Avukat İbrahim Halil Gökalp'ın itirazının kabul edilmesine ve cezanın kaldırılmasına karar verildiğini açıkladı. Kararda itiraz eden Erdal Yunay'ın ödediği 300 lira avukatlık ücretinin de Emniyet Müdürlüğü'nden alınmasına hükmedildi. Tutanakta kararın Kabahatler Kanunu'na göre kesin olduğu belirtildi.

    Kararın cam filmleri nedeniyle kesilen idari para cezaları yönünden örnek teşkil ettiğini belirten avukat İbrahim Halil Gökalp, yönetmeliği uygulayan polis memurlarının olayı yanlış yorumlayıp, yanlış işlemlere neden olduklarını söyledi.
    KAYNAK







  • Doğru bir karar.
    Yollarda her yeri kapalı mafyatik minibüsler görüyoruz kimse karışmıyor.
    Zengin lüks araçlar var yine öyle.
    Mite mi, emniyete mi, mafya mı kime çalıştığı belli olmayan garip araçlar.
    Arka bölümde hiç cam olmayan panelvan, minibüsler cabası.

    Ama halka gelince ceza üstüne ceza.

    Apaçi ler gibi abartmadıktan sonra belli sınırlar ile serbest olmalı.

    Ön cam hariç olsun tabiki vb sınırlar. Belki belli sınırlar vardır ama biz bilmiyoruz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu cam filmine olan karşı görüşleri anlamadım anlamak istemiyorum.
    Görünüş olarak bence arabaya artı katıyor bence.
    Ayrıca yaz aylarında güneş ışınlarını kesiyor. Hayır yani bu bir göz zevki rahatlıktır.

    Ses sistemi gibi kulağa egzoz gibi kulağa zarar vermiyor ki. Çakma farlar gibi göze zarar vermiyor ki. Bunun ayrımını yapamıyoruz.
    Sonunda böyle bir kararın çıkması sevindirici...
  • Cam filmi kesinlikle sart. Çevre sagligi açısından bile gerekli. Cunku camlari filmli aracin ici olmayana gore daha az isiniyor. Cam acikken iceri gelen güneşle kapaliyken gelen sicakligi karsilastirin. Bu da daha az yakıt tuketimi emisyon vs demek. Her arabada olsa kar topu gibi dusunun cig gibi buyur oran.

    Ayrica goruste onemli katkisi var. Bazen karambole gidiyorum yolda. O sabah gunes isigi yok mu. Ne yaparsan yap yol görünmüyor. Yolda biri durmus olsa goremezsin kesinlikle.

    Komple yasak kalkmali. Hatta tesvik edilmeli.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her zaman söylüyorum, cam filminden önce taksi, minibüs, servis minibusu, hafif ticarilerdeki çakmak xenon ve sapsarı sis farları önlenmeli. Benim arabamın camindaki film kimsenin hayatına kast etmiyor ama karşıdan gelen cakma xenon herkesi kör ediyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • benim araçtada 1 numara cam filmi var sadece yan camlarda ön-arkada yok yazın güneşte uzun süre araç kullanmak zorunda kalıyorum anneme gideyim dedimmi 2.5 saat sonuçta mağdur oluyoruz. görüş açısından herhangi bir eksiklik de yaratmıyor. o çakma xenonla dolaşanları vede sisleri açıp diğer lambaları kapatan ghost rider tarzı zerserileri toplasınlar hele o makas atanlar yokmu bence onlarla ilgilensinler.
  • çok koyu olmuyacak şekilde serbest olması lazım.
  • cam filmi kaza aninda hayat kurtardigi gibi kaliteli malzeme kullanilirsa gunes altinda daha konforlu arac surmeye etkisi buyuktur. Ama gel gelelim 100 liraya cekilen rengi morla siyah arasi iceriyi ve disariyi zor gosteren filmler yasaklanmali. Birde yanina sonradan takilan ucuz adi cin mali cakma xenonlara hapis cezasi verilmeli. Taktiranlarada sozum odur ki gercekten cirkin ve apaci isi gozukuyor ve karsi tarafi tehlikeye atiyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hep bir umutla okuyoruz şu haberleri fakat yine de polis ceza kesiyor, kesebilir. Uğraş dur sonra...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kanun nezdinde cam filminin cezası yok mu?
    Peki polis neye dayanarak cam filmine ceza kesiyor?
  • Karayolları Trafik Kanunu m.30/1-b’ye göre; görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs aksesuar eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlarla, karayolunu kullananlar için tehlike oluşturacak şekilde veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler idari para cezası ile cezalandırılır.

    Bu maddeye göre ceza kesiyorlar. Çoğu polis maddeyi yorumlayamıyor. Dışarıdan içerinin görünmesi gerekmiyor, içeriden dışarıyı görmek önemli. Ceza keserken polisin aracın içine girip kontrol etmesi lazım. İptal davası açınca iptal olma olasılığı çok yüksek aksi halde.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hiçbiri -- 10 Şubat 2016; 12:42:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu kanunu yapanların mantığı, kurunun yanında yaşında yanması durumudur. Her şeyi abartı yapıp işin cılkını çıkartanlar bu cezalara kanunlara sebep oluyor.

    Gerçekten amacına uygun ve görüş alanını kapatmayan cam filmi yaptıran vatandaşta bunların yanında kaynıyor.

    Öncelikle bu işin testi yada sınırlaması güzel şekilde yapılmalı, kaliteli cam filmleri dışarıdan koyu gibi gözükse de içeriden sürüş ve görüş olayını etkilemiyor.
  • ya ben 3 cama yaptırmak istiyorum ama sırf bu ceza muhabbetine yaptırmıyorum. arka camlara..
  • Bunu zaten gerçekte kanuna göre değil yönetmeliğe göre kesiyorlar. Sorgulayan ve devlette kanunilik, riayet ahlağı olmadığından kanunu gösteriyorlar. Emniyet ve devlet bunu gelir getirici uygulama olarak görüyor.
    quote:


    Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.
    http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.8182&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0

    http://www2.tbmm.gov.tr/d24/2/2-0788.pdf

    Bunun gibi mahkeme, kanun sorgulama noktasına gelince çakan çok fazla şey var bu tekil değil. Bunların emsal teşkil etmesi düzgün adalet sistemlerinde olur devletin başları hırsız olunca kimden ne bekliyoruz herkesin ayrı ayrı davalaştırması lazım o zaman çakar da kaç kişi, kim uğraşabilecek. Emsallik ve hukuğa iade başvurusu çok fazla olursa da aynı elektrik faturaları konusunda olduğu gibi mevzuatı değiştirirler devran yine dönmeye devam eder.
    Bu herifler hizmet için değil sıkıntı çıkartmak için varlar.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: guyverland

    Bunu zaten gerçekte kanuna göre değil yönetmeliğe göre kesiyorlar. Sorgulayan ve devlette kanunilik, riayet ahlağı olmadığından kanunu gösteriyorlar. Emniyet ve devlet bunu gelir getirici uygulama olarak görüyor.
    quote:


    Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.
    http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.8182&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0

    http://www2.tbmm.gov.tr/d24/2/2-0788.pdf

    Bunun gibi mahkeme, kanun sorgulama noktasına gelince çakan çok fazla şey var bu tekil değil. Bunların emsal teşkil etmesi düzgün adalet sistemlerinde olur devletin başları hırsız olunca kimden ne bekliyoruz herkesin ayrı ayrı davalaştırması lazım o zaman çakar da kaç kişi, kim uğraşabilecek. Emsallik ve hukuğa iade başvurusu çok fazla olursa da aynı elektrik faturaları konusunda olduğu gibi mevzuatı değiştirirler devran yine dönmeye devam eder.
    Bu herifler hizmet için değil sıkıntı çıkartmak için varlar.

    aynen elektrikte oldugu gibi mahkeme kararına rağmen kanunları değiştirip yine milleti soyanlara yardım ve yataklık yaparlar.
    ama uçları kendi iş yaptıkları sektörler olursa hemen kanunları kendilerine yontarlar. (mücevherat vs.)




  • Asıl konu buymuş dolayısıyla sizin de bu konudaki düşüncenizi almak züere buraya kopyalıyorum yazdıklarımı

    Ben cam filmi olayına biraz soğuk bakıyorum. Birincisi zaten trafikte araçların çoğu Suv'a dönüşmeye başladı önümüzü göremiyoruz çoğu zaman. İkinci olarak zaten kanun kural takan yok herkes camlarını simsiyah yapıyor, arka camlarını bile. Üçüncüsü otomobil firmaları karartılmış arka camları donanıma ekliyorlar buna engel olunamaz.

    En azından kanunla, yan camlar 2 dereceye kadar filmle kaplanabilir hale gelsin fakat ön ve arka camlara film kaplatanlara ağır cezalar getirilsin. Fabrika çıkışı kaplanan camlarda da sadece ultraviyole ışıkları azaltan ön cama müsaade edilsin, arka camları karartma araçların ülkeye ithali ve üretimi yasaklansın.


    Bu şartlar dahilinde ben de gidip Suv ya da nispeten yüksek bir araç alacağım ve arkadan gelen sedanlara sıkıntı olacağım.




  • Cam filmi konusunda kesin bilgiler:

    1) Kaza güvenliği açısından iyidir. Kırılan ve tuzbuz olan cam sıçramaz. Filme yapışır. fırlayan cam parçasının göze girme riskini azaltır. Yıllardır araçların camları kesmez. Sadece çok yüksek hızla cam parçası fırlarsa bir yerlerini çizebilir. Bu sadece gözde risk oluşturur. Cam filmi bu riski de minimize eder.

    2) Isı koruması. Yaz aylarında aracın içinin daha az ısınmasını sağlar. Bu da klima kompresörünün devreye girdiği aralığı azaltacaktır. Bu da yakıt tüketiminizi azaltacaktır. Ancak çok mu önemli? Hayır. Klima yakıt tüketimini %5-10 etkilemekte. Cam filminin sağladığı ısı koruması klimayı %20 bile rahatlatsa, ki rahatlatamaz, toplam yakıt tüketiminiz %1-2 düşecektir. %0.25 ila %0.5 daha gerçekçi bir tahmin olur.

    3) Görsel. Bazıları cam filminin arabanın görünüşüne olumlu etkisi olduğunu iddia etmekte. Bana göre dandik araba dandik, iyi araba iyidir. Cam filmi taktın diye dandik araba "muhteşem" olmaz. İşin bu görsellik kısmından ben hiç anlamıyorum.

    4) Özel hayat (Aka. Anamız var, bacımız var). Otomobili ile evini karıştıran insanların tezidir. Otomobilin içi özel alanın olabilir; ancak bir ev gibi perdeleri olmasının da bir anlamı yoktur. Gene de zevk meselesi tabi. Başkasının arabadan ne istediği beni ilgilendirmez.

    5) Dışarının içerinin görünmesinin engellenmesi. Bu konuda birkaç alt başlık var.

    a) Türkiye gibi kurallara çoğunlukla uyulmayan, kavşakta geçiş üstünlüğü kurallarını uygulamayı geçtim, kuralın ne olduğunu bilmeyerek araba kullananların çoğunlukta olduğu bir ülkede, şoför şoförü görebilirse, biraz daha iyi anlaşırlar. Etraftaki arabalara bakmayan, hödüklerin bol olduğu bir ülkede, düzgün şoför diğer şoförlerin nereye baktığını da kontrol ediyor. Önümdeki arabanın yan aynasına bakıp, şoförün seni görüp görmediğini kontrol etmek gibi... Çok koyu cam filmi bunu engelliyor. Bu bağlamda Türkiye gibi, araba kullanmayı bilmeyenlerin çoğunlukta olduğu bir ülkede, çok koyu cam filmlerinin kullanılmasına karşıyım. Bana ne arkadaş!? Araba kullanmayı biliyor olsaydınız...

    b) Güvenlik sebebi ile... Demokratikleşmemiş, zihnen geri devletler vatandaşlarını potansiyel birer tehdit olarak görürler. O yüzden güvenlik önlemleri biraz aşırı olabilir. Polis baktığında arabanızın içini görebilmek ister. Araçta kaç kişi var bilebilmek ister. Şahsen cam filmi meselesinin bu ayağı umrumda bile değil. Tek sıkıntı bu olsa, "hepiniz taktırın filmleri, kim takar polisi ve hezeyanlarını, göreyim sizi koçlarım!" derdim. Ancak tek mesele bu değil.

    c) Ekstrem koyuluktaki filmlerin gece park etme becerisini düşürmesi... 3m'in bile ekstra koyu cam filmi var. Hatta benim arabada takılı idi. Eski sahibi taktırmış. İlk işim sökmek oldu. Böyle bir rezillik yok. Bu tarz rezilliklerin uygulanmasını engellemek lazım. Normalde yurtdışında şoför bilinçli olduğu için, bu ekstrem ürünleri zaten baştan almıyor, kullanmıyor. Ancak Türkiye'de böyle bir bilinç yok.

    d) Yansıtmalı cam filmleri... Gece önceden farketmezseniz, saçmalamanıza sebep oluyor. Farı tuttuğunuzda yaldır yaldır parlayan bu filmler de pek akıl karı değil.

    Özetle, genel olarak, önlere orta, arkaya koyu cam filmi kullanmaya karşı değilim. Önlere kapkara film çekmeyi ise, Türkiye'nin vasat şoförlük becerisi sebebi ile yanlış buluyorum. Önce kendimizi toplayalım. Düzgün şoför olalım, belli bir bilinç seviyesine erişelim, sonra onu da serbest bırakırız?




  • Devletin otobüsü bile sapsarı sis yaptırmış geziyor .

    Devletin resmi plakalı aracı mavi sis farı yaptırmış açmış geziyor .

    Bunların 1 tanesine ceza yazmadılar bana eğer camdan dolayı yazarlarsa ben de uğraşırım . Gerçi bizim yollara Jandarma bakıyor sakata da gelebiliriz atar yaparsak
  • guyverland kullanıcısına yanıt
    Yönetmelikle ceza kesilemez. Suçta ve cezada kanunilik ilkesine aykırı. Her zaman iptal ettirilebilir. Cezanın sebebi yukarıda verdiğim kanun maddesi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • her sene aynı haber, adam 40 takla atıyor bi 189 liralık cezayı iptal ettirmek için, ettiriyor da, ama yarın yine çevrilecek yine ceza yiyecek yine senaryo başa saracak, mahkeme vs. uğraş dur
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.