Şimdi Ara

Yeni Rubik küp rekoru geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
147
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Yeni Rubik küp rekoru geliyor





    Yıllardır zekamızı kanıtlamaya çalıştığımız Rubik küp, adına şampiyonalar düzenlenen bir oyuncak. Yaklaşık 40 yıldır hayatımızda olan Rubik küp, şimdi yapay zekanın elinde oyuncak oldu. Son dönemde Rubik küp çözme süresi rekor denemelerine, insanların yanında robotlar da katılmaya başladı. 




    Rubik küpü en hızlı çözme rekoru insan tarafında, 4.904 saniye ile Lucas Etter adındaki 14 yaşında bir çocuğa ait. Robot tarafında ise Mart 2014 tarihinde, 3.253 saniye ile rekor kırılmıştı. Kansas şehrinden iki mühendis, kendi geliştirdikleri bir robot ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor. 








    Ekibin 3D yazıcılar ile hazırladığı robotta, 4 adet web kamerası ve hareketi sağlayan motorlar yer alıyor. Kameralardan elde edilen görüntü bilgisayara aktarılıyor ve Kociemba adı verilen algoritma ile çok hızlı bir şekilde hesaplama yapılıyor. Ekip, yaptıkları denemelerde 1.04 saniyeye kadar rekoru geliştirmeyi başarmış. Hedef ise 1 saniyenin de altına düşebilmek. Gelecek hafta Guinness yetkilileri ile denemeler başlayacak. 




    Rubik küp yarışmaları, yapay zeka sistemlerinin geldiği noktayı göstermek açısından önemli. Robotlar artık insanlardan daha hızlı bir şekilde analiz yaparak küpü çözebiliyor. Muhtemelen son rekor da insanlar tarafından kırılamayacak. Bundan sonra en iyi süre için robotların mücadelesini izleyeceğiz.  

     









  • Oha :)

  • ben de 10 dakika da çözebiliyom.

  • Rubik küpün çözülmüş halinden uzak bir sürü çözülmemiş hali vardır. Çözüm algoritmalarını ezberleyen ve baya pratikleşen biri çözülmüş haline en karışık bölümü gelse on sene uğraşsa belli bir sürenin altına inemez. Rubik küpü her karıştırıldığında çözülmüş haline uzaklığı hep değişkendir. Bu 10 döndürmede de yapılabilir 20 döndürmede de. O yüzden şu robot 3 saniyede çözdü bu adam 6 saniyede çözdü gibi rekor ve eklenen rekorlar saçmalıktan başka bir şey değil. Makineyi geliştirirler daha hızlı çözmeye gider ama bozuk bir rubik küpü her seferinde 0,3 saniyede bitiriyor diye bir şey söz konusu olamaz.

    Oldu diyelim hızlı çözme yarışları var. Herkese aynı karışıklıkta rubik kübü verilmeli ve bunu sürekli çözen insanlar el hızından başka bir şeye odaklanmazlar. Makineyi yapıp yapması gereken algoritmaları ona söylemek falan hepsi hikaye benim gözümde. Rubik küpünün eğer 3. katmanını kendim çözdüm diyen biri varsa en iyisi odur benim gözümde.





  • oha 1 saniye nedir lan...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: hawloo

    Rubik küpün çözülmüş halinden uzak bir sürü çözülmemiş hali vardır. Çözüm algoritmalarını ezberleyen ve baya pratikleşen biri çözülmüş haline en karışık bölümü gelse on sene uğraşsa belli bir sürenin altına inemez. Rubik küpü her karıştırıldığında çözülmüş haline uzaklığı hep değişkendir. Bu 10 döndürmede de yapılabilir 20 döndürmede de. O yüzden şu robot 3 saniyede çözdü bu adam 6 saniyede çözdü gibi rekor ve eklenen rekorlar saçmalıktan başka bir şey değil. Makineyi geliştirirler daha hızlı çözmeye gider ama bozuk bir rubik küpü her seferinde 0,3 saniyede bitiriyor diye bir şey söz konusu olamaz. Oldu diyelim hızlı çözme yarışları var. Herkese aynı karışıklıkta rubik kübü verilmeli ve bunu sürekli çözen insanlar el hızından başka bir şeye odaklanmazlar. Makineyi yapıp yapması gereken algoritmaları ona söylemek falan hepsi hikaye benim gözümde. Rubik küpünün eğer 3. katmanını kendim çözdüm diyen biri varsa en iyisi odur benim gözümde.


    En uzak halin en kısa sürede çözülmesini sağlayan algoritmalar var, ona atlama yapar oldu bitti. İlla belli bir algoritmayı takip etmesi gerekmez ki.





  • adamlar harbiden yapmış

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.