Şimdi Ara

'Ses dalgaları cımbızı' sayesinde 3D doku üretimi daha kolay hale gelecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
109
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 'Ses dalgaları cımbızı' sayesinde 3D doku üretimi daha kolay hale gelecek 

    Carnegie Mellon, MIT ve Penn State Üniversiteleri geliştirdikleri yeni bir teknikle hücrelere zarar vermeden onları hareket ettirmeyi başardı. Ses dalgalarından oluşan cımbızla gerçekleşen işlemde hücrelere temas olmadan yerleri değiştirildiği için yapılarında herhangi bozulma veya değişim gerçekleşmiyor.

     

    İlk etapta hücrelerin yerini değiştirme başarısını gösteren ekip bu tekniğin daha da geliştirilerek 3 boyutlu yazıcıyla doku üretiminde de kullanılabilmesini amaçlıyor. Ekip yayınladıkları son makalede tekniğin kullanıldığı mikro akışkan bir cihaz geliştirdiklerini duyurdu. Cihazın kenarlarından üç boyutta verilen ses dalgalarının hedeflenen noktadaki hücre üzerinde birbiriyle buluşmasıyla o hücre hapsedilebiliyor, daha sonrasında ise cihaz üzerinde yapılan yönlendirmelerle hapsedilen hücre ses dalgaları yardımıyla istenilen konuma getiriliyor.

     

     'Ses dalgaları cımbızı' sayesinde 3D doku üretimi daha kolay hale gelecek

    Tek hücre hareketinin yanı sıra çoklu hücreleri de hareket ettirebilen cihaz, hücreleri istenilen modele göre yerleştirerek farklı yapıda dokuların oluşmasına da olanak veriyor. Hücrelere zarar vermeden müdahale edilebilmesi nedeniyle tekniğin gelecekte büyük bir potansiyeli olduğunu düşünen ekip kanser tedavisi, doku tedavisi ve üretimi gibi alanlarda kullanılabileceğini düşünüyor.

     












  • İşte buna güzel gelişme derim.
  • Yeri gelmişken şunu ekleyeyim
    Andras Forgacs:
    Hayvanları öldürmeden deri ve et üretimi (Türkçe altyazılı)

    2050'ye ulaştığımızda dünya nüfusunun et, süt ürünleri, yumurta ve deri ihtiyacını karşılamak için 100 milyar kara hayvanına gereksinim duyulacak. Bu büyüklükte bir hayvan sürüsünü beslemek gezegenimize büyük ve sürdürülme imkanı olmayan ekonomik bir yük olacak. Peki ya farklı bir yolu olsaydı? Bu göz açıcı konuşmada, doku mühendisi avukatı Andras Forgacs, et ve deriyi biyofabrikasyon yoluyla üretmenin, hamburger ve el çantaları üretmek için hayvanları öldürmekten daha medeni bir yol olduğunu savunuyor.

    http://www.ted.com/talks/andras_forgacs_leather_and_meat_without_killing_animals?language=tr#t-26305




  • geleneksel calisma sekillerinin ne kadar otesi diyorum, sadece.
    bagnaz degerlendirme yazmadan !

  • +1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arel.gr -- 28 Ocak 2016; 10:46:17 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.