Şimdi Ara

Anakart pazarında düşüş sürüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
291
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Anakart pazarında düşüş sürüyor





    Bilgisayar pazarında genel anlamda yaşanan daralma, bileşen pazarlarını da doğrudan etkiliyor. Geçmiş yıllarda rekor üstüne rekor kıran anakart pazarı, şimdi o günleri mumla arıyor. Yapılan analizler, anakart pazarının yıldan yıla adeta eridiğini gösteriyor. 




    Sektörden elde edilen verilere göre, 2014 yılında 69 milyon civarında sevkiyat yapılan anakart pazarı, 2015 yılında yüzde 20 düşüşle 54 milyon seviyesine geriledi. 2016 yılında ise yüzde 10-15 civarı düşüşle, 50 milyonun da altına inmesi bekleniyor. Pazarın yarısını etkisi altına alan Çin'de de yüzde 10 civarında düşüşler yaşanıyor.  




    Windows 10 işletim sisteminin satışlara büyük bir etki yapamaması ve 100 serisi çipsetlere sahip anakartların geniş bir ilginin olmaması, düşüşte etkili oluyor. Önceki yıllarda 20 milyonun altına düşmeyen pazarın iki devi Asus ve Gigabyte, bu yıl üstüne çıkamıyor. Yılın ilk çeyreğinde 4.2-4.5 milyon arasında satış yapması öngörülen firmaların her biri, yıl bitiminde ise 17 milyon satış rakamına ancak ulaşabilecek. Yıl bazında yüzde 5-10 civarında düşüş söz konusu. 








    ASRock, Micro-Star International (MSI), Biostar, Elitegroup Computer Systems (ECS) ve Colorful gibi diğer oyuncular ise toplamda ancak 14-15 milyon civarında bir rakama erişebilecek. Geçen yıl sadece ASRock karını artırmayı başarmıştı. Diğer firmalar yıl bazında büyük bir düşüş yaşamıştı. Bu yıl da gidişatın değişmeyeceği tahmin ediliyor. 




    Pazara yaşanan düşüş, bazı firmaların radikal adımlar atmasına neden oluyor. Örneğin Çinli anakart üreticisi Onda, bu yıl pazardan çekilmenin planlarını yapıyor. Biostar ise ağırlığını endüstriyel PC ve medikal uygulamalar alanına kaydıracak. Bu konuda, sektörün uzmanlarından Qisda ile işbirliği yapacak. Kısacası, anakart pazarı yeni sürprizlere gebe gibi görünüyor. 

     







  • sistem kurmak pahali, sistem genelde oyun icin güncelleniyor haliyle insanlar performansli sistem almak istiyor lakin gelen oyunlar az ve sorunlu cikiyor adam gidip daha ucuza konsol alip sorunsuz oyununu oynuyor tabi sistem bilesenleride az satiliyor

  • quote:

    Orijinalden alıntı: konsoldede

    sistem kurmak pahali, sistem genelde oyun icin güncelleniyor haliyle insanlar performansli sistem almak istiyor lakin gelen oyunlar az ve sorunlu cikiyor adam gidip daha ucuza konsol alip sorunsuz oyununu oynuyor tabi sistem bilesenleride az satiliyor


    Anakart satışları sadece oyun için gerçekleşmiyor.

  • Tam beklediğim haber işte. Yıllardır sürekli aynı ürünleri farklı farklı renklere boyayıp, hiç bir işe yaramaz ufak tefek özellikler ekleyip uçuk fiyatlara sattınız. Bence iyi bile olmuş anakart pazarındaki düşüş. Akıllanırlar belki.

  • bunun sebebi intel ve amd.

    2500K kullanıcısının skylake'e geçmesi için sebebi bile yok. sen 3 seridir bir şey sunma sonra niye düştü. Windows 10da suçu aramayın. nerdeyse bedava oldu herkes kullanıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iflasın ayak seslerimi

  • Düşüş normal. Bundan 10 yıl evvel yalnızca web sitelerinde haber okuyan insanlar dahi bilgisayar sahibi olması gerekiyordu. Günümüzde ise bu tür basit işlemlerin tamamına cep telefonu yanıt verebiliyor. O yüzden sektör yalnızca oyunculara, iş için kullananlara yada keyfi için sistem toplayanlara kaldı.
  • valla yeni pc aldım 4 bin lira harcadım pişmanım keşke ps4 alsaydım diyorum :/

  • Yeni işlemcilerde ve yonga setlerinde abartı seviyede fark yok da ondan. Intel şımarıklığı.

    Intel şu sıralar belli ki bu tavrının limitine gelmiş durumda. AMD Zen ile devrim yaparsa Intel'e ikinci altın vuruşunu yapabilir. Ama o treni de kaçırırsa AMD'nin işi zor açıkçası. İtibar kaybettikten sonra kullanıcıların risk alıp AMD seçmesi daha da zorlaşır.

    Ah şu Asrock ülkemize daha fazla ürün gönderse keşke. Ne anakartları var ama bulamıyoruz işte.

    Dolar/TL paritesindeki uçurum daha da açılınca sıfır alım daha da zorlaşıyor.
  • Şuan sıfırdan bilgisayar toplayacaklar için 6. nesil intel skylake işlemciler hiçbir performans artışı sunmuyor. DDR4 belleklerde yüksek gecikme süreleri nedeniyle DDR3 den daha fazla performans veremiyor. Yani hala performans anlamında 4. nesil intel ler daha başarılı ve AMD ZEN ile çıkış yakalayamaz ise bizler için sonun başlangıcı olur 8umarım bilgisayar sektörü dev aktörleri büyük destek verirler). İntel zaten tekel gibi davranırken bunu fiyatlarını kelime oyunlarıyla artırarak daha da sektörün varyemez ailesi olur.

    Dahası tekel kalan bir şirket gizli bilgileri tıpkı bilim kurgu filmlerindeki gibi kimseye hesap vermeden paylaşabilir. İnsanlığı gelecekte makinelerin savaşına karşı konulamaz bir biçimde sürükleyebilir.

    Bir düşünsenize terminatör SKYNET, ,ntel SKYLIKE sizcede fazla ipicu veriyormuş gibi değil mi..?

  • Tüketici tercihleri değişiyor.
    Oyuncu kitlesi paraya acımıyor parasının yettiği ürünü almak istiyor. Bilgisayardan okey* gibi basit oyunları oynayan, sosyal ağlarda gezinen kesim artık işlerini telefondan olmadı tablette halledebiliyor. Bilgisayar değişim döngüsü eskisine göre daha da uzadı. 8/16 GB RAM adlığınızda yetmeme gibi bir durum yok. Oyunları ve programları dahili grafik kartıyla düşük ayarda hatta kimisini orta ayarda oynayabiliyorsunuz*. İşlemciler çok daha güçlü. SSD faktörü de işin içine girdi.
    Haberde Onda'nın anakart piyasasından çıkma planlarını yazmış. Bu firmanın anakart ürettiğini tabletlerini incelerken gördüm. Tabletlerin anakartlara göre daha karlı olduğunu sanıyorum ve anakartları sadece toptancılara satabilirken tabletleri direk son kullanıcıya satma olasılıkları daha yüksek.

  • Laptop eksternal grafik karşı sisteminin yerleşmesiyle artık insanlar tablet pc ve eksternal grafik birimine yönelecek böylece devasa masaüstü sistemlerin pazar payı gittikçe dusecektir

  • 3 kuruşluk anakartı 5 kuruşa satıyorlar biraz gözleri doysun

  • yeni bir sistem kurmanın çok bir avantajı yok, eğer son çıkan oyunları takip edicem derdin yoksa, şu an 3 nesil eski sistem ile bile her işini görebiliyorsun. Artı anakart üreticileri yeni özellikler konusunda çok cimriler, bugün artık $5-10 dolarlık hobi elektroniği kartlarda bile dahili wifi, kart okuyucu vs.. varken, üst düzey anakartlar haricinde dahili wifi,bt, kart okuyucu vs.. göremiyorsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Public_Enemy -- 24 Ocak 2016; 13:44:02 >
  • Piyasa doydu artık 5-10 senedir aynı teknoloji kullanılıyor. Aslında 14nm üretimi yıllar önce yapabilirlerdi ama yavaş yavaş indiriyorlar satabilmek için. Intel'in insanlara yeni anakart aldırmak için 1 pin eklemesi de anakart satışlarının düşmesinde bir etken. Hiç tüketiciyi düşünmüyorlar iyi işte zarar etsinler biraz akılları başlarına gelsin. İsteseler çok daha uygun fiyata daha iyisini yaparlar ör. amd fx işlemcileri çıkardığında intel nasıl şaha kalıp 2. nesil i serisini çıkardı.

  • aynı şeyleri ısıtıp ısıtıp verirlerse.. bir de üstüne fiyatını uçuruyorlar

  • Geliştirdikleri teknolojileri,piyasaya yavaş yavaş sürüp faiş fiyattan satıkları sürece bu devam edicek .Birde şöyle bi durum var bir sistem topladın mı rahat 5 sene gidiyor
    yani artık bilgi çağında yaşıyoruz öyle hemen çıkan şeyin üstüne atlamıyor insanlar araştırıyorlar

  • Amd yeni ürün çıkarmıyor karşılığında ise rahat olan intel aynı ürünleri biraz daha süsleyip tekrar pazara sunuyor bu durumda normal böyle bir durumun ortaya çıkması.
  • Bir insan topluluğu durumu ve satın alabilirliği ne olursa olsun her sene her sene pc bileşeni alamaz ki? Mümkün değil. Sen bir önceki sene zaten donanımın tillahını yapmışsın, üstüne fahiş fiyattan satmışsın lan insan ne kadar zengin olursa olsun bi yere kadar. Hiç bunlar hesaba katılmıyor mu? Ayrıca sırf millete gereksiz bileşen aldırmak için yok pin takmalar, çıkarmalar falan da tüketicinin alacağı varsa da almaz ediyor. Yani tüketici sanıldığı kadar aptal değil ve aptal yerine konulmaya çalışıldığında böyle tepkisini dile getiriyor. Akıllı olun!!

  • İntel sürekli pin değiştirerek insanları devamlı boşyere masrafa soktu. Neymiş 14 nm düşük güç falan. Apple aynı şeyi yapmıyor mu? Yapıyor. Bikere gemiçşinden dolayı meşhur oldumu fırsatını kullanırlar vee 1150 1151 1155 1156 falan. İnanın fullhd normal ayarlarda oyun için fx 6100 (ikinci eli 200tl) ile i3 4160 (ikinci eli 300tl) arasında grafik kartı aynı olması şartı ile hemen hemen hiç fark yok gibi birsey. İşlemci soketlerine en çok sadık kalan amd intel sadace 1155 de iki seri sadık kalabildi. Pazarlama taktiği. Millet uyandı ve mobilin bunda çok etkisi var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EnginTC61 -- 24 Ocak 2016; 15:53:08 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.