Şimdi Ara

AMD Zen mimarisi yıl sonuna yetişecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
0
Favori
1.090
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD Zen mimarisi yıl sonuna yetişecek





    AMD'nin işlemci tarafında büyük başarılar elde etmeyi istediği ve bu nedenle büyük yatırımlar yaptığı Zen mimarisi henüz ortalıkta yok. Mimarinin gelecek yıla kaldığına dair dedikodular üzerine, AMD patronu Lisa Su bir açıklama yapma ihtiyacı hissetti. 




    Hissedarlar toplantısında konuşan Lisa Su, Zen tabanlı işlemcilerin en geç bu yıl sonunda piyasada olacağını açıkladı. Elbette Su'nun bahsettiği, üst seviye masaüstü ürünlere hitap edecek FX markası altındaki işlemciler. Firma, bilgisayar üreticileri ile de sıkı işbirliği içerisinde ve yıl bitmeden ilk FX tabanlı cihazların piyasada olması için bastırıyor. 




    Zen tabanlı APU'ların ise 2017 yılının ilk yarısına kalması garanti gibi. Raven Ridge kod adını alacak olan APU'ların içerisinde HBM 2 bellekli çok güçlü grafik birimi taşıyan HPC sınıfı da yer alıyor. 2017 yılının sonlarında ise sunucu ve veri merkezlerine hitap edecek Zen işlemciler piyasaya sürülecek. Ardından firma Zen+ adını verdiği daha gelişmiş bir mimari için kolları sıvayacak. 








    14nm fabrikasyon sürecine sahip olan Zen mimarisi, firmaya göre watt başına performansta iki kata kadar artış sağlayacak. Zen tabanlı FX işlemcilerin mobilite tarafında iki çekirdekli versiyonları için 5-15W arası, 4 çekirdekli versiyonlar için 15-35W arasında ısıl tasarım değerleri konuşuluyor. Üst seviye versiyonlar için 95W'a kadar çıkan TDP değerleri söz konusu ancak kesin yol haritası şimdilik belli değil. 




    Zen mimarisinde her çekirdeğin 4 integer birimi, iki adres üretim birimi, 4 kayar nokta birimi ve saat döngüsü başına 4 komut çözebilme yeteneği mevcut. Çekirdeklerin Seviye 1 önbellek boyutu 32KB, Seviye 2 önbellek boyutu ise 512KB. Kayar noktaların ikisi toplayıcı, ikisi de çarpan olarak görev yapıyor. 




    Zen mimarisine kadar olan arayı boş geçmek istemeyen AMD, Excavator tabanlı APU'larını yılın ilk yarısında piyasaya sürecek. Bu APU'lar ile birlikte Zen mimarisinde de kullanılacak AM4 soket tipi de hayata geçmiş olacak. DDR4 desteği ile gelecek soketin mobil tarafta ise FP4 versiyonu yer alacak.  

     







  • 2017 ortasında 10 nm İntel işlemcileri görürüz gibime geliyor.

  • amd bir tane test ürünü piyasaya gösterse daha iyi olucak nasıl radeon yeni nesil ekran kartları 86 w tdp ile 60 fps 1080p oyun deneyimi sunduğunu gösteren bir ürün varsa aynı durum cpular içinde yapılmalı bir ürün çıksın insanlar serinin ne kadar yenilik sunduğunu gördüğünde satışları çok güzel etkiler ör: gtx 750 ti maxwell serisi ama kepler mimarili ürünler ile piyasaya sunuldu 60w tdp ile harika iş çıkardılar üstelik bir çok kullanıcı maxwell serisinin neler verebildiğini gördü
    aynı şekilde amdninde bu tür hamlelerini bekliyoruz

  • Buyuk basari gercekten sahsen 2020 de felan surerler diye korkmustum

  • Açıkçası Zen mimarisinde gelecek görüyorum. Lisa Su'yu da başarılı buluyorum.

  • AMD zen bu kafayla bir şey yapamazsın koçum .

  • Bence amd nin önümüzdeki sene en başarılı ürünleri yeni APU ları olacak. Bugünkü APU ların içine daha güçlü bir GPU koyulmamasının sebebi ddr3 belleklerin bant genişliğinin yetmemesi. Zen CPU, polaris GPU ve HBM bellek içeren bir çözüm olacak. İşlemci tarafında belki en hızlısı olmayacak aynı şekilde harici ekran kartlarını da pek zorlayamayacak. Ama bugün GPU su alt orta seviye olan APU ların GPU performansını orta seviyenin ötesine geçirebilecek.

    Bunu bu yıl çıkarmaları gerekiyordu ama bunun için 2017 ortalarından bahsediliyor. Biraz daha erken olmalıydı bence.

  • ya 2014den beri adamlar zen mimarisi diyor haberini duymak gına geldi. yanlış anlamayın dh'ye laf ettiğim falan yok da fol yok yumurta yok zen zen zen. yok 2016 yok 2017 başı yok 2017 sonu.

    intel heralde daha az reklam yapıyor :D intelin bitek idf etkinliği zamanında haberlerini okuyoruz bi de işlemcileri çıkınca

  • Sabredin millet sizde çok acelecisiniz adamlar portakal mı yetiştiriyor? Firmanın durumu belli temkinli hareket etmek durumunda ayrıca tek firmanın piyasada at oynatması hoş degil, söz gelimi Core i7 6700k 1300 tl ye satılıyor o parayı edermi? Rakibi olmayınca ediyor.. Keşke iki tane daha dişli rakibi olsa.. bu sayede uygun fiyata iyi sistemler toplasak..

  • Aynı muhabbetler buldozer içinde olmuştu.Uçacak kaçacak ertelendi oldu bitti derken phenomları mumla aratan çöp işlemci serisini çıkardı.Sonuçta illa tarih tekerrürden ibaret olacak değil tabii.Ben ümitliyim iyi şeyler olacak.İntel bu arada igpu kısmında çok yol katetti.Apular çok gecikecek.İşlemcilerde 2016 sonu diyorlar.Çok geç.2016 ilk yarısında çıkması lazımdı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: grafman09

    Sabredin millet sizde çok acelecisiniz adamlar portakal mı yetiştiriyor? Firmanın durumu belli temkinli hareket etmek durumunda ayrıca tek firmanın piyasada at oynatması hoş degil, söz gelimi Core i7 6700k 1300 tl ye satılıyor o parayı edermi? Rakibi olmayınca ediyor.. Keşke iki tane daha dişli rakibi olsa.. bu sayede uygun fiyata iyi sistemler toplasak..

    Şu saatten sonra uygun fiyat beklemeyin bence. Ortada 2 değil 4 tane bir birine rakip firma olsa dahi aynı performansı sunan ürünleri hemen hemen aynı fiyat olacaktır. Uygun fiyat olsa dahi türkiye de pek etkisi görülmez dolar kuru böyle iken piyasada aç distribütörler varken. Son zamanlarda bu ekran kartı tarafında bolca görüldü. FURY mesela. Tamamen hayal kırıklığı oldu. Allah aşkına şu forumda kaç kişi var FURY kullanan? Performansına sözüm yok bak. Güzel kart. Ama sırf HBM olduğu için maliyeti yüksek, dolayısıyla yüksek fiyattan çıktı. Memlekete gelene kadar o fiyat dahada kabardı. Bu sefer ne oldu kimse tercih etmedi. Diğer faktörler sürücü desteği güç tüketimi vesaire de var.




  • İntel ya da amd farketmez hemen atlayıp almamak lazım. Firmalar daha sonradan ciddi sıkıntıları olan kronik sorunları ortaya çıkıyor. Bekleyip incelenip iyice kafalara oturduktan sonra almak lazım.

  • *siteci* kullanıcısına yanıt
    İntel tik-tak gibi bir sistemi izliyordu. Nm düşürüp bir nesil sonra aynı nm ile daha verimli işlemci çıkarma gibi ama silikon teknoloji ile 7-8 nm altında çok sıkıntı olacağı on görüldüğü için intel şuan tik-tak-tak sistemine geçti yani skylaketen sonra gelicek aile büyük ihtimal 14nm olacaktır ki haswell devils canyon gibi gibi ara geçiş dönemi de görebiliriz. ( özellikle şu yamulma mevzusu için ). Ama AMD yeni ekran kartıyla yeni işlemciyi aynı anda çıkaramaz ise sıkıntı olacaktır gibime geliyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu zen islemcilerin eski yani son 4 yilda cikan anakartlar ile uyumlulugu nasil olur?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amd Zen büyük başarılar getirmeyebilir ancak yeni gelicek APUlara güvenim tam. Tabi 2017nin ilk yarısında çıkmasaydı da 2016da çıksaydı tadından yenmezdi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dangerwrestling

    Bu zen islemcilerin eski yani son 4 yilda cikan anakartlar ile uyumlulugu nasil olur?


    olmayacak. am4 seklınde yenı bır soketle pıyasaya cıkacaklar. tabı am3 soketler ıcın ayrı modeller gelırse bılemem.

  • amd zen ile vaad ettiği 8 çekirdek + 8 sanal çekirdek olayını verebilirse 3d ve vıdeo ısleme alanında ıntelı ezım ezım ezecektır. mac nm oldugu farketmez.en onemlı faktor cekırdek sayısı.

    ozellıkle 8350 sevıyesı olursa performans( render testı 650 puan verıyor. i7 6700k ise 700-850 puan verebılıyor.) + 8 cekırdek kadar daha performans demek au andakı en xtreme i7 ıslemcıler ıle aynı performansı verır dıye tahmın edıyorum.

    hele bırde 16+16 cekırdek olayını yapabılırserse kredı ceker gene toplarım oyle bır ıslemcı..

    intel sırf amd gerı kaldı sorun yasadı dıle 3-4 nesıldır cekırdek sayısını arttırmıyordu. neyse geç olsun iyi olsun.

    tek beklentım performans konusunda cok cekırdek olayında inteli ezmeleri.intel milleti keklemeye devam edemez ozaman ve rekabet artar. daha ıyı ıslemcıler daha ucuza gelır.

  • 2016 da zarar ile kapanacak :)
    Komik bir pazarlama olayi var amd de neyse zen'in intelin atagiyla koca bir balona donmesiyle artik amd isini bilen birilerine satilirda en azinda rekabet goruruz.

    Hic bilgisi olmayan birisi derki heralde piyasada amd den haric bir firma yok o yuzden sallana sallaba is yapiyorlar.

    Ne diyim amd nin tum aciklamalari hep rakipsizlik uzerine kurulu ,intelin bunlari istemesemde balon yapip patlatmasina kesin gozuyle bakiyorum .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: YveJhin

    2016 da zarar ile kapanacak :)
    Komik bir pazarlama olayi var amd de neyse zen'in intelin atagiyla koca bir balona donmesiyle artik amd isini bilen birilerine satilirda en azinda rekabet goruruz.

    Hic bilgisi olmayan birisi derki heralde piyasada amd den haric bir firma yok o yuzden sallana sallaba is yapiyorlar.

    Ne diyim amd nin tum aciklamalari hep rakipsizlik uzerine kurulu ,intelin bunlari istemesemde balon yapip patlatmasina kesin gozuyle bakiyorum .

    Bunu diyen akıllının, Intel'in sürücü problemlerine dair verecek dikkate değer yanıtının olup olmayacağını merak ediyorum.
    quote:

    Problem during benchmarking occured: small graphical problems flickering in fullscreen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mete Can Karahasan -- 22 Ocak 2016; 11:04:18 >




  • Sorun hem marka takıntısı, hemde üreticilerin AMD'ye yeteri kadar destek vermemesidir! Başka da birşey değil! Bir konu da AMD'nin İntel kadar reklam yapmaması da olabilir. İnsanların gözünü boyamak gerek sonuçta :)

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.