Şimdi Ara

AMD'den 65nm işlemciler için 2.dalga

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.755
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Son zamanlarda verdiğimiz haberler arasında üretim teknolojisine yönelik gelişmeleri içeren haberlerin sayısının arttığını kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz.. Özellikle işlemci ve ekran kartı arenasında farklı açılımlara yelken açmak isteyen firmaların bu sıralar belkide üzerinde en çok durdukları nokta üretim teknolojileri. Intel'in teknoloji ve donanım dünyası için uzun sayılabilecek bir süre önce Pentium D işlemcileri ile birlikte 65nm üretim sürecine geçmesi, bunu Core 2 Duo "Conroe" işlemciler ile devam ettirmesi ve hatta 45nm üretim teknolojisi ile üretilecek işlemcilerin ilk örneklerinin çalışmalarının tamamladığı bildirdiği günlerde AMD 65nm üretim teknolojisi ile üretilen yeni işlemcilerini duyurumuştu. Son gelen bilgilere göre ise kısa bir süre içinde AMD tarafından 65nm üretim teknolojisine sahip yeni bir 65nm işlemci dalgası gelecek.

    Bilindiği gibi 5 Aralık tarihiden 65nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerini duyuran AMD'nin lanse ettiği işlemcilerin hepsi firmanın Athlon64 X2 ürün gamında yer alan çift çekirdekli işlemcilerdi. Yeni gelen bilgilere göre ise AMD, önümüzdeki günlerde yani Ocak ayının ortalarına doğru 65nm üretim sürecine geçirilmiş tek çekidekli işlemcilerini de piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Firmanın "Lima" kod adına sahip olan yeni işlemcileri, gelişen üretim süreçlerine paralel olarak daha düşük TDP yapılarına (62W'dan 45W'a - 27.4%'lük gelişme) ) sahip olmaları ki buna paralel olarak AMD'nin zaten oldukça iyi bir konumda olduğu işlemcilerin ısı durumlarının da daha da iyileştirilmiş olması bekleniyor. İlk etapta duyurulacak olan 65nm üretim sürecine sahip tek çekirdekli işlemciler, Athlon 64 3500+ ve Athlon 64 3800+ olacak. Temel yapı ve mimari olarak şu an satılmakta olan 90nm'lik kardeşlerinden pek farkları olmayan işlemciler, 2.2GHz ve 2.4GHz saat hızlarında çalışmaktalar ve bunlara ek olarak 512KB ön bellek ile DDR2-800MHz bellek desteğine sahipler.

    Ayrıca yine AMD, 2007 yılının 2. çeyreği ile birlikte 65nm üretim teknolojisi ile üretilmiş 10 yeni modelini daha piysaya sürmeye hazırlanıyor. Bunlar arasında özellikle performans segmentinde yer alan Athlon 64 X2 5400+ (2.8GHz/512KB L2 x2) ve 5200+ (2.7GHz/512KB L2 x2) oldukça dikkat çekici. Zira özellikle TDP (Thermal Design Power) yapıs 89W'dan 76W'a düşürülen Athlon 64 X2 5400+ işlemcisi firmanın üzerinde oldukça durduğu işlemcilerden. Tek çekirdek tarafında dönersek AMD, yine 45 watt'lık TDP'a sahip olan ve 2.6GHz saat hızı ile tek çekirdekli işlemcilere yönelik ürün gamının en iddialı modellerinden biri olacak olan Athlon64 4000+ işlemcisini de çıkarmayı hedeflemekte. Giriş seviyesinde ise kod adı Sparta olan ve 65nm üretim sürecine adapte edilmiş 4 yeni Sempron işlemcinin yolda olduğu belirtiliyor. Yılın 2. çeyreğinde çıkması beklenen yeni Sempron işlemciler, 3400+ (1.8GHz/256KB L2), 3500+ (2GHz/128KB L2), 3600+ (2GHz/256KB L2), ve 3800+ (2.2GHz/128KB L2). Modeline göre 128 ile 256KB arasında değişen ön belleklere sahip olacak olan yeni Sempron işlemcilerde de en büyük gelişme TDP tarafında oluyor ve toplam güç tüketimi 35 watt seviyesine indiriliyor.

    5 Aralık tarihinde AMD'nin 65nm üretim sürecine sahip ilk işlemcilerini duyurmasına paralel olarak yaptığımız haberde bunun bir başlangıç olduğunu, yeni işlemcilerin piyasada bulunabilir olmasının bile oldukça zor olduğunu ve AMD'nin yeni işlemcileri için özellikle 2007 yılının planladığını ifade etmiştik. Ayrıca şunu da belirtelim, AMD 65nm üretim sürecine geçiş programını 2007 yılı ile birlikte tamamlamak istiyor. Tabii bunda yeni mimariye sahip olacak 65nm işlemcilerinin katkısı da büüyk olacak. Ayrıca yine AMD'nin IBM ile ortak hareketle 45nm üretim sürecine yöneklik ciddi çalışmalar yaptığı da bilinmekte. AMD ve IBM'in yaptığı ön görülere göre iki firma 2008 yılında 45nm sürecine, 2011 yılına kadarda 32 ve 22nm üretim sürecine geçmeyi hedeflemekteler.


    Sayfanın Linki : http://www.hkepc.com/bbs/itnews.php?tid=722398&starttime=0&endtime=0








  • 65nm üretim sürecine geçmesi ile birlikte düşen maliyetlere bağlı olarak amd bunu son kullanıcıya yansıtır diye umuyoruz
  • abi biraz erken çıkarsa şu quad core ları da görsek neler yapabilecek...
  • fx57 rumuzlu arkadaşımı öncelikle tebrik ediyorum. Hem yayımladığı kaliteli haberler, hem de dilimizi düzgün kullandığı için.

    Konuya gelince;

    AMD ve Intel arasında devamlı bir rekabet var ki bu bizler için çok iyi. Fakat dikkatimi çeken bir nokta var. AMD L1 ve L2 belleklerini hep düşük tutuyor. En çok da bunun nedenini merak ediyorum.
  • Bu habere göre K8L 3.Çeyrekten önce çıkmayacak gibi. C2D lere rakip olarak daha 8-9 ay işlemci çıkmayacak anlaşılan.
  • 2 ve 4 çekirdekliler bile standartlaşırken 1 çekirdekli Lima ya sempron yada celeron gözüyle bakmaya başlıyoruz ee peki sparta gibi işlemciye ne gerek var anlamış değilim . Ne olursa olsun artık tek çekirdekliişlemci almamak lazım . Ben olsam bu 2 çekirdekli yada 4 çekirdeklilerin L2 cache belleğinin düşük modellerini çıkartır ucuz işlemci sınıfına sokardım . İleride öyle olur sanıyorum ...
  • fx57 sen bilirsin AMD s939 uretimini 2007 de durduracakdi ama resmi bir aciklama yapilmadi daha bu konuda herhangi bir tarih varmi.Birde bun uretim sonlandirmaya dual core opteronlarda dahil olacakmi?
  • Vista çıkmadan ne upgrade ne de yeni sistem almamalı.
  • konuyla alakalı değil ama amd şehir kod adlı son işlemcilerini çıkarıyor ama bunca yıldır insan bi istanbul, izmir ne bileyim ankara kod adlı bir işlemci çıkarmaz mı ya? o kadar amd kullanıcısı birleşip kamuoyu yaratamadınız. fena mı olurdu...

    bir arkadaş sormuş niye amd L1-L2 seviyelerini düşük tutuyor diye... L1i intelden yüksek (ti hatırladığım kadarıyla athlon 128- core 64) ancak düşük olduğu taraf L2 tarafı. ordada eskiden yüksekti ama amd işlemci mimarisi gereği sistem ramına daha az gecikme ile eriştiğinden, ve fazladan L2 boyutunun maliyetini karşılayacak kadar fazla bir performans getirisi olmadığından miktarlarını bu yaz düşürdü. tabi core işlemcileri karşısında fiyat kırarak mücadele etmek istemesininde bunda payı büyük...
  • bildiğim kadarıyla l2 cache bellekler oldukça önemliler ve amd nin bunları düşük tutması bence bir hata. intel celeronlarda bile l2 cache bellek miktarını 512 kb ye çıkardı , yakındada 1024 olacak belkide , hatta celeronlar sadece tek çekirdek sınıfındaki intel işlemcilerin tamamını bile temsil edebilecek.

    belkide amd de sempronları sadece tek çekirdek ailesinde bırakmayı düşünüyor olabilir. 4 çekirdeğin amd de fazla kabul göreceğini sanmıyorum doğrusu.

    üretim elbet yapılacaktır ama amd daha çok özelleştirilmiş çoklu çekirdek yapısını geliştirecek gibi duruyor. farklı işlevlere yönelik 2 den fazla çekirdek gibi.

    önbellek ne kadar büyük olursa o kadar iyi diye bilirim ama ; samsungun çıkardığı yüksek kapasiteli flash belleklerin düşük kapasitede olanları hızlı erişim ve yazma süreleriyle belkide cache belleklerin yerini alabilir ; o zaman sempronlarda iyi duruyor doğrusu.

    waw iyi bir entegre sistem aklıma yattı şimdiden yahu belkide l2 bellek kalkacak bu gidişle vay uyanık amd vay

    hımmm sanırım piyasa yeni ortaklıklara ve yepyeni platformlara tanıklık edecek yakında , intel çok dikkatli olmalı amd fena vuracak !!!




  • haberleri tekrar inceledim de amd nin fikrinin parçaları yavaş yavaş yerine oturmaya başladı zihnimde.

    bekleyin... ve sanırım amd bize birşeyler gösterecek ; sanırım mevcutlar sadece asıl yapılacak olan için sadece bir kilometre taşı !
  • Bizim gibi son kullanıcıların kafasında hep vardır son sistem alacaksan POwer, in güçlü olsun diye, ama bakıyorumda yeni çıkan AMD olsun İNTEL olsun hepsinde güç tüketimi iyice aşağı doğru iniyor.
  • Görecez bakalım yeni işlemciler nasıl olcak.
  • bu nano teknoloji biraz daha gelişirse, adamlar molekülleri birleştirerek işlemci yaparlar.
  • FX57 durdu durdu haberleri burst etti. Çok güzel, demekki bu bayramda da çalıştığını gösteriyor, demekki işini para için değil zevk için yapıyor, yoksa işinden zevk almayan birisi ne diye bayramda çalışsınki. Tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
    Dipnot: Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.

    Üstte yazdılarım biraz konu dışı oldu ama idare edin artık. Konuyla alakalı olarak ise ekleyebileceğim AMD FX-70 serisini satışa sundu arkadaşlar hadi vatana millete hayırlı olsun, K8L'yi bende çok merakla bekliyordum bakalım performans neticeleri nasıl olacak.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: e-XPLoDeR

    AMD ve Intel arasında devamlı bir rekabet var ki bu bizler için çok iyi. Fakat dikkatimi çeken bir nokta var. AMD L1 ve L2 belleklerini hep düşük tutuyor. En çok da bunun nedenini merak ediyorum.

    AMD L1 önbelleğini düşük tutmuyor.L1 önbelleğini düşük tutan intel.Intel eski socket 478'lerde L1 önbelleği 8kb'a kadar düşmüştü.Şu an conroelerde bile L1 64kb.AMD'nin giriş seviyesi olan sempron işlemcilerde bile L1 128kb.Intel'in L1 önbellek değeri pek ilgisini çekmiyor galiba.Intel pentium serisinde yüksek ghz derdindeydi.Zira yüksek ghz yüksek sıcaklık ve yüksek güç tüketimi getirir.Yeni yeni akıllanmaya başladı intel.




  • AMD çift ve dört çekirdekli işlemci üretimi ile birlikte tek çekirdekli işlemci de üretiyor. Bu demek oluyor ki firma her kesime alternatif çözümler sunuyor. Bir de AMD'nin L1 önbelleği Intel'den büyük veya L2 önbelleğinin Intel'den küçük olmasını bırakın, AMD'nin iddialı geleceği taraf paylaşımlı olarak kullanılacak olan L3 önbelleğidir.
  • amd bu gelişmeleri soket 939 için yapsaydı zamanında, intel bi tane bile işlemci satamazdı o fiyattan. amd kendi kendini bitirdi.birçok soket 939 kullanıcısı inyele geçti destek alamadığı için.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.