Şimdi Ara

DARPA, sinyal bozuculardan etkilenmeyen haberleşme çipi geliştiriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
172
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • DARPA, sinyal bozuculardan etkilenmeyen haberleşme çipi geliştiriyor 

     

    Günümüzde savaşlarda göğüs göğüse çarpışmak yerine, çoğu zaman imkanlar ve teknolojiler karşı karşıya geliyor. Yeni savaş sahalarında ise Lazer silahları, casus drone'ların veri alışverişi yapmasını engellemek için parazit dalgalar yayan sistemleri ve mikrodalgalarla füzeleri binlerce kilometre öteden imha edebilen savunma mekanizmalarını görüyoruz. Bu teknolojilerin önemli bir kısmı da savaş teknolojisi denildiğinde akla gelen ABD savunma bakanlığına bağlı Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA)'dan geliyor.



    Geçtiğimiz aylarda savaş uçaklarının şifreli olarak haberleşebileceği bir altyapı üzerinde çalıştığını açıklayan DARPA bu kez benzer bir teknolojiyi tüm alanlarda kullanmaya hazırlanıyor. Yeni haberleşme çipi aynı elektromanyetik spektrum içerisinde şimdiye göre 10 kat daha hızlı haberleşebilme imkanı sunacak. Bu sayede bir saniye içerisinde 60 Milyon analog ve dijital veri (Neredeyse 1 TB/sn) taşınabilecek. Bu durumda düşmanın veriyi bozması ve tamamen etkisiz hale getirmesi oldukça zorlaşırken alıcı da bu özel çip ile birlikte veriyi çekip işlemek imkanına sahip olacak.

     

    Şu an için 32 nm üretim sürecinde geliştirilen haberleşme çipi henüz savaş sahalarına inmek için hazır değil. Üretim sürecinin 14 nm seviyesine düşürülmesi ve bu sayede çipi kullanmak için gereken gücün düşürülmesi planlanıyor. Bu geçiş aynı zamanda performans konusunda da olumlu bir geri dönüş sağlayacak. 







  • 1 TB/sn veri aktarım hızı havada mı yani? Ne kadar bir mesafede?

  • Jammer devri bitiyor. Askerimize ,polisimize karşı kullanılmaz inşallah.
  • Hemen sevinmeyin Amerika bu teknolojiyi sadece kendine kullanır.Türkiye Aselsan-Bilkent Üniversitesi ile beraber kurulacak olan Çip fabrikasında kendi ''özel'' işlemcisini üretebilirse söz sahibi olabilir.

  • Bu askeri teknolojide sessiz bir devrim demektir.

    Bu teknoloji 2.Dünya savaşında ingilizlerin radarı keşfetmesi kadar önemli bence.

  • Bombacıların eline kolay kolay geçmez bu teknoloji. Kablo döşemek yada ucuzundan canlı bomba kullanmak varken bunun peşinden koşmazlar. Bu daha çok yüksek çözünürlükte görüntü aktarmak için. Bir de yanlış hatırlamıyorsam İran bir Amerikan İHAsını hackleyip ele geçirmişti. Bunlara karşı olabilir.
  • Yine savaş kültürü uygar dediğimiz yaşantılarımızı biçimlendirmeye devam ediyor. Şimdi uygarlığın ne olduğunu tartışmaya başlayabilirsiniz. Çünkü savaş kültürü bir ürün geliştiriyor ve bu şehirlerde uygar dediğimiz yaşantının vazgeçilmezi oluyor. Atom bombası ya da petrol gibi.

  • Hem sinyali hem sinyal bozucuyu üretiyor. Her halükarda kazanan oluyorlar. Teknolojiye önem veren tüm toplumlar mutlaka faydasını görüyor. Tabi gönül isterdi ki silahlar gelişmesin, sağlık ve iletişim alanında sadece gelişseydi insanoğlu ama bu da çok büyük bir pazar kuşkusuz.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.