Şimdi Ara

80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
2
Favori
438
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Dünyanın en saygın fotoğraf gazetecileri arasında yer alan ve kariyeri boyunca Time, Life ve Newsweek gibi popüler dergilerde çalışan ünlü fotoğrafçı Doug Menuez, birinci elden şahit olduğu teknoloji devrimini yeni kitabı Fearless Genius: The Digital Revolution in Silicon Valley 1985-2000’de anlattı.

     

    1985 yılında Etiyopya’daki görevinden döndükten sonra Silikon Vadisi’nde yaşanan yenilik patlamasını fark eden Menuez, dünyamızı değiştirmek için çılgın fikirler üreten bu dijital devrimi ve devrimin arkasındaki ilgi çekici dahileri incelemek için Silikon Vadisi’nin yolunu tuttu. O yıl Apple’dan kapı dışarı edilen Steve Jobs’un yeni bir firma kurmayı planladığını ve NeXT adını taşıyan yeni bir bilgisayar üzerinde çalıştığını duyan Menuez, Jobs’la temasa geçerek Jobs ve ekibinin eğitim alanında devrim yaratması beklenen NeXT’i geliştirmesini yakından izleme şansı yakaladı.

     


    LIFE dergisi için Steve Jobs’un çalışmalarını üç yıl boyunca takip eden Menuez, Jobs’un güvenini kazanmayı başardı ve böylece Silikon Vadisi’ndeki birçok kapı kendisine açıldı. Jobs’la geçirdiği yıllardan sonra Silikon Vadisi’ndeki diğer öncülerin de güvenini kazanan ünlü fotoğrafçı, gizli laboratuvarlardan yönetim kurullarına kadar teknoloji firmalarının en özel köşelerine girme şansı yakaladı ve takip eden 15 yıl boyunca teknoloji dünyasında yaşanan devrimi içeriden takip etti. Menuez’in bu yıllar boyunca fotoğraf makinesiyle yakaladığı kareler, modern dünyayı şekillendiren insanların önemli anlarını ölümsüzleştirdi.

     

    80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış

    1986

     


    Apple CEO’su olması için kendi eliyle seçtiği John Sculley tarafından kurduğu şirketten dışlanan Steve Jobs, yeni ekibine teknolojinin her on yılda bir nasıl evrim geçirdiğini açıklıyor. Apple’dan kovulmasının ardından yeniden ayağa kalkabilmek için NeXT üzerinde çalışmaya başlayan Jobs, bu yeni projesiyle o zamanlar bir buzdolabı büyüklüğünde olan ana bilgisayarları 30 santimlik bir küp boyutuna indirmeyi ve bunu eğitim sektörü için uygun bir maliyette yapmayı amaçlıyordu.

     

    80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış

    1986

     


    İnsanları etkileme ve fikirlerini satma konusunda eşsiz bir yeteneğe sahip olan Steve Jobs, NeXT yönetim kurulunun toplantısını NeXT fabrikasının kurulacağı alanda yaparak yatırımcılarının aklını çelmeyi başardı. Bu toplantıdan fazlasıyla etkilenen Ross Perot toplantıdan hemen sonra NeXT’e 20 milyon dolar yatırım yapmayı kabul etti. Ancak yıllar sonra bunun hayatında verdiği en kötü karar olduğunu söyleyecekti.

     

    80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış

    1987

     


    Steve Jobs’la birlikte Apple’dan ayrılan ve NeXT’in kurucuları arasında yer alan Susan Kare, bir toplantı sırasında Jobs’u dinlerken. İlk Mac’i geliştiren ekibin parçası olan Susan Kare, ilk Mac için geliştirdiği simgeler ve kullanıcı arayüzüyle yüz milyonlarca kullanıcıya keyifli bir deneyim sunulmasını sağladı. NeXT Computer’ın kreatif direktörü olan Kare, daha sonra Windows ve IBM OS/2 gibi birçok işletim sisteminin simgelerini hazırladı.

     

    80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış

    1986

     


    Sonoma’daki dinlenme tesisinde ekibiyle buluşan Jobs, ekibi için analogdan dijitale geçirilmesi gereken şeylerin listesini çıkarıyor. O dönem henüz dijitale geçmemiş olan fotoğraf, film ve müzik gibi şeyler çok yakında dijitale geçmiş olacaktı.

     

    80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış

    1987

     


    Fremont’ta kurulmakta olan NeXT fabrikasının alanından Palo Alto’daki ana merkezlerine dönmekte olan NeXT ekibi, oldukça keyifli bir otobüs yolculuğu geçiriyor. Jobs’un sağ tarafından gülümserken görülen kadın ise NeXT’in başkan yardımcısı Susan Barnes. Ancak NeXT’te herşeyin güllük gülüstanlık olduğunu söylemek pek de mümkün değil. Apple’dan ve kendisini kurduğu firmadan atan John Sculley’den intikam almaya kararlı olan Jobs, başarı ve yıkım arasındaki ince çizgide yürürken zaman zaman ekibine karşı oldukça acımasız olabiliyordu.

     

    80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış

    1987

     


    Jobs’un sürekli olarak yaptığı işe odaklı bir insan olduğunu ve dinlenmeye zaman ayırmadığını yazan Menuez, bir piknik sırasında Jobs’u plaj topuyla oynarken görünce şaşırdığını dile getiriyor. Ancak ünlü fotoğrafçıya göre Jobs’un bu hareketi de ekibini rahatlatmak için ortaya konulmuş bir performanstan ibaret.

     

    80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış 

    1989

     


    Renkli ve gürültücü kişiliğiyle tanınan eski Microsoft CEO’su Steve Ballmer, Microsoft’un yazılım bölümünü yönettiği 1989 yılında firmanın Washington’daki merkezinde bir grup yazılımcıyla yine hararetli bir konuşma içerisinde.

     



    80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış 

    1991

     


    Apple’ın kurucularından Steve Wozniak (ortada) ve Apple CEO’su John Sculley (sağda) yeni bir Apple lansmanı öncesi ilk Nintendo Game Boy modellerinden birini inceliyorlar. Apple yönetiminde birçok isim, kendisi için asırlık bir iş modeli çizen Japon devi Nintendo’dan oldukça etkilenmişti.

     

    80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış

    1992

     


    Apple başkan yardımcısı Larry Tesler’ın ekibinde yer alan ve Apple Computer’da görevli mühendisleri idare eden Donna Auguste, Apple’ın o sıralar geliştirmekte olduğu Newton cep bilgisayarının geliştirilmesini koordine ediyordu. Sakin ve sabırlı tavrıyla sürekli kriz halinde olan teknoloji dünyasına yeni bir soluk getiren Auguste, o zamana kadar sadece bilgisayar üreten Apple’ın kullanıcı elektroniklerine geçmeye çalıştığı zorlu geçiş sürecinde önemli bir rol oynadı.

     

    80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış

    1993

    Silikon Vadisi’nde yaşanan teknoloji devriminin arkasındaki isimlerin kendini adamışlıklarının en önemli örneklerinden biri de Apple yazılımcısı Sarah Clark. Bu fotoğrafta bir yandan bebeğini kucaklarken bir yandan da Newton ekibine bir not uzatırken görülen Clark, Network ekibinin yazılımı bitirmek için zamana karşı yarıştığı iki yıl boyunca Apple binasını neredeyse hiç terk etmeyerek müthiş bir bağlılık örneği sergiledi. Bu iki yıl boyunca adeta Apple binasında yaşayan Clark, bebeğini de burada büyüttü.

     


    Ancak kişisel özveriler ve vizyon sahipi dahilerle ateşlenen teknoloji devrimi kısa süre sonra asıl amacının dışına çıkacak ve para peşinde koşan girişimciler için devlet kuşu umudu haline gelecekti. Paradan çok, hayatlarımızı değiştirecek yenilikçi ve havalı teknolojiler geliştirmekle ilgilenen dahilerin yerini zamanla hırslı girişimciler aldı ve ortaya bugüne kadar yaşanan en büyük ekonomik krizlerden biri olan Dot-com balonu çıktı. Teknoloji firmalarına dev yatırımlar yapan risk sermayesi şirketlerinin bu yatırımlarının karşılığını karşılayamamaları sonucu, 2000 yılında patlak veren Dot-com balonu, trilyonlarca dolar zarara ve milyonlarca işin yok olmasına neden oldu.

     


    80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış



    1998

     


    Intel’in en büyük mikroçip fabrikasında mola veren çalışanlar günlük egzersizlerini yaparken ortaya son derece ilginç bir görüntü çıkıyor. Intel’in Kaliforniya’daki bu fabrikasında çalışan işçilerden birçoğu o bölgede yer alan Pueblo Kabilesi’ne ait kızılderililerden oluşuyor.

     



    80'li yıllardaki teknoloji devrimine yakından bakış 

    2000

     


    1980 – 2000 yılları arasında yaşanan teknoloji devrimini acılı bir sonla buluşturan Dot-com balonu Silikon Vadisi’ndeki hemen hemen herkesi yere sermiş olsa da, birkaç yıl sonra Web 2.0’nın gelişi teknoloji dünyasını yeniden canlandırdı ve önce Google, sonra da Facebook ve Twitter gibi firmalar hızla yükselerek teknoloji dünyasında yeni bir devri başlattılar.

     

     Bu yazı DH+ editörü Erhan Tan tarafından yazılmış ve derginin Ağustos 2015 sayısında yayınlanmıştır.







  • İşte yaşamak istediğim yıllar

  • Bu yazıyı okuyun arkadaşlar ve artık bugün '' BU İŞİN NERESİNDE OLABİLİRİZ BİZ ''
    diye sorun kendinize. Üretin üretin üretin...

  • Nexte 20m yatırım yapab yatırımcı niye pişman olmuş anlamadım,ilerleyen yıllarda apple nexti satın alıp steve jobs tekrar başa geçerek bugünkü applea dönüştürüyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok doğru senin yaşamak istediğin benimse özlem duyduğum yıllar.
  • Fikir üretip bunu teknolojiye dönüştürebilen çok az insan var dünyada steve jobs da bunlarda birisi .Bazı ürünleri kopya çekip daha hoş tasarlanıp sunulmuş olsa da işinin hakkını veriyordu .


    Toprağın bol olsun reyiz .

  • Steve Jobs'a inanıp devasa bir para yatırmasının nedeni NeXT'in Apple gibi iyi bir çıkış yakalayıp 3-4 sene içinde yatırımının katlanmasını düşünmesi aslında. Ama gerçekte olan şirket gerçek çıkışını yapamadan teknolojileri ile apple tarafından satın alındı. Yani uzun dönemli bir yatırım olacak iken orta vadeli bir dönüşü oldu şirketin ve beklediğini kazanamadı muhtemelen.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Allons-y -- 10 Ocak 2016; 2:25:54 >
  • Sayenizde bir zaman yolculuğuna çıkmış gibi olduk. Çok teşekkürler paylaşım için.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: artenis

    Bu yazıyı okuyun arkadaşlar ve artık bugün '' BU İŞİN NERESİNDE OLABİLİRİZ BİZ ''
    diye sorun kendinize. Üretin üretin üretin...


    Bedavaya rekabet edecek seviyeye gelemezsin?

    Üretmek isteyen zihniyet yok ki yönetimde.

    Konuya gelecek olursak, bence boş bir haber olmuş. Daha kapsamlı ele alınabilirdi. Aşırı yüzeysel olmuş. Dosya konusu tadında yapılmalıydı. MS, Apple mıdır silikon vadisini silikon vadisi yapan?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MALTHAEL

    Fikir üretip bunu teknolojiye dönüştürebilen çok az insan var dünyada steve jobs da bunlarda birisi .Bazı ürünleri kopya çekip daha hoş tasarlanıp sunulmuş olsa da işinin hakkını veriyordu .


    Toprağın bol olsun reyiz .

    MS olmasa Apple'ın bugünkü size özel mottolu sömürülerine katlanacaktık. Bilgisayarı "size özel" diye bir kafayla satma fikri apayrı bir konu zaten.
  • umut_baris kullanıcısına yanıt
    Tabi ki orası öyle , MS nin hakkını yiyen yok zaten .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MALTHAEL

    Fikir üretip bunu teknolojiye dönüştürebilen çok az insan var dünyada steve jobs da bunlarda birisi .Bazı ürünleri kopya çekip daha hoş tasarlanıp sunulmuş olsa da işinin hakkını veriyordu .Toprağın bol olsun reyiz .


    Kusura bakmada o ürünlerin ne yapımında ne tasarımında steve jobs un katkısı yok ilk apple bilgisayarların hem yazılım hem donanımı steve wozniak ait steve jobs satış elemanı ama ne hikmetse apple fanları herşeyi onun yaptığını zannediyor hayır ipod u da tasarlayan macleride tasarlayan yapan bilgisayar ve yazılım mühendisleri,tasarımcılar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WHITE_Wolf -- 10 Ocak 2016; 15:26:24 >
  • Fikri ureten steve çalan gates dir

  • Yılllar ... Ne kadar güzel ve etkileyici fotoğraflar :)

  • ben 80 ler de internetsiz bir ülkede
    dünyanın tüm bilgisinin nasıl toplanacağını ( internetin nasıl olacağını )
    ve sonra ne olacağını ( yapay zeka ve sonrasını ) yani hepsini düşündüm !

    uzun lafın kısası düşün düşün dünyanın başı beladan kurtulmayacak !
    1 şeyi çözdüğünde 2 sorun 2 şey ortaya çıkacak 2 şeyi çözünce 4 şey more yasası gibi artacak artacak ve artacak teknoloji ve onun getirdiği ve getireceği sorunlar !

    bu sistemi biz istedik, önce güzel derdik, sonra sorun dediğimiz şey olup çıkıyor teknoloji !

    ama bunu biz istedik farkında olalım veya olmayalım ! bu bu yani !

    teknoloji kimin ne işine yarıyor ! hastalığı bulmak için radyasyonu kullanıyoruz !
    ama radyasyonu bulmadan önce daha az insan radyasyondan ölüyor du !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 11 Ocak 2016; 17:08:11 >
  • Konuyla alakadar olanların "Halt And Catch Fire" dizisini izlemesini tavsiye ediyorum.

  • Danışıklı dövüş

  • quote:

    Orijinalden alıntı: TeknoTekyes

    Konuyla alakadar olanların "Halt And Catch Fire" dizisini izlemesini tavsiye ediyorum.

    Şu mesajı uplayında herkes görsün. Bu diziyi her DH üyesi sever eminim. 5 günde iki sezon bitirdim yenisini bekliyorum. Dizi hakkında olumsuz yorumlara itibar etmeyin, cpu nedir bilmeyenlerin yorumları onlar. Yanında atıştırmalık olarak Jessica Jones tavsiye ediyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 80'li yılların teknoloji devrimini anlatan Halt & Catch Fire dizisinde teknoloji baz alınsa da dizide yer alan karakterlerin iç dünyası daha fazla ön planda olduğundan özellikle teknik konularda sınıfta kalıyor. Örneğin 80'li yıllarda USB portunun daha esamesi okunmuyor iken diziye konu edilmesi senaristlerin bilgisizliğini gözler önüne seriyor.

  • quote:

    Apple CEO’su olması için kendi eliyle seçtiği John Sculley tarafından kurduğu şirketten dışlanan Steve Jobs, yeni ekibine teknolojinin her on yılda bir nasıl evrim geçirdiğini açıklıyor. Apple’dan kovulmasının ardından yeniden ayağa kalkabilmek için NeXT üzerinde çalışmaya başlayan Jobs, bu yeni projesiyle o zamanlar bir buzdolabı büyüklüğünde olan ana bilgisayarları 30 santimlik bir küp boyutuna indirmeyi ve bunu eğitim sektörü için uygun bir maliyette yapmayı amaçlıyordu.

    Apple TV?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.