Şimdi Ara

AMD Polaris grafik pazarına yol gösterecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
2
Favori
1.507
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD Polaris grafik pazarına yol gösterecek





    AMD nihayet merakla beklenen duyurusunu gerçekleştirdi ve CES 2016 fuarında yeni nesil grafik mimarisi Polaris'i resmiyete kavuşturdu. Farklı açılardan güçlendirilerek en iyi hale getirilmeye çalışılan Polaris, bu yıl ki AMD ekran kartlarının kalbine yer alacak.




    Polaris bilindiği üzere kutup yıldızı ve dünyadan görünen en parlak yıldız olma özelliğini taşıyor. AMD kutup yıldızından ilham alarak Polaris mimarisini geliştirmiş ve şimdiye kadar ki en hırslı ve agresif ekran kartı mimarisini geliştirmiş. AMD Radeon teknolojileri grubu başkanı Raja Koduri, dünyadaki tüm cihazların en az yüzde 90'ındanki piksellere en verimli şekilde güç vermek istediklerini belirtiyor. Yani AMD'nin hedefi oldukça büyük.   




    Açıklamalara göre; Polaris mimarisi watt başına performans olarak önceki nesilden tarihi bir farka sahip. Tabii bu tarihi fark ne derece net olarak bilinmiyor ancak daha önce Lisa Su iki kata kadar fark olabileceğini açıklamıştı. Otoritelerin beklentisi de watt/performans farkının 2-2.5 kat olabileceği yönündeydi.




    AMD Poliars ile ilgili en önemli nokta FinFET üretim teknolojisine geçiş yapılması. AMD hangi firmaların üretim ortağı olacağını açıklamadığı için fabrikasyon süreci ile ilgili net bir bilgi yok ancak GlobalFoundries ve Samsung ortaklığında 14nm olarak üretileceği daha önce pek çok kez dile getirilmişti. 




    FinFET mimarisi, geleneksel iki boyutlu transistör tasarımını alarak, iletken kanalı yan kısma yerleştiriyor ve ortaya çıkan üç boyutlu fin yapısı, akımı kontrol eden bir geçit ile çevriliyor. 3 boyutlu FinFET teknolojisinin en önemli faydası, sızıntıların önüne geçerek düşük güç seviyelerinin yakalanması oluyor. AMD Polaris mimarisi 14nm FinFET LPP üretim teknolojisi ile en üst düzey enerji verimliliğini yakalamaya çalışacak. 




    AMD Polaris ile ilgili diğer bir detay da sadece grafik birimi olarak değil bir yonga seti olarak geliştirilmiş olması. Yani grafik birimi yanında ekran sürücüleri, bellek kontrolcüsü, bağlantı arabirimleri için kontrolcüler, geometri işlemcisi, grafik motoru ve iç yönetim blokları aynı yonga üzerinde yer alıyor ve hepsi de en iyi enerji tasarrufunu yakalayabilmek için tek tek optimize ediliyor. 




    Polaris grafik mimarisi DirectX 12 desteğinin yanında DisplayPort 1.3, HDMI 2.0a ve 60kare/saniye hızında 4K video işlemeye imkan tanıyor. Ayrıca işlemcilerden hatırladığımız gecikmeleri en aza indiren Instruction Pre-Fetch teknolojisinden tam olarak faydalanabilme,  geliştirilmiş shader verimliliği, bellek sıkıştırma gibi önemli özellikler de yer alıyor. 




    AMD, yeni grafik birimini Maxwell grafik birimleri ile karşılaştırmayı da ihmal etmemiş. İsmi bilinmeyen yeni bir AMD ekran kartı ile GTX 950 arasında yapılan karşılaştırmalarda, aynı sistem konfigürasyonu üzerinde her iki kartta aynı performans değerlerine erişmiş ancak AMD mühendislik örneği yüzde 63 daha az enerji harcamış ve 86W seviyelerinde kalmış. Mimarinin nihai sürümde daha yüksek enerji verimliliği değerlerine ulaşacağı tahmin ediliyor. 




    AMD yeni ekran kartlarını piyasaya sürmek için pek aceleci davranmıyor. İlk Polaris tabanlı ekran kartları yılın ortalarında piyasaya çıkacak. Daha sonra yavaş yavaş ürün yelpazesi genişletilecek. Polaris mimarisinin gelecek nesil konsollarda da kullanılması bekleniyor.  

     

    AMD Polaris grafik pazarına yol gösterecek 

     







  • Heyecanlanmamak elde değil. Yalnız amd vaatler ve bu vaatleri gerçekleştirebilme konusunda pek temiz bir sicile sahip değil. Umarım bu sefer bizi şaşırtır ve rakiplerine meydanın boş olmadığını gösterir. Bizlerde Nvidia ve intel'in keyfi fiyatlarından kurtuluruz. Rekabet iyidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vega -- 4 Ocak 2016; 21:00:04 >
  • allah amd nin yüzüne baksın, amin

  • Söz konusu Amd olunca fuarmış, basın açıklamasıymış , iki kat enerji tasarufu olacakmışta, çekirdeklerin gücü sonradan açığa çıkacakmışta, directx 12 ile uçacakmışta felan filan hepsi hikaye. Atıp tutmak kolay. Özellikle Amd bunu alışkanlık haline getirmiş durumda. İnsanları her seferinde heyecanlandırıp düz duvara toslatıyorlar. O kartlar çıkacak, testleri yapılacak ancak ona göre bir şeyler söylenebilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi c36ab7c4 -- 4 Ocak 2016; 21:34:26 >
  • Dediklerini yapıyorlar da devamını getiremiyorlar.
    Çok güzel gelişmeler fakat bu denilenlerin daha 2 senesi var o zamana rakibi neler yapar orası da var.

  • Ya Nvidia kardeş çok rahat konuşuyordun

    Amd ısınıyo,çift gpu yapsa 500 tdp olur diyenlere kapak yapmışlar resmen,aynı teknolojiyle zen cpularda üretileceğinden,demek ki Amd ısınıyo olayı tarih olacak gibi.

    Daha çabuk çıkaracağından bu sefer kaymağı Amd yiyecek gibi görünüyor,ama adamlar hbm,directx12(mantle) vs ile çok çalıştıllar,şimdide hdr,piksel iyleştirme,amdgpu açık kaynak kodlu sürücüler gibi yeniliklerle geliyolar,hakkettiler.

    Ama fiyatları nasıl yapacaklar bakalım,nvidia ne sunacak acaba,umarım gene oyunları oynanmaz hale getiren şeyler yerine daha akıcı(mantle vs),daha stabil çalışan teknolojiler çıkarır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redoracle -- 4 Ocak 2016; 21:54:30 >
  • Amd Nvidia'yı biraz zorlasa da daha iyi kartlar görsek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ekrem71 Hocam;


    Artık nereden alıntıladıysan sağlam sallamışlar



    Şu anda kutup yıldızı konumunda olan polaris parlaklıkta ilk 20'ye bile giremez.

    Sirius, Canopus, Arturus, Alfa Centauri (sistem), Orion'un taşları Bedelgeuse ve Rigel, Yazın saflığı Vega, Capella, Boğanın Boynuzu Aldebaran falan hiç mi duymadın

    Şu anda dünyadan en parlak görünen yıldız Sirius'u, Orion'daki bedelgeuse ve rigeli, rümeysa'yı falan gökyüzü temizse çıplak gözle görebilirsin.

    Biz Canopus ve Alfa Centauri'yi tr den göremiyoruz ama kalanları çıplak gözle görüyoruz.

    Sirius
    Canopus
    Arturus
    Alfa Centauri
    Rigel
    Vega
    Bedelgeuse
    Rümeysa

    falan filan böyle devam eder...

    Kutup yıldızı pek parlak değildir, tek esprisi şu anda kuzey yarım kürede gökyüzünde sabit konumda durmasından dolayı yol göstericidir. Bir kaç bin yıl sonra polaris'in yerini vega alacak. Kutup Yıldızı vega olacak. Güneş de vegaya doğru ilerliyor. Belki bir kaç bin yıl sonra vega en parlak görünen olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eulogy -- 4 Ocak 2016; 23:09:01 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: redoracle

    Ya Nvidia kardeş çok rahat konuşuyordun

    Amd ısınıyo,çift gpu yapsa 500 tdp olur diyenlere kapak yapmışlar resmen,aynı teknolojiyle zen cpularda üretileceğinden,demek ki Amd ısınıyo olayı tarih olacak gibi.

    Daha çabuk çıkaracağından bu sefer kaymağı Amd yiyecek gibi görünüyor,ama adamlar hbm,directx12(mantle) vs ile çok çalıştıllar,şimdide hdr,piksel iyleştirme,amdgpu açık kaynak kodlu sürücüler gibi yeniliklerle geliyolar,hakkettiler.

    Ama fiyatları nasıl yapacaklar bakalım,nvidia ne sunacak acaba,umarım gene oyunları oynanmaz hale getiren şeyler yerine daha akıcı(mantle vs),daha stabil çalışan teknolojiler çıkarır.

    Cevap vereyim dedim de normal bir kafayla yazmadığın belli. Sapla samanı değil, ağaçla otu birbirine karıştırarak yazmışsın. Haberleri bir tekrar gözden geçir sen.

    Habere gelince, karşılaştırma yapılan videoyu izledim de dikkatimi çekti. Videoyu çok kısa tutmuşlar ve kabaca 1080p orta seviye ayarlar demişler. 950 zaten enerji verimliliği en düşük olan maxwell. Videoda kullanılan SWBF ise Amd'nin en iyi olduğu oyunlardan biri. Ayrıca vsync açık mı bilmiyorum ama sabit 60 fps görünüyor. Çok belirsiz bir karşılaştırma olmuş. 14nm üretimle artık bir zahmet maxwell'i de geçsinler ama bunu yağlayıp ballamak için sanki fazladan uğraşmışlar gibi geldi. Ya da çok doğru bir karşılaştırma içine girmemişler gibi. Yine de Amd'nin daha rekabetçi olacak olması güzel. Ama ordaki "2016 ortasında alınabilir olması planlanıyor" söylemi doğru çıkmazsa, gpuda Amd'nin ruhuna fatiha okuruz. Nvidia yaza kadar bir şeyler çıkarır ki onlar da Pascal olacak. Zaten bariz şekilde önde, bir de sonraki nesle önde girerse, Amd'ye yazık olur. O yüzden Amd bu tanıtımı bu kadar erken yapacağına kartları biraz daha erken çıkarmaya çalışsaydı daha iyi olurdu.




  • Nvidia Pascal mimarisi ne durumda acaba ? Çıkış tarihi belli mi ?

  • Malesef değil.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zaten böyle bir adım hem işlemci tarafında hemde ekran karti tarafinda, Amd den bekleniyordu. Umarım dedikleri kadar vardır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eli kulağında Levent Polater Duayenimizden alırız doğru haberleri . Orada bu sızdı , şuradan bu duyuldu laflarına gerek yok . Ocağın ortasında basın yasağı kalkacak demişti 10 gün gibi bir süre kalmış .

    Ancak dedikodusuz kalmamak lazım şimdi ne demişler bir okuyayım

  • Kutup yıldızından ilham almak nedir ya. Açıkçası hem işlemcisi hem de ekran kartı amd olan biri olarak amd nin bu yeni mimari lafları beni hiç heyecanlandırmıyor, baydın artık AMD.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guhong01

    Kutup yıldızından ilham almak nedir ya. Açıkçası hem işlemcisi hem de ekran kartı amd olan biri olarak amd nin bu yeni mimari lafları beni hiç heyecanlandırmıyor, baydın artık AMD.

    Mecaz-ı mürsel. 2.5 kat parlak derken GTX 950 Maxwell'den 2.5 kat verimli demek oluyor. 36 watt harcıyor, GTX 950 90 watt kullanırken.
  • amd fx8370 ve r9 280x sahibiyim, umarım amd iyi bir işlemci ve ekran kartı çıkarır da rekabet kızışır, 2017 ortasında bilgisayarı yenilerken de daha iyi fiyata nvidia+intele geçiş yaparım !

  • AMD'den soğuyanlar: Nvidia, ekran kartlarını hızlandırmak için kolaya başvurmuş, bilginize. Sonra niye ekran kartı istediğim gibi değil demeyin, Pascal bu çip:
    quote:

    Jen Sun Vong:
    Pouring a can of Coke on the Drive PX 2 could boost performance by as much as 10 times, according to my deepest fantasies.

    AMD Polaris grafik pazarına yol gösterecek



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mete Can Karahasan -- 5 Ocak 2016; 10:18:39 >




  • Artık bir rekabet olsun be kardeşim,Nvidia mafya gibi sömürüyor ortalığı.Temmuz civarı polaris çıkış yapsa güzel olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SgtLittleNoob

    quote:

    Orijinalden alıntı: hsntrk

    Artık bir rekabet olsun be kardeşim,Nvidia mafya gibi sömürüyor ortalığı.Temmuz civarı polaris çıkış yapsa güzel olur.


    Sürücü kısmında geçtiğimiz aylarda Crimson'a geçerek kabuklarını ve amd = kalitesiz sürücü ön yargısını kırdılar şükürler olsun.

    Polaris'ten umutluyum, hem de baya.

    Hee kırdılar kırdılar. Adamlar ilk defa kart yakan sürücü çıkarıp o konuda da nvidia'dan bayrağı aldılar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar, yılların AMD ve Nvidia Ekran kartı kullanıcısıyım. Her ikisinide gani gani kullandım. Açıkcası AMD sürücülerindeki sorunları giderdiği gün zaten Nvidiayı fiyat/performans anlamında geçecek kapasitede ekran kartları üretiyor. Bunun dışında çok başarılı kartlar üretiyorlar, R9 290X var Nvidia da karşılığı kartlar 3000-3500Tl civarındayken bu kart 1200-1500 TL aralığında dolaşıyor.

    Videoda anladığım olay şu
    AMD Polaris grafik pazarına yol gösterecek
    Görüldüğü gibi bu yeni teknoloji daha basit bir donanımla aynı performansı verebilecek kartlar üzerine. Böylelikle daha ucuza daha performanslı ekran kartlarını sunmaya devam edebilecek.





  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.