Şimdi Ara

GDDR6 teknolojisi gelecek yıla hazırlanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
164
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • GDDR6 teknolojisi gelecek yıla hazırlanıyor





    Gelecek yıl grafik kartı alanında çok büyük bir rekabet izliyor olacağız. AMD ve Nvidia'nın yeni nesil mimarilerle donattıkları ekran kartları dişe diş bir mücadeleye girerken, SK Hynix ve Micron da video belleği tarafında sıkı bir rekabete tutuşacak. Her iki rekabet de tüketiciye avantaj olarak yansıyacak. 




    AMD ve SK Hynix ortaklığı, yılın başlarında daha yüksek bant genişliği sunan HBM bellek teknolojisini duyurmuştu. Daha sonra bu teknolojinin Fiji tabanlı AMD Radeon ekran kartlarında kullanıldığını gördük. Gelecek yıl için HBM 2 bellek teknolojisi yolda ve hem AMD hem de Nvidia, yeni nesil ekran kartlarında bu teknolojiye yer verecek. 




    Micron ise yeni bir GDDR teknolojisi üzerinde çalışıyor. İlk etapta GDDR5X olarak adlandırılan bu teknoloji, GDDR5 üzerine yapılan bir takım geliştirmeler ile elde ediliyordu. Bununla birlikte getirdiği yenilikler sebebiyle teknolojinin GDDR6 olarak yoluna devam etmesi kararlaştırıldı. Micron, GDDR6 teknolojisini HBM teknolojisine verilmiş cevap olarak görüyor ve oldukça da güveniyor. 




    Elde edilen bilgilere göre GDDR6 bellek teknolojisi mevcut bant genişliğini iki katına çıkararak HBM teknolojisine bu alanda rakipsiz olmadığı mesajını gönderecek. Hali hazırda GDDR5 bellekte hücrelere 32 bit olarak erişilirken, GDDR6 belleklerde 64 bit erişim mümkün olacak. Böylece pin başına veri transferinde önce 10-12Gbps, ardından da 16Gpbs hızlarına ulaşılabilecek. 




    GDDR5 bellekler bant genişliği anlamında 400GB/s seviyelerinde gezinirken, GDDR6 bu rakamı ikiye katlayacak ve 800GBps-1000GBps sınırlarına çıkacak. HBM bellek teknolojisi de tek katmanda 128GBps bant genişliğine erişebiliyor ve 4 katmanlı mevcut HBM belleklerde 512GBps imkanı sunuluyor. Katmanlar arttıkça bant genişliği de 1TBps seviyelerine kadar yükseliyor. 




    GDDR6 teknolojisinin en önemli avantajı mevcut GDDR5 tasarımı üzerinde büyük değişiklikler gerektirmiyor olması. Bu bakımdan sadece bellek kontrolcülerinin uyum sağlaması gerekecek. Bu da maliyet ve zaman anlamında GDDR6 teknolojisini bir adım öne çıkarıyor. 




    Her iki teknoloji de gelecek yıl piyasaya çıkacağı için, daha çok sunulan yenilikler ve avantajlar anlamında sıkı bir rekabet yaşanacak. Bu noktada tek bir teknolojinin hakimiyet kuracağını söylemek pek mümkün değil zira üreticiler her iki teknolojiden de sonuna kadar faydalanmayı tercih edecektir.  

     







  • Bence en büyük soru GDDR6 yine kartların alanını büyütecek mi yoksa HBM gibi küçük alanda büyük işler mi başaracak?

  • bence aynı alanda kalır ya yada çok az küçülür sanmıyorum büyüyeceğini küçük bi modifiye dediklerine göre ben bu anlamı çıkardım

  • Enerji tüketimi konusunda gelişme yok sanırım...?

  • Son kullaniciya nasil yansiyacak ?? -Gerilim filmi gibi- :) .

  • Hızlı davranamazlarsa HBM alır başını gider , GDDR6 da arkadan piyasada kalan açıkları doldurmaya çalışır .

  • bellekleri oc edince fps artisi alamiyorum. cekirdege oc yapinca isler degisiyor. gddr6 gerekli mi? darbogaz goremiyorum

  • Bir firma nasıl itekler teknolojiyi daha doğrusu diğer firmayı diyelim. YIllardır GDDR5 konusunda değişen birşey yoktu, HBM direk firmaya bir mesajmış bir anlamda, güzel.

  • 4k formatı için önümüzdeki yıl itibari ile 4k 120hz displayport 1.3 standardı gelicek ayrıca displayport 1.3 kablosu diye birşeyde olmayacak mevcut dp takıp 4k 120 hz yenileme hızları geliyor tabi bunlar 2016 sonuna doğru demekki iyi nasıl bir gpu yapılıyorki 4k da bu tazeleme hızları verilebilecek biliyorsunuz mevcut kartlar 60kare saniye oranında istikrarlı değil 4k da.

  • Rekabet her zaman iyidir.İkisi arasında hangisi daha iyiyse üst karta onu koyarsın orta seviyeye diğerini koyarsın.Herkes kazanır.Eğer bu savaş hd dvd - bluray savaşı gibi olursa kazanan zaten orta seviyeye de iner.Yine herkes kazanır.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.