Şimdi Ara

Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
1
Favori
6.831
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, geçen yıl, yine bu konudaki bilgili arkadaşların yardımıyla Airfel Digifel Premix CP1-30SP yoğuşmalı kombi kullanmaya başladım. Daha önce kullandığımız yoğuşmasız Demirdöküm kombiye göre gaz tüketimimiz bir miktar düştü. Şimdi sıcaklık kontrolü ile gaz tüketimini biraz daha düşürmeyi hedefliyorum. Ev dublex, toplamda 240m2 civarı. Yalıtım tam, her iki katta mobil sistem için ayrı dağıtıcılar var. İlk başta, kombinin 3 kademeli olan pompa motor devrini 3. kademede kullanıyorduk. Ses rahatsız edici olduğu için 2. kademeye aldık. Ses şimdi daha az ve ilginçtir, üst kattaki petekler sanki daha çok ısınmaya başladı.

    Ev dubleks olduğu için, tek bir kata koyacağımız oda termostatından tüm ev için sonuç alabileceğimizi zannetmiyorum. Bu nedenle, alt kattaki 2 ve üst kattaki 1 havlupan dışındaki tüm radyatörlere Danfoss RA2000 takmayı planlıyordum. Havlupanlar haricinde alt katta 5, üst katta 4 radyatör var. Yanlız şöyle bir durum da var, gündüz mesai saatleri içinde evde kimse olmuyor. Bu saatlerde tüm evin ve geceleyin çocuk odası hariç tüm evin sıcaklığını düşürmeye karar verdik. Farklı saat dilimlerinde farklı sıcaklık seviyelerini tek başına RA2000 ile sağlayamayacağım için, yine Danfoss'un Living Eco isimli dijital programlanabilir radyatör termostatına yöneldim. Ürünün, normal vana kullanımına göre %46, mekanik termostatik vana kullanımına göre %23 ekonomi sağlamak gibi inanılmaz vaatleri var. Vaatler güzel ama, 9 radyatör için 1200 TL civarı bir fiyat çıktığı için, aramızda bu valfi kullananlar varsa ben asıl onların fikirlerini öğrenmek istiyorum.

    Danfoss'u endüstriyel ürünlerinden tanıdığım ve iyi bir marka olduğunu bildiğim için bu markanın dijital valfini düşündüm. Eğer Salus PH60 ya da başka bir dijital vananın kullanıcısı da varsa, onların düşüncelerini de öğrenmek isterim.

    Son sorum, efsanevi, radyatör bağlantısı konusunda. Forumda bu konunun epey tartışıldığının farkındayım. Bizim evdeki radyatörlerin tümü, alttan giriş - alttan çıkış şeklimde bağlı. Isınmalarında pek sıkıntı yok, genel olarak homojen ısındıklarını söyleyebilirim. Benim sorum, hangi bağlantının daha iyi olduğu değil. Benim sorum, su girişini yukarıya almayıp, mevcut şekilde, termostatik vanayı alt girişe bağlarsam, sıcaklık okumada çok problem olur mu?. Isınan hava yükselir mantığına göre, aşağıdaki vana, yukarıya göre biraz daha düşük sıcaklık okuyacak demektir. Ayar sıcaklıklarını belirlerken, bunu göz önünde bulundurup, düzeltmeyi bu şekilde yaparsam, sizce sıkıntı olur mu?

    Şimdiden teşekkürler.


    Ekleme: Aşağıdaki mesajda kombi ile ilgili düşünceler paylaşıldı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coyote -- 12 Aralık 2015; 12:58:07 >







  • coyote kullanıcısına yanıt
    merhaba

    benim size başka bir önerim var

    günlük program yapılabilen oda termostatı ve danfoss ra 2000 termostatik vanalar alın, ama oda termostatını daha çok gündüz program yapmak için kullanın size o amaçla hizmet etsin
    sadece kombiyi açıp kapatmak için kullanın
    siz evde olduğunuzda ayarını yüksek tutun esas göre ra 2000 lerde olsun
    bu şekilde yaparsanız 9adet danfoss ra 2000 40-45liradan 9 peteğe ,ayrıca kablolu prog oda termostatları 200-300lira civarında

    alttan bağlantıda peteğin ısınmasında sorun olmaz petek ısınır ama ısıtma verimi düşer kullanıcı bunu anlayamaz,peteğe giren tesisat suyunun bir kısmı diğer vanadan dönüş suyuna katılır
    ayrıca teknik olarak termostatik vana bağlanabilir ama termo vana yere çok yakın olacak geç kapama gibi risk ayrıca ayak darbelerine maruz kalabilir
    termo vana peteğin üstünden bağlanmalıdır ve petek ile duvar arasından yandan en az 15cm mesafe varsa termo vana yatay köşe alınmalıdır




  • disintegration kullanıcısına yanıt
    @disintegration, kombiyi sizin rehberliğinizde satın almıştım, sağolun yine hızır gibi yetiştiniz :)

    Geliş ve dönüş boruları, radyatörün iki yanından yerden dik şekilde çıkıyor. Herhangibir dirsek olmadan doğrudan vanaya giriyor ve vana da doğrudan radyatöre bağlanıyor. Yani, aynen aşağıdaki resmin sağ alt köşesindeki şekilde:

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.


    Giriş borusunu yukarı alacaksam, yine dirsek filan kullanmadan, aynı sadelikte bir bağlantıyla yapmalıyım. Bu durumda kullanmam gereken vana gövdesi, resimdekilerden en sağdaki olacak sanırım:

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.


    Aslında ayar kafasının bana dönük olmasını istiyordum ama, sanırım bizim mevcut boru çıkış şekliyle, dirsek kullanmadan, hem kafanın yere paralel hem de yana değil öne bakacak şekilde montajını mümkün kılacak bir vana gövdesi yok. Mecburen yana bakacak yanılıyor muyum?

    Nette arayınca, aşağıdaki su girişini yukarı almak için, "radyatör uzatma çubuğu" adıyla satılan hazır borular olduğunu gördüm. Bu boruları kullanarak yapmam gereken bağlantı aynen aşağıdaki gibi:

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.


    Bu resimdeki bağlantıda, alttaki boru kesilerek kısaltılmış ve ucuna uzatma borusu eklenmiş gözüküyor. İlgili tadilatları ben yapacağım için, mevcut plastik borunun kesilip, ucuna tekrar rakor montajı yapılması gerekmesin istiyorum. Eski valfi söküp, doğrudan plastik borunun ucundaki mevcut rakora takabileceğim ve diğer ucunda termostatik valfe takılmaya hazır bir rakoru olan, standart radyatör yüksekliğine göre hazırlanmış uzatma boruları var mıdır?

    Buraya kadar olanlar, mevcut bağlantıyı çapraza çevirmekle ilgili olanlardı. Şimdi termostat ile ilgili olanlara geçebilirim :)

    Önerdiğiniz uygulamanın maliyeti, benim düşündüğüm uygulamanın yarısı kadar olacak sanırım. Oldukça hesaplı (600TL / 1200TL gibi). Peki önerdiğiniz sistemin kurulum maliyetinin düşüklüğü dışında bir getirisi ya da götürüsü olur mu? Yani, uzun vadeli işletmede hangisi daha iyi ekonomi ve daha iyi komfor sağlar? Aslına bakarsanız, her radyatöre dijital vana takmanın, kurulumunun pahalı olması dışında bir zararı yoksa ve işletmede daha esneklik sağlayacaksa, battı balık yan gider diyerek, ilk kuruluma 2 katı para ödeyebilirim.

    Tekrar teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coyote -- 11 Aralık 2015; 18:26:01 >




  • coyote kullanıcısına yanıt
    evet hatırladım airfel digifel premix 30kW aldırdım ama foruma dönüş yapıp bizi bilgilendirseydiniz daha güzel olurdu bu cihazı almak isteyenler oluyor
    resimlerle kullanıcı görüşünüzün de olmasını dilerdim

    tesisatınızın mobil sistem ise ve radyatörleriniz 60cm yükseklik pkkp ise:

    radyatör başına almanız gerekenler

    60cm krom uzatma çubuğu alacaksınız düz ve dirsekli olanı var size muhtemelen dirseksiz gerekiyor
    http://www.tesisatmarketim.net/pirinc-krom-uzatma-cubugu-h60-cm-pmu1047
    mobil sistem bağlantı adaptörü
    https://www.termostatikvana.com/sarf-malzemeler-rekorlar/listeleme/2Rd.eh0VI04=|
    yatay köşe danfoss ra 2000 (kafa ve gövde)
    https://www.termostatikvana.com/yatay-kose-uk-termostatik-vana-govdesi-danfoss-013g0143-12/detay/B1isyBFLHZo=|
    https://www.termostatikvana.com/gaz-sensorlu-radyator-termostati-danfoss-013g2990-/detay/avfBBpv98uo=|

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.


    benim önerdiğim sistemi zaten bir şekilde ben kullanıyorum oda termostatını daha çok set edilen derecede kombiyi susturmak olarak değil de
    kombiyi tek tuşla kombiye gitmeden açıp kapatmak ve günlük program yaparak belli saatlerde uyku moduna sokmak gibi
    örneğin evde kimse yoksa ve özellikle geceleri en az 7-8saat
    bunu uygularsanız tek tuşla herşeyi tek yerden uygulayacaksınız
    sizin yazdığınız şekliyle 9defa da her bir peteğe ayrı ayrı belki bir defa ayar yapacaksınız ama belki değişiklikler yapacaksınız
    sizin öneriniz pahalı olanı benimki ucuz ve tek merkezden kontrol edileni
    bütçeniz varsa uygulayabilirsiniz




  • disintegration kullanıcısına yanıt
    Aslına bakarsanız, kurulum sonrasında, kurulum aşamalarını detaylı paylaşmak gibi bir niyetim vardı. Teknik konularda titiz olduğum için, düzgün bir montaj için epey uğraşmıştım ve izlediğim yol belki başkalarına faydalı olabilirdi. Ancak, montajı yapan kişinin marifetleri nedeniyle ortaya çıkan sonuç, benim için hayal kırıklığı olduğu için, sonrasında pek bir şey yazacak iştahım kalmadı. Ama haklısınız, olumlu olumsuz tecrubelerin paylaşılması gerek. Hatamı telafi edeyim.

    Öncelikle, kombi satın alacak arkadaşlar, çok iyi piyasa araştırması yapsınlar. Ben kombiden önce montaj elemanlarını tamamlamak için, ayrı ayrı, alt bağlantı elemanları, tam geçişli vana, filtre gibi elemanları araştırırken, istediğim parçaların hepsini bulamayınca, vana imalatçılarından birinin fabrikasını arayıp, İstanbul Dudullu civarından birkaç bayilerinin telefonlarını almıştım. Gittiğim bayide aradığım valflerin tümünü yine bulamadım ama, Airfel kombinin kendilerindeki satış fiyatının, benim aldığım en düşük fiyatın oldukça altında olduğunu görüp, kombiyi kendilerinden satın aldım.

    Neyse, sonrasında kargoyla filan da olsa tüm bağlantı elemenlarını topladım ve montaj için bir yetkili Airfel servisini seçtim. Bizim zaten yeni dairemizde bir kombi vardı, ancak müteahitin taktığı kombi yoğuşmalı olmadığı için, kombiyi değiştiriyordum. İlk darbe kombiyi kutusundan çıkarınca geldi. Kombinin yan tarafında hafif ezik vardı. Servis gelmiş, işimi ona göre ayarlamışım, tekrar bunları ayarlamam güç olacağı için hafif eziği sineye çekip montajı başlattım.

    Daire dubleks olduğu için, ileride kombiyi sökmek gerekirse, üst kat su ve radyatör tesisatındaki su geri boşalmasın diye her 4 boruya da vana almıştım. Ustayı kısa bir süre yanlız bıraktım ve kendisi geri dönüş devrelerine vana koyma fikrimi gereksiz bulduğu için(!), mevcut kombi borusunu, tekrar kesilip ek yapılamayacak bir noktadan kesip, düz boruları kaynatıvermiş. Arka arkaya 2 ek olmasın diye ben de tekrar kestirip vana montajını yaptıramadım. Neyse, ya sabır çekip montaja devam ettirdim.

    Montaj bitti, kombi çalışmadı. Usta kombiyi söktü, yanlış hatırlıyor da olabilirim, hava girişiyle ilgili bir parça kırılmış. Usta, bazen bu parça kırık çıkabiliyor deyip, yanındaki yenisiyle değiştirdi. Neyse kombi çalıştı, radyatörler ısındı filan. Usta ile hesaplaştık tam gidecek, aklıma bağlantıları kontrol etmek geldi. Bir baktım bağlantılardan su sızıyor. Ustayı kapıdan geri döndürdüm. Başladı valf filtre grubunu sıkmaya. Tabi bir kez yanlış kaynattın mı, bu şekilde çevirdiğinde, vananın kıçı başı nereye gelecek şansa kalmış. Bizimki de, profilden poz veren taze artist adayı gibi yan kaldı. Usta dedim bu ne, cevap hazır, "abi nasıl oldu ben de anlamadım".

    Neyse, kombiyi çalışır halde bırakıp, tekrar işe döndüm. Akşam baktık, ev gayet güzel ısınıyor, sıkıntı yok. Ama gece olup ev sesizliğe bürününce, baktık ki bu kombi, önceki Demirdöküme göre çok sesli çalışıyor. İşin kötü yanı, ses uğultu şeklinde, evin her yanına yayılabilecek bir frekans aralığında. 3-4 hafta, belki azalır ya da biz alışırız diye bekledik ama baktık olmayacak, aynı servisi tekrar aradım. Eleman geldi, önce bu ses normal dedi (ne büyük sürpriz), ben ısrar edince, abi son kademe sesli çalışır, bunu 2'ye alalım deyip kademeyi düşürüp gitti. Ses epey azaldı, üst kat radyatörleri kontrol ettim, ısınmalarında bir problem göremedim, hatta biraz daha sıcaklar gibi geldi. Böyle olunca, yine servislerle muhattap olup canım sıkılmasın diye konunun üzerine gitmedim. Ama yine de, tüm Airfel kombilerin pompasında bu rahatsı edici ses var mı merak ediyorum. Eğer bu ses hepsinde varsa, kesinlikle kimseye Airfel'i tavsiye etmiyorum.

    Uzun lafı kısası, biraz da mesleğim gereği, her şeyi ince eleyip sık dokuyup, tüm detayına kadar planlamama rağmen, bir Türkiye klasiği olarak, usta yine bildiğini okudu ve ortaya saçma sapan bir sonuç çıktı.

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.


     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.


    Aslında evde, pvc boru kaynağı dahil her türlü takım olduğu için, kombinin montajını kendim yapmayı düşünüyordum. Ancak, yeni kombinin garantisinin başlatılması ve kombi değişiminin İGDAŞ'a onayı için, montajı servise yaptırmak zorunda kaldım. Şimdi bu çapraz bağlantıyı kendim yapacağım ama, metal boruya havşa açmak için takımım yok. Bu nedenle, montaja hazır boru bakacağım. Linkini verdiğiniz malzemelerden birer adet alıp deneyeceğim. Sıkıntı olmazsa hepsine uygularım. Bizim radyatörlerin kendi resmi:

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.


    Termostat konusunda kafam karışık. Söylediğiniz oda termostatı ile, belli saatlerde kombiyi tamamen kapatmayıp, sıcaklığı belli bir noktada tutabilirim değil mi?




  • coyote kullanıcısına yanıt
    oda termostatını aldığınızda zaten geceleri kombi kapanmayacak uyku modu var örneğin 20c seçersiniz,ev 20c nin altına iner inmez kombi tekrar ısıtmaya başlar
    siz uyanmadan 1saat öncesine sıcaklığın yükselmesini istersiniz örneğin 7de kalkıyorsunuz 6da kombi aktif ısıtmaya başlar
    20c den evi 22c ye getirir,ama peteklerde termo vanalar olacağı için hangi odada neyi ayarladıysanız o dereceye gelince o oda o ısıda kalacak
    oda termostatı ve ra2000 termo vanalarda esas görev termo vanalarda olacak

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.

    mesela örnek verecek olursam 9tane ra 2000 aldınız
    mutfak:3numara+1çizgi (21c)
    yatak odası:3numara+2çizgi (22c)
    çocuk odası:3numara+3çizgi (23c)
    antre:3numara (20c)

    .....vs bütün termo vanalar ayarladınız

    oda termostatını da termostatik vana olmayan evin ortasında bir yere monte ettirdiniz (kablosuz oda termostatı da alabilirsiniz evde istediğiniz yere koyarsınız)

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.
     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.

    sizin yöntem de işe yarar,ama kombi 24saat açık olacak,çalışmasını duyacaksınız, uyku modu olmayacak evi belli bir ısıda tutma olmayacak,kombide dinlenme süresi olmayacak




  • disintegration kullanıcısına yanıt
    Bizim kombi mutfakta ve doğal olarak mutfak evin en sıcak odası. Bu durumda kablosuz bir oda termostatı alıp, evin ortalama sıcaklığını yansıtan bir noktaya koymak uygun olacak sanırım. Oda termostatları hakkında fazla bilgim yok. Her termostat her kombi ile çalışabiliyor sanırım ama, galiba kimi kombilerin, oda termostatı ile daha fazla parametresi kontrol edilebiliyormuş. Eğer öyleyse, bizim Airfel'de durum nedir? Bir de, Airfel için hangi kablosuz oda termostatını önerirsiniz?

    Ben de sordukça soruyorum ama, ne yaparsınız, doğru bilgi alınabilecek kaynak her zaman bulunmuyor :)
  • coyote kullanıcısına yanıt
    elimden geldiğince her zaman yardımcı olurum
    airfel digifel premix için aslında en uygun oda termostatı siemens qaa.73 modülasyonlu oda termostatı ve siemens qac73 dış hava sensörü
    ama airfel'in sahibi japonlar bu güzel kombi için yeteri kadar önem göstermiyor ben airfel digifel premix'i çok beğenirim
    yerli üretim kombilerde bence en iyilerin başındadır,siemens qaa73 kablolu ve modülasyonludur kablolu olduğu için sizin işinize yaramaz ve de qaa73 bulmak çok zor
    piyasadaki bütün kablosuz oda termostatları kombinize uyumludur zaten sizin ihtiyacınız bence de kablosuz ve günlük programlanabilir olacak
    ama her kablosuz oda termostatı da alınmaz sinyal sorunu yaşanır
    kablosuz alacaksanız başka bişey düşünmeyin
    sinyal sorunu yaşatmayan piyasanın en iyileri:

    siemens rev 24 rf
    honeywell cmt 727 rf
    danfoss tp 5001 rf


    http://urun.n11.com/termostat/honeywell-programlanabilir-kablosuz-oda-termostati-cmt727-d1016-P41526982

    önceki mesajda resmini eklediğim de honeywell cmt727 gördüğünüz gibi alıcı ayaklıdır duvara asmaya gerek olmadan istediğiniz yere koyabilirsiniz
    çok iyi bir üründür




  • disintegration kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim. Birkaç saattir ben de biraz dersimi çalışayım dedim ve oda termostatlarını incelemeye başladım. Temostatların kumanda sinyali olarak on/off ve modülasyon olarak ayrıldığını biliyordum ama bugüne kadar kullanmayı düşünmediğim için bizim kombinin, modülasyonlu oda termostatı ile modülasyon yapıp yapamayacağını araştırmamıştım. Sizin mesajı görmeden önce Airfel sitesi üzerinden baktım ama, teknik özellikler bölümünde, sadece "Oda termostatı ile entegre çalışabilme" ifadesi geçiyor. Öncelikle tavsiye ettiğiniz siemens qaa.73 termostatının modülasyonlu olmasından, bizim kombinin termostat üzerinden modülasyon yapabildiği sonucunu çıkardım, doğru mudur?

    Şu anki düşüncem, "madem oda termostatı kullanacağım, bari uzaktan erişim şansım da olsuna"a döndü. Akıllı oda termostatı olarak, forumda epeyce bahsedilen yerli markayı duymuştum, ama dediğim gibi, detaylı incelememiştim. Şimdi biraz baktım da, bu marka kullanıcılarının şikayetleri almış yürümüş, bu nedenle Cosa'yı kafadan eledim. Honeywell ve Netatmo'nun akıllı termostatlarından az önce haberim oldu. Açıkçası, "ekmeği fırıncıdan al" mantığıyla, bu ikisi arasında Honeywell daha mantıklı duruyor. Ayrıca eğer Airfel, oda termostatı ile modülasyon yapabilecekse, Honeywell'in modülasyonlu modeli olduğu için, Airfel için daha uygun gibi. Çünkü Netatmo sadece on/off çalışıyor diye okudum. Akıllı termostatlar konusunda fikrinizi öğrenmek isterim. Honeywell Modülasyonlu Akıllı Termostat (Y87RF2008+RFG100) ve tüm radyatörlerde RA2000 nasıl olur?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coyote -- 12 Aralık 2015; 17:40:35 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: coyote

    Çok teşekkür ederim. Birkaç saattir ben de biraz dersimi çalışayım dedim ve oda termostatlarını incelemeye başladım. Temostatların kumanda sinyali olarak on/off ve modülasyon olarak ayrıldığını biliyordum ama bugüne kadar kullanmayı düşünmediğim için bizim kombinin, modülasyonlu oda termostatı ile modülasyon yapıp yapamayacağını araştırmamıştım. Sizin mesajı görmeden önce Airfel sitesi üzerinden baktım ama, teknik özellikler bölümünde, sadece "Oda termostatı ile entegre çalışabilme" ifadesi geçiyor. Öncelikle tavsiye ettiğiniz siemens qaa.73 termostatının modülasyonlu olmasından, bizim kombinin termostat üzerinden modülasyon yapabildiği sonucunu çıkardım, doğru mudur?

    Şu anki düşüncem, "madem oda termostatı kullanacağım, bari uzaktan erişim şansım da olsuna"a döndü. Akıllı oda termostatı olarak, forumda epeyce bahsedilen yerli markayı duymuştum, ama dediğim gibi, detaylı incelememiştim. Şimdi biraz baktım da, bu marka kullanıcılarının şikayetleri almış yürümüş, bu nedenle Cosa'yı kafadan eledim. Honeywell ve Netatmo'nun akıllı termostatlarından az önce haberim oldu. Açıkçası, "ekmeği fırıncıdan al" mantığıyla, bu ikisi arasında Honeywell daha mantıklı duruyor. Ayrıca eğer Airfel, oda termostatı ile modülasyon yapabilecekse, Honeywell'in modülasyonlu modeli olduğu için, Airfel için daha uygun gibi. Çünkü Netatmo sadece on/off çalışıyor diye okudum. Akıllı termostatlar konusunda fikrinizi öğrenmek isterim. Honeywell Modülasyonlu Akıllı Termostat (Y87RF2008+RFG100) ve tüm radyatörlerde RA2000 nasıl olur?
    Araştırıken, diğer bir arkadaşa verdiğiniz cevabı buldum. Evet bizim airfel termostat ile modülasyon yapabiliyormuş.

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.


    Siemens qaa73'ün yukarıda sorduğum Honeywell'in akıllı, modülasyonlu termostatına bir üstünlüğü var mıdır? Ayrıca bir dış sıcaklık sensörü yok sanırım ama, istenirse konum bilgisi üzerinden internetten dış ortam sıcaklığını alabiliyor diye anladım. Ya da qac34 + Honeywell kombinasyonuyla daha kesin dış ortam verisi sağlayabilirim sanırım.

    Yahu araştırdıkça neler çıkıyor. Kombiyi biraz daha akıllandırırsam, sonunda bizi eve sokmayacak hale gelecek sanırım :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coyote -- 12 Aralık 2015; 17:53:47 >




  • coyote kullanıcısına yanıt
    akıllı kombi kit kullanmadım o yüzden ne desem yalan olur bu ürünler geleceğin ürünleri gelecek 10-20 yılda bunları kullanacağız
    bu ürünler daha yeni çıktı ve deneme yanılma yoluyla bazı şeyler yapılmaya çalışılıyor bu sistem birkaç sonra oturur yeni ürünler gelir


    airfel digifel premix'in anakartı siemens tabanlıdır ve oda termostatı ile modülasyonlu oda termostatı giriş portları kartta ayrı ayrı bölümlerdedir

    opentherm bağlantısı (çift yönlü iletişim) yani siemens qaa 73 anakartta x5 yuvası 1 ve 2 nolu uca
    herhangi kablolu veya kablosuznormal oda termostatı alırsanız x5 yuvası 3 ve 4 nolu uçlara takılacak

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.


    siemens qac73 dış hava sensörü alırsanız x5 11 ve 12 uçlara takılacak
    modülasyonlu oda termostatı ve dış hava sensörü kombinasyonu kurarsanız cihazınız termoregülasyon özelliğinde çalışacak
    oda termostatı üzerinden bir ısıtma eğrisi seçilerek kombi iç/dış sıcaklık farkına göre çalışacak
    burada mesele siemens qaa 73 ve dış hava sensörü bulmak bunun için bu kombinin üretildiği sakarya/hendek daikin fabrikasını aramak
    ben yerinizde olsaydım eğer kablolu oda termostatı istiyorsanız bu kombinasyonu kurun
    ama kablosuz isterseniz yazdığım 3 modelden birini alın

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.


     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.

     Airfel Yoğuşmalı Kombi Tecrubesi ve Dijital Termostatik Vana Konusunda Yardım.




  • disintegration kullanıcısına yanıt
    Tekrar merhaba. Tavsiyeleriniz doğrultusunda, dijital radyatör termostatlarından vazgeçip mekanik radyatör termostatı ve programlanabilir oda termostatı konusunda kararımı netleştirdim. Yanlız, oda termostatı konusunda, belki biraz da risk alıp, akıllı oda termostatına karar verdim. Cosa'yı baştan elemiştim. Netatmo ve Honeywell arasında zaten Honeywell'e daha yakındım ama, Netatmo'nun modülasyonlu modeli olmadığı kesinleşince, Honeywell Y87RF2008 model akıllı oda termostatını almaya karar verdim. Bu arada bir not olarak ekleyeyim; Bu termostat ile ilgili forumdaki konuda bir arkadaş, modülasyon için EMS protokolü kullandığını söylemiş ama, Honeywell ile görüştüm opentherm protokolünü kullanıyormuş. Yani bizim Airfel ile sıkıntı olmayacak. Ayrıca görüştüğüm kişi, Airfel'de dış sıcaklık sensörü için ayrı giriş olduğunu duyunca, muhtemelen hem Honeywell'in hem de dış sıcaklık sensörünün beraber kullanılabileceğini söyledi. Bakalım, artık deneyince sonucu hep beraber göreceğiz.

    Benim size radyatör termostatları ile ilgili bir sorum daha olacak. Oda termostatını Honeywell seçince, aynı markanın radyatör termostatlarını da biraz araştırdım. Danfoss'un RA-FN termostatik vanaları, ısıya göre on/off çalışıyor diye biliyorum. Hatta RA-N diye geçen debi kontrollu vanalardaki debi kontrolu bile, değişken debi kontrolü için değil, "on" konumda iken izin verilecek max debiyi başlangıçta elle ayarlamak için. Honeywell'den görüştüğüm kişi, Honeywell'in V2020 serisi termostatik vana gövdeleri on/off değil oransal olarak çalıştığını söyledi. Daha hassas bir sıcaklık kontrolü için oransal çalışma büyük artı ama Honeywell'in handikapı, valf kafası üzerindeki algılayıcı gazlı değil sıvılı. Eğer durum gerçekten böyleyse, bir tarafta on/off çalışan gazlı Danfoss diğer tarafta oransal çalışan sıvılı Honeywell. Ne dersiniz?

    http://www.honeywell.com.tr/home/radyator-termostatlari_p1_56.html




  • coyote kullanıcısına yanıt
    Mekanik calisan bir termo vana nasil oransal calisir calissa bile sivi sensorlu oldugu icin 21-22dakikadan once tepkime gosteremez
    diger tarafta mekanik termo vanalarda dunyanin en hizlisi gaz sensorlu ra 2000
    13dakikada tepki gosterir.
  • disintegration kullanıcısına yanıt
    Konuştuğum kişinin demesi, oransal olan ve olmayan radyatör valf gövdelerinin arasındaki fark, açma kapamayı sağlayan pim, oransal olmayanarda düzken, oransal olanlarda konikmiş. Elbette bu doğru bile olsa, bu pimi hareket ettiren valf kafasının da, valfin içindeki pimi kademe kademe itmesi gerekir. Doğrusunu isterseniz, konuşmadan sonra Honeywell'in ilgili valflerinin teknik dökümanlarını inceledim ama, bu yönde bir bilgiye rastlamadım.

    https://products.ecc.emea.honeywell.com/europe/pdf/v2000bb-pd-en0h2100ge25r0115.pdf

    Aslında size sormamın bir sebebi de, bunun mümkün olup olmadığını öğrenmekti ama sanırım mümkün değil. Bu durumda gelsin 9 adet RA2000.




  • coyote kullanıcısına yanıt
    Bircok termostatik vana incelemis ve takmis birisi olarak bana mantikli gelmedi
    sivi sensorlu termo vanalarda ra2000'e en cok yaklasan urun heimer termo vana o da 19dakikadir
    ra 2000 den $asmayin.kendi evim dahil 100lerce taktirdim.forumda heralde 1000e yaklasmistir
    bir evde ortalama 7-8tane takilsa

    Dunyada oda termostatinin mucidi honeywell
    termo vananin mucidi danfoss tur
    oda term honeywell ilk tercihimdir ama termo vana da danfoss
  • disintegration kullanıcısına yanıt
    Honeywell Y87RF2008 + RFG100 modülasyonlu oda termostatı satın alarak, oda termostatı konusunu hallettim. Radyatör termostatı konusunu zaten RA2000 olarak netleştirmiştim. Bu arada, Honeywell'den, radyatör termostatlarının oransal olması konusunda düzeltme geldi. Tahmin ettiğiniz gibi, oransal değil, aç/kapa çalışıyorlarmış.

    Dış hava sensörü konusunda bir sorum olacak. Söylediğiniz QAC73 kodlu Siemens dış ortam sıcaklık sensörünü nette bulamadım. Airfel'in sitesindeki fiyat listesinde dış hava sensörü için yazan model şu şekide:

    84201001024A QAC34 DIŞ HAVA SENSÖRÜ Dış Hava Kompanzasyonu

    QAC73, NTC 12k termistör kullanırken, Airfel'in söylediği QAC34, NTC 1k termistör kullanıyor. Yani 25 derecede qac73 12000 ohm çıkış verirken, qac34 1000 ohm çıkış veriyor.

    http://www.novreczky.eu/siemens/szabalyzok/pdf/qac34.pdf

    İki sensör birbirinden bu derece farklı olunca, hangisini kullanmam gerektiğine karar veremedim.

    Bu arada, Airfel müşteri hizmetlerini ve bir kaç tane Airfel servisini aradım ama sonuç alamadım. Tek ümidim sizsiniz :)




  • coyote kullanıcısına yanıt
    honeywell termostatik vana oransal olamaz zaten mantığa aykırı

    airfel müşteri hizmetleri dahil japonlar neden bu kombi konusunda yardımcı olamıyorlar bu kombiye gerçekten üzülüyorum eskiden sanko holding bünyesindeyken daha iyiydi
    digifel premix gerçekten çok kaliteli ve donanımlı bir kombi ama daikin bu kombinin değerini gerçekten bilmiyor

    http://docplayer.biz.tr/1774787-Perakende-satis-fiyat-listesi-01-04-2013.html

    airfelde 12kohm ntc sensörü airfel ambassador yoğuşmalı kazan kullanıyor, sizin almanız gereken 1kohm ntc'li siemens qac 34

    zaten fiyat listesinde de ayrı ayrı belirtilmiş,airfel ürün gamında iki ayrı dış hava sensörü var
    ambassador'un katalogunda da 12kohm yazar

    http://www.airfel.com.tr/Brosurler/Ambassador-Duvar-Tipi-Yogusmali-Kazan-Brosuru.pdf




  • disintegration kullanıcısına yanıt
    Dün gece termostatı geçici olarak kurdum, mekanik montajlarını yapmadım ve internet hesabını oluşturmadım ama, her 3 cihazı da, yani termostat, modülasyonlu röle kutusu ve internet ağ geçidini birbirlerine tanıtarak haberleştirdim. Kombiyi lokal olarak termostattan kontrol etmeye başladım. Ürünle alakalı biraz bilgi paylaşayım.

    Honeywell'in bu termostatı bana, kalite ile ergonominin bambaşka iki kulvar olduğunu gösterdi. Termostat ünitesi gayet şık, diğer üniteler zaten standart modül oldukları için pek bir farklılıkları yok. Ancak bu şıklık, kullanmaya başlayınca yerini tedirginliğe bırakıyor. Termostatı çalıştırmak için, pillerin ucundaki koruma kağıdını çıkarmanız gerekiyor. Bunun için önce ayar halkasını sökeceksiniz. Sökeceksiniz ama nasıl? Resimde hafifçe çekin yazıyor. Çekmeye başlıyorsunuz ama, kuvveti arttırıp halka halen gelmedikçe, şimdi kırıldı kırılacak hissi yaşanmaya başlıyor. Halka gövdeye plastik tırnaklarla tutturulmuş. Tırnaklar çok kuvvetli durmuyor. Neyse, uğraşarak da olsa çemberi çıkardım. Bu sefer, termostat gövdesini, termostatın duvara sabitlenen kısmından ayırmak gerekiyor. Gerekiyor da, o iş her babayiğidin harcı değil. Büyük ve sert bir plastik tırnağı esnetmeniz gerekiyor. Çil çil alet, tornavida vurmaya içim elvermedi. Tırnağımla esneteyim derken, tırnağımın plastik tırnak üzerinden kayıp, tırnağımın içine, metal pil bağlantısının batması bir oldu. Canımın acısıyla, bu aleti tasarlayan muhteremin aile efradının kulaklarını çınlattım. Neyse bir şekilde pillere ulaştım, ulaşmışken orjinal pillerini Duracell Turbo serisi sıfır alkali pillerle değiştirdim. (kendi pilleri de alkali ama GP marka)

    Termostattan sonra sıra, modülasyonlu kombi bağlantı kutusuna geldi. Umarım bu adam gibi tasarlanmıştır dedim ama, bu da en az termostat kadar kullanıcı düşmanı çıktı. Bunu elle açmanın mümkünü yok. İllaki ince bir tornavida ile uyuz bir yere bastıracaksınız ve aynı anda abuk subuk bir şekilde iki parçayı birbirinden ayırmaya çalışacaksınız. Bu sefer kendime bir zarar vermedim ama, yine de tasarımcı arkadaşın geri kalan aile efradını da anmadan geçmedim. Neyse içini açtınız, kombi ile olan kablo bağlantısını yaptınız. Ben geçici bağladığım için henüz kutuyu sabitlemedim ama, sabitlemek isteyenleri bir sürpriz bekliyor. Kutuyu düz bir yüzeye sabitlediğinizde, o yüzeyi delip kabloyu arkaya almak gibi bir imkan yoksa ne yaparsınız? Kabloyu kutunun arkasındaki oluk, yuva ne diyorsanız, oraya yerleştirir ve kutunun muhtemelen altından ya da istediğiniz bir köşesinden yana alırsınız değil mi? İşte bu kutuda öyle bir oluk yok. Ben zaten mutfak ünitesindeki kombi dolabının yan plakasına monte edeceğim için, dolabı delip kabloyu dolabın içine alacağım. Ancak duvara monte edecek olanlara Allah kolaylık versin.

    Neyse, bunları aşıp sitemi bir şekilde çalıştırdım. Çok fazla deneme yapamadım. İlk gördüğüm yanma/sönme şartları şu şekilde:

    Termostat yan + kombi yan = Kombi yanıyor
    Termostat yan + kombi sön = Kombi sönüyor
    Termostat sön + kombi yan = Kombi sönüyor
    Termostat sön + kombi sön = Kombi sönüyor.

    Yani, dönüş suyu sıcaklığı nedeniyle kombi yanmayacaksa, termostat oda sıcaklığına göre yan dese bile kombi yanmıyor. Aynı şekilde, dönüş suyu sıcaklığına göre kombi yanacaksa da, termostat oda sıcaklığına göre yanma diyorsa kombi yanmıyor. Yani kombinin yanmasının tek şartı, hem oda sıcaklığının, termostattan ayarlamış sıcaklığın altına düşmesi, hem de dönüş suyu sıcaklığının kombiden ayarlanmış değerin altına düşmesi. Diğer marka kombi/modülasyonlu termostat eşleşmelerinde durum nasıl bilmiyorum ama, Airfel/Honeywell ikilisinde durum bu. Bugün Siemens QAC34 dış ortam sıcaklık sensörünü de sipariş geçtim. Muhtemelen Cuma günü gelmiş olur. Onu da bağlayınca sonuç ne olacak merak ediyorum.

    Termostatta hoşuma gitmeyen bir noktayı daha ekleyeyim; Oda termostatına girilen sıcaklık değeri kombinin yanmasını gerektiriyorsa, termostat ekranında, kombinin yandığını gösteren alev sembolü çıkıyor. Ama, eğer dönüş sıcaklığı yüksek diye kombi yanmadıysa da o sembol yanmaya devam ediyor. Akıllı olduğu söylenen bir termostatın, röle kutusu ile 2 yönlü haberleşip, kombinin gerçekten yanıp yanmadığını ekranında göstermesi gerekirdi diye düşünüyorum.

    Şimdilik bu kadar. Denememi istediğiniz bir çalışma şekli varsa, seve seve yardımcı olurum. Görüşmek üzere.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coyote -- 16 Aralık 2015; 17:12:25 >




  • disintegration kullanıcısına yanıt
    Bir durum güncellemesi yapayım. Dün dış ortam sensörünü evin kuzeybatı cephesine taktım. Airfel kombinin hem radyatör gidiş hem de radyatör dönüş devresi üzerinde ntc sıcaklık sensörü var. Her iki değer kombinin ekranından takip edilebiliyor. Kombiye girdiğimiz sıcaklık değeri, kombinin radyatör dönüş sıcaklığını kontrol ediyor. Az önce farkettim, dış ortam sıcaklık sensörü bağlamadan önce, kombi girdiğim değeri birebir takip ederken, şimdi belli bir toleransla takip ediyor. Sanırım bu tolerans değerini, dış ortam sıcaklığına göre belirliyor. Az önce farkettiğim diğer bir konu da, kombinin çalışma şartıyla ilgili. Son durum şöyle:

    Termostat yan + kombi yan = Kombi yanıyor, sirkülasyon pompası çalışıyor
    Termostat yan + kombi yanma = Kombi yanmıyor, sirkülasyon pompası çalışıyor
    Termostat yanma + kombi yan = Kombi yanmıyor, sirkülasyon pompası duruyor
    Termostat yanma + kombi yanma = Kombi yanmıyor, sirkülasyon pompası duruyor

    Artık sıra RA2000 radyatör termostatlarına geldi. İlk fırsatta o işe başlayacağım.




  • coyote kullanıcısına yanıt
    aynen yazdığınız gibi 2ntc sensör gidiş ve dönüş takip ediliyor,artık dış hava sensörüyle beraber,dış ortam sıcaklığı kombinin kartına iletilecek,kazan sıcaklığı otomatik düşürülüp arttırılacak,gece ve gündüz kazan sıcaklıkları farklı olacak,dış hava sensörsüz kazan sıcaklığı sabit kalırken artık anlık hava değişimlerinde kazan sıcaklığı değişecek
    siz kazan sıcaklığıyla uğraşmayacaksınız,kombinin kartı siemens tabanlıdır,kombinin sirkülasyon pompası ve dış hava sensörü resimlerini de ekleyebilirsiniz çok iyi olur dış hava sensörünü almak isteyenler için referans olur
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.