Şimdi Ara

Japonya işi gücü robotlara bırakıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
646
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  • Japonya işi gücü robotlara bırakıyor


     Elektronik ve makineler konusunda dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Japonya, robot teknolojilerinde hızla ilerlemeye devam ediyor. Robotları günlük hayatın bir parçası haline getirme konusunda diğer ülkelerin çok ilerisinde olan Japonya'da; resepsiyonist, taksici veya güvenlik görevlisi robotlarla karşılaşmak mümkün. Üstelik robotların günlük hayattaki görevleri, her geçen yıl biraz daha artacak gibi görünüyor.

     

     Nomura Araştırma Enstitüsü (Nomura Research Institute) tarafından düzenlenen yeni araştırmaya göre, 2035 yılına gelindiğinde Japonya'daki iş gücünün yüzde 50'sini robotlar oluşturacak. Yumi Wakao'nun önderlik ettiği araştırmacılar, 600'den fazla iş alanını incelediler ve bunların yüzde 49'undan fazlasının, 20 yıl içerisinde robotlar tarafından yapılabileceği sonucuna ulaştılar.

     

    Daha önce ABD ve Birleşik Krallık'ta benzer araştırmalar düzenleyen Oxford Üniversitesi profesörü Michael Osborne de, bu araştırmada Wakao önderliğindeki ekibe katkıda bulundu. Japonya'da elde edilen sonuç, Osborne'ün daha önceki araştırmalarından daha yüksek çıktı. Osborne'un araştırmaları, önümüzdeki 20 yılda ABD'deki işlerin yüzde 47'sinin, Birleşik Krallık'taki işlerin ise yüzde 35'inin robotlar tarafından yapılabileceğini göstermişti.

     Japonya işi gücü robotlara bırakıyor

     Japonya'daki oranın daha yüksek olmasında, ülkenin robot teknolojilerindeki üstünlüğünün yanı sıra, sosyal etkenler de önemli bir rol oynuyor. Japon halkı, diğer ülkelere kıyasla robotları günlük hayatlarında kabul etme konusunda çok daha açık görüşlü. Bunda Japonya'nın dünyadaki en yaşlı nüfuslardan birine sahip olmasının da etkili olduğu ifade ediliyor. Robotlar, iş gücüne katkı sağlayarak halkın sırtındaki ekonomik baskıyı azaltıyorlar ve insanların daha rahat, daha kreatif işlerde çalışmalarına olanak sağlıyorlar.

     

    Japonya'da yaşanan bu robot devriminin uzun vadede nasıl sonuçlar doğuracağı ise önemli bir soru, Bilim-kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz robotların hakimiyeti senaryosu pek olası görünmese de, işleri robotların devralması ciddi işsizlik sorunlarını beraberinde getirebilir.

     







  • Japonya ekonomisine olumsuz bir yönü de olmaz. Nüfusları çok yaşlı ve giderek yaşlanıyor. İstihdam açığını da robotlarla kapatacaklar ileride.
  • Robotlar sadece fabrika işçisi olarak düşünülmemelidir, zira hareket kabiliyetini insana yaklaştırdıkları zaman insanın yapabileceği bütün işleri bunlara yaptırıp insanlar sadece sanat, hizmet alanları gibi alanlarda devam edecekler hayatlarına bir nevi armut piş ağzıma düş durumuna gidiyoruz.

    Tarım yapan robotlar, balık avlayan robotlar, kasaplık yapan robotlar, fabrikayı kendi kurup işleten robotlar.

    İnsanlar fiziksel güç gerektiren, yorucu işlerden el etek çektirilecektir.

  • robotlar iyi hoşta insanlar ne iş yapıcak bunla ilgili çalışmalar yapılıyormu hiç açıklama yok,dünyada milyarlarca insan işsiz ve daha bir sürü ekleniyor ve bunlar bir yerde istihdam edilmek zorunda,patronlar için robot iyi hoşta benim işim olmadıktan sonra param gelmicek ve bu firmalardan alışveriş yapamıycağıma göre bu firmalar satışı kime yapıcak,bunların hepsi düşünülmesi gerekli şeyler.yarın öbür gün bizi daha büyük problemler bekliyor bu yüzden.

  • Konuya uydun olarak Asimov'un Güneşin Tanrıları'nı tavsiye ederim.

  • İlerde bir gün insanların yapabileceği mesleklerin büyük bir kısmını arge çalışmaları oluşturacak gibi. Makineler yeni bir şeyler keşfetmeyi öğrenmediği takdirde insanların yapıpta robotların yapamadığı tek şey bu olacaktır.

  • japonlar az kaldı yapcak asker robotları

  • Arkadaşlar üretimin robotlar tarafından yapılması demek daha fazla işi daha sürede daha az maliyet demek. Bu yüzden muazzam bi üretim artışı yaşanabilir. Bu da insanların fiziksel olarak çalışmadan yaşayabilmesine katkı sunacaktır. İnsanlar sadece bilgi üretecek robotlar yapacak:) Ama bu bizde işlemez çünkü bilgi üretimi olamayacağı için ilerde başka devletlerin kölesi haline dönebiliriz mesela çinin.

  • Akıllı adamlar. Ameleliğin tarihe gömülmesi dileğiyle.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • robot işçi:Tüm sendikal haklarımı ayrıca zırt pırt bozulma hakkı istiyorum yoksa çalışmam insan işçiler rapor alıp işe gelmiyorlar nede olsa böyle bir hakları var =)

  • işçi sınıfının sonu :(

  • Durum hiç iyiye gitmiyor gibi geliyo bana
  • o kadar insan işsiz kalacak teknolojinin zararları bu işte...

  • İş gücünü robatların alması kapitalizmi sona erdirir bundan 200-300 yıl sonra kimse 8-10 saat ayakta kalıp çalışmak zorunda kalmaz herkese yattığı yerden para gelir.

  • Japon ekonomisi ve Japonya'da bir işsizlik değil aslında kastedilen. Bu robotlar seri üretimle dünyanın her yerine pazarlanmayabaşlayacaktır. Gelişmekte olan; Çoğu asgari ücretli ve beden işine dayalı, basit işlerde çalışan insanlar bu durumdan nasibini alabilir. Kahve makinasının gelmesi ile çaycılığın bitmesi gibi...

  • 100 yıl sonra Dünya geneli bundan yararlanacak, acaba kapitalizmin çarkı gene önüne gelene çarpacak mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadirirdem

    o kadar insan işsiz kalacak teknolojinin zararları bu işte...

    İnsanların çoğu ameleliği sevmez. Ağır işleri, ölüm riski ve sağlık sorunları yüksek oranlara sahip iş dallarında robotların standart hale gelmesi taraftarıyım. En basitinden her gün sürekli olarak 50 kiloluk şeker çuvalını kaldırıp taşıyan, yükleyen ve indiren birinin yaptığı iş veya madenlerde üç kuruşa çalışan ve ölen işçilerimizi düşünürsek bu tarz berbat iş alanları için robotlar kullanılmalı, geliştirilmeli ve desteklenmelidir. Ayrıca haberde belirtilmiş. İşçi eksiğini robotlarla karşıladıkları düşünülüyor diye nüfusu yaşlı olduğundan dolayı. Yani adamlarda işsizlik yok amelelik yapacak işçi eksiği var. Son derece mantıklı bir hareket. Elin kekosunu ülkesine doldurmak yerine demografik yapıyı bozmadan ve ekonomik olarak ülkeden para çıkışı sağlamadan bu işi yapıyorlar. İşte vizyon budur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 7 Aralık 2015; 15:28:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    o dediğin mesleklerde haklısın, fakat ya diğer meslekler ne olacak oralarda da robotlar kullanılacak zamanla...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadirirdem

    o dediğin mesleklerde haklısın, fakat ya diğer meslekler ne olacak oralarda da robotlar kullanılacak zamanla...

    Devlet bu tarz durumlarda gerekli hallerde nasıl ki teşvik ve kolaylıklar sağlıyorsa zorluklar çıkarıp köstek de olabilir. İhtiyaç var ki bu tarz işlere yöneliyorlar. Sen sürekli bedenen çalışırsın adam bu beden işini robot geliştirerek robotlara yükler kendisi fikir üretir. Hobileri geliştirip meslekleştirir. Pis işleri, angarya işleri, hayati risk içeren işleri, ağır işleri makineler yaparken insanoğlu sevmediği ya da sabah yataktan kalkarken küfür ettiren işleri ya da yine mi pazartesi dedirten işleri ortadan kaldırma peşinde. Bunlar ütopya gibi olsa da gelecekte mümkün. Adamların mantığı mükemmel. Bir insanın yapabileceği işe kendi nüfusu yetişemiyor diye, hem ekonomik yönden çıktıyı önlemek hem de kendi kültürlerini tehlikeye atmamak için robot teknolojisine abanmışlar. Ne şiş yansın ne kebap. Üstelik bunu yaparken teknolojik gelişmelerini de arttırıyorlar. Bir taşla kuş katliamı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 24 Ocak 2016; 3:53:06 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Robot teknolojisinin kullanılmasını işsizlik olarak görmek sığ düşünmede nirvanaya ulaşmaktır. Japonya tüm dünyanın örnek alması gereken bir ülke.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.