Şimdi Ara

AMD Radeon R400 serisi gelecek yıl ortasında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
219
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • AMD Radeon R400 serisi gelecek yıl ortasında





    AMD'nin Zen mimarisini temel alan işlemcilerinin en erken gelecek yıl sonunda piyasaya çıkacak olması biraz hayal kırıklığı yaşatmıştı ancak firma, yeni GCN mimarisini temel alan Radeon R400 serisinin yıl ortasında satışa sunarak biraz teselli vermeyi planlıyor. Bilindiği gibi yeni GCN mimarisini temel alacak iki farklı ekran kartı serisi üzerinde çalışıyor. Bunlardan birisi Radeon R400.




    Arctic Islands kid adını taşıyacak olan yeni Radeon R400 serisi, 2012 yılındaki HD 7000 serisinden bu yana performans ve verimlilik konusundaki en büyük adım olarak gösteriliyor. AMD uzun süredir 28nm fabrikasyon süreci ile üretilmiş grafik birimleri kullanıyordu. Gelecek yıl 14nm/16nm FinFET üretim sürecine geçiş ile ekran kartlarında büyük gelişmeler yaşanacak.




    Sektörden gelen bilgilere göre AMD Radeon R400 serisi yaz aylarında piyasada boy göstermeye başlayacak ve tatil sezonundan önce de tamamen raflardaki yerini almış olacak. Yeni ekran kartı serisi ile ilgili bilinenler az ancak yöneticilerin bazı açıklamaları mevcut. Ayrıca isim konusunda da şimdilik R400 tahmini yapılıyor. 




    Üretim geometrisinde yaşanan gelişmelere paralel olarak Radeon R400 serisinin watt başına performans açısından R300 serisini de ikiye katlayacağı belirtiliyor. AMD, Kasım ayında pek çok R400 serisi ekran kartının tasarımına son noktayı koydu ve sıra örnekleme aşamasına geldi. Gelecek yılın ilk aylarında hacimli üretimin başlayacağı tahmin ediliyor. 




    Ekran kartlarının üretimi konusunda GlobalFoundries'in 14nm FinFET LPP teknolojisi kullanılacak. GF bir süre önce örnek yongaların dökümüne başladıklarını duyurmuştu. GlobalFoundries aynı zamanda Samsung ile ortak olduğu için AMD dolaylı yoldan Samsung teknolojilerini de kullanmış olacak. Bu teknolojiler üretimde büyük avantaj sağlayacak. 




    GlobalFoundries yeni yongaları 14nm FinFET teknolojisi ile üretecek. FinFET mimarisi, geleneksel iki boyutlu transistör tasarımını alarak, iletken kanalı yan kısma yerleştiriyor ve ortaya çıkan üç boyutlu fin yapısı, akımı kontrol eden bir geçit ile çevriliyor. 3 boyutlu FinFET teknolojisinin en önemli faydası düşük güç seviyelerinin yakalanması oluyor. 




    Samsung'un sürece diğer bir katkısı Low-Power Plus üretim teknolojisi ile olacak. Daha kompleks yonga setlerine imkan tanıyan bu yeni teknoloji saat hızlarında ekstradan yüzde 10 artış ve daha fazla enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Her iki teknoloji benzer tasarım kurallarını paylaşıyor olsa da kullanılan kütüphane ve derleyiciler farklılaşıyor. 




    GlobalFoundries 14nm LPP üretim teknolojisinin mükemmel performans ve verimlilik oranlarına ulaştığını belirtiyor. GF eğer hacimli üretimde sıkıntı yaşarsa Samsung kendi bantları ile devreye girecek. AMD'nin böyle bir avantajı daha olacak. Bununla birlikte bazı kaynaklar TSMC'nin 16nm FinFET+ süreci ile üretime dahil olacağını belirtiyor. Bu durumda R400 ekran kartlarında iki farklı üretim geometrisi ortaya çıkacak demektir ancak GF'nin resmi açıklaması göz önüne alındığında TSMC'nin Zen mimarisi tarafında etkin olacağı düşünülebilir. 




    Bellek tarafında ise AMD'nin HBM 2 teknolojisine geçiş yapacağı kesin gibi. SK Hynix ile sıkı işbirliği yapan AMD, diğer üreticilerden daha önce bu teknolojiye erişme hakkına sahip. Daha yoğun bellek modülleri ve daha az enerji tüketimi değerlerine sahip olacak HBM 2 belleklerde; 18 milyar transistör, 1TB/s bant genişliği ve 32GB'a kadar da kapasite olacağı tahmin ediliyor ancak firma şimdilik 8GB veya 12GB seçeneklerine yer verecek. Sadece Greenland adındaki en tepe model ekran kartında 32GB HBM 2 bellek olacağı iddia ediliyor. 




    Nvidia'nın Pascal mimarisi de gelecek yılın ikinci yarısında piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Aynı AMD'de olduğu gibi 16GB HBM 2 bellek, 1TB/s bant genişliği, 16nm FinFET+ üretim geometrisi gibi özelliklere yer verecek olan Nvidia, hakimiyet kurduğu pazarda AMD'ye pay kaptırmamaya çalışacak.  

     



  • Boşuna bu kadar yazmasaydınız Nvidia yine ezip geçecek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gene pascal erken çıkıp sistem yenilemek isteyenler nvidia almış olacak.Bende Maxwell mimarisi olsa pascala hemen geçiş yapmayıp amdnin kartlarını beklerim.

  • serkandogan123 kullanıcısına yanıt
    Neden erken çıkmaz ki çoğu haberde ikinci çeyrekte çıkacak yazıyor.Yorumlarda da şubat gibi diyende var yaz döneminde diyende...
  • hbm iyiymiş yahu esas meyvesi HBM 2-3 te ortaya çıkacak gibi

  • quote:

    Orijinalden alıntı: S. Hawking


    Boşuna bu kadar yazmasaydınız Nvidia yine ezip geçecek.

    İŞTE BUNLAR HEP ALGI YÖNETİMİ.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amd'nin tek eksiği oyunlarda fizik desteği, ortak bir fizik desteği verseler nerdee...

  • serkandogan123 kullanıcısına yanıt
    Tamamda Nvidia kendisi söyledi hbm li kartların çıkacağını zaten anlaşma yapılmış.Birde üst segmentte hbm kullacaklardı galiba gddrx ler umarım erken çıkar.
    Son olarak Maxwell mimarili kartların ucuzlayacağını duydum bu Pascalın beklenenden yakın çıkacağını mı gösteriyor acaba?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yenilik sadece amd üst seviye kartlarında olur biz gibi orta giriş seviye kart alanlara r300 serisini değiştirip degiştirip kaktırırlar

  • Amd fanları kabullenememiş Nvidia'nın üstünlüğünü, ayrıca Nvidia Hbm 2 ile üretecek ekran kartlarını. Bir de üstüne 980-980ti de iyi bir fiyat indirimine giderse vay Amd'nin haline.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haber ile yorumlar arasında bir bağlantı kuramadım. Ne kadar çok aptal var forumda. Yok ezermiş yok çizermiş vs. La olum tüketicisin lan sen. Zaten 2 tane firmanın eline kalmış masaüstü ekran kartı üretimi. Senin bunların birbirleriyle en iyi şekilde rekabet edebilmesini umman lazım ki adam akıllı kartlar uygun fiyata karşına çıksın.

    Önerim ceviz yiyin. Kafayı çalıştırır.
  • nvidia nın pascal serisi şubat gibi çıkar amd 400 seriside haziranda çıkar

  • Arkadaşlar 2017 yaz aylarına NVIDIA yeni kart çıkarır mı?

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.