Şimdi Ara

Grafen mikrofonlar insanın duyamayacağı sesleri kaydediyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
153
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Grafen mikrofonlar insanın duyamayacağı sesleri kaydediyor





    Yüzyılın başlarında bulunan ve bilim adamları tarafından mucizevi materyal olarak tanımlanan grafen, farklı kullanım alanlarında karşımıza çıkmaya devam ediyor. Batarya ve ampül derken şimdi de mikrofon zarlarında kendisine yer bulmaya başlayan grafen, ses alanında da bir devrime neden olabilir.




    Grafen basit manasıyla tek katmanlık altıgen şeklinde karbon atomlarının birleşmesi olarak ifade edilebilir. Grafen katmanları üstsüte eklenerek kurşun kalemlerdeki grafite elde ediliyor. Daha fazla elektrik tutarak daha hızlı şarj olma imkanı veren Grafen maddesi, ilk sentezlemesini yapan bilimadamlarına da Nobel fizik ödülünü getirmişti. Bu yeni keşfedilen maddenin inanılmaz yetenekleri ve kullanım alanları, bilim adamlarını bile şaşırtmakta.




    Belgrad Üniversitesi bilim adamları yeni projelerinde, mikrofonlarda kullanılan ve sesleri toplamaya yarayan akustik zarı grafenden imal etmeyi başardı. Geleneksel mikrofonlarda zar maddesi olarak nikel kullanılmaktaydı. Bilim adamları 60 grafen katmanını üst üste ekleyerek mikrofon zarı haline getirdi ve sonuçta ortaya 32 kat daha hassas ses algılaması yapabilen bir mikrofon çıktı. 




    Yeni mikrofon ortamdaki 15 desibele kadar olan sesleri 11KHz frekanslarına kadar algılayabiliyor. Bilim adamları bununla da yetinmeyip 300 grafen katmanını istifledikleri bir simülasyon oluşturmuş ve bu simülasyonun ultrasonik frekansları yani 1MHz seviyesini yakalayabileceğiniz görmüş. Normalde insan kulağının duyabileceği ses seviyesi 20KHz ve bu tam 50 katlık bir orana tekabül ediyor. 




    Grafen Mikrofon sayesinde yarasaların kanat çırpış sesleri gibi çok düşük frekanstaki sesler kaydedilebilecek. Ayrıca elektromanyetik dalgaların nüfuz edemediği çelik gibi materyallerin üzerinden iletişim kurmak da mümkün hale gelebilecek. Grafen maddesinin şu anda önündeki en büyük engel maliyetler. Büyük grafen katmanlarının üretilmesi oldukça tuzlu ancak maliyetlerin azaltılması yönünde pek çok çalışma yapılıyor. Grafeni ilk keşfeden Manchester Üniversitesi bunun için 61 milyon sterlinlik bir fon oluşturmuş durumda. Şimdiye kadar grafen ile alakalı 11300 patent başvurusu yapıldı ve sayı da gittikçe artıyor.  

     







  • grafenle ilgili olan araştırma ve geliştirmelerin artması gerekirken Türkiye'de bu işi yapan çok az sayıda okul ve öğretim üyesi var... Gelecek Nanotüpler ve grafenden geçiyor ama bizimkiler hala yerinde sayıyor!

  • normal mikrofonlarda insan kulağının duyamadığı sesleri algılayabiliyorlar
    iyi bir mikrofondan ayıran yanı ne ne kadar daha iyi
    göktaşındaki sesi kaydetmişlerdi filtreleyip dinletmişlerdi buna göre ne avantajı var mesela tmm güzel birşeyler yapmışlarda ne yapmışlar bide anlatsanız
    ses karakteristiğindemi ayrılıyor frekans aralığındamı ayrılıyor maliyettemi ileriki dönemde
    yanlışım varsa düzeltinde hoparlörler bile mikrofona dönüştürülebiliyor
    sadece grafenden yaptık oldunun haberimi mi bu

  • Bu karbon nelere kadir ! Hayatın ana maddesi sadece canlılığın oluşmasını sağlamakla kalmıyor nice teknolojilerin gelişmesinde temel rol oynuyor.

    Elektromanyetik dalgaların geçmesine izin vermesi artık tamamen metal telefonlar görmemizi sağlayacak elveda plastik çizgiler...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kimya dersinin korkulu rüyası...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.