Şimdi Ara

Düşürülen Rus uçağında suçlu aslında kim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
441
Cevap
4
Favori
7.921
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Rus savaş uçağının Türk F-16’sından açılan ateş sonucu düşürülmesi, tüm dünyanın dikkatini bir anda ülkemizin üzerine çekti. Rus yetkililer bazı ekonomik ilişkileri donduran adımlar attı, Türkiye gezilerini iptal etti hatta Rusya’dan satın aldığımız doğal gazın kesileceğine dair bir çok haber yapıldı, çeşitli iddialar ortaya atıldı.




    Milli Savunma Bakanlığımız SU-24 savaş uçağının angajman kurallarınca düşürüldüğünü ve sınır ihlali yaptığını çeşitli dokümanlar ile paylaşırken, aynı şekilde Rus makamlar da bu iddianın aksi yönde belgeleri paylaşmayı ihmal etmedi. Her iki taraf da ortaya konan dokümanlara göre haklı olsa da ortada bir yanlışlığın olduğu çok açık. Acaba Rus savaş uçağı sahiden bizim hava sahamızı mı ihlal etmişti yoksa Rusya’nın dediği gibi Suriye hava sahasının dışına çıkmamış mıydı?

    Düşürülen Rus uçağında suçlu aslında kim?


    GLONASS’in hatası mı?

    Rusya’nın ilk olarak 1967 yılında uçuşa başlayan sonrasında modernize edilen SU-24, ilk dijital sistemlerle donatılan Rus savaş uçağı aynı zamanda. Tüm Rus sistemlerinde olduğu gibi küresel konumlama bilgilerinin saptanması noktasında bu uçak da GLONASS uydularını kullanıyor. 2011 yılından bu yana 24 uydu ile sivil kullanıma açık olarak küresel ölçekte konumlama yapabilen GLONASS uyduları, Rusya tarafından askeri kaygılarla GPS alternatifi olarak geliştirildi.



    Bugün cep telefonlarımız bile konumlama yaparken doğruluk isabetini yakalamak adına baz istasyonu verisinin yanı sıra hem GPS hem de GLONASS uydularından aldığı verileri birleştirerek bir değer sunuyor.



    Rus uçağının GLONASS’e göre aldığı konum bilgisi, anlık bir sapma nedeniyle hatalı bir sonuç ortaya koymuş olabilir. Bizim askeri makamlarımızca sunulan verilerin radarlardan alınmış raporlara dayanıyor olması, doğruluk isabetini de daha yüksek kılıyor haliyle. Zaten sınır ihlalinin de saniyeler sürmesi, bu yönde bir hata olması ihtimalini de ciddi anlamda güçlendiriyor.




    Kaldı ki Rusya’nın GLONASS sistemlerinin askeri kullanımda (şifrelenmiş olarak) ne kadarlık bir yanılma payı ile tespit yapabildiğini bilmiyoruz ancak sivil kullanımda bu rakam için 10 metre gibi değerlerden bahsediliyor. GPS ise askeri kullanımda (şifrelenmiş olarak) 10 santimetre (4inç) gibi bir yanılma payı ile tespit yapabiliyor.

    Düşürülen Rus uçağında suçlu aslında kim?

    Hangi ülkelerin kendi uydusu var?

    GPS ve GLONASS benzeri uydular için aslında son dönemde bir çok ülke çeşitli atılımlar yapmış durumda. Çin hali hazırda bazılarını gönderdiği BeiDou uydusu için 2000 yılından beri çalışmalarını sürdürüyor. Projenin tamamlanma hedefi 2020. Bunun yanı sıra Avrupa Birliği 5 Milyar Euro bütçeli Galileo projesinin hazırlıklarına devam ediyor. 30 uydudan oluşacak olan Galileo, 1 metre hata payı ile sivil kullanıma açık olarak konumlama yapabilecek. Galileo’nun hizmete başlama tarihi ise 2016 yılı. İlginç bir şekilde bu yönde çalışmalar yürüten bir diğer ülke ise Hindistan. IRNSS adı verilen projenin 2016’da nihayete ermesi bekleniyor. Hindistan tarafından açıklanan rakamlara göre ise 10-20 metre yanılma payı ile konum tespiti yapılabilecek.




    Bu konunun muhtemelen gerçekte nasıl bir sebepten kaynaklandığını asla öğrenemeyeceğiz ancak kullanılan teknolojilerin farklılığından kaynaklı bir sapma hiç de azımsanmayacak kadar yüksek bir ihtimal gibi duruyor. Yani siz Swarm'da check-in yaparken hangi mekanda olduğunuzu tespit etmenize imkan tanıyan küresel konumlama sistemleri, yeri geldiğinde askeri tarafta iki ülkeyi savaşın eşiğine getirecek kadar stratejik bir konuma haiz olabiliyor.

     

    Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Gelin forumda tartışalım.







  • Boş haber yapmayın. Rusların Türkmen dağlarında ne işi var??
    Bizi vuranı vururuz! O kadar! Gitsin kime şikayet ediyosa etsin.

  • glonass kilometrelerce yanılacak kadar hatalı çalışacak bir sistem değil adamlar 100km menzilli füzelerine nokta atışı yaptırıyorlar.

    geriye kalan ihtimaller:

    -türkiye bir sebepten dolayı hava sahasını ihlal etmeyen rus uçağını vurdu.
    -rusya gerçekten hava sahasını ihlal etti ve vuruldu.
    -iki ülkeden birinde istihbarat komuta merkezine bilerek yanlış bilgi verdi.

  • Tsk bütün belgeleri ve ses kayıtlarını yayınladı. Rusya bir şey yayınlamadı diye biliyorum. Rus makamların yayınladığı dökümanlar nerede, nasıl ulaştın.
  • Uydu hatası olsa bile vurulan jet 10 kere uyarıldı, pilot neden rotasını güneye çevirmeden uçuşa devam etti diye sormazlar mı ?
  • rusya daha geçen haftalarda hazar denizinden (1400 km) nokta atışıyla suriyedeki hedefleri vurdu neyin yanılma yapından bahsediyorsunuz? rusyayı aklamaya yönelik böyle bir haberi nasıl yapabiliyorsunuz? şöyle kriz zamanlarında devletinizin yanında olun, hükütmetin demiyorum DEVLETİNİZİN DİYORUM! yazıklar olsun

  • Sınır ihlali yok.Terörist avcısı uçan bir Rus uçağı ve kahraman pilotu var.

    Vahhabi terörüne destek verenlere karşı operasyonlar devam etmeli.Hemde daha şiddetli bir şekilde.

    Suriye'de Esad'a karşı silahlı güçler temizlenmeli.
  • İşte bu "vururuz lan arslanlarım benim bee" zihniyetiyle 14 yaşındaki bakkal çırağı modunda yönetiliyor ülke.

    Angajman kuralları denilen şeyi ortalama eğitim düzeyi ortaokul terk olan memlekette kaç kişi anlıyor acaba :) Havadan karaya veya havadan havaya füzeyle vurmadan önce bir sürü askeri ve diplomatik çözüm var hava sahası ihlalleri için.

    Sen her gün yunan hava sahasını ihlal ediyorsun. Adamlar eşlik ediyor uyarıyor çıkarıyor. Canı istese o da vurur. NATO da senin kadar söz sahibi bakma şimdi krizde olduğuna.

    Her neyse bir arkadaş gitsin kime şikayet ediyorsa etsin falan demiş.
    Adam niye şikayet etsin :) Kendi istediği yaptırımı uygulayacak güce sahip.
    Ulan herşeyi boşverin. Ülkenin ilk ve tek nükleer santralini Ruslara yaptırırken aklınız neredeydi :) Herif istese alayımız yeşil dolaşırız. Evdeki yemeğin rus gazıyla pişiyor donmuyorsan soğuktan ve ülkede organize sanayi bölgeleri ucuz elektrik ve gaz ile iş yapabiliyorsa yat kalk rusya çok yaşa diye bağır. Artistlik yapılacak ülke var idare edilecek ülke var. Tekrar söylüyorum bakkal dükkanı yönetmiyorsun. Uğraştığın herifler Osmanlı Osmanlı diye bağırıp duran adamların tarih bilgisinin zayıflığı buradan belli işte. Osmanlı Denge Politikası diye Tarih öğretmenleriniz hiç mi iki kelam etmedi ? Koca imparatorluğun ömrünü 200 sene uzatan politika Fransa İngiltere Rusya arasında her sorunda birine yanaşarak kuyruğu dik tutmaktı. Sen Turizm gelirlerinin 4 te 3 ünü borçlu olduğun doğalgaz alımı yaptığın 2 ülkeden biri olan nükleer tesis yaptırdığın dünyanın en büyük 3 gücünden birine atar yaparken azcık düşünceksin. Mahalle kavgası değil bu.

    Neyse bu ergen goygoyuna elinizde rus yapımı AK 47ler ile savaşırken devam edersiniz :) Sonra bu gerçekleri yazan hain oluyor rus hayranı oluyor.

    Banane lan rusundan hayranlığından. Ortada olanı söylüyoruz işte. Sonra ağlamayın pkk nereden buluyor bu silahları yeeaa diye. Göbeğinden bağlı olduğun 38 tane sorun var mantıklı hareket edeceksin. Yoksa Belçika yapımı silah bile bulursun işte yakaladığın teröristin elinde.





  • Ruslar daha önce de sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle 5 kez yüz yüze görüşmede uyarılmış. Ayrıca bizim pilotumuz olay sırasında 10 kere uyarmış sınır ihlali yapmaması için ancak hiçbir cevap alamamış. Rusyanin Türkiye'nin sınırlarını umursamadığı çok açık. Ayrıca bizim yani kullanıcıların elindeki konumlandırma sistemleri ile askeri sistemleri karşılaştırmak çok yanlış askeri sistemler çok daha hassas olacaktır.

  • Haberi yapan arkadaş nasıl bir kafayla böyle bir haber yaptı merak ediyorum. Türk pilot 10 defa uyarmış fakat rus uçağından herhangi bir cevap alamamış, bu demek oluyor ki sizi takmıyorum. Bizi takmazsan bizde sana füzeyi takarız. Su 24 dediğin bombardıman uçağı teyyare değil, kalkıpta kimse "Havadan karaya veya havadan havaya füzeyle vurmadan önce bir sürü askeri ve diplomatik çözüm var hava sahası ihlalleri için." falan da filanda demesin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neo01470 -- 25 Kasım 2015; 20:40:41 >
  • uçağın düştüğü bölgeye yakın olan abd savaş pilotları ve hollandalı sivil pilot uyarıları duyduklarını ve rus pilotların cevap vermediğini belirttiler. soydaşlarımızı gözümüzün önünde katledip üstüne birde sınırımızı geçince yapılmasını gerekeni yapmışız. kendi ayaklarımız üstüne daha sağlam basmaya başladığımızda türkiyenin daha fazlasını haklı olarak yapacağından kimsenin şüphesi olmasın, bizim sınırımızda bilmem kaç kilometre mesafeden gelip katliyam yapan abd, rusya, fransa ve ilgiltere gibi ülkelerden bu bölgede olmaya daha fazla hakkımız var.
  • Tamamda ihlalin 5dakikadan fazla sürdüğü,10 kez uyarıldığı ve 2 uçaktan birinin geri döndüğü haberide çıktı

  • Uçak düşmemiş olsaydı rusya uçağı sahiplenmeyecek ti. Düşünce rusyanın oldu uçak. Umarım savaş vs çıkmaz. Doğalgazı rusya ve irandan alıyoruz yani birlikte hareket eden iki ülkeden. Rusya misilleme olarak doğalgaz fiyatlarına bayağı bir zam yapabilir.

  • yerdeki radar glonassdan ve gps den daha iyi sonuç verir

  • Türkiye radar izini yayınladı ama Rusya buna karşılık sadece uçağın düştüğü yerin kooridnatının olduğu bir görsel yayınladı. Yani herhangi bir rota göremedik. Bunların hepsinin dışında 2012' de vurulan F4' ümüzün Rus Pantsir' i tarafından vurulduğu zaman bu sefer Suriye' ye atmışlardı suçu ki Pantsir bir Rus silahıdır. Anlayacağımız üzere Putin' in bu "Doğu' nun maçosu" tavırı bırakması adına mantıklı olmasada doğru bir hareketti şahsi görüşümce. İşine gelen her ülkeye ayar vermeyi bırakmalı Putin. Ukrayna' da istediği kadar ilerleyemeyip doğu kısımda sıkışan Putin' in bundan sonraki hedefi Belarus olacaktır bunuda not edin derim.

  • rusyayı aklamak için mi yaptınız bu haberi.pes yani ! site uzantısınıda değiştirin tam olsun. donanımhaber.ru
  • iyi bir satranç oyuncusu hamle yapmadan önce uzun uzun ve iyi düşünür ve sonra hamlesini yapar.ruslar da iyi birer satranç ustası olduğuna göre hamlelerini çok merak ediyorum doğrusu.umarım ülkemiz çok zarar görmez.

  • Biraz büyüyün. Küçük bir ülke değiliz. Öyle her gelen bize atar yapacak, gelecek bizi sınayacak, sonra da elini kolunu sallaya sallaya dönecek. Olmaz öyle şey.

    Yaparsan atar, bizimkiler füzeyi atar. Sonra ağlarsın Pu'İT'in

  • Savaş çıkarsa Ekime kadar, çıkmazsa Kasıma kadar...

  • Yorumlarin cogunu okudum . Simdi olay basladi baslayali haberler , yorumlar vs. isin icindeyim. Surasi acikki G-20 dahil oncesinde bircok kere masaya yatirildi bu durum. Yaklasmayin dendi.Bircok defa cogu alanda uyarildi Ruslar. Bu bakimdan ve olayin olusu sekliyle Türkiye haklidir ! Hukuki olarak eli güclüdür ! Cünkü vurulan parcalardan bir kismi da Türkiye ye düsmüstür ! Velevki hakli değil , yanlislikla, ihlal olmadan vuruldu diyelim !

    1-Hic bir hakli gerekcesi olmasa bile DEVLETİM ' dir , basimin tacidir , bacamin dumani -suyunu icip ekmegini yediğim vatanimdir. Bayragi, sehitlerimin ta kendisidir ! Benim gönlüm bu sereften-onurdan-ibrahimin delilerinden yanadir. Gönlü kafirden olanlarin secimleri kendilerini baglar !

    2-Rasyonel olarak olayi degerlendirenlere , sunu derim ki önce var olus sebebiniz ( bagimsizliğiniz) sonra ihtiyaclariniz onde gelir. Türkiye bu bölgede siniri var , gerekceleri var ( sadece bayir bucak değil ! ) .Suriyenin ne isi var ? Suriyenin keyfi cikarini mi kollicaksiniz ? Bizim hayati varligimizi mi ?

    3-Simdi mevzuya gelelim : Ruslar son 60 yildir bu bolgede üs edindiler. Sicak deniz emelleri icin lazkiye ve ordaki varliklari önemli kendileri icin . Peki Bayir bucak türkmenleri ? Selcukludan berri ordalar. Bu bakimdan objektif rasyonel ve seküler yorum yazan form kullanicilarina sorum ? Bölgede ki 1000 yildir var olan Türkmenler mi , 60 yillik ruslar mi sizin adalet terazinizde agir basiyor ?

    4- Bizim savas sanatinda ve ahlakımızda kadina , düsküne yasliya ve sayica aza vurmak yoktur ! ordaki savasa bakalim : Turkmenler vs Ruslar-Esed-İran destekli siiler. Allahtan revamı bu ( Allah'ı olanlara bu sorum ) ?

    5- Esedi elde tutarak akdenizdeki varliğini ve üslerinin güvenliği gibi simdiki gorunen planlari var. Ammaaa , burda esedden sonra eger federatif bir devlet kurulursa bu devletin akdenizle baglantili olmasi hayati önem arz eder ! Bu bolgede denizlere inmezse yasayamaz ! o yüzden bu Türkmen bölgelerin temizlenip demografik yapi değistirilip kukla devletlere birakilmak isteniyor. Bu devletler kucaginda oturduklari devletlerin truva atliğini yapacak . ( Suanki cecen lideri kadirov haini gibi )

    6-Gordugunuz üzere rusya mafya vari yönetilip bir cirpida bircok hamle yaptilar. Zaten hazirdilar buna ! Bukadar sürede pes pese düsmanlik göstermek ( turistlere gitmeyin cagirisi -moskova elcilik binamiza saldirilari (adamlarin polisi resmen tas atin diyor)projelerin askiya alinmasi-beyaz et üretimin durdurulmasi-voleybol macinin baska bi yerde oynanmasi. vs. ) simdi de ermeni yasa tasarisi mecliste hortlatilmis. Rusya , savas ilan etse bunlari bu süratle bile o an yapamazdi Demekki bu hasmane durumu bir pakette tutuyormus . Yani bu savas kokusu rus coplugunden geliyor , Turk bahcelerinden değil !

    7- Bayir bucak bolgesi gerek ordaki akrabalarimizin cani ve güvenliği gerekse TÜRKİYENİN İLERİDE Kİ JEOPOLİTİGİ İCİN HAYATİDİR. olaya sig bakan tiplere önerim devletin sizin sandiğiniz gibi bakkalvari yonetilmediğidir !

    8-Putinin aciklamasi : " olay sadece ucak olayi değil , Türkiyenin mevcut yonetimle islamlastirilmasi " yani adam ülkenin iç islerine karisip bu lafi kullanabilme cüretini gösteriyor , seni cecenistan saniyor , kabile devleti saniyor ! Yani putin acik acik bu yönetime düsmanimm diyor. Ayrica dagistandaki arkadaslarim rusyanin orda mescitleri kapattiğini soylüyor ! Yani is gercekten hakla batilin savasi !

    9-Rusya ekonomisin en hayati hacmi gaz ve petrol. Simdi kıbrıs aciklarinda ,misir sularinda bulunan gaz ve buralarda da rezervlerin varliği ortaya cikti.Rusya da atliyor tabiki ! Emperyalizm bildiğiniz gibi...

    10- Kurana iman etmis muslumanlar kardesinin ayibini ele güne karsi gizler , kendi arasinda konusup halleder . Kuran , Ey iman edenler! Hırıstiyanları ve yahudileri kendinize dost edinmeyin! (Maide Suresi 51) . Lakin onlarla aranizdaki anlasmalara da sadik kalin buyuruyor. Müslüman siyaset sahibi , uyanik olmak zorundadir. Lavrance gibilerine sarilip bunlari dost edinen arap cografyasina-filistinde osmanliyi satan serif huseyinlerin sonunu gordunuz , hala goruyorsunuz ! İcimizdeki irlandalilara - rus yildizini bayrak edinip- güneydoguda devlet kuracagim diyenlere duyurulur !

    11-Ruslarin güvenilirlikleri de artik süpheyle bakilir bir hale gelmistir ! ilk ucak hadisesi oldugunda dediler ki karadan vuruldu.Sonra biz radar izini cikardik , onlar da , degil su 24 un ( cok eski bir ucak) f22 raptorun bile yapamayacagi bir manevra izi gösterip milleti manipule etmeye calisiyorlar !

    12-olayin ilk hadisesine bakiniz ki ucaklarinin kimliği bile tespit edilmemis bizim Silahli gücler tarafindan . Yani Rus olduklarini da bilmiyorduk ! Burasi cok önemli , hasmane bir tutumumuzdan kimse bahsedemez ! G.K.baskanliği ilk olarak kimliği belirsiz bir ucak diye gecti haberi. Buraya da dikkat edin

    13- Yukarda yazdiklarimin nezdinde , velevki biz haksiziz: Devletim yapmistir , erim askerim yapmistir . Basimin gozumun üstüne ! Canim kanim feda olsun Mehmetciklere. Hersey menfaat cikar değilll ! Biz bu serefin onurun bayragi altindayiz. Gölgesine bile gönlüm kaynar ! , Ne o analar bacilar ve erler ne bu Türk ve İslam dünyasi sahipsizdir !

    Allah yar ve yardimcimiz olsun , ölmezsek daglar-ölürsek vatan sagolsun !





  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.