Şimdi Ara

MediaTek'in süper işlemcisi Helio X30 şaşırtıcı işlere imza atabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
434
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • MediaTek'in süper işlemcisi Helio X30 şaşırtıcı işlere imza atabilir


     

    Mobil işlemci pazarında genelde alt ve orta seviye tasarımlara imza atan MediaTek, 10 çekirdekli Helio X20 ile birlikte üst seviyeye yönelik de adımlar atmaya başlamıştı. Tam da Helio X20 yonga seti için bazı eksikliklerden bahsederken, bunların hepsini kapatan Helio X30 yonga seti gündeme bomba gibi düşmüştü. 




    Helio X30 yonga seti Helio X20'nin daha hızlı versiyonu olarak değerlendirilse de aslında işler sanıldığından çok farklı ve tamamen yeni bir küme tasarımıyla karşı karşıya kalabiliriz. İddialar pazarda yeni bir akımın işaretlerini veriyor. 




    Helio X20 yonga setinde bilindiği gibi üç adet çekirdek kümesi yer alıyordu. Cortex-A72 çekirdekleri ağır yüklerde devreye giriyor, 4+4 formundaki Cortex-A53 çekirdekleri de orta seviye yükleri sırasıyla paylaşıyordu. 




    Helio X30 yonga setinde ise 4 kümeli bir tasarımdan bahsediliyor. 4 adet 2.5GHz saat hızında çalışan Cortex-A72 çekirdeği ağır yüklerde devreye girerken, 2 adet 2GHz saat hızında çalışan Cortex-A72 çekirdeği de biraz daha hafif yükleri alıyor. Yani MediaTek ağır yük bindiren işlemleri de iki kümeyle kaldırmayı tercih etmiş ve böylece enerji tasarrufu sağlanmış.




    Düşük yükteki işlemlerde ise farklı bir dizilim karşımıza çıkıyor. 1.5GHz saat hızında çalışan 2 adet Cortex-A53 çekirdeği ve ARM'ın en verimli tasarımı olan Cortex-A35 çekirdeği 1GHz hızında 2 adet olmak üzere düşük yoğunluktaki işlemleri duruma göre ele almaya çalışıyor. Bu durumda Helio X30 için hem Cortex-A35 çekirdeğini ilk kullanan hem de ilk kez 3 farklı ARM çekirdeğini bir araya getiren yonga seti tanımlamasını kullanabiliriz. 

     

    MediaTek'in süper işlemcisi Helio X30 şaşırtıcı işlere imza atabilir 




    MediaTek'in bugüne kadar standart ARM çekirdeklerini kullandığını ve rakipleri Qualcomm, Apple veya Samsung gibi ses getirecek özelleştirilmiş tasarımlardan uzak durduğunu gördük. Bununla birlikte firma 3 kümeli ve 4 kümeli çalışma mantığıyla mobil işlemci pazarında kendisini ispat etmiş durumda. 




    MT yonga setlerinin bugüne kadar LPDDR3 kontrolcü desteği sağlaması nedeniyle enerji tüketimi ve performans olarak zayıf kalıyordu. Helio X20 yonga setinde de durum aynıydı ancak Helio X30 yonga seti ile birlikte MediaTek, LPDDR4 desteğine geçiyor. Çift kanal üzerinden 4GB RAM desteği ile grafik biriminin daha rahat nefes alması ve performansını artırması söz konusu olacak. 




    Grafik birimi tarafında ise ARM'ın en yeni tasarımı Mali-T880 yer alıyor. 800MHz saat hızında çalışacağı tahmin edilen grafik birimi gerçi Exynos 8890 gibi 12 çekirdek olarak ölçeklendirilmeyecektir ancak rekabetten geri kalmamak adına MediaTek 6 veya 8 çekirdekten yana tercihini kullanabilir. 




    Helio X30 yonga seti ile MediaTek önemli bir değişim içerisine girecek zira bugüne kadar firma en fazla 20nm fabrikasyon sürecine kadar ilerlemişti. Helio X30 yonga seti artık TSMC'nin 16nm FinFET Plus üretim teknolojisine emanet. Apple A9 ve Kirin 950 yonga setlerinde gördüğümüz bu süreç yüzde 65'e kadar daha yüksek frekans, 2 kata kadar daha yüksek silikon yoğunluğu ve yüzde 70'e kadar enerji tasarrufu vadediyor. Helio X30 yonga seti bu avantajları kullanarak daha yüksek saat frekansı ve daha düşük enerji tüketimi değerlerini yaklayabilecek. 




    Bir dönem sadece Çinli akıllı telefon üreticileri ile işbirliği içerisinde olan MediaTek, etkisini artırdıkça global oyuncuların da alternatif tercihi olmaya başladı. HTC ve Sony önemli modellerinde MediaTek yonga setlerine yer verdi. Helio X30 bu kez üst seviye akıllı telefonlarda iyi bir alternatif olmaya çalışacaktır. Helio X20 için gelecek senenin başları işaret edilirken, Helio X30 için gelecek yılın ortalarına kadar beklememiz olası.  

     







  • Helio x10 kullanıyorum gayet hızlı, x30 fena gibi.. Ama 3 küme 3 çekirdek yapsalar daha iyi olur bence 1 er tane (a35)(a53)(a72) şeklinde üç küme olarak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neo01470 -- 12 Kasım 2015; 22:49:36 >
  • X20li cihazlar bile nispeten yüksek fiyatlı diyebileceğimiz seviyedeyken X30 kim bilir nasıl olacak.

  • Erdi reyiz yapsın bu haberleri plz.

  • Diğer üreticiler özelleştirilmiş çekirdeklerle test programlarında şov yapsalarda a72 çekirdeği şuan mobil tarafta istenen herşeye fazla fazla yeter, güçlü bir grafik işlemcisi ve düşük güç tüketimiyle Mediatek üst seviye cihazlarda kendine rahatlıkla yer bulabilir.
  • Bir an zannettim ki Turbo boost ile 3.0 ghz i göreceğiz.Üstüne bir overclock+sıvı nitrojenle soğutma sağlanırsa belki şirinleri görebiliriz
  • Yanlış yapmış, şöyle olmalı.

    Düşük güç gerektiren işlemlerde a5,
    biraz daha güç gerektiren işlemlerde a7,
    ondan da daha güç gerektiren işlemlerde a9,
    yine yetmezse a15,
    o da yetmezse a57,
    hepten yetmezse a72...

    Ayrıca herbir çekirdeğin 1.0, 1.5, 2.0, 2.5 ghz lik sürümleri olmalı, her küme kendi arasında da kümelenmeli.
  • İşlemci değil çorba olmuş resmen

  • A72'yi niye iki küme halinde kullanıyorlar? Aynı çekirdeği farklı freknaslarda kullanamıyorlar mı? Farklı frekanslar için özelleştirme mi yapmak gerekiyor.

  • Arm ın yerinde olsam mediatek in lisansını iptal ederdim. Saçmasalak işler yaparak arm ın imajını yerle bir ediyor.
  • heralde geekbench testlerinde multicore skoru kıracak bu islemci 6 tane a72 var 4u 2,5 ghzda calisiyor 10 bin filan gorurumuyuz acaba.antutu skoruda muhtemelen baya yuksek olacaktir.

  • Bu ne ya burası lojik tasarımcılarla dolmuş.

    Burada yorum kasacağınıza gidip motivasyon mektubu ateşlesine abi.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cyberfalcon

    A72'yi niye iki küme halinde kullanıyorlar? Aynı çekirdeği farklı freknaslarda kullanamıyorlar mı? Farklı frekanslar için özelleştirme mi yapmak gerekiyor.

    Arm işlemciler frekans ölçekleme konusunda x86 lardan çok çok ileride. Küçük aralıklarla frekans değiştirilebildiği gibi çekirdek içindeki üniteler ayrı ayrı kapatılabiliyor.

    Bu mediatek denen zibidilerin niyeti başka. Bunlar çocuk kandırıyor, 10 çekirdekli deyip satacaklar bu çöpü.
  • İslemciler bu ara kızıştı bakalim neler olacak...

  • Basitlikten uzaklaşıldıkça yapımı,tasarımı,üretimi zorlaşır.Yazılımcıların bu yongasetine tam optimize uygulama çıkarmalarıda zor.Bence biraz göz boyama gibi.2 a35 ve 2 a72 her şekilde iş görür,

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 10 çekirdek az olmuş. En az 20 çekirdek olmalı...
    Teknoloji geliştirin, çekirdek sayısı artırarak aaa biz hızlı bişey yaptık demek saçmalık. Maliyetleri düşürmek, enerji tasarrufu yapmak birinci öncelik olmalı.

  • Xiaomi 11.11'de yeni telefon tanıtıyordu. DH'de haberi yok mu? Başka kaynaklardan okuyoruz.

  • mtk işlemcileri zirveye oynamasada f/p olarak gerçekten iyi iş yapıyor

  • abartı işler 4 adet a72 ve 2 adet a53 olmalı bundan fazlası saçmalık

  • Qualcomm dersini aldı, 4 çekirdekli sisteme geri döndü. Mediatek zaman kazanmışken yine de kullanılmayacak çekirdekli , çok ısınan bir işlemci yapacak.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.