Şimdi Ara

AMD grafik bölümüne daha fazla yatırım yapacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • AMD grafik bölümüne daha fazla yatırım yapacak


     







    Son dört çeyrek dönemde üst üste zarar açıklayan AMD, Nvidia karşısında pazar payı kaybetmeye devam ediyor. Bununla birlikte firma gelecek yıl tüm sıkıntıları geride bırakmaya kararlı ve grafik bölümüne büyük yatırımlar yolda. 




    AMD Avrupa ve Ortadoğu bölümü yöneticisi Neil Spicer, firmanın grafik konusundaki tarihi köklerine geri dönmeyi ve tüketiciyi etkileyecek ekran kartları piyasaya sürmeyi amaçladığını aktardı. Gelecek yıl grafik kartı savaşlarını kazanmak amacıyla AMD büyük yatırımlar yapmayı amaçlıyor. Elbette bu yatırımlar yeni grafik mimarisi ve HBM bellek teknolojisi için olacak. 




    AMD'nin gelecek yıl HBM 2 teknolojisini ilk kullanabilmek adına SK Hynix ile özel bir anlaşma yaptığı ve teknolojinin geliştirilmesi adına ciddi bir bütçe ayırdığı daha önce gündeme gelmişti. AMD yeni grafik mimarisi yanında HBM bellek teknolojisine de büyük önem veriyor. 




    Bellek yongalarının üst üste istiflenmesi ile 1024-bit bus desteği sunabilen HBM, GDDR5 belleklerden daha düşük saat frekansı ve bellek miktarı olmasına karşın daha fazla performans ve daha az enerji tüketimi sağlıyor. 




    HBM teknolojisini geliştiren SK Hynix, biraz da piyasanın nabzını tutmak amacıyla ilk nesilde bellek miktarını 4GB olarak kısıtlamıştı. Ancak HBM2 olarak geliştirilen yeni nesilde daha yoğun paketler kullanılarak 8GB seviyesine kadar çıkılacak. Teorik olarak ise 32B bellek miktarına erişmenin mümkün olacağı belirtiliyor. 




    Hynix'in verdiği bilgilere göre HBM2 teknolojisi GDDR5 ile karşılaştırıldığında yüzde 57 daha fazla bant genişliği, yüzde 48 daha az enerji tüketimi elde ediliyor. HBM ile her katmanda en fazla 4Gb bellek miktarı elde edilirken, HBM2 ile her katmana 8Gb bellek miktarı yerleştirilebiliyor. Ayrıca katman sayısı da 4'ten 8'e çıkıyor. Bu değerler 4 Hi ve 8 Hi olarak ifade ediliyor. 




    Diğer taraftan üçüncü nesil olarak adlandırılan yeni GCN mimarisi için de AMD'nin yoğun çalışmaları mevcut. GlobalFoundries'in 14nm FinFET LPP üretim süreci ile birlikte AMD Radeon R 400 serisi ekran kartları hem daha performanslı hem de daha az enerji tüketen bir yapıda olacak. Lisa Su yeni kartların hali hazırdaki R 300 serisini watt başına performans olarak ikiye katlayacağını belirtiyor. 




    AMD işlemci tarafında da Zen mimarisine büyük önem veriyor. Zen mimarisinde AMD yüksek performanslı çekirdek tasarımları geliştirirken, enerji tüketimini de minimum düzeyde tutmayı amaçlıyor. Yeni önbellek sistemi ise daha geniş bant genişliği sunacak. AMD Zen mimarisi ile üst seviye dizüstü segmenti ve sunucu pazarında iddialı olmayı amaçlıyor.  

     

     







  • mallar, ben bu aklimla sizden daha iyi nvdia ile rekabet ederim yani fazladan caliskan eleman alirim sürücü kismina sorun bitmistir , hardware ve tekn9k olarak zaten nvidia dan kalir tarafin yok sorun sürücülerde .

  • Amd cok gec kaldı,özellikle mobil işlemciler konusunda ıntel aldı başını gidiyor,amd nin tek esprisi ucuz olması.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • acaba 400 serisini ne zaman cikartcaklar cok merak ediyorum

  • amd şu gpu mimarisini bir gözden geçirsin
    gcn "1.bilmem kaç" oldu hala bırakamadılar şu mimariyi.
    hbm bellekler daha az güç tüketiyor deniyor fakat fury x cayır cayır enerji tüketiyor.
    kas gücüne abanacaklarına yeni bir mimari şart.

  • Sonunda hd7000 serisinden geçilebilecek kıvamda bir seri geliyor. Baş etmenler:
    3. Nesil GCN ile daha işlevsel yapı.
    Direkt olarak her nanesiyle kullanılabilir olunacağına güveneceğimiz DX12 nimetleri
    En önemlilerden birisi olarak 14nm sayesinde daha küçük zar alanında aynı performansı yine düşük enerji tüketerek sunmak ki bu da zaten 28'den 14 e %50 demek.
    En önemlilerden diğeriyse hbm teknolojisinin de hem full paket adına daha küçük alan gerektirmesi hem daha az enerji tüketmesi.

    Bu sebeplerden ötürü almayı düşündürtür yani ilerleme kabul edilebilir yapıda olur ama alınır mı? Para varsa ve yüksek ayarlar yerine sorunsuz ultra isteniyorsa olabilir. En yüksek ayarlarıyla full hd olarak stabil 30 fps'yi gta v de alabiliyorum ama bu gelişmeler bana direkt 60fps hatta daha üst düzey karta geçmemle msaa falan açma olarak dönebilir. Sanırım 2x olarak açıktı ama hatırlamıyorum :(

    Biraz karışık yazdım ama mazur görün, ekran kartı piyasası sonunda heyecan verir yapıya geliyor.

    edit: Soner_o7 haklı, mimaride köklü değişiklik olmayacak anlaşılan zira söyledikleri şeyler direkt nm küçülme ve hbm in kullanımı sonucu olarak da yansıyor zaten. Bir de bir süre daha FHD için 4'den fazlası gereksiz olacak yine ama 8'e de tam olarak hayır denmez hbm olunca. Sonuçta fazla güç tüketmeyecek?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi St Batuhan -- 11 Kasım 2015; 13:36:37 >




  • Fiyat konusunu makul tutarlarsa gelecek sene AMD tekrar eski günlerine geri döner.

  • Koca kari olmekte gozu comlekte

  • Hala donanım hala donanım...Kardeşim adam gibi driver çıkartın zaten kaybettiğiniz pazar payını hayli hayli kazanırsınız.

  • Biraz da oyunlara ve yazılımlara yatırım yapsalar nvidiadan pazar kapabilirler. Neticede bu cihazlar oyunu çalıştırıcak optimizasyon olmadan kağıt üzerinde güçlü olmanın bi anlamı yok.

  • AMD 4 sene sonra iflasını açıklayacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WarSaw -- 12 Kasım 2015; 0:20:37 >
  • AMD bitmiş.

  • intelle rekabet kâr marjını azaltıyo tabi. gpuda yazılımdaki zayıflığı bi yandan.. daha fazla yatırım yap bakalım görelim bizde gelişmeleri.

  • Sektörde nvidia yi yalnız bırakmasın.üzülürüz..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: St Batuhan
    En önemlilerden birisi olarak 14nm sayesinde daha küçük zar alanında aynı performansı yine düşük enerji tüketerek sunmak ki bu da zaten 28den 14 e %50 demek.

    28 den 14 e düştüğü zaman, %50 mi düşmüş oluyor. Nasıl bir matematik anlamadım...

  • Seneye amd ürünlerinde ciddi performans ve verimlilik sıçraması göreceğiz.

  • OverClocK1ng kullanıcısına yanıt
    Eskiden rakamları büyüterek ( 16 çekirdek işlemci, 40mp kamera ) şimdi rakamları düşürerek pazarlamaya çalışıyorlar hehalde. 14nm mi ooo süper, 16nm çok yakar o işlemci olmamiş gibi muhabbetler dönüyor😀

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Guzek bir optimizasyon yapsalar daha iyi olur bublar samsung misali sağlam donanımı koy sonra yazilim pert....

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.