Şimdi Ara

I7 6700K Mini ITX Serüveni :) (Güç kaynağı değişti)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
50
Cevap
9
Favori
2.303
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  •  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)

Arkadaşlar selamlar. Uzun zamandan beri mini itx boyutlarına geçme niyetim vardı. Son 1 senedir ufak ufak kasalara ve diğer parçalara göz ucuyla bakıyordum. Sonunda bir el atıp geçişi gerçekleştirdim bu süreçteki tercrübeleri sizlerle paylaşmak istedim.

Mini itx ile ilgili biraz derinlere inmek istiyorum. Öncelikle bu tarz sistemler herkese göre değil. Kullanıcıya bağlı olarak her yönü herkese hitap etmeyebilir. Örneğin SLI yapamazsınız, içine bir düzine HDD sokamazsınız, her ekran kartı kasaya uymayabilir, her psu kasaya uymayabilir, kabloları toparlamak düzgün bir sistem haline getirebilmek sizi biraz zorlayabilir.. bu liste uzar gider. Fakat bu kısıtlamaların hiç biri kimi kullanıcıyı etkilemeyeceği gibi kapladığı küçük yer ve ITX in konseptine sempati gösterenler için bu tarz sistemler ideal olabilir.
    Ben hayatımda SLI yapmadım, 16gb tan fazla ram e ihtiyaç duymadım, 2 yada 3 depolama biriminden fazlasını kasama sokmadım.. Bunları enine boyuna iyice düşündükten sonra ITX e kısmetse kalıcı olarak geçmeye karar verdim.

Serüvenim, bu sistemi kurmak aklımın ucundan bile geçmiyorken spontane bir şekilde kasayı almamla başladı. Kullandığım i5 2500k işlemcinin anakartını değiştiririm mini itx bir Z77 kart alırım masrafsız bir şekilde bu işi kapatırım diye aklımdan geçirdim. İlanım forumda uzun bir zaman durdu aramadığım bakmadığım yer kalmadı. Son olarak ebaye baktım orda da eski z77 karta 200 küsür dolar istediklerini görünce bu iş böyle olmayacak diyerek zaten anakartı değiştiriyorum üzerine birde cpu yu değiştireyim bu şekilde kurtulurum dedim ve yöneldim Z97 lere.

Cpu ların rahatlıkla bulunabilmelerinden dolayı önce bir Z97 itx board bulayım daha sonra cpu yu hallederim diyerek yine z77 de izlediğim yolu uyguladım. Forumda bir kaç kişiyle konuştuysamda, (onlar kendilerini biliyor ) ya satmaktan vazgeçtiler yada anlamaşamadık ama canları sağolsun belkide böylesi daha iyi oldu. Ikinci el güzel bir board bulamayınca sıfır alayım ozaman dediğimde karşılaştığım fiyatlar z170 mini itx fiylarına yaklaşınca geldik bugüne :)

i5 6600k alayım dedim arada az bir farka i7 6700k alınabiliyorken hiç aklımın bile ucundan geçmeyecek bir cpu yu ellerimde buluverdim. Anakartı bulmak gerçekten sıkıntı oldu. Forumdan halletmeye çalıştık olmadı, mecidiyeköyde aramadığım dükkan kalmadı en sonra online bir mağazaki en son stoğu ben aldım. Anakart değişince elimdeki DDR3 ler işe yaramadı dolayısıyla birde DDR4 almak gerekti, üstüne bu sisteme gtx 560ti gitmez(eski sistemden kalan) diyerek gtx 970 aldım, derken SSD 120gb onuda mı değiştirsem diye düşünürken 250gb versiyonunu almış bulundum, çok memnun kaldığım eski soğutucumda 2cm le kurtarmadı hoop noctua soğutucu almak zorunda kaldım.. Yani z77 boardu değiştirip işi bitirecekken buralara nasıl geldik anlamadım. Arifin manchestere attığı golü ararken kendimi burda buldum demek istiyorum ama galiba yeri değil :)

Biraz parçaları tanıyalım..
    Kasa: Thermaltake Core V1

I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)

Bence itx sistemde seçilmesi en zor parça kasasıdır. İnce noktaları sizi potansiyel olarak kısıtlayabilecek birçok niteliğe sahip olabilir.

Bunlardan aklıma gelenleri;

• Her PSU her kasaya uymaz. Kimisinin derinliği 160mm den kısa olmalı, çoğu zaman bu dikkate alınmaz yada gözden kaçar. Yada ATX i komple kabul etmeyebilir sizden SFX formatında(silverstone rvz02) bir PSU ister yada herhangi bir kısıtlama yapmaz. Seçtiğim kasada bu yönden herhangi bir kısıtlama yok. Fakat kasa her ne olursa olsun modüler olması montaj, hava akımı ve kablo kirliliğini önleme açısından çok ama çok önemli.
    • Sogutucu olarak malesef çoğu kasa problem o yüzden neredeyse her kasanın kendine özgü belirlediği standartları var. Seçtiğim kasa max 140mm boyunda normal fanlı soğutuculara yada kapalı sistem radyatörlü 140mm ye kadar olan sıvı soğutmalara izin veriyor. Yani Corsair H100 gibi çift fanlı 240mm lik radyatörü olan soğutucuları takamazsınız.
    • Ekran kartı bazı sistemlerde çok kısıtlı o yüzden özel boyutlarda kart aramak gerekebilir. Seçtiğim kasa çoğu ekran kartını kabul edebilecek vaziyette tabi kimi ekran kartlarını sokamıyoruz aşağıda o konu hakkında daha detaylı olarak bahs edeceğim.
    • Kasalar küçük oldukları için normal kasalara göre sıcaklık değerlerini aşağıda tutmak biraz daha zor olabilir o yüzden nerede fan yuvası varsa es geçilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kasa arkada 2 adet 80mm lik, önde 200mm lik büyük bir fan takmamıza olanak sağlıyor.
    • Kasalar takabileceğimiz depolama birimleri açısından çok fakir olabilirler. Örneğin silverstone rvz02 de 3.5'' hdd takmak mümkün değil sadece 2 adet 2.5'' luk hdd/ssd takabiliyoruz. Seçtiğim kasa bu yönden bence gayet yeterli, herhangi bir kısıtlama olmadan aynı anda 2 adet 2.5'' ve 2 adet 3.5'' lik hdd leri monte edebiliyoruz istediğimden daha bile fazla.

Ayrıca işin birde boyut kısmı var. Kimi kasa ITX olmasına rağmen rahatlıkla micro atx boyutlarında olabiliyor. Buna örnek olarak benim seçtiğim kasaya göre bir hayli daha büyük olan Corsair 380t yi örnek olarak verebilirim. Büyük bir kasa alınacaksa ozaman itx almanın bir avantajı kalmadığını düşünüyorum. O yüzden TT Core V1 boyutları açısından itx felsefesine yakışır ebatlara sahip.

İşlemci: Intel i7 6700K

I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)

Yukarda da açıkladığım gibi aslında 6600K almaya niyetlenmiştim ama bu sistemi önümüzdeki bir kaç sene değiştirmeyi düşünmediğim için ve aradaki fiyat farkı az olduğu için neden i7 olmasın diyerek aldım yoksa benim için gerçekten bu kadar güçlü bir işlemci sanırım gerekli değil. Ayrıca aldığım duyumlara göre directx 12 hyper threading teknolojisinden bir hayli yararlanabilecek buda i7 serisini eskisinden dahada tutulur bir hale getirebilir.

Anakart: MSI Z170i Gaming Pro AC

I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)

Türkiye de malesef ITX konusundan heleki skylake platformunda hiç seçeneğimiz bulunmuyor ya bu kartı alacaksın yada hiç. Neyseki bu kart zaten istediğim bir kart olduğu için benim açımdan sıkıntı olmadı. Yoksa yurtdışında en az 4-5 alternatifi olan bir kart. Tek canımı sıkan nokta üzerinde sadece 1 adet pwm kasa fan çıkışı olması. ITX lerin hepsi böyle mi bilmiyorum ama en azından 2 olsaydı iyi olacaktı. Güç kablolarının konumu kasama göre çok elverişli, nispeten kolay olacağını düşünüyorum. SATA girişleri uzaktada olsa aldığımız ince kablolar sayesinde temiz bir görüntü oluşacaktır.

Ekran Kartı: EVGA GTX 970 SC ACX 2.0

I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)

Ekran kartı seçimimde modeli belirlemek zor olmadı zaten gtx 970 in başarısı belli ve 1080p de şimdilik fazla fazla yeten bir kart dolayısıyla seçim belliydi fakat boyutları problem. Daha öncede dediğim gibi seçtiğiniz kartın kasaya gireceğinden emin olmak gerek buda kasanın izin verdiği ekran kartı boyutlarını alacağınız ekran kartının boyutlarıyla karşılaştırarak olacaktır. Kasama uyan modeller arasından msi ve evga vardı. Evga deyip yoluma devam ettim çünkü hem daha kompakt bir tasarıma sahip hemde uluslararası garantisi 3 sene.

SSD: Samsung 850 Evo 250GB ve 2TB HDD

Genel olarak aklımda olmayan bir parçaydı. Çünkü zaten elimde bir 120GB lık ssd vardı fakat bazı programları yer sıkıntısı yüzünden yükleyemiyordum hazır para harcamaya başlamışken SSD yi aradan çıkarsam iyi olur düşüncesi oluştu. Alternatifleri var fakat performansının tartışılacak bir kısmı olmadığı için sağlam bir marka model ile yola devam etmek istedim.

RAM: Kingston Hyperx DDR4 2666MHz 2x4GB

Ramlerin üzerine düşmedim çünkü benim kullandığım uygulamalar yada oyunlar üzerinde bırakın MHz yi DDR4 le DDR3 arasında bile hiçbir fark yok. Eski kullandığım sistemde zaten 8gb herşeyime yetiyorken yine 8gb ile yola devam edeyim diyerek seçimimi o yönde yaptım.

Soğutucu: Noctua NH-U9S

I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)

Öncelikle söylemeliyimki hedefimde corsair h75 yada coolermaster seidon 120v tarzı bir sıvı soğutma vardı. Fakat nereye baksam sorundan dolayı garantiye giden ürünlerin sayısı çok fazla. Pompa sesi problem olabiliyor yada komple bozulabiliyor üzerine fan sesi ve sıvının zamanla azalması vs vs derken çok fazla potansiyel problem var. Beni caydıran en önemli kısımsa sesin klasik soğutuculara nazaran fazla olması oldu.
    Buna karşılık benzer performansta sorun çıksa çıksa sadece fanı bozulabilecek olan klasik işlemci soğutucuları hem çok daha sessiz hemde çok daha sorunsuz ve güvenilir. Benzer fiyatta olmalarına rağmen Noctua NH-U9S i tercih ettim. Yerli yabancı forum/sitelerde performansı ve sessizliği ile göz dolduran bir ürün, noctua kalitesininde üzmeyeceğini düşünerek 140mm den daha alçak bir soğutucu seçimimin doğru olduğunu düşünüyorum.

Güç Kaynağı: Thermaltake Toughpower XT 675W

Bu parça yeni değil eski sistemimden söktüm fakat nispeten sessiz ve memnun olduğum için bu parçayı değiştirmeyi düşünmedim. Modüler olmasaydı sanırım değiştirirdim çünkü sistemin modüler bir güç kaynağına sahip olması bence önemli. Yinede tam modüler olmaması belki sıkıntı yaratabilir.
    Sata Kabloları: Silverstone CP11

I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)

Bu kabloları youtube da gezinirken şans eseri gördüm ve mini itx gibi alanın dar olduğu bir yerde kabloları bükmek, mümkünse ayak altından kaldırmak hem görsellik açısından hemde hava akımına destek açısından önemli. İstediğim yere rahatlıkla bükebildiğim gibi ince olmalarından dolayı anakartın altından kabloyu sürerek temiz bir görüntü oluşturmayı planlıyorum.

Fanlar

ITX sistemde her fan yuvasının kullanılması sıcaklığı olumlu yönde etkileyecektir. Zaten sıkışık bir iç yapısı olduğu için, kolay ısınacak olan iç hacmin sirkülasyonuna olabildiğince katkıda bulunulmalı. Dolayısıyla arkadaki 80mm lik fanların çok etkili olamayacağını ve sesli çalışabileceğini düşünerek yinede araştırmaya koyuldum. Sonunda bulduğum Coolink SWiF2-80P 80mm PWM fanlar amazon olsun yada başka yabancı sitelerde olsun 80mm olmasına rağmen sessizliği ve taşıdığı hava miktarından dolayı çok övülmüş. Kutusundan çıkan splitter sayesinde anakartın üzerindeki tek kasa fanı piniyle ikisinide çalıştırmış oldum. Fanlar gerçekten sessiz çalışıyor çalışıp çalışmadıklarını anlamak için kasanın içine bakmam gerekiyor. 80mm fan alacak olanlara kesinlikle tavsiye ederim.
    Fanların kablosu uzun olduğu için fanların kendi etrafında bir tur attırmak zorunda kaldım resimlerde görebilirsiniz. Böylece kabloları rahat bir sekilde toplamış oldum. Ayrıca içinden çıkan montaj lastiği ile vidasız ve titreşimsiz bir montaj gerçekleşiyor.

NOCTUA NF-A9 PWM aslında aklımda olmayan son dakika sisteme eklediğim bir fan. Yukarıdaki noctua soğutucuda kullanılan fanın aynısı olup push pull konfigürasyonlarında kullanılıyor. Ben şimdilik yan kapağa monte edip kasanın içerisine extradan hava üfletmeyi düşünüyorum bakalım nasıl olacak.

Güç kablosu modifikasyonu

Ön kısımdaki 200mm lik fan yeterli fakat anakartın üzerinde sadece 1 adet kasa fan pini ve 1 adet cpu fan pini olmasından dolayı öndeki fanı takacak yer bulamadım. Bu nedenle gücü sata kablosundan almaya kadar verdim ve bazı modifikasyonlar yaptım. Çünkü fan 12v ile çalıştığında sesi rahatsız edici değil ama duyulur hale geliyor.

resimde görüldüğü üzere 5v,7v,2 adet 12v ve bir adet kurmuş olduğum led sistemi besleyecek 12v adaptör girişini tek sata kablosuna entegre ettim.

Kasa modifikasyonları

I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)

Malesef yapım aşamaları ile ilgili resimler çekmemişim, ledlerin ancak son resimleri var. Bildiğimiz RGB şerit ledlerin uygun ölçülerde kesilip daha sonra lehimlenerek tavan kısmına komple döşenmesi gibi adımlar var.

Öndeki stencil çalışması ise fil dişi sprey boya ile yapıldı. Şuanlık bu şekilde bırakmaya karar verdim belki ileride bu temaya uygun başka modifikasyonlar da yapabilirim.

MONTAJ AŞAMASI

Ramleri takıp cpu montajını gerçekleştirdim, noctuanın cpu montaj kiti gibisini görmedim inanılmaz rahat ve sağlam. Vidaları ne kadar sıkarsanız sıkın anakartı eğip bükmüyor. Bloğun bir yüzü biraz daha arkada kalıyor yani asimetrik bir yapısı var. Kasadaki arkada kalan fanlara çok yakın olmamasına dikkat etmek gerek, ona göre pozisyon verildi.

Sonradan alınan ekstra noctua fan ile push pull hesapları biraz suya indi :) malesef bloğun iki tarafına fan koyacak kadar yer yok ama ziyan olmadı. Cpu yerine onu kasaya takıp sessiz ama etkili bir fan ile ekstradan hava aldırmış olacağım. Daha öncede dediğim gibi cpu ve kasa fanı olmak üzere toplam 2 pin var. Arkadaki iki egzoz pwm fanı yanlarında gelen splitter ile tek bir soket haline getirilerek kasa fanı kısmına oturacak. Yeni aldığım noctua fanla beraber resimde görülen pwm splitter geldi. Onuda cpu fanı ile paylaştırıp mantıklı bir iş yapmış oldum. Soğuması gerektiğinde cpu fanının RPM i arttıkça yeni kasa fanımızında RPM i artacak böylece içeri daha fazla hava transfer edilmiş olacak.

Görüldüğü üzere bu kasanın en canımı sıkan noktası yan kapağın güzel ve geniş havalandırma alanına sahip olmasına rağmen toz filtresinin olmamasıydı. 140mm lik toz filtrelerinden 4 tane alıp 2şer tane 2 kapağa monte etmeyi planladım. Tabi boyutlar uymadığı için jilet ile kesme biçme daha sonrada kapağa kalıcı olarak yapıştırıldı.

Buda öncesi ve sonrası

Hazır kapakları halletmişken fanın montajına giriştim. Maket bıçağı ile dikkatli bir şekilde önceden konum planını yaptığım fanın deliklerini açıp kolayca montajını yapıverdim.

Bu kablo karışıklığını görünce keşke full modüler bir psu sahibi olsaydım diye iç geçirmedim değil.

Kasada ekran kartının kablolarını ön taraftan dolandırmak için çok güzel bir boşluk var. Hem böylece kasanın içerisinde herhangi bir ekstra işlem yapmamıza gerek kalmıyor çünkü kabloların boyu tam denk geldi.

Psu nun sağ tarafında ciddi bir boşluk var kabloların fazla kısımları rahatlıkla o kısma çekilip orada toplanabiliyor. Resimde pek belli olmuyor fakat orada görünen kabloların 3-4 katını rahatlıkla alabilecek bir boşluk mevcut. Bende kabloları o tarafa doğru gerdirip biribirine tutturdum

Işıklandırma sisteminin kontrolcüsü ve kızılötesi kumanda gözü hava filtesine gelecek şekilde ayarlandı böylece hiç bir kapağı açmadan sistemi açma kapama veya modlar arasındaki geçişe olanak verecek.

I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)  I7 6700K Mini ITX Serüveni :)  (Güç kaynağı değişti)

Ilk startı verdiğim gibi sorunsuz çalıştı herşey iyiydi. Hemen windowsu yüklemeye koyulup o sırada biraz ışık sistemiyle oynamaya koyuldum :)

Yan kapaklar kapatıldıktan sonra bu şekilde bir görüntü oluşuyor, eklediğim fanın önünün açık olması güzel bir hava akımına katkı sağlayacak. Ayrıca kablolardaki son durum da bu şekilde. Anakarta giden 2 güç kablosunu bükmek gerçekten güç, malesef hiç esnek bir yapıya sahip değiller. Buna rağmen temiz ve hava akımını engellemeyen bir düzen oluştu. Daha iyisi ancak tam modüler bir güç kaynağı ile olur.

Belki farkedilmedi ama sata kablolarını göremediniz muhtemelen. Sebebi yukarda belirttiğim ekstradan aldığım kablolar sayesinde oldu. Tamamen kamufle gözden uzak yerlerde gömülü haldeler. Esnek olmaları ayrıca çok yardımcı oldu. İçeri fazla olan normal sata kablolarından birini attım, eğer slim tipi silverstone sata kabloları olmasaydı böyle kalın kalın 2 tane kablo etrafta gezecekti.

Ve.. Final

Bütün kapakları şimdilik kapatmanın zamanı geldi :) Hala aklında olan ve yapmayı düşündüğüm birkaç birşey var inşallah onlarada zaman ayırabilirim.

Kurulumdan sonraki düşüncelerim ve deneyimler...

Arkadaşlar öncelikle eğer ITX sistem aklınızdan bile geçiyorsa bir şekilde gerçekleştirin. Bu verebileceğim en kısa ve net cevap. İlginç bir şekilde tatmin olmuşluk hissi uyandırıyor iş bittikten sonra. Bu benim ilk ITX tecrübemdi ve rahatlıkla söyleyebilirimki kablolar kabus! :) Bu işin çözümü varmı derseniz var elbette tabi yine ekstra para harcamak lazım :) Şöyle ki, full modüler bir güç kaynağı gerek daha sonra buna kasaya özel uzunlukta custom sleeve kablo yaptırımak lazım. Olmayacak iş değil psu+ tahmini 100 tl civari kablo masrafı olur. Misal benim psuda moduler olmayan kısım yani anakart güç kabloları nerden baksanız 40-50cm var bana lazım olan uzunluk ise 15cm den fazla değil. Geriye kalan uzunluk kasanın biryerinde durmak zorunda ve sleeve kablolar gibi rahat bükülemiyorlar. Bunlar en belli başlı problemler. Fanların önünü olabildiğince açıp hava akımını engellememek gerek çünkü zaten küçük ve sıkışık olan kasa içerisinde, sıcaklıkta bir okadar çabuk yükselecektir.

Fanlara gelirsek 80mm lik arkadaki fanların sesi işlemci %100 yüke bindiğinde hafif bir şekilde duyuluyor onun haricinde çalışıp çalışmadıklarını anlayamazsınız. Öndeki fan 12v ile çalıştığında duyulur hale geliyor o yüzden satın aldığım ekstra sata kabloları ve fan headerları ile yaptığım custom kablo sayesinde 7v ile çalıştırıp hiç duyulmayacak seviyeye getirebildim. Yandaki noctua ve soğutucu üzerindeki fanlarda aynı şekilde sessiz. Kasada ekran kartınınkiler hariç toplam 5 fan var ve bunların arasından sadece psu nunki duyuluyor oda çok hafif ve nazik bir ses kesinlikle rahatsız etmiyor. Eğer psuda belirli bir yüke binmeden fanın çalışmaması modu olsaydı(seasonic x-750deki gibi) bilgisayar çalışıyormu çalışmıyormu diye kalkıp fanlara, ne bilim ışıklarına falan bakmak gerekecekti. Tabi bu normal şartlar altında geçerli. Örneğin; internette gezinirken, hafif ofis uygulamaları ile çalışırken vs vs geçerli yoksa tabi oyuna girdiğimizde fanları hafif bir derecede de olsa duymak mümkün. Tabi o sırada oyun sesleride olacağı için yinede duyulacaklarını pek sanmıyorum.
    Ben sistemi kurma serüvenimde parça temini hariç çok keyif aldım, biraz bilmediğim sularda yüzdüğüm için kimi yerde nasıl yaparım nasıl ederim diye düşünmekte çok zevkliydi. Yeni sistem kuracak arkadaşlara kesinlike itx opsiyonunu düşünmelerini öneriyorum. Küçük bir kutu içerisinde canavar sahibi olmak gibi birşey :) Benzer sistem kuracak olanlar olabilir diyerek yaşadığım tecrübeleri paylaşmak istedim, ITX konusunda aklınıza takılan sorular varsa bilgilerim çerçevesinde elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım. iyi forumlar :)

Güç kaynağı değişikliği

EVGA SuperNOVA 650 G2

Bu parçayla beraber eski pc den sadece HDD mi almış oluyorum. Öncelikle arkadaşlar belirtmeliyimki psu aslında ihtiyaç değildi eskiden sesini faketmiyordum fakat artık fanlar çok sessizleştiği için bir tek psu dan gelen hafif fan sesini duymaya başlamıştım onuda yok etmek ve full modüler bir psu almak için evga nin bu modelini tercih ettim. Aslında ürün Super Flower denen daha önce hiç duymadığım kaliteli bir firmanın ürünü. Evga gibi bir kaç firma daha bu firmaya fason iş yaptırıp ürünlerini satıyorlar jonnyguru da 9.6 ile kendini fazlasıyla kanıtlamış bir puan almış. Lafı fazla uzatmadan ürün fotoğraflarına geçeyim.

arkadaki ECO tuşu bütün bu sessizlik sihrini gerçekleştiren öğe. Cpu ve Gpu yu stress testlerine aynı anda %100 load a sokmama rağmen 20 dakika sonra bile fan dönmüyordu acaba sistem gerçekten çalışıyormu bilemiyorum :) Düğmeyi off konumuna getirince fan çalışıyor ama o halde bile kasadan 60-70cm uzaktayken duymak imkansız.

Montaj aşaması;

Anakart tarafına giden güç kablosunun soket ile makaron arasındaki bırakılan boşluk çok işime yaradı. Bu boşluk sayesinde bir önceki kabloya göre çok daha rahat bir şekilde aşağıya doğru kıvırıp kabloları istifleyeceğim yöne doğru çekebildim. Bir önceki psuda kabloyu zorladığımı düşünüyorum ve o halde devam etseydi ileride belki başıma sorun açabilirdi.

Bu işin başından beri aklıma takılmış olan 2 li kablo grubu vardı resimde işaretlediğim. Şimdiki psu ile gelen kabloların bariz bir şekilde daha esnek olmalarından dolayı sata güç kablolarını önden değilde arkadaki küçük delikten geçirebilirmiyim diye düşündüm. Yine core v1 esnekliğini gösterdi. Psu nun sağ tarafında cömert bir yer bırakılmasına rağmen sol tarafında da 1-1.5cm kadar bir yer var tamda bana lazım olan sata kablolarının geçebileceği bir genişlik.

Ilk resimdeki noktadan 3 lü sata kablosunun sadece son soketini anakartın altına doğru sarkıtıyorum. Ilk iki sokete HDD ve SSD yi bağladım. 3.soketede benim custom kabloyu bağladım.

Evet yine korkuç bir görüntü ile karşı karşıyayım burda ama az çok tecrübe olduğu için kafamda planı oturtup 2.resimdeki gibi psu nun sağ tarafına gidecek olan kablolara şekil verip sabitledim. Sola gidecek olan sata güç kablosunu özellikle bağlamadım çünkü onun gideceği yer farklı.
    Şunuda belirtmek istiyorum, bütün kabloların psu tarafındaki bağlantılar en son yapılmalı. Yani önce anakart, cpu, hdd artık ne varsa önce onlar bağlanmalı en son olarak psu tarafındaki uçları bağlanmalı. Bu şekilde gidildiğinde hem montaj hemde kabloları derlemek toplamak çok daha kolay oluyor.

Psu yu yerine oturttuktan sonra hemen sata güç kablosunu hallettim gerekli bağlamaları yapıp dar olan aralığa iliştirdim. Burada fazla söylenecek birşey yok zaten kablosunu yukarıdaki resimde özellikle ayırmıştım.

Buda sağ taraf. Gerekli kablo toparlama işlemini yaptıktan sonra kabloyu hafiften gerdirmek için yukarıdaki deliklerden birine çok sıkmadan hafifçe tutturdum. Tutturmazsam kablolar hafiften öne kasanın içine doğru kayıyorlardı.

Ekran kartı kablolarını sevmedim. 6 ile 8 pin uçlarını aynı kabloya koyduklarından böyle bir görüntü oluştu. Neyseki 6 ile 8 pin soket arasındaki kablo uzun böylece en azından gözden ırak bir yerde duruyorlar. Ekran kartının soketleri zorlanmasın diye yine kasaya hafif bir tutturma işlemi gerçekleştirdim.

Son görüntü

Bu resimde yukarıdaki hdd tarafında sata kablolarındaki yaptığım iyiletirmenin sonucu görülebilir.

Sonuç olarak değdi mi derseniz arkadaşlar psu değişimi değdi. Her ne kadar altında fan olsada bu psuya fan açtıracak gücü bu ekipmanlarla çekemiyorum. Ekran kartım nvidia değilde ATI olsaydı yada nvidia gtx 980TI olsaydı belki ozaman fan açabilirdi diye düşünüyorum. Fansız komple sessiz bir psu sahibi olmak isteyenlere şiddetle tavsiye ediyorum. Bu arada belirtmeyi unutmuşum bu psu 165mm uzunlugunda. Bir öncekine göre 5mm daha uzun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 3 Kasım 2015; 22:47:10 >

• hocam sistemin taşınabilirliği nasıl
  • çok hafif değil sonuçta psu bile başlı başına bir ağırlık yapıyor. ama tutup kaldırma falan dersen rahatlıkla istediğin yere kaldırır götürürsün boyutları fazlasıyla müsait.
  • Guzel konu tebrikler

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • orhanyor kullanıcısına yanıt
    oyun için leptop yerine tercih edilebilir mi
  • @peolykia123
    Teşekkürler..

@arda7280
    Bu biraz elma ile armudu karşılaştırmak olur. Tabiki sistemin taşınabilirliği yüksek ama laptop gibi çantaya atıp canınızın sıkıldığında açıp hemen 2 dakka oyun atamazsınız :) Bir kere monitör, tv yada projeksiyon tarzı bir görüntü aygıtı lazım. Arada arkadaşıma giderim yazlığa taşırım kışlığa taşırım falan derseniz olur ama yoksa hergün kucaklanıp sağa sola gitmeye ne kadar uygundur orası tartışılır :)
    Mini sistem toplamak isteyenler icin cok guzel bir kaynak olmus. Sonucta kolay degil, bu tip bir sistemi problemsiz sekilde kurabilmek icin cok fazla incelemeye goz atip ciddi arastirma yapmaniz gerekiyor. Hatta buna ragmen gozden kacan noktalar olabiliyor ve husrana ugrayabiliyorsunuz. O yuzden faydali ve detayli bir paylasim, tebrikler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Asus Rog THOR 850P Güç Kaynağı
    2 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Teşekkürler.. anakart kardeşiyiz biz senle :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 2 Kasım 2015; 0:31:52 >
  • ellerine saglık guzel olmus hocam :)
    ıyı gunlerde kullan
  • Hayırlı olsun.

• @ucanpirpir
    Sağol hocam :) verdiğin fikirler ve bu süreçte bana tahammül ettiğin için ayrıca teşekkürler :) imzandaki sisteme bakıyorum.. tey allahım nerden nereye :P

@Gandalf81
    Teşekkür ederim :)
  • Çok güzel konu olmuş elinize sağlık
    ne demek hocam hersey alısverıs degıl
    bak ne guzel yenı ve senı baya bır sure goturecek sıstem cıktı ortaya
    verdıgın paranın karsılıgını alıcaksın hem keyıf hemde guncellık bakımından :)
    herturlu konuda yardımcı olurum bılıyorsun
    ıcıne sıne sıne kullan gerısı onemlı degıl :)
  • @Chris Brown
    Tesekkur ederim :)

@ucanpirpir
    aynen hayirlisi buymus ne diyeyim artik :) rahat duramadim yine, yukarda bahs ettigim psu ya benzer bir urun aldim sistemin kapaklarini yeniden acmak gerekecek :)
  • Bende 1-2 ay önce aynı kasa ile imzamdaki sistemi kurdum. Ben kasayı aldığıma açıkçası pişman oldum çünkü amacım senin gibi led vs ile bir görsellik kazandırmaktı fakat o pencere ile olmuyor. Pencereyi yana alsan sadece ekran kartının fanları gözüküyor diğer yana alsan güç tuşları arkada kalıyor. Yani o pencere illa üstte olacak. Ben mini itx sistemi masaya koyup fazla yer kaplamaması için aldım fakat hata yapmışım mini tower tarzı yandan daha geniş çerçeveli kasa almak lazımmış. Onun dışında kasanın içi geniş bende modüler olmayan psu var ona rağmen herşey çok rahat sığdı alta katında kabloları saklamak için baya yer kalıyor zaten. Birde psu fanına alırken dikkat edin fanın ortalanmış olanlarından alın yoksa 1 cm sola giriyor alttaki deliği ortalamıyor psu fanı.
  • Hocam hayırlı olsun ne zaman şu anakartlarda HDMI 2.0 koyacaklar o zaman böyle bir sistem kurma planlarım var anlamıyorum çok mu zor oraya port koymak bir yonga koymak
  • @Mağdur Adam
    oncelikle sisteminiz hayirli olsun gule gule kullanin. bu tarz nispeten kucuk kasalarda nerden bakarsaniz bakin o kasanin boyutlari, ya ekran kartinin boy sinirina yakindir ya uzunluk sinirina yada her ikisine birden. ayni bu kasada oldugu gibi. daha buyuk kasa alinabilir yada benim pek hoslanmadigim duz ve genis kasalar var ust kismi komple cam yaptirilabilir. mesela lian li nin yani komple cam olan kasasi var assagiya resmin linkini koyacagim ama tabi maliyeti yuksek. malesef herseye bir arada sahip olmaya imkan yok. eger ic kismi gozuksun isterseniz kasa masanin biraz daha asagisinda bir yere konumlandirilabilir boylece camdan komple faydalanmis olursunuz yada cam yine ustte kalir ama kasayi yan yatirirsiniz. bu opsiyonu bu kasanin ufak bir fan kitlesi olan su sitede gormustum.
    www.overclock.net
    [Official] Thermaltake Core V1 Owners' Club - Overclock.net - An Overclocking Community
    http://www.overclock.net/t/1515948/official-thermaltake-core-v1-owners-club
    ben hala bu kasanin arkasindayim, bugun olsa yine gozumu kirpmadan core v1 alirdim cunku her acidan cok ergonomik ve bir cok kisitlamayi ortadan kaldiriyor bunuda boyutlarini cok buyutmeden yapiyor. ustune fiyatida rakiplerine gore bir hayli uygun. benim kasayi forumdan 100tl ye aldim, hepimiz biliyoruz ki bu para gunumuzde bir kasa icin fazlasiyla makul bir rakkam. asagidaki kasa mesela 400 dolar yani 1100 tl kadar. almaya degermi derseniz bence bu kasayi sirf yaninda cam var diye kimse almaz.

@ccandan
    Tesekkur ederim. Anakartlarda hdmi 2.0 i sanirim seneye rahatlikla gorebiliriz diye dusunuyorum. siz sanirim onboard ekran kartini kullanip 4K TV icin bir HTPC kurma planlarindasiniz.

edit: resim oturmamis

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi orhanyor -- 2 Kasım 2015; 23:38:46 >

• Çok güzel, faydalı ve bilgilendirici bir konu olmuş.

Konu sahibi arkadaşın eline sağlık ve hayırlı olsun.

• Benimde aklımda var şu TT Core V1 kasa. Çok güzel çok şık duruyor.

Ayrıca üstteki plexi bölümü ekran kartı tarafına alıp görütntü şovu yapılabilirdi

Inceleme ve konuya gelecek olursak derli, toplu; yerli yerinde, gereksiz laflar edilmemiş sıkılmadan okudum ellerinize sağlık güle güle kullanın. Darısı başımıza Inşallah
  • @dualcoreyhy
    tesekkurler hocam, elimden geldigince detaylandirmaya calistim mesela bir noktayi kacirmisim onuda alta yaziyorum hemen.

@Devilmaybad
    Insallah hocam :) Bir detayi atladigimi sayenizde farkettim. Iki yan kapak, ust ve alt kapak biribiriyle tamamen uyumulu. Bu sekilde istediginiz gibi misal pleksili olan kapagi ekran karti tarafina takabilir, ekran karti tarafindaki kapagida uste takarsiniz hicbir sikinti yok.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.