Şimdi Ara

Kuantum mekaniği alanında tarihi gelişme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
47
Cevap
1
Favori
984
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kuantum mekaniği alanında tarihi gelişme

     Atom ve atomaltı seviyelerde madde ve enerjinin davranışlarını inceleyen kuantum mekaniği, önemli bir kilometre taşını geride bıraktı. Bugüne kadar kuantum mekaniğinin en fazla tartışılan konularının başında gelen kuantum zeno etkisi, ilk kez deneysel olarak kanıtlandı.

     

    İlk olarak 1954 yılında ünlü matematikçi Alan Turing tarafından tanımlandığı için Turing paradoksu olarak da bilinen kuantum zeno etkisi, atom ölçeğindeki bir sistemin gözlem yapıldığı sırada değişmeyeceğini öngörüyor. Zeno etkisi bugüne kadar deney ortamında kanıtlanmadığı için sorgulanan bir teori olsa da, Cornell Üniversitesi araştırmacıları yeni çalışmalarıyla bu belirsizliğe son verdiler.

     

    Cornell Üniversitesi araştırmacıları tarafından düzenlenen ve sonuçları geçtiğimiz günlerde Physical Review Letters dergisinde yayınlanan deneyle birlikte, kuantum zeno etkisi ilk kez deneysel olarak kanıtlanmış oldu. Gaz bulutu halindeki yaklaşık bir milyar Rubidyum atomunu soğuk vakum odasında soğutan Cornell Üniversitesi lisansüstü öğrencileri Yogesh Patil ve Srivatsan Chakram, atomların gözlendikleri sürece hareket etmediklerini veya daha yavaş hareket ettiklerini tespit ettiler.

     

    Geliştirdikleri yeni görüntüleme sisteminin yardımıyla atomları mikroskop altında görüntüleme lazeriyle inceleyen araştırmacılar, lazer ışığı azaltıldıkça atomların daha fazla tünelleme yaptığını, yani hareketliliğin arttığını gözlemlediler. Ölçümlerin sıklığı ve lazer ışığı arttırıldığında ise atomların hareketliliği neredeyse durma noktasına geldi.

     

    Bu buluşun ardından özellikle kuantum bilgisayarları alanında önemli gelişmelerin yaşanabileceği belirtiliyor. Cornell Üniversitesi'nin bu buluşu sonrası kuantum kriptografisinin gerçeğe dönüştürülebileceği anlaşılırken, aşırı duyarlı kuantum sensörlerinin de önü açılmış oldu.







  • Atom gözlemden etkileniyorsa mevcut teknolojiyle yapılan gözlem sonucunda elde edilen veriler kesin değildir gibi bir sonuç mu çıkıyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • oha atomlar gözlendiğini nasıl anlıyor

  • quote:

    Orijinalden alıntı: qrolica

    oha atomlar gözlendiğini nasıl anlıyor

    Bunu anlamak daha da zor olsa gerek. Gözlemden etkilenmesi çok farklı bir durum. Saklayacak(saklanacak) şeyleri var demek ki.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir gözleme olsa da yesek.

  • Abi bu zaten bilinen bir şeydi. Bunun en güzel örneği "Çift yarık Deneyi" olarak adlandırılan bir deneyde ışığın gözlenmesi durumunda farklı, gözlemlenmediği durumda farklı davranması kanıtlanmıştı.

    Yine de tebrik ederim. Son dönemdeki gelişmeler gerçekten güzel.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NeroWin -- 29 Ekim 2015; 0:41:11 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NeroWin

    Abi bu zaten bilinen bir şeydi. Bunun en güzel örneği Çift yarık Deneyi olarak adlandırılan bir deneyde ışığın gözlenmesi durumunda farklı, gözlemlenmediği durumda farklı davrandığı deneylerle kanıtlanmıştı. Yine de tebrik ederim. Son dönemdeki gelişmeler gerçekten güzel.

    Çin'in buna dayanarak bir haberleşme uydusu yaptığı haberi vardı geçen senelerde. Gerçekten izlenememezlik mümkün mü acaba? Herşeyin bir çaresi vardır gerçi ama! Yine de bir an heyecanlandım özgürlüğe kavuşabiliriz diye!

  • Bunun altından da volkswagen çıkmasın yoksa?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haberdeki bir çeviri yanlışı mevcut.Rubidyum atomları bulutu haline getirilmiyor,gaz bulutu halindeki Rubidyum mutlak sıfıra çok yakın bir noktaya kadar soğutuluyor,bu sıcaklıkta herhangi bir maddenin gaz halinde kalması imkansız.

  • Belli ki gözlem aracı olan lazerden etkileniyor. Şimdi sıra lazerden neden etkilendiğini bulmakta.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Seefoo

    Haberdeki bir çeviri yanlışı mevcut.Rubidyum atomları bulutu haline getirilmiyor,gaz bulutu halindeki Rubidyum mutlak sıfıra çok yakın bir noktaya kadar soğutuluyor,bu sıcaklıkta herhangi bir maddenin gaz halinde kalması imkansız.

    2 yıl önce mutlaksıfırın altında gaz üretilmişti

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Umutcan

    Belli ki gözlem aracı olan lazerden etkileniyor. Şimdi sıra lazerden neden etkilendiğini bulmakta.

    Aynı yorumu yazacaktım. Sen benden önce davranmışsın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tühh ya. Sheldon yapacaktı ama ondan önce davranıp yapmışlar.

  • Kuantum işini tam anlayamadım.
    Bu haseple hala newtoncuyum :)
    Atomnun davranışının gözleyen biri olduğunda değişmesi bana mantısız geliyor.
    Belli ki lazerden etkileniyorlar.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: cntrl


    quote:

    Orijinalden alıntı: Seefoo

    Haberdeki bir çeviri yanlışı mevcut.Rubidyum atomları bulutu haline getirilmiyor,gaz bulutu halindeki Rubidyum mutlak sıfıra çok yakın bir noktaya kadar soğutuluyor,bu sıcaklıkta herhangi bir maddenin gaz halinde kalması imkansız.

    2 yıl önce mutlaksıfırın altında gaz üretilmişti

    Kuantum mekaniğinde mutlak sıfır,parçacıkların toplam enerjisinin 0 olduğu nokta.Bir arada 2 parçacık düşünün,biri -1 Kelvin diğeri +1 Kelvin,ortalama sıcaklık 0 K gibi.Bahsettiğiniz deneyde yapılan -1 deki parçacıkların üretilmesi.Yoksa genel manası ile mutlak sıfırı yeniden tanımlayan bir deney değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seefoo -- 29 Ekim 2015; 2:08:48 >




  • Hiç bişi anlamadım.

    Atom gözlemciden etkileniyormuş ee sonuçta ne oluyor şimdi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Atomlarda bile utanma var be.

    Gözlemlediklerinde neden hareket etmez ki konuyu bi okuyayım dedim kafayı allak bullak etim yok mu bi teorisi olan beyler.
  • yeşilköye inen pilotlara da lazer tutulunca etkileniyolar hemen kuleye bildiriyolar.. keramet lazerde bence =)

  • Bunun anlamı şu Dünyanın nasıl göründüğünü belirleyen şey senin gözlerindir. Herşeyin ihtimali açık Düz mantık yürütürsen iki adım ilerleyemezsin.

  • cihaz araba motoruna benziyor
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.