Şimdi Ara

iOS işletim sistemi tüketiciye satılmıyor aksine lisanslanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
404
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • iOS işletim sistemi tüketiciye satılmıyor aksine lisanslanıyor


     

    Kişisel bilgisayarların ilk günlerinden bu yana insanlar cihazları ile birlikte işletim sistemini de satın alıyor. Bu trend bugün işletim sistemi barındıran tüm cihazlar için geçerli. Bununla birlikte üreticiler işletim sisteminin tüm kullanım hakkını müşterisine bırakmıyor. 




    Android platformu da dahil Linux tabanlı işletim sistemleri kısmen veya tamamen kaynak kodlarını kullanıcıya açıyor ve insanlar istedikleri takdirde Ubuntu veya CyanogenMod gibi çeşitli paketler hazırlayabiliyor. OS X ve iOS ise tamamen kapalı sistemler. Kaynak kodlarının sır gibi saklandığı sistemlere müdahale de mümkün değil. Jailbreak tarzındaki müdahaleler ise Apple tarafından pek de hoş karşılanmıyor. 




    İşletim sistemlerinin aslında kullanıcıya değil geliştiricisine ait olduğunu gösteren yeni bir gelişme ortaya çıktı. ABD'de bir dava nedeniyle Adalet Bakanlığı Apple'dan iOS işletim sisteminin şifrelenmiş bazı verilerini kırmasını ve kendisine vermesini talep etti. Apple ise delil aramak için sistemi kırmanın Apple markasına zarar vereceğini, ayrıca bu tür konuların zaman ve maliyet gerektirdiğini belirterek talebi reddetti. 




    Bunun üzerine Bakanlık avukatları Apple'ın tüketiciye iOS işletim sistemini sadece lisansladığını ve tamamen kullanım haklarını devretme gibi bir durumun söz konusu olmadığını, kanunlara göre Apple'ın kendilerine yardımcı olması gerektiğini iddia ederek mahkemeden hızlandırılmış bir ara karar talep etti. Eğer mahkeme talebi kabul ederse Apple söz konusu kaynak kodlarını teslim etmek zorunda kalacak. 




    Bazı otoriteler verilecek kararın önemli olduğunu belirtiyor zira Apple bundan sonra bu tür talepleri sürekli kabul etmek zorunda kalacak. Sadece Apple değil Microsoft gibi tüm üreticiler ve kapalı entegre sistemler için de karar örnek teşkil edecek.  

     

     







  • Bu zaten bilinen bir şey.Parasını ödediğimiz bütün yazılımlar bize satılmaz , lisanslanır.Yani sadece kullanım hakkı verilir.Eğer satın alsaydık yazılımın üstünde her türlü oynamayı yapabilirdik.Hatta mod yapanların online oyunlarda banlanması gibi bir durum bile olamazdı.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: CaSsErDoDo

    Bu zaten bilinen bir şey.Parasını ödediğimiz bütün yazılımlar bize satılmaz , lisanslanır.Yani sadece kullanım hakkı verilir.Eğer satın alsaydık yazılımın üstünde her türlü oynamayı yapabilirdik.Hatta mod yapanların online oyunlarda banlanması gibi bir durum bile olamazdı.


    O sistem apple ın uydurması diğer şirketlerde böyle bir sistem yok Online oyunlarda belli bir düzen üzerinden yürüdüğü için zaten modlamaya izin verilmemesi normal single player modunda fallout skyrim gibi oyunlara yapılmış binlerce mod var sizin dediğiniz gibi olsa hepsinin ceza yemesi gerekir tam aksine steam bethesda yla anlaşıp mod üzerinden para almaya çalışıyor
    Gelelim apple a appleın iki işletim sistemide unix kernel i üzerine yazılmış işletim sistemleri yani apple unix kernelini alıyor üzerine kendi işletim sistemini uyarlıyor Unix açık kaynak kodlu olduğu için herkes kullanabiliyor peki apple zaten açık kaynak kodlu olan birşeyin üzerinden para kazanıyor sahipleniyor bu nasıl oluyor?
    Edit:Ne yazıkki neden donanım haber eski donanım haber değil diye açılan bir sürü konunun canlı kanıtı gibi olmuş eksi vermeniz Küfür yazmıştır konuyla alakasız birşey yazmıştır adam eksi verirsinde madem bu kadar eminsiniz yanlış bildiğime biriniz bile cevap yazamamışsınız neden Ben söyleyeyim neden eksi verenlerin anca 2 si unix kernel ın ne olduğunu biliyor geri kalanlar ise google unix kernel yazmaya bile üşenen apple fanboyları Teknik olarak konuyu açıklamak isterdim mikro kernel ne bit mode değişim ne bunları kim yapmış ne zaman olmuş ama unix bile google da aratmadıklarına göre bunlara hiç bakmazlar diye düşünüyorum En iyisi şunu söyleyeyim unix kernel i eğer at&t nin yasal problem yüzünden açık hale gelmeseydi Siz ne windows un w sini nede mac os un m sini göremezdiniz Linux dağıtımları bunun devamıdır zaten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WHITE_Wolf -- 24 Ekim 2015; 23:33:22 >




  • Ferrari'ye tüp taktırdı diye geri almışlardı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazılım sadece onu daha geliştirebileecek kişiye satılır. Onu kullanan adam tüketicidir. Zaten satılmasınında bir anlamı yok bana göre. Kullanım hakkı anlamına gelen lisans kavramı var. Yazılıma sahip olmak isteyen varsa güncelleme talep edemez. O zaman her güncellemeyi de para karşılığı satın alması gerekir. Ama sahiplik yazılımlarda çokbaşka anlama geliyor. Soyut bir olay gerçekleşiyor. Bence satın alınan sadece o yazılımı kullandıktan sonra ele geçen şeydir. Oyunlarda eğlence. İş amaçlo yazılımlarda ise o yazılım sayesinde kazandığınız para ya da üründür.

  • Steam, PS4 ..Müzik , Mp3 ,Filmler'i kutulu bile alsaniz aslinda lisans olarak almis oluyorsunuz yeni birsey degil yani ..., bu benim icinde yeni birsey degil ki ... Windows 10 bile dahil buna. Ama buna karar verilirse kaynak kodlar verilirse isler degise bilir .. belki Apple'nin bazi foyalari ortaya bile cikabilir.

  • yazılımı satın alıyorsak source kaynak kodlarınıda versinler o zaman

  • Bize ait olmasi demek kaynak kodlarininda elimizde olmasi demektir. Ama oyle olmuyor iste.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Birşeyi ya kiralarsın belli bir dönem için yada satın alırsın senin malın olur, bunun haricindeki tüm yöntemler insanları dolandırılmak için icad edilmiştir. benim kafam basmaz, aklım kabul etmez.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: SentnieL

    quote:

    Orijinalden alıntı: CaSsErDoDo Bu zaten bilinen bir şey.Parasını ödediğimiz bütün yazılımlar bize satılmaz , lisanslanır.Yani sadece kullanım hakkı verilir.Eğer satın alsaydık yazılımın üstünde her türlü oynamayı yapabilirdik.Hatta mod yapanların online oyunlarda banlanması gibi bir durum bile olamazdı.
    O sistem apple ın uydurması diğer şirketlerde böyle bir sistem yok Online oyunlarda belli bir düzen üzerinden yürüdüğü için zaten modlamaya izin verilmemesi normal single player modunda fallout skyrim gibi oyunlara yapılmış binlerce mod var sizin dediğiniz gibi olsa hepsinin ceza yemesi gerekir tam aksine steam bethesda yla anlaşıp mod üzerinden para almaya çalışıyor Gelelim apple a appleın iki işletim sistemide unix kernel i üzerine yazılmış işletim sistemleri yani apple unix kernelini alıyor üzerine kendi işletim sistemini uyarlıyor Unix açık kaynak kodlu olduğu için herkes kullanabiliyor peki apple zaten açık kaynak kodlu olan birşeyin üzerinden para kazanıyor sahipleniyor bu nasıl oluyor? Edit:Ne yazıkki neden donanım haber eski donanım haber değil diye açılan bir sürü konunun canlı kanıtı gibi olmuş eksi vermeniz Küfür yazmıştır konuyla alakasız birşey yazmıştır adam eksi verirsinde madem bu kadar eminsiniz yanlış bildiğime biriniz bile cevap yazamamışsınız neden Ben söyleyeyim neden eksi verenlerin anca 2 si unix kernel ın ne olduğunu biliyor geri kalanlar ise google unix kernel yazmaya bile üşenen apple fanboyları Teknik olarak konuyu açıklamak isterdim mikro kernel ne bit mode değişim ne bunları kim yapmış ne zaman olmuş ama unix bile google da aratmadıklarına göre bunlara hiç bakmazlar diye düşünüyorum En iyisi şunu söyleyeyim unix kernel i eğer at&t nin yasal problem yüzünden açık hale gelmeseydi Siz ne windows un w sini nede mac os un m sini göremezdiniz Linux dağıtımları bunun devamıdır zaten.


    Öncelikle şunu söyleyeyim, seni eksileyenlerden biri değilim :)

    İşletim sistemleri tarihinde senin de dediğin gibi UNIX'in çok önemli bir yeri vardır. 60'ların sonunda işletim sistemi kavramı ortaya çıkmaya başlamış ve AT&T'nin yatırımlarıyla ilk UNIX kerneli assambly yani makine dili ile yazılmıştır. Daha sonra assambly ile devam etmenin çok zor olması sebebiyle, C dili geliştirilmiş ve UNIX, C dili ile baştan aşağı tekrar yazılmıştır, bu dille geliştirilmeye devam etmiştir. Dünyadaki ilk yazılım ürünlerinden bahsediyoruz, o zamanlarda gayet doğal olarak bu tarz ürünler için bir yasal düzenleme yoktu. Yasal boşluktan dolayı AT&T kodları açmak durumunda kaldı ama o dönemde ücretsiz olmadı. Yani herkese değil satın alanlara kodlar açıldı, ama bu bile standartlaşmasına büyük ivme kazandırdı. Daha sonra Linus reyisin 90'ların başlattığı başlattığı bir akımla, UNIX'in işletim sistemi mantığı kopyalanarak ve komutları baz alınarak Linux geliştirildi ancak dikkatinizi çekerim Linux'un tek satır kodu bile UNIX'ten kopyala yapıştır yapılmamıştır. Sıfırdan yazılmıştır.

    İlk UNIX sürümünden yaklaşık 10 yıl sonra yani 80'lerin başında, DOS geliştirildi ve Microsoft IBM'e satmak için 50.000 dolara tüm haklarını satın aldı. Küçük bir ayrıntı UNIX bu yıllarda tamamiyle C ile gelişimine devam ederken, DOS assambly ile, yani UNIX ile hiç bir bağı olmadan yazılmıştır. Daha sonra Microsoft, DOS işletim sisteminin kullanım haklarını, satılan PC başına prim anlaşmasıya IBM'e sattı ve IBM PC'ler milyonlar satınca, Microsoft da milyon dolarlık şirket oldu.

    Biraz uzunca oldu senin de bildiğine eminim ama bu anlattıklarımı şimdi konu hakkındaki yorumuma bağlayacağım. AT&T nin kaynak kodlarını açmak zorunda kalması, kendi ürünün -her ne kadar bizim için olumlu olsa da- birebir kopyasının oluşması ile sonuçlanmış oldu. Microsoft, lisanslama benzeri bir yöntem ile başarılı olmuş oldu. ilk IBM PC nin 81'de, ilk MAC'in 84'te çıktığını düşünürsek, bu işi Microsoft başlatmış da diyebiliriz ancak dünyaya böyle yayıldığı için de direkt olarak 'bu iş böyle başlamış' da diyebiliriz. Yani o zamandan beri bu iş böyle yürüyor. Bir yazılım, tüm kodlarına erişim hakkıyla satın alındığında; satın alan, yazılımı dağıtma veya üzerinde ufak değişikliklerle bu yazılımı satma hakkına da sahip olur. Bu, geliştiriciye haksızlık olmaz mı? Birde özellikle günümüzde lisanssız yazılımın bile önüne geçilmesi zor iken, kodların da açılıp piyasanın benzer yazılımlarla dolması ne kadar mantıklı? Günümüzde Apple ve Microsoft gibi kapalı yazılım geliştiren firmalar, bunu öncelikle ve gayet normal olarak yazılımlarını korumak için ve komplo teorilerine göre de çevirdikleri pis işleri gizlemek için yapmaktadırlar, bilgisayarlar yaygınlaşmaya başladığından beridir de bu böyle. Apple'ın uydurması değil ve diğer şirketlerde de benzer durumlar var.

    Ayrıca Apple UNIX'i uyarlayıp satmıyor. UNIX kernel üzerine kendi tasarladığı tek bir donanımla çok uyumlu çalışan komple bir işletim sistemi inşa edip, muadillerinin uçuk fiyatlara satıldığı uygulamaları ücretsiz ekleyip, çok uzun süre ücretsiz güncelleme desteği ve değinmediğim birçok hizmet ile beraber satıyor. Microsoft da benzer şekilde senelerdir geliştirdiği işletim sistemini hemen her donanımda makul düzeyde çalışacak şekilde tasarlayıp birçok uygulama ve hizmetle paketleyip satıyor.

    Geliştirici, yazılımını ücretsiz dağıtabilir, ücretli ama açık kaynaklı olarak satabilir veya kapalı kaynaklı satabilir, lisanslayabilir vs. Buna geliştirici karar verir kimse buna karışamaz çünkü kimse öylece almak zorunda değil. Kullanıcı açık kaynaklı yazılım istiyorsa, kapalı kaynaklı yazılımı almaz olur biter. Kapalı kaynaklıya kodlarını aç diyemez.

    Son olarak, özellikle teknolojinin gelişiminde, şu olmasaydı bugüne gelemezdik, bu olmasa şu anki teknoloji hayaldi gibi şeyler söylemek son derece yanlış. Çünkü hiçbir teknoloji tek başına gelişmez. O zamana kadarki literatür üzerine geliştirilir. UNIX open source olmasa idi, şu an windows veya mac diye birşey olmazdı demek; Mac olmasaydı hala bilgisayarları komutlar yazarak, faresiz kullanıyorduk veya İngilizler 2. dünya savaşında Almanların şifrelerini kırmak için bir elektronik cihaz geliştirmeselerdi bugün bilgisayarın b si olmazdı demek gibi birşey.





  • Zatwn lisansli kullaniyoruz satin alsaydik herseyi bize ait olurdu....

  • recep ivedik gibi biri dava açmış sanırım "bu alarm bunun üzerindemi degilmi ozaman alır giderim "

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: optimux

    quote:

    Orijinalden alıntı: SentnieL
    quote:

    Orijinalden alıntı: CaSsErDoDo Bu zaten bilinen bir şey.Parasını ödediğimiz bütün yazılımlar bize satılmaz , lisanslanır.Yani sadece kullanım hakkı verilir.Eğer satın alsaydık yazılımın üstünde her türlü oynamayı yapabilirdik.Hatta mod yapanların online oyunlarda banlanması gibi bir durum bile olamazdı.
    O sistem apple ın uydurması diğer şirketlerde böyle bir sistem yok Online oyunlarda belli bir düzen üzerinden yürüdüğü için zaten modlamaya izin verilmemesi normal single player modunda fallout skyrim gibi oyunlara yapılmış binlerce mod var sizin dediğiniz gibi olsa hepsinin ceza yemesi gerekir tam aksine steam bethesda yla anlaşıp mod üzerinden para almaya çalışıyor Gelelim apple a appleın iki işletim sistemide unix kernel i üzerine yazılmış işletim sistemleri yani apple unix kernelini alıyor üzerine kendi işletim sistemini uyarlıyor Unix açık kaynak kodlu olduğu için herkes kullanabiliyor peki apple zaten açık kaynak kodlu olan birşeyin üzerinden para kazanıyor sahipleniyor bu nasıl oluyor? Edit:Ne yazıkki neden donanım haber eski donanım haber değil diye açılan bir sürü konunun canlı kanıtı gibi olmuş eksi vermeniz Küfür yazmıştır konuyla alakasız birşey yazmıştır adam eksi verirsinde madem bu kadar eminsiniz yanlış bildiğime biriniz bile cevap yazamamışsınız neden Ben söyleyeyim neden eksi verenlerin anca 2 si unix kernel ın ne olduğunu biliyor geri kalanlar ise google unix kernel yazmaya bile üşenen apple fanboyları Teknik olarak konuyu açıklamak isterdim mikro kernel ne bit mode değişim ne bunları kim yapmış ne zaman olmuş ama unix bile google da aratmadıklarına göre bunlara hiç bakmazlar diye düşünüyorum En iyisi şunu söyleyeyim unix kernel i eğer at&t nin yasal problem yüzünden açık hale gelmeseydi Siz ne windows un w sini nede mac os un m sini göremezdiniz Linux dağıtımları bunun devamıdır zaten.
    Öncelikle şunu söyleyeyim, seni eksileyenlerden biri değilim :)İşletim sistemleri tarihinde senin de dediğin gibi UNIXin çok önemli bir yeri vardır. 60ların sonunda işletim sistemi kavramı ortaya çıkmaya başlamış ve AT&Tnin yatırımlarıyla ilk UNIX kerneli assambly yani makine dili ile yazılmıştır. Daha sonra assambly ile devam etmenin çok zor olması sebebiyle, C dili geliştirilmiş ve UNIX, C dili ile baştan aşağı tekrar yazılmıştır, bu dille geliştirilmeye devam etmiştir. Dünyadaki ilk yazılım ürünlerinden bahsediyoruz, o zamanlarda gayet doğal olarak bu tarz ürünler için bir yasal düzenleme yoktu. Yasal boşluktan dolayı AT&T kodları açmak durumunda kaldı ama o dönemde ücretsiz olmadı. Yani herkese değil satın alanlara kodlar açıldı, ama bu bile standartlaşmasına büyük ivme kazandırdı. Daha sonra Linus reyisin 90ların başlattığı başlattığı bir akımla, UNIXin işletim sistemi mantığı kopyalanarak ve komutları baz alınarak Linux geliştirildi ancak dikkatinizi çekerim Linuxun tek satır kodu bile UNIXten kopyala yapıştır yapılmamıştır. Sıfırdan yazılmıştır.İlk UNIX sürümünden yaklaşık 10 yıl sonra yani 80lerin başında, DOS geliştirildi ve Microsoft IBMe satmak için 50.000 dolara tüm haklarını satın aldı. Küçük bir ayrıntı UNIX bu yıllarda tamamiyle C ile gelişimine devam ederken, DOS assambly ile, yani UNIX ile hiç bir bağı olmadan yazılmıştır. Daha sonra Microsoft, DOS işletim sisteminin kullanım haklarını, satılan PC başına prim anlaşmasıya IBMe sattı ve IBM PCler milyonlar satınca, Microsoft da milyon dolarlık şirket oldu.Biraz uzunca oldu senin de bildiğine eminim ama bu anlattıklarımı şimdi konu hakkındaki yorumuma bağlayacağım. AT&T nin kaynak kodlarını açmak zorunda kalması, kendi ürünün -her ne kadar bizim için olumlu olsa da- birebir kopyasının oluşması ile sonuçlanmış oldu. Microsoft, lisanslama benzeri bir yöntem ile başarılı olmuş oldu. ilk IBM PC nin 81de, ilk MACin 84te çıktığını düşünürsek, bu işi Microsoft başlatmış da diyebiliriz ancak dünyaya böyle yayıldığı için de direkt olarak bu iş böyle başlamış da diyebiliriz. Yani o zamandan beri bu iş böyle yürüyor. Bir yazılım, tüm kodlarına erişim hakkıyla satın alındığında; satın alan, yazılımı dağıtma veya üzerinde ufak değişikliklerle bu yazılımı satma hakkına da sahip olur. Bu, geliştiriciye haksızlık olmaz mı? Birde özellikle günümüzde lisanssız yazılımın bile önüne geçilmesi zor iken, kodların da açılıp piyasanın benzer yazılımlarla dolması ne kadar mantıklı? Günümüzde Apple ve Microsoft gibi kapalı yazılım geliştiren firmalar, bunu öncelikle ve gayet normal olarak yazılımlarını korumak için ve komplo teorilerine göre de çevirdikleri pis işleri gizlemek için yapmaktadırlar, bilgisayarlar yaygınlaşmaya başladığından beridir de bu böyle. Appleın uydurması değil ve diğer şirketlerde de benzer durumlar var. Son olarak, özellikle teknolojinin gelişiminde, şu olmasaydı bugüne gelemezdik, bu olmasa şu anki teknoloji hayaldi gibi şeyler söylemek son derece yanlış. Çünkü hiçbir teknoloji tek başına gelişmez. O zamana kadarki literatür üzerine geliştirilir. UNIX open source olmasa idi, şu an windows veya mac diye birşey olmazdı demek; Mac olmasaydı hala bilgisayarları komutlar yazarak, faresiz kullanıyorduk veya İngilizler 2. dünya savaşında Almanların şifrelerini kırmak için bir elektronik cihaz geliştirmeselerdi bugün bilgisayarın b si olmazdı demek gibi birşey.

    Öncelikle hala donanım haberde amacı fanboyluk değil bilgi edinmek yada paylaşmak olan birini daha görmek beni umutlandırdı(zira sayımız baya az)Söylediklerinin büyük kısmına katılıyorum ama kod kopyalama işine gelirsek sizinde bildiğiniz gibi zaten kodun aynısı kopyala yapıştır yapmak çok birşey değiştirmeyeceği için olucak bir sistem değil zira zaten mac os ve windows kapalı olduğu için tam kontrol etme imkanımız yok bu konuyu Algoritma olarak baktığımızda ise zaten çoğu sistem çağrısının(system call) nerdeyse aynı algoritmik yapıya sahip olduğunu görüyoruz Tabi basit bir örnek olacak parent process ten child process geçmek için linux ta fork çağrılıyor windowsta clone ama yaptıkları işlemler temelde aynı ki eminim windows tarafında bu clone nun kodlarını görebilsek forkla çok benzer olacağına eminim
    Apple ın uygun fiyatlı pc sattığını düşünmüyorum ne donanım olarak ne yazımlım olarak 5000 Tl etmeyecek macbooklar satıyor(Muadili windowslu ultrabooklar ucuz ve aynı işi yapıyorlar)Yazılım olarak keza illa saf işletim sistemi üzerinde kontrol isteyen linux dağıtımını kurar İşim görülsün isteyen windows kurar devam eder Satın alınan bir üründe yüzde 100 kontrol sahibi olamamak bana saçma geliyorki hala neden
    kiralıyorsan bu yazılımı sadece bir kereye mahsus kira parası almak niye yada satın alıyorsam neden sadece kullanım hakkım var Ben bir araba alınca motorunu açamıyormuyum ? Bu işin ticari ve hukuki kısmı.





  • Owww bu dava sonucunda eğer Apple iOS un kaynak kodlarını açarsa -bence Apple ın ayakta durmasını sağlayan- iOS un yıkımı olur.Apple kaynak kodları açınca bizi büyük iki film bekliyor.



    -Apple ın foyaları



    -iOS ve dolayısıyla Apple ın çöküşü



    Sonun geliyor ısırılmış elma...

  • ios un kaynak kodları açılırsa büyük ihtimal her telefona yüklenebilecek şekilde düzenleyecek birileri mutlaka çıkar :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Xiaomii

    Owww bu dava sonucunda eğer Apple iOS un kaynak kodlarını açarsa -bence Apple ın ayakta durmasını sağlayan- iOS un yıkımı olur.Apple kaynak kodları açınca bizi büyük iki film bekliyor.



    -Apple ın foyaları



    -iOS ve dolayısıyla Apple ın çöküşü



    Sonun geliyor ısırılmış elma...

    Abd kendi firmasının bitmesini ister mi?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • olağan_şüpheli kullanıcısına yanıt
    Bu tamamen yalan ya. Böyle bir şey hiç olmadı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Utku -- 25 Ekim 2015; 14:27:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Utku

    Bu tamamen yalan ya. Böyle bir şey hiç olmadı.

    Google 'Ferrari tüp iş adamı' yaz. Yalan olabilir ama haberlerde vardı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SentnieL

    quote:

    Orijinalden alıntı: optimux
    quote:

    Orijinalden alıntı: SentnieL
    quote:

    Orijinalden alıntı: CaSsErDoDo Bu zaten bilinen bir şey.Parasını ödediğimiz bütün yazılımlar bize satılmaz , lisanslanır.Yani sadece kullanım hakkı verilir.Eğer satın alsaydık yazılımın üstünde her türlü oynamayı yapabilirdik.Hatta mod yapanların online oyunlarda banlanması gibi bir durum bile olamazdı.
    O sistem apple ın uydurması diğer şirketlerde böyle bir sistem yok Online oyunlarda belli bir düzen üzerinden yürüdüğü için zaten modlamaya izin verilmemesi normal single player modunda fallout skyrim gibi oyunlara yapılmış binlerce mod var sizin dediğiniz gibi olsa hepsinin ceza yemesi gerekir tam aksine steam bethesda yla anlaşıp mod üzerinden para almaya çalışıyor Gelelim apple a appleın iki işletim sistemide unix kernel i üzerine yazılmış işletim sistemleri yani apple unix kernelini alıyor üzerine kendi işletim sistemini uyarlıyor Unix açık kaynak kodlu olduğu için herkes kullanabiliyor peki apple zaten açık kaynak kodlu olan birşeyin üzerinden para kazanıyor sahipleniyor bu nasıl oluyor? Edit:Ne yazıkki neden donanım haber eski donanım haber değil diye açılan bir sürü konunun canlı kanıtı gibi olmuş eksi vermeniz Küfür yazmıştır konuyla alakasız birşey yazmıştır adam eksi verirsinde madem bu kadar eminsiniz yanlış bildiğime biriniz bile cevap yazamamışsınız neden Ben söyleyeyim neden eksi verenlerin anca 2 si unix kernel ın ne olduğunu biliyor geri kalanlar ise google unix kernel yazmaya bile üşenen apple fanboyları Teknik olarak konuyu açıklamak isterdim mikro kernel ne bit mode değişim ne bunları kim yapmış ne zaman olmuş ama unix bile google da aratmadıklarına göre bunlara hiç bakmazlar diye düşünüyorum En iyisi şunu söyleyeyim unix kernel i eğer at&t nin yasal problem yüzünden açık hale gelmeseydi Siz ne windows un w sini nede mac os un m sini göremezdiniz Linux dağıtımları bunun devamıdır zaten.
    Öncelikle şunu söyleyeyim, seni eksileyenlerden biri değilim :)İşletim sistemleri tarihinde senin de dediğin gibi UNIXin çok önemli bir yeri vardır. 60ların sonunda işletim sistemi kavramı ortaya çıkmaya başlamış ve AT&Tnin yatırımlarıyla ilk UNIX kerneli assambly yani makine dili ile yazılmıştır. Daha sonra assambly ile devam etmenin çok zor olması sebebiyle, C dili geliştirilmiş ve UNIX, C dili ile baştan aşağı tekrar yazılmıştır, bu dille geliştirilmeye devam etmiştir. Dünyadaki ilk yazılım ürünlerinden bahsediyoruz, o zamanlarda gayet doğal olarak bu tarz ürünler için bir yasal düzenleme yoktu. Yasal boşluktan dolayı AT&T kodları açmak durumunda kaldı ama o dönemde ücretsiz olmadı. Yani herkese değil satın alanlara kodlar açıldı, ama bu bile standartlaşmasına büyük ivme kazandırdı. Daha sonra Linus reyisin 90ların başlattığı başlattığı bir akımla, UNIXin işletim sistemi mantığı kopyalanarak ve komutları baz alınarak Linux geliştirildi ancak dikkatinizi çekerim Linuxun tek satır kodu bile UNIXten kopyala yapıştır yapılmamıştır. Sıfırdan yazılmıştır.İlk UNIX sürümünden yaklaşık 10 yıl sonra yani 80lerin başında, DOS geliştirildi ve Microsoft IBMe satmak için 50.000 dolara tüm haklarını satın aldı. Küçük bir ayrıntı UNIX bu yıllarda tamamiyle C ile gelişimine devam ederken, DOS assambly ile, yani UNIX ile hiç bir bağı olmadan yazılmıştır. Daha sonra Microsoft, DOS işletim sisteminin kullanım haklarını, satılan PC başına prim anlaşmasıya IBMe sattı ve IBM PCler milyonlar satınca, Microsoft da milyon dolarlık şirket oldu.Biraz uzunca oldu senin de bildiğine eminim ama bu anlattıklarımı şimdi konu hakkındaki yorumuma bağlayacağım. AT&T nin kaynak kodlarını açmak zorunda kalması, kendi ürünün -her ne kadar bizim için olumlu olsa da- birebir kopyasının oluşması ile sonuçlanmış oldu. Microsoft, lisanslama benzeri bir yöntem ile başarılı olmuş oldu. ilk IBM PC nin 81de, ilk MACin 84te çıktığını düşünürsek, bu işi Microsoft başlatmış da diyebiliriz ancak dünyaya böyle yayıldığı için de direkt olarak bu iş böyle başlamış da diyebiliriz. Yani o zamandan beri bu iş böyle yürüyor. Bir yazılım, tüm kodlarına erişim hakkıyla satın alındığında; satın alan, yazılımı dağıtma veya üzerinde ufak değişikliklerle bu yazılımı satma hakkına da sahip olur. Bu, geliştiriciye haksızlık olmaz mı? Birde özellikle günümüzde lisanssız yazılımın bile önüne geçilmesi zor iken, kodların da açılıp piyasanın benzer yazılımlarla dolması ne kadar mantıklı? Günümüzde Apple ve Microsoft gibi kapalı yazılım geliştiren firmalar, bunu öncelikle ve gayet normal olarak yazılımlarını korumak için ve komplo teorilerine göre de çevirdikleri pis işleri gizlemek için yapmaktadırlar, bilgisayarlar yaygınlaşmaya başladığından beridir de bu böyle. Appleın uydurması değil ve diğer şirketlerde de benzer durumlar var. Son olarak, özellikle teknolojinin gelişiminde, şu olmasaydı bugüne gelemezdik, bu olmasa şu anki teknoloji hayaldi gibi şeyler söylemek son derece yanlış. Çünkü hiçbir teknoloji tek başına gelişmez. O zamana kadarki literatür üzerine geliştirilir. UNIX open source olmasa idi, şu an windows veya mac diye birşey olmazdı demek; Mac olmasaydı hala bilgisayarları komutlar yazarak, faresiz kullanıyorduk veya İngilizler 2. dünya savaşında Almanların şifrelerini kırmak için bir elektronik cihaz geliştirmeselerdi bugün bilgisayarın b si olmazdı demek gibi birşey.
    Öncelikle hala donanım haberde amacı fanboyluk değil bilgi edinmek yada paylaşmak olan birini daha görmek beni umutlandırdı(zira sayımız baya az)Söylediklerinin büyük kısmına katılıyorum ama kod kopyalama işine gelirsek sizinde bildiğiniz gibi zaten kodun aynısı kopyala yapıştır yapmak çok birşey değiştirmeyeceği için olucak bir sistem değil zira zaten mac os ve windows kapalı olduğu için tam kontrol etme imkanımız yok bu konuyu Algoritma olarak baktığımızda ise zaten çoğu sistem çağrısının(system call) nerdeyse aynı algoritmik yapıya sahip olduğunu görüyoruz Tabi basit bir örnek olacak parent process ten child process geçmek için linux ta fork çağrılıyor windowsta clone ama yaptıkları işlemler temelde aynı ki eminim windows tarafında bu clone nun kodlarını görebilsek forkla çok benzer olacağına eminim Apple ın uygun fiyatlı pc sattığını düşünmüyorum ne donanım olarak ne yazımlım olarak 5000 Tl etmeyecek macbooklar satıyor(Muadili windowslu ultrabooklar ucuz ve aynı işi yapıyorlar)Yazılım olarak keza illa saf işletim sistemi üzerinde kontrol isteyen linux dağıtımını kurar İşim görülsün isteyen windows kurar devam eder Satın alınan bir üründe yüzde 100 kontrol sahibi olamamak bana saçma geliyorki hala nedenkiralıyorsan bu yazılımı sadece bir kereye mahsus kira parası almak niye yada satın alıyorsam neden sadece kullanım hakkım var Ben bir araba alınca motorunu açamıyormuyum ? Bu işin ticari ve hukuki kısmı.


    İşletim sistemlerinde komutlar, geliştiricilere kolaylık sağlamak için benzer şekilde tasarlanmış. Ancak Linux tarafında paging, memory allocation ve process scheduling gibi konularda büyük mantıksal farklılıklar var DOS'a göre. Tabiki aynı tip işlemciler üzerinde çalıştıkları için benzer işlemler yapılıyor ama Linux ve doğal olarak UNIX, donanımı DOS'a göre çok çok daha performanslı kullanıyor. Fiyat konusunda, şu son zamlarla apple çok saçmaladı ama 2 hafta önce okula dönüş indirimi ile macbook pro 3600TL'ye alınabiliyordu ki piyasada benzer windowslu modellerden ucuzdu. Ha bu zamlı haliyle de almak isteyen 5200 TL verip alır diyebileceğimiz bir şey yok :) Adamlar satıyor ki, hala zam yapıyorlar.

    Yazılım fiziksel bir ürün olmadığı için yasal olarak korumak çok zor. Kullanıcı için düşünürsek, her ne kadar sınırlı bir kitleye hitab etse de, yazılıma tam erişim istemek gayet doğal. Ancak Windows veya Mac OS'un tüm kodlarına erişim izni verilmesi, GNU/Linux dağıtımları gibi Windows veya Mac OS versiyonları görmemize sebep olacaktır. Geliştirici de bunu hiç istemez. Terazinin iki kefesine koyunca bunları, ortaya şu anki durum çıkıyor :) Tabi bu haliyle bile çok yüzeysel düşünüyoruz. Daha binbir türlü detay vardır. Adamlar bir risk görmese neden kapatsın sistemi. Bir de işletim sistemine biçilen fiyat kullanım fiyatı. Adamlar office uygulamasını bile fahiş fiyata satarken, bir işletim sistemini çok çok daha ucuza satması mantıklı mı? Kullanım lisansını o fiyata satıyor. Tüm haklarıyla satmıyor. Tüm hakları ile satmaya kalksa almaya çoğumuzun gücü yetmez herhalde :)

    Ben bile, bir yazılımcı olarak özgün bir yazılım yazdığımda olabildiğince gizlemek istiyorum ki kopyalanmasın. Çünkü yazılım ürünleri, fiziksel ürünler gibi patentlenemiyor.

    Neyse gene çok uzattım :) Normal karşılamak gerek bu tarz şeyleri.





  • Büyük ihtimalle kaynak kodlarını açmayacaktır Apple. Mahkeme o yönde bir karar kullanmayacaktır.

    Keşke Çin IBM'e yaptığı gibi Apple'ın da kaynak kodlarını incelemeyi talep etse.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.