Şimdi Ara

Yapay beyin dalgaları felçli insanlara umut olacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
107
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Yapay beyin dalgaları felçli insanlara umut olacak


    Son zamanlarda bilgisayar sistemlerinin gelişmesi ve yongaların nano, hatta pico seviyelere ulaşması ile özellikle tıp alanında ciddi gelişmelerle karşılaşmaktayız. Bunun en güzel ve yeni örneklerinden biri de beyin hareket fonksiyonlarının kontrol edilmesine olanak tanıyor.

     

    Case Western Reserve Üniversitesindeki bilim adamları, omurilikteki hasardan dolayı kolu paralize olmuş hastanın beynine bir elektronik implantasyon yaparak elini ve kolunu hareket ettirmesini sağlamış. Sistem görevini beyne yerleştirilen yongalar ile beyin sinyallerini eklemlere kablosuz olarak aktararak gerçekleştiriyor.

     

    Üniversitedeki araştırmacılardan Bolu Ajiboye’in söylediğine göre 2 silikon elektrotu, gönüllü olarak tedavi olmak isteyen hastanın hareketlerini kontrol eden beyindeki motor korteksine yerleştirilmiş. Elektrota bağlı kablolar, kafatasından bilgisayarlara bağlanarak, yapılan hareketlere göre sinyaller analiz edilmiş. Sonrasında da kol ve ellere yerleştirilen ince kablolar ile elektriksel uyarılar gönderilmiş ve eklemlere bağlı kasların hareket ettirilmesi sağlanmış.

     

    Yapay beyin dalgaları felçli insanlara umut olacak 

     


    Tabii bu hareket kabiliyeti, günlük yaşamı normal birey gibi devam ettirecek seviyede hareketler değil. Üniversite bunu daha da ileri götürmek ve paralize insanlara umut ışığı olmak istiyor. Beyindeki sinirsel sinyallerin analiz edilerek sayısallaştırılması aslında ileride hayal gücümüzü bile zorlayacak sonuçlar da doğurabilir. Düşünsenize, uzaktan birilerinin fiziksel hareketlerini zihin gücünüzle kontrol edebileceksiniz, hatta bu bir insan olmak zorunda bile değil.

     

    Bu yazıyı DonanımHaber Forum üyelerinden oray nick'li kullanıcı hazırlamıştır.



  • Ben ellemedim kuzenim elledi.

  • Güzel inşaallah daha da ilerler. Zira kaç yıldır bu türde haberler görüyoruz hala daha tam olarak halka inemedi tedavi yöntemleri.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • güzel gelişmemiş daha çok gelişirde bir çok yüremeyen insanlara derman olur

  • İste böyle gelişmeleri seviyorum teknolojiyi en cok takip etme nedenim bu tarz gelişmeler

  • insan kontrollü robotlar için güzel bir gelişme

  • Bu teknolojiyi ilerletirlerse tek kullanılan alan bu olmaz askeri alandada kullanılacaktır.Ayrıca Sword Art Online'daki nervegear gibi bir teknolojide önemli bi adım olur...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.