Şimdi Ara

Sıvı soğutma artık işlemciye entegre olacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
613
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sıvı soğutma artık işlemciye entegre olacak


     

    Bilindiği gibi bilgisayar donanımları için soğutma sistemleri büyük önem taşıyor. Gerek işlemci, gerekse ekran kartları için farklı yapılarda soğutma sistemleri mevcut. Georgia Tech üniversitesi araştırmacılarının çalışması ise soğutma sistemlerinde devrim yaratabilir. 




    Normalde sıvı soğutma sistemleri kasa içerisine yerleştirilerek işlemci ile birleştirilir  ve sonrasında sıvı pompalaması ile soğutma işlemi başlar. Araştırmacılar sıvı soğutma mantığını işlemci üzerine entegre etmeyi başardı. 




    Söz konusu ekip işlemci zarı üzerine mikroakışkan geçitler entegre etti ve geçitlerin içerisine silikon silindirler yerleştirdi. Daha sonra iyonize olmamış suyu bu silindirlerden pompalayarak işlemciyi soğutmaya çalıştı. Silindir içerisinden akan sıvının akış oranı dakikada 147 mililitre olarak gerçekleşti. Testlerde hava soğutma ile 60 derece civarında çalışan bir işlemcinin 20 dereceye sabitlenen zar üzeri sıvı soğutma ile 24 derece civarında kalabildiği görüldü.




    Entegrasyon zar üzerinde olduğu için ölçü birimleri de mikron (milimetrenin binde biri) seviyesinde kalıyor. Mikroakışkan geçitler içerisindeki silikon silindirler silindirler 100 mikron çapında. Sıvı geçitleri transistörlerin birkaç yüz mikron uzağına yerleştiriliyor. Daha sonra bir silikon katman bu geçitlerin üzerine uygulanıyor ve geçitlerin üzeri örtülüyor. 




    Araştırmacılar deneylerde Altera'nın 28nm fabrikasyon sürecine sahip FPGA yongalarını kullanmışlar. Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri olarak da adlandırılan FGPA, mantık bloklarının ve ara bağlantıların imalat sürecinden sonra programlanabilmesini sağlıyor. Dolayısıyla her bir mantık bloğunun işlevi kullanıcı tarafından düzenlenebiliyor. 




    Ekip projenin elektronik sektöründe bir devrim yaratacağına inanıyor. Yongalar üzerine entegre edilen mikro sıvı soğutma ile daha küçük, daha performanslı ve daha enerji tasarruflu sistemler elde edilebilecek. Bununla birlikte projenin henüz erken aşamada olduğu belirtiliyor.  

     

     







  • 1.5 ghz de r9 290x de deneselermiş

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: selmand

    1.5 ghz de r9 290x de deneselermiş

    Aslında güzel fikir, harbi coşar o zaman kartlar.

    Ama PCB ve ram gibi bileşenleri soğutmak da ekran kartları için önemli olduğu için büyük bloklar kullanılıyor. Aslında büyük bloğun içinden işlemciye giden iki boru ile mikro seviyede soğutma sağlanabilir galiba.
  • çok güzel haber ekran kartları için kullanımı daha kolay olur gibi görünüyor

  • Güzel proje.
  • Standart 5ghz işlemciler yakın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzun kullanım sürelerinde oluşan partiküllerin mikro tüpleri tıkamaması için kullanılacak sıvı üzerinde de epey çalışmaları gerekecek.
  • buzdolaplardaki gibi soğutma rezidasn mıdır nedir onlardan koysalar olmuyor mu ? yada o teknolojiye çok mu var ?

  • Yav silikonmu kaldı artık,devir grafen gibi(silicene,nano kabon tüp vs) ısınmayan materyallere geçme zamanı,geç kalınmış bir proje.
  • Sıvı soğutmalı mobil cihazların önünü de açmışlar.

  • İşin suyunu çıkarmışlar artık..
  • Fiyatlar uçar, zaten daralan ekran kartı piyasası daha da daralır. Bence...

  • İşte bunlar gecikmiş olan görmek istediğimiz hareketler...Denenmesi gereken yer başta snapdragon 810 mimarisi bence

  • alp0007 A kullanıcısına yanıt
    Fiyatlar uçar. Ama daralmayı arttırmaz. Çünkü 5. senesindeki HD6950'lerim bile bugün tüm oyunlarda yüksek ayarlarda yeterli performansı veriyor. Durum böyle olunca tutup 1300-1500 liraya bir ekran kartı almayı düşünmüyorum. Kusura bakmasınlar. Ne AMD ne de Nvidia ak kaşık değil. Optimizasyon özürlü oyunları destekliyorlar, kartlar olmadık yerde yavaşlıyor. Optimizasyonu adam gibi yapsalar bugün 5 senelik kartlar bile çoğu oyunu 60fps'e dayandırır. 6990 gibi zamanının en güçlü kartları bu kadar çöp muamelesi görmeseydi üretici tarafında durum farklı olabilirdi. Optimizasyon kötü diye bir kere bastık parayı adam gibi kart aldık, şimdi de o kartları yavaşlatmak için yapacakları şeyler yeni kartları da yavaşlatacağı için yapamıyorlar. Eski kartlar bile yeterli performansı sunuyor. Bir de 960-970 gibi bir kart almak varken 980Ti SLI almak sadece çok uç şeylerde fark yaratıyor. Bu kadar fazla para vereceğim, fazladan ne sunacaksın dediğinizde cevap tatmin etmiyor.




  • Firaristt F kullanıcısına yanıt
    Sıvı soğutma deyince aklınıza direk overclocking ve pc oyunculuğu gelmesin.Soğutma kanallarının çağı mikron mertebesinde,akan suyun miktarı ml/dk mertebesinde.Mobil sistemler için önemli gelişmeler bunlar.Örneğin limitleyici temel faktörün ısı olduğu laptoplarda önemli ilerlemeler kaydedilebilir bu teknoloji ile.Ayrıca oyunlar konusundada piyasa artık yüksek çözünürlüğe,çoklu ekran kurulumlarına gidiyor.Sırf siz tek monitor 1080p den memnunsunuz diye tüm suçu firmalara yüklemeyin.
  • Seefoo kullanıcısına yanıt
    Mobil donanımlar bile yetiyor artık. Sadece aradaki fark azalır. 1080p olup film kalitesi de gördük, 4K olup yarı kaliteyi veremeyeni de gördük. Optimizasyon özürlü oyunlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • STANDART 5GHZ LER YAKLAŞTI....

  • Super iletkeni beklerken daha neler göreceğiz ?
  • 10 ghz ve üzerine çıkmaya yarayacaksa tamam iyi güzel ama 10 ghz altındakiler içinse bu anca aksesuar pazarlamadan başka bir şey olmaz ! ( NOKTA )

  • Mobil sektörde yok yararlı olacaktır,telefon,tablet ve laptop pazarı için aranan kan.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.