Şimdi Ara

Google ve NASA kuantum bilgisayarlarını yeniliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
603
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Google ve NASA kuantum bilgisayarlarını yeniliyor


     

    Bilgisayar dünyasına son yıllarda giren bir kavram var ki o da kuantum bilgisayar sistemleri. Kuantum bilgisayarı, kuantum fiziği ilkelerini kullanan ve standart bilgisayarların en yüksek hesaplama kabiliyetinin çok üzerinde hesaplama yapabilen sistemlere deniyor. 




    Standart bilgisayar donanımlardan transistör sayısı arttıkça işlem kapasitesi de artıyor ancak elektriksel yapıların bir noktadan sonra tekrar yenilenmesi gerektiği için işlem süreci uzamaya başlıyor. Kuantum bilgisayarların ışık hızına yakın bir sürede tüm işlemleri tamamlayabileceği belirtiliyor. Bu bakımdan yüksek yoğunluklu işlemlerde kuantum bilgisayarlara ihtiyaç doğuyor. 




    Kuantum bilgisayarlar konusunda çalışmalar yapan ve ilk firma olduğunu iddia eden D-Wave, 2013 yılından bu yana Google, NASA, USRA (Üniversiteler Arası Uzay Araştırmaları Birliği) gibi firmalara kuantum bilgisayarlar sağlıyor. 




    Firma şimdi Google, NASA ve USRA ile 7 yıllık yeni bir anlaşmaya imza atıyor. Anlaşma kapsamında D-Wave kuantum bilgisayar sistemleri firmaların göstereceği yerlere kurulacak ve anlaşma boyunca da teknik destek sağlanacak. D-Wave tarihindeki en büyük siparişi aldığını belirtiyor. 




    Anlaşma kapsamında sağlanacak olan sistemler D-Wave 2X adını taşıyor. 1000 kubitlik bu sistemler Fridge adı verilen soğutucularla sıfıra yakın bir derecede tutuluyor. Standart süper bilgisayarlar 3000kW enerji tüketirken, D-Wave sistemleri 25kW değerini geçmiyor. Bilgisayar sistemlerinde 1 ve 0 bit değerlerini kullanırken, kuantum tarafında bu değerlere Kubit adı veriliyor. Her bir kubit bir süperiletken devre üzerinde bulunuyor. 




    Google bu sistemleri web aramaları ve ses tanıma işlemleri için kullanıyor. NASA ise hava trafiği yönetimi, gezegenlere robot gönderilmesi ve kontrol merkezlerinin desteklenmesi gibi işlemlerde bu sistemlere ihtiyaç duyuyor.  

     

     







  • Andersenden masallar

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • kuantum bilgisayarlar henüz yapılamıyor diye biliyordum.

  • Anladığım kadarıyla gerçek kuantum bilgisayardan bahsetmiyoruz burada. Sadece içinde süperiletken kullanılan ve bu sayede ısı üretmeyen ve çok hızlı olan bir bilgisayar.

  • https://eksisozluk.com/d-wave--2276103
    şurda baya bir bilgi var ibm bunlara baya bir karsi cikmisti ama adamlar satmaya basarmislar nasa gibi yerlere heralde bu kuruluslar armut degildir aslinda quantum bilgisayar olmayan birseye milyonlarca dolar odemek icin.
  • konuyla ilgili birkaç döküman okudum kafam karıştı ilginç bişey ama üniversitelerde genel kanı bu firmanın böyle bir kuantum bilgisayar yapamayacağı kanısında özeti bu
    şahsi fikrim üniversitelere inanmalıyız diyorum(sonuçta bu pcleri yapan insanlar bu ünilerden mezunlar öğrencinin yapıp hocanın yapamyacağı bir sitem olmayacağına göre)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: atof

    konuyla ilgili birkaç döküman okudum kafam karıştı ilginç bişey ama üniversitelerde genel kanı bu firmanın böyle bir kuantum bilgisayar yapamayacağı kanısında özeti bu şahsi fikrim üniversitelere inanmalıyız diyorum(sonuçta bu pcleri yapan insanlar bu ünilerden mezunlar öğrencinin yapıp hocanın yapamyacağı bir sitem olmayacağına göre)


    Öncelikle bunlar PC değil direkt C yani Computer. Kişisel bilgisayar anlamına gelmesi gibi bir durum var PC'nin. Ondan dolayı belirtmek istedim. Siz tabii bilgisayar manasında kullandınız ve çok önemsenebilecek bir şey olmayabilir şu aşamada ama başkası okurken aklında bulunsun diye belirtiyorum.

    Neyse dediğinize yönelik şu bir gerçek, aslında sistem tam olarak dediğiniz yapıda. Üniversitelerdeki görevlilerimizin maalesef çoğunluğu yapabilecek kapasiteden bile uzak. Teorik yapıyla yaklaşım gösterip yeniliklere kendilerini kapatabiliyorlar. Oysaki öğrenciler kendilerini okuldan öte bir yere getirebilmek için aslında yeniliklere yönelme, imkansızı isteme ve hayal kurma yetilerine sahipler. Eğitimciler ise biraz salla başını al maaşını mantalitesiyle ben dersimi vereyim, eh bir kaç proje okulda yaparız, bu kadarı bize yeter, diğer şeyler yalan dolan gibi yaklaşıyorlar. Yani ülkemizdeki durumu böyle görüyorum.

    Elbette ülkemizinkini yargılayabiliyorum zira yurt dışında, ülke bazında böyle bir sav koyabilecek durumum yok pek onları takip edip araştıramayacağım için. Ama boynuz kulağı geçer sözü de önemli bir durum. Eğitimcilerden daha ötesini görebilmektir öğrencilerin borcu. Bu da okulda asistanlıkla başlayan bir kariyerde elde edilemez kolayca. Sahada bir şeyler üreterek daha çok şey ortaya koyar ve elde edersiniz.





  • Quantum Computer lar sadece belli alanlarda ciddi hızlılar onun dışında genel birçok konuda çok yavaş hesaplamanktadır.

  • Yanlış hatırlamıyorsam onların tanesi 15 Milyon Dolar dı...

    http://www.bbc.com/news/science-environment-27264552

    3 tane olduğuna göre 45.000.000 Dolar...

    Bir de şunu biliyorum:

    Google ve NASA daha önce ortak olarak bu aletten almışlardı.
    Şimdi daha iyisini yine ortak alıyorlar.

    Bi defa daha önce alıp milyonlarca dolar verdikleri bir şeyi işe yaramasa almazlardı.
    İkincisi de adamlar bunu tekrar alıyorlarsa, demek ki işlerine yarıyor ki tekrar alıyorlar. Yoksa gider normal süper bilgisayar alırlardı. Niye bundan tekrar alsınlar ki...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OverClocK1ng -- 1 Ekim 2015; 3:16:54 >
  • Bu bilgisayarlarda counter strike oynayıp faceye girebilir miyiz?

  • Eskiden Quantum harddiskler vardı. Hey gidi be. Quantum teknolojisine sahip deniliyordu :D (max 3MB/s aktarım hızı)

  • Bu makinadan bir adet ihtiyacımız vardır.

  • gta v kaç fps bunda







    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu konuda daha çok detay daha çok haber duymak isterdim.
    DH umarım kısa zamanda bu konuya tekrar değinir.
    Haber için teşekkürler.

  • hey maşallah neler yapıyorlar biz daha 16 terabayt yeterli mi değilmi tartışalım.
  • evandevan E kullanıcısına yanıt
    Bill Gates de zamanında herkese 640 KB yeter demiş. Bunlar kesir işlem hesap yapabilen makinelerinin şâhı. Normal hesaplamada yarım tam çift kesir ondalık boyutu var(32-bit üzerinden sayılınca) bunlarda ise küt diye sana pi sayısının tüm ondalıklarını sıralıyor kayıpsız şekilde.
  • Ben hep 50 kubitlik kullandığımdan beni ilgilendirmeyen durumdur.

    Daha bunlar deneysel değilmiydi ne ara sipariş aşamasına gelmiş.

    Soğuk füzyonuda bulduk diyorlardı,birde enerji sorununu ortadan kaldırsalar,çok büyük ilerlemeler olabilir bir anda.
  • vay be
  • biz burda “boş port yok” laflarını dinliyoruz adamlar quantum’dan bahsediyor.
  • gta v oynanır mı la?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.