Kaç gündür dijital fotoraf makinası almak için geziniyorum .En son sony cyber short 5.1 piksel elimde kalınca servise götürmüştüm .Servis bana sakın ama sakin lensleri açılmayan ince makinaları almamam konusunda uyardı .Neden diye sorunca çünkü lenslerde problem olunca bunların telafisinin çok zor olduğunu falan anlatti.İçinden dışarıya açılan optik zoomlu makinalar tercih edilmeliymiş .Bundan 2 sene önce dubaiden aldığım makina tam iki sene geçti ekranda çeşitli renkler çıkarak kullanılmaz hale geldi.Şimdi sorularım .
1) Dijital makinaların ortalama ömrü ik sene midir .Yoksa bu benim şanssızlığımdanmı kaynaklanmakta (camera da aynı şekilde lens hatası üretti) ???
2) Neden canon ve nikon daha iyi bir marka ise dijital fotoraf makinalarında sony neden onlardan daha yüksek fiyat ,sony tv de olduğu gibi isimmi satıyor ????
3)Bu tip bir makinayı acaba nereden temin etmek sağlıklı olur ? İnternet ortamındaki ucuz fiyatlar ,doğubank malları gibimidir ? Nerden alınması tavsiye olunur .Kolay gelsin .
Kompakt makinaların tamiri astarından pahalıya geliyor. Geçenlerde gazetede tüketici köşesinde bu konu ile ilgili bir makale de çıkmıştı... Sanırım hem pazarlama taktiği aynı zamanda tamiri zor da oluyor.
Böyle bir olay benim başıma gelmişti; Sony P93 makineyi kız arkadaşım elinde krem olduğu için düşürmüştü yere ve açık halde düştüğünden objektif içine doğru gömülmüştü cihazın... Semtimdeki yetkili servise götürdüğümde nası becerdilerse 710ytl (cihazın sıfırı 600 küsür) masraf çıkardılar, neymiş ? yedek parça pahalıymış ve çok hasar görmüş cihazım...... Tabii ki yaptırmadım, başka biryerde yetkli servise götürdüm ve çok büyük hasar olmadığını 1-2 küçük parçadeğişimiyle hallettiklerini söylediler ve 90ytl'ye yaptırdım cihazımı.... İşgüzar servislerden de kaçınmak lazım bazen astarın fiyatını onlar da katliyabiliyor.....
quote:
Orjinalden alıntı: Alehar
Kompakt makinaların tamiri astarından pahalıya geliyor. Geçenlerde gazetede tüketici köşesinde bu konu ile ilgili bir makale de çıkmıştı... Sanırım hem pazarlama taktiği aynı zamanda tamiri zor da oluyor.
sony V1 makinemdeki arıza için sony servisi 300 euro istedi. gecen sene. kart bozulmuş. makineyi yere düşürmüştüm. tabi 300 euro ödemedim.3-4 yere götürdüm yapamadılar. bir diger 3-4 tanesi ise servise blie almadılar. her neyse.
doğubank üst katta bi servis var. kaan digital. onun tanıdıgı bi elektronik tamircisi şirket var. ismini hatırlamıyorum. kaan digital isimli firmadan ögrenin. firmadaki kişi odtu elektronik mezunu sayko bi genç. firma da kendinin zaten. tesadüfen tanıştım. benim sony'nin kartının arızasını buşup tamir etti. 80 ytl ödedim. seve seve hemde.
Eos 300V lerin kitlensi Canon 28-90 F4-5.6 Alsammı diyorum ucuzlar.Daha Arkadaşın eos 300 ün de kullanmıştım ama çıktıları kartpostal boyutlarında alınca pek bişey ifade etmiyor. Digital a takıp deneyen oldu mu ?
evet ben denedim, hatta sana kitlens ile kıyaslamalı çektiğim iki test fotosunu bulmaya çalışayım. Sonuç beni hiç tatmin etmemişti o zamanlar...
Bugün başka bir topikte yazdım, sensör lens etkileşimi ve özel "coating" ler diye, bu örneklerde çok bariz belli oluyordu ama o zamanlar tam yorumlayamamıştım...
bende eos 400d siparişi verdim ürün bayramdan sonra elimde olacak yalnız yurtdışından geleceği için Türkçe kullanma klavuzu olmayacak! elinde Türkçe kullanım klavuzu olan arkadaş varsa bunu paylaşıma açma yolu olabilirmi acaba? veya temin edebileceğim bir yer bilen ?
Iki tür insan daima açtır. Biri bilimi arayan, diğeri de parayı. CAT STEVENS Yaşamda en önemli şey kazançlarımızı kullanmak değildir. Bunu herkes yapar. Asıl önemli olan kayıplarımızdan kazanç sağlamamızdır. Bu zeka gerektirir;akıllı insanlarla aptal insanlar arasındaki fark budur. William Bolith
filmli slr makinalarin lensleri digital slr ile kullanildiginda pek iyi sonuc vermiyorlar ( netlik acisindan ) adaptor ile kullandigim cosina MF 70-200mm f/3.5-5.6 lens KM maxxum 5d ile renk dolgunlugu iyi fakat net olmayan goruntuler uretmisti zannedersem optik cozunurluk yeterli gelmedi
filmli slr makinalarin lensleri digital slr ile kullanildiginda pek iyi sonuc vermiyorlar ( netlik acisindan ) adaptor ile kullandigim cosina MF 70-200mm f/3.5-5.6 lens KM maxxum 5d ile renk dolgunlugu iyi fakat net olmayan goruntuler uretmisti zannedersem optik cozunurluk yeterli gelmedi
Yine dediğim gibi, eski makinem olan ve nerdeyse hiç kullanmadığım eos300 ün 28-90 ını 400D de denedim , hatta ayrıntıya girmek gerekirse arkadaşımın 350D sindede denedim. Aynı karelerde ,aynı koşullarda (hatta çoğunlukla çevre fotoğraflarında) kit lens e göre daha keskindi. Kareler daha netti. ama Alehar ın gösterdiği örnekte de kit lens baya kaliteliymiş gibi gözüküyor, yani baya fark var ama tabiki bahsettiğimiz lens o değil.
Bu konuda kesin sonuç vermek için yeterli bilgiye sahip olduğumu düşünmüyorum ama gözüm öyle olduğunu söylüyor ve buna rağmen ben hala kit lensi kullanmaktayım. sebep ise -orjinallik-
benim bahsettigim lens 16 yillik sizin bahsettiginiz 28-90 larin en eskisi 5 veya 6 yillik lensler onlarin daha iyi sonuc vermesi normal ama kit lensi gecebileceklerini zannetmiyorum ; birde sensor kuculdukce optik cozunurluk artmak zorunda yoksa fotograftaki ayrinti ve keskinlik azaliyor ..... sadece leica lenslerin isleme proseslerinde degisiklik yapmadi diye biliyorum yani adamlar filmli donemde bile film icin fazlasiyla kaliteli lens uretiyorlarmis....
28-90 belki 5-6 yıllıktan eski olabilir ;) ama sonuç olarak oda canon un ucuz kit lenslerinden biri. Çok kaliteli bişey beklemenin bir anlamı yok ama 90mm oluşu belki 55 in nerdeyse zoom yapınca göz den daha uzak göstermesi rahatsız edici belki bu konuda başarısı daha iyi olduğu için tercih edilebilir ancak en azından 18-55 kadar keskin sonuçlar vermeli.
bugün bende 400d cilerin arasına katıldım ama evde normal ampül altında flash sız yaptığım çekimlerde fon ya kırmızı ağırlıklı yada sarı ağırlıklı çıkıp durdu. flash lı çekimlerde biraz daha normal renkler vardı. ben WB yi ampül resmi olan yerde çektim acaba biyerde yanlışlıkmı yapıyorum. gerçi auto ya alıncada pek fark etmiyor. gece evde ampül (sarımtrak ışık veriyor hatta açık sarı) altında flash sız çekimlerde WB nerde olmalı acaba?
Iki tür insan daima açtır. Biri bilimi arayan, diğeri de parayı. CAT STEVENS Yaşamda en önemli şey kazançlarımızı kullanmak değildir. Bunu herkes yapar. Asıl önemli olan kayıplarımızdan kazanç sağlamamızdır. Bu zeka gerektirir;akıllı insanlarla aptal insanlar arasındaki fark budur. William Bolith
Ben eğer kompozisyona çok önem vermediğim çekimler yapıyorsam AWB kullanıyorum pek sorun çıkarmıyor bana, belki diğer renk ayarlarına bakmalısın.
Bu arada arkadaşlar Almanyadan 15Euro ya aldığım HAMA tripod um yarın elime geçicek, elime ulaştığında onunda fotolarını yollarım belki beğenirsiniz :)
bu arada şimdi dikkatimi birşey çekti bu makinada daha 50-bilemedin 60 kare çektim ama resimlere bakarken sol altta kaç resim olduğu ve kaçıncıya baktığım yazarken sağ üstte 160-6135 gibi abuk bir rakkam var , bu rakkamın manasını bilen varmı? ordaki 160 sabit ama her resim değişimde diğer 6135 birer birer artıyor geri gidersem azalıyor ? nedir bu rakkamın manası???? @Rouvax sende kaç gözküyor bu rakkamlar?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi @p4p800se -- 29 Aralık 2006; 23:27:11 >
@p4p800se Ben de de bazen fotoğraflar Fazla sature çıkıyor. Color style dan dan kendine bi custom setting hazırla saturasyonu azalt. daha iyi sonuçlar alabilirsin, tabiki herzaman için değil böyle ışığın sana oyun oynadığı durumlarda kullanırsın.
Arkadaşlar , vizördeki siyah bi noktadan başladığın temizlik olayını felakete dönüştürdüm. Aynanın görüntüyü yansıttığı yerdeki camda bi nokta vardı, onu gözlük beziyle aliim derken aynaya elim çarptı ve tahmin edeceğiniz gibi ayna yağlanmış oldu. Onu temizliim derken içeri fazla toz soktum ve sensörün üzerinde f22 gibi değerlerde baya bi toz birikmiş olduğunu görüyorum. onuda ufledim, fönledim hallolmuyor. Kafayı yiycem. Solüsyon yokken yapmamak lazımdı ama oldu bikere..
Sensörü muhtemelen solüsyonla halledicem gibi ama aynaya bulaşan yağı (yani mavimsi bi tabaka kaldı o da makineyi avizeye tuttuğunuzda gökkuşağı gibi parlamalar yapıyor) nasıl sıfırlayabilirim? metil alkol ile temizlenebilirmiş diye bişey duydum? aslı varmıdır...?
Canım çok sıkkın arkadaşlar Acil yardımlarınıza ihtiyacım var...
sırf bu temizleme işiyle uraşan bi yer varmış ama ankarada Tecnocamera :( bende bayramdan sonra erkayalara going, Bu gün sabah gittim sirkeci yalçınlar (zaten bi ora açıktı) "erkayalara götür, onlar 2 dk da hallediyo, yardımcı olurum hallettiririz" dedi. artık bakcaz...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BzBz -- 31 Aralık 2006; 17:22:17 >
@p4p800se Ben de de bazen fotoğraflar Fazla sature çıkıyor. Color style dan dan kendine bi custom setting hazırla saturasyonu azalt. daha iyi sonuçlar alabilirsin, tabiki herzaman için değil böyle ışığın sana oyun oynadığı durumlarda kullanırsın.
teşekkürler , dediğin gibi yaptım reklerde bariz bir düzelme oldu , Yalnız PS ile auto contrast ve color yaptığımda, contrast yapınca resimde hiçbir değişiklik olmuyor ama color yapınca renkler daha bir güzel oluyor. bu, ben contrast ı tutturuyorum ama color ayarını daha beceremiyorum mu demek yoksa ne yaparsam yapayım PS ile işlenmiş gibi bir resim çekemem mi demek ?
Benimki 2006 3. çeyreğinde başlayan bir hobi. Filmlerin deneme-yanılma için pahalı ve tabının dahada pahalı olduğunu düşünürdüm. Dijitaller çıktıktan sonra da tam olarak yeteri kadar gelişmediğini düşündüm. Yaşımız büyüyüp gezmeye başlayınca, biraz gezi birazda sanatsal açıdan kaliteli bir makinenin şart olduğunu düşündüm.
Şimdi geliyim asıl anlatmak istediğim olaya. Makinemi aldıktan sonra pek bişey bilmediğimi farkettim ve Sacit Ünlü'nün de önerisiyle kurs almak istedim, İFSAK a başvurdum. Saatleri, iş çıkış saatlerime uymadığı için gidemiyorum. Daha da başvurduğum tüm kurslar 19:00 ile 19:30 arasında başladığından gidemiyorum. Evde 2 adet dijital makineyle ilgili kitabım var ve NG nin 4 cd sinide yedim-yuttum. öğrendiklerim bir yere kadar yardımcı oluyor. Kurs görmem lazım ama gidemiyorum.
Şimdi siz 25 yıldır fotoğraf çekiyorsunuz ve daha dün makine almış insanların heveslerini kırıyorsunuz. "daha çok fırın ekmek yemen lazım" dediğiniz rouvax ın makine aldığına 1 ay olmadı. Şimdi ben para kazanmam gerektiğinden kurs a gidemiyorsam, duruma göre lens alamıyorsam bu formda bilgimi, bildiğim kadarıyla "yanlış/doğru" beyan etme hakkım yokmudur.?
KEŞKE ODA SENİN KADAR EFENDİ OLABİLSEYDİ HAKLI OLABİLİRSİN FAKAT HER ŞEYİ BEN BİLİRİM PSİKOLOJİSİNDE OLAN BU KARDEŞİMİZE BÖYLE BİR TEPKİ VERMEK LAZIMKİ BU KONUYLA İLGİLİ ÖĞRENECEĞİ BİR HARFİN BİLE DEĞERİNİ BİLSİN TABİİ BUNUN ÖNCESİ VAR SEN BİLMİYOSUN UZUN HİKAYE BOŞVER TABİ O ARKADAŞIMIZ GİBİ İKİ ÜÇ ARKADAŞ DAHA VAR ÖNEMLİ DEİL
Jamessss, git başka başlıkta yazı yaz kardeşim bu başlıktakilerin senin yazdıklarına ihtiyaç duyacağını zannetmiyorum. Git Kendine Başlık aç istediğin başlığa yazı yaz yeter ki şuraya yazma lütfen... Seninle çene yarıştıracak ne sabrım ne vaktim var lütfen uzaklaş.
yaklaşık 25 yıldaki milyonlarca fotoğrafa derim fakat daha en güzel fotoğrafın çekilemediği bilinciyle sen bu işlemi uğraşıyosun yoksa hobimi
ukala gördüm seni
I had a friend many years ago,One tragic night he died,The sadest time of my life,For weeks and weeks I cried,Through theanger,and through the tears I've felt his spirit through the years I'd swear, He's watching me Guiding me through hard times I feel it once again It's overwhelming me His spirit's like the wind The angel guarding me Oh, I know, oh, I know He's watching over me Oh, I know, oh, I know He's watching over me
daha iyi abi deneysel çalış fln kurgu yap hayalgücün genişler işte fena mı ...bende makinayı tam zamanında aldım he kışa karşı içimde kaldı doğru düzgün çıkamıyoruz iyi mi
bu arada canon un az ışıklı ortamlarda çekimleri nikona göre bariz üstün en azından bana öyle geliyor...arkadaşın da 300d si war da ordan kıyaslıyorum öyle gibi geliyor bana
I had a friend many years ago,One tragic night he died,The sadest time of my life,For weeks and weeks I cried,Through theanger,and through the tears I've felt his spirit through the years I'd swear, He's watching me Guiding me through hard times I feel it once again It's overwhelming me His spirit's like the wind The angel guarding me Oh, I know, oh, I know He's watching over me Oh, I know, oh, I know He's watching over me
Loş ışık focus performansı Canonların daha iyi diyolar evet, bir de noise performansından öyle görünüyor olabilir diyecem ama düşük iso ile çekim yaparsan farketmez.
biliyorsunki süprizler bitmez sen .1.17 diaframın ne olduğunu ve 130-200asa aralığının ne olduğunu öğrenmeden fotoğraf adına burda herkese yarım yanlış bilgiler veremessin white balance arkadaşım benim
üzüldüm şimdi :( aynaya ve fokus camına dokunmayın diye uyarmaya çalışmıştım daha evvel :) sensöre ise asla!! Tavsiyem makinayı servise götür başına gelenleri anlat ve temizlettir. Sorun değil hallederler. Ama sen veya ehil olmayan kişiler uğraşırsa, ya mikro çizikler oluşabilir ya da kaplamalar zarar görebilir.
Bu arada, ben toz almak için, özel çok ince ve yumuşak yağlı boya (veya akrilik) fırçası aldım. Sentetik veya samur kılı da olabilr. Önemli olan son derece yumuşak ve ince olması. Sensörün üzerindeki veya aynadaki tozları bu fırçanın ucuyla sadece toza değerek alıyorum. fırçalamak yok tabii! fokus camı ise, yüzeyi desenlidir, tozları çıkarmak biraz daha zor olabiliyor. Ama çok fazla zorlayıp bu mikro desenleri aşındırmayın, veya içlerinde kir birikmesine sebep olmayın.
quote:
Orjinalden alıntı: BzBz
Arkadaşlar , vizördeki siyah bi noktadan başladığın temizlik olayını felakete dönüştürdüm. Aynanın görüntüyü yansıttığı yerdeki camda bi nokta vardı, onu gözlük beziyle aliim derken aynaya elim çarptı ve tahmin edeceğiniz gibi ayna yağlanmış oldu. Onu temizliim derken içeri fazla toz soktum ve sensörün üzerinde f22 gibi değerlerde baya bi toz birikmiş olduğunu görüyorum. onuda ufledim, fönledim hallolmuyor. Kafayı yiycem. Solüsyon yokken yapmamak lazımdı ama oldu bikere..
Sensörü muhtemelen solüsyonla halledicem gibi ama aynaya bulaşan yağı (yani mavimsi bi tabaka kaldı o da makineyi avizeye tuttuğunuzda gökkuşağı gibi parlamalar yapıyor) nasıl sıfırlayabilirim? metil alkol ile temizlenebilirmiş diye bişey duydum? aslı varmıdır...?
Canım çok sıkkın arkadaşlar Acil yardımlarınıza ihtiyacım var...
sırf bu temizleme işiyle uraşan bi yer varmış ama ankarada Tecnocamera :( bende bayramdan sonra erkayalara going, Bu gün sabah gittim sirkeci yalçınlar (zaten bi ora açıktı) "erkayalara götür, onlar 2 dk da hallediyo, yardımcı olurum hallettiririz" dedi. artık bakcaz...
@Rouvax ben sizden ve dslr sahibi arkadaşlardan bol fotoğraflar ve yorumlar bekliyorum hani şöyle kompactların cekemeyeceği türden mesela paning falan öyle sanatsal güzel olması gerekmez,400d 10 sn 30 fotoğraf cekebiliyor söyle seri bi fotoroman döktürmediniz yani
Başlığını bir dünya gereksiz başlığın olduğu bölümde yeni ulaşbildim dostum, öncelikle en güzel kareleri yakalaman dileğiyle ve makinanı güzel günlerde kullan Ben başlıkta göremedim kaça maloldu sana?
@Mystical Makineyi Amazondan alıp Bir arkadaşa yollattık, oda bavulda getirdi Türkiyeye ozaman Rebel XTI Kit için 799$ + 26$ Sandisk Ultra2 1gb CF olarak almıştım. Amazonda shipping ayrıntısını nasıl becerdiysek hata yaptık CF kartı ve Kit i ayrı paketler olarak yollatık. CARD 2 gün içinde teslim Makine 1 haftada teslim seçenekleri ile yollatık (zeka küpüyüz) Yani shipping hatası nedeniyle bir 15$ da ordan geçti :) 840$ a falan gelmiş oldu.
Hımm yani ortalama 800$civarına geldi kit lens den memnunmusun yoksa başka alacakmısın birde mesela alırken body olarak alıp ayrıcamı lens almalı yoksa sendeki gibi kit olarak mı almalı ne dersin?
quote:
Orjinalden alıntı: Rouvax
@Mystical Makineyi Amazondan alıp Bir arkadaşa yollattık, oda bavulda getirdi Türkiyeye ozaman Rebel XTI Kit için 799$ + 26$ Sandisk Ultra2 1gb CF olarak almıştım. Amazonda shipping ayrıntısını nasıl becerdiysek hata yaptık CF kartı ve Kit i ayrı paketler olarak yollatık. CARD 2 gün içinde teslim Makine 1 haftada teslim seçenekleri ile yollatık (zeka küpüyüz) Yani shipping hatası nedeniyle bir 15$ da ordan geçti :) 840$ a falan gelmiş oldu.