Seçtiğiniz mesajın linkini aşağıdaki kutudan kopyalayabilirsiniz.
ben 2001 model 1.9 DTI Megane kullanıyorum.1957 Chevyden Mercedes e kadar bir çok otomobilim oldu ve üçü Renault. Amatör denizci olduğu icin deniz makinaları hakkında da çokca bilgim var. dizel araçlar konusunda Türkiyede tüm servislerin ve satıcıların inanılmaz bi yaklaşımı var. 1-Motor teknolojileri,yag teknolojileri değişti Benzinli araçların geçmişte 100.000 km civarında olan ortalama revizyon periyodu milyon km lere dayandı.Ancak hava filtreleri hep aynı kaldı.Turbo dizel motorlar piyasaya çıkınca da otomobillerde aynı kağıt filtreler kullanıldı.Daha çok yer kaplayan yağlı filtreler ise ağır araçlar ve iş makinalarında kullanılmaya başlandı.Basit bir anlatımla klasik dizel motor havayı nefes alan bir insan gibi çekerken,turbo dizel motor elektrik süpürgesi gibi çeker.dolayısı ile filtre üzerindeki basınç filtrenin daha çabuk kirlenmesine yol açar.Eğer tozlu yolda ve yüksek süratte seyrederseniz kum taneciklerinin filtreyi geçip manifolda inmesi mümkündür. Türkiye çok tozlu bir ülke.Böyle bir ülkenin yollarında kim ne derse desin turbo dizel aracın hava filtresi 2.000-3.000 Km den fazla iş yapmaz,yazın bu durum 1000 km lere kadar düşer. 2-Hal böyle iken motor teknolojisi yükseldi,yağ kalitesi arttı gibi gerekçelerle araçların periyodik bakımları 15.000/20.000 km ye yükseltildi ve alıcılarda periyodik bakım km.si uzun araçların daha kaliteli olduğu gibi yanlış algılamalar yaratıldı. 3-Sonuçta olan şu hava filtresi tıkanmasına kirlenmesine rağmen araçlar periyodik bakıma kadar kullanılıyor.Önce yakıt tüketimi artıyor.İnsanımızda di zel bilinci olmadığı icin güç kaybı da farkedilemiyor.Ta ki serviste filtre değiştirildikten sonra biraz düzelme ortaya çıkıyor.Bu noktada dizel kullananlara bir sorum olacak "periyodik bakımda size filtrenin çabuk kirlenmiş daha sık değiştirelim" diyen bi usta oldu mu?kesinlikle olmaz. Çünkü üretici firma sizi uyarmayı bilerek öğretmemiştir o elamanına. Bu noktada bir ayrıntıyı da hatırlatmak izah etmek istiyorum.Dizel deniz motorlarının çoğunda hava filtresi olmaz,çünkü denizde toz yoktur.Toz olmayınca dizel deniz motorları yüksek devirlerde bile çok uzun sürelerle çalışabilirler. 5-Birinci ikinci üçüncü dördüncü bakım derken araç 70-80-90 binlere ulaşır ve filtreden dolayı ciddi bir güç kaybına uğrar.Geç çalışmaya başlar.Çünkü görevini yapmayan filtre yüzünden manifolt ve silindr kapagı iyice tıkanmış, siboblar,kayıtlar,hatta segmanlar aşınmıştır. 6-Mecbur kalıp silindir kapağını söktüğünüzde kapak revizyondan geçer,sibob ve kayıtlar değişir.Aracın ilk çalışması biraz düzene girse de gerçekte so run çözülmemiştir.Çünkü segmanlardaki aşınma,kapaktaki revizyon ile uyum göstermeyecek ve çekiş kaybı bu kez uyumsuzluk yüzünden artmaya de vam edecektir.Buradan çıkacak sonuç şudur:dizelin akcigeri olan filtreyi sık sık değiştireceksin.Değiştirtmeyeceksin bizzat değiştireceksin.Buna dikkat edersek kapak revizyonu söz konusu olmaz. 6-Aracın enjektorlerinin kullanım ömrü yakıt kalitesi ile yakından ilgilidir.normal mazotla kullanılmış olan araçların motoru kükürt yüzünden daha fazla aşınacağı gibi enjektörler de aşınacak ve püskürtme düzensiz şekiller gösterecektir.Euro dizel yakıtla enjektör ömrü 100 ile 150 bin km arasında sağ lıklı olarak devam edebilir.Kim ne derse desin turbo yada common rail araç yakıtı seçer.Yakıtı aynı yerden,mümkün olmadığı takdirde aynı dağıtımcı nın başka istasyonundan almakta büyük yarar var.Bazı dağıtımcıların yakıtları gerçekten daha verimlidir. 7-Bizde hiç bir otomobil servisi enjektor tamiri yaptırmaz.markalara göre 500 YTL den 2.500.00 YTL ye kadar fiyatlarla enjektor değişimi yapılır.Oysa ki özellikle Avrupa araçlarda kullanılan bosh enjektörlerin bir çok modelinin orijinal kit ile tamiri mümkündür ve sonucunda yenisi ile aynı kalite elde e dilir.Hatta bu sözlediklerimi bir çok otomobil tamircisi bilmediği gibi bilenlerin de işine gelmez. 8-Dizel araç iyice ısıtılırsa performansı artar. 9-Dizel araç yoğun trafikte yüksek devirlerde kullanılmamalıdır.Sakin bir sürüş tercih edilmelidir 10-Otoyol kullanımlarında aracı ani gaz kesmemeye dikkat ederek istediğiniz kadar zorlayabilirsiniz.Özellikle serin yaz akşamlarında tadına doyulmaz bir keyif verir.Sert kullanımlarda dizelin yapısı gereği bir miktar yağ eksiltmesi normaldir.ve 500 km lik bir yolu ortalama 170-180 km ile gitmişseniz menzile vardığınızda yağ çubuğuna bakmanızda ve aracı bir süre rölantide çalıştırmanızda fayda vardır. 11-Dizel araç satın alacaksanız bunları bilmeyen bir sürücünün kullandığı aracı satın alırken iki kere düşünün derim.İlle de alacaksanız masrafına katlanın,manifoldu söktürün ici ayna gibi tertemiz ise o zaman alın. Sonuca geldiğimizde ben bunları yaşadım,öğrendim,hava filtresini kendim değiştiryorum.Bir filtre 15 YTL.Aracım 210.000 km de ve satmayı hiç düşünmüyorum.Her sürüşümde daha fazla tutku ile bağlanıyorum.Sakin kullanırsam,yol uygunsa bir depoyla(60 lt)1200 km yol yapabiliyorum.Süratli ve seri kullanımda 850 km nin altına hiç düşmedim.Araç kendisini 1,5 kere amorti etti. Savaş KAYAN
Bu bilgileri paylaştığınız için teşekkürler, ben 10 gündür dizel araç kullanıyorum . İlk çalıştırmada biraz bekleyip motoru ısıtmalı mıyım, sürerken 2000 devrin altına düşmek , 3000 in üstüne çıkmak motora zarar verir mi, araç 250 km de devirli sürüş konysunda kafam karıştı...
tüm araba servislerinde çerçeveletip asılacak bir çalışma teşekkürler
Aynı durum benim içinde geçerli Bende alalı 15 gün oldu. Cevaplayan olursa sevinirim. Arkadaşın dediği gibi biz biraz filtreyi zor değiştiririz. Filtre 15 ytl biraz ucuz değilmi benn daha pahalıdır diye tahmin ediyordum. Örneğin Clio dizelin filtresi ne kadar acaba.
quote:
Orjinalden alıntı: winniethepooh
Bu bilgileri paylaştığınız için teşekkürler, ben 10 gündür dizel araç kullanıyorum . İlk çalıştırmada biraz bekleyip motoru ısıtmalı mıyım, sürerken 2000 devrin altına düşmek , 3000 in üstüne çıkmak motora zarar verir mi, araç 250 km de devirli sürüş konysunda kafam karıştı...
Serviste değiştirmezsen ucuz filtre.
Benim arabamın bakım aralığı 15 bin km(dizel) ve istanbul gibi yoğun,sıkışık bir trafikde kullanıyorum. Hava filtremi ya da diğer filtrelerimi daha sık aralıklarla mı değiştirmem gerekli? Bilen arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.
Dizel kullanmak beceri,sabır ister fazla sıkışmak istemez.Günümüz dizeleri son derece teknolojik,atak ve aynı zamandada naziktirler. Çoğu dizel kullanıcısı araba gidiyor diye kesiciye girene kadar son gaz köklüyor.Nasıl olsa araba gidiyor.Ama öyle gitmesi uzun sürmüyor 60000-80000 Km de bitmiş dizel motorları görmek normal oldu günümüzde.Bu sebepten dizel araba iyi hoş ama ikinci elde iyi düşünmek gerek. Unutmamalı Dizelde bir girerse çıkartmakta o derece zor olacaktır.
hmisirlioglu Er Mesaj: 5 30 Mayıs 2007; 15:18:55
arkadaslar selamlar sorunumla ilgili danısmak ıstıyordum
2006 model palıo multıjet ım var. yaklasık 10 gundur hızlanmada bır problem var gıbı gelıyor.
eskıden 1500 - 2000 devırlerde turbo devreye gırıp cok serı bır sekılde hızlanıyordu arac ama artık gaza ne kadar yuklensemde hızlanma cok yavas ve herhangı bır acceleratıon ıvme hıssetmıyorum.
mesela dusuk devırlerde 2. vıteste 1500 devırden ıtıbaren cok hızlı bır sekılde ıvme alıyordu gerek duz yolda gerekse yokusta. ama gecenlerde yokus cıkarken kamyon sollayayım dedıgımde 2. vıteste gaza ne kadar cok yuklensemde (1800 devır cıvarındayken) cok yavas ve cok hantal lastı arac.
bunun sorunu ne olabılır acaba.
kullandıgım yakıt falan olabılırmı. bp euro dızel kullanıyorum.
2006 model 68000 km de. mobıl servıse gosterdıgımde servıs elemanı aracı bılgısayara bagladıgında herhangı bır sorun bulamadı ama ben hala bır sorun oldugunu dusunmekteyım.
bu konuda lutfen bana yardım edın, tesekkurler
aygun75 Çavuş Mesaj: 53 30 Mayıs 2007; 17:08:55
Aynı sorun arkadaşımın Albea mutijetinde de ( 60.000 km ) var.Arkadaşların fikirlerini bekliyoruz.
quote:
Orjinalden alıntı: yeakin
hmisirlioglu Er Mesaj: 5 30 Mayıs 2007; 15:18:55
arkadaslar selamlar sorunumla ilgili danısmak ıstıyordum
2006 model palıo multıjet ım var. yaklasık 10 gundur hızlanmada bır problem var gıbı gelıyor.
eskıden 1500 - 2000 devırlerde turbo devreye gırıp cok serı bır sekılde hızlanıyordu arac ama artık gaza ne kadar yuklensemde hızlanma cok yavas ve herhangı bır acceleratıon ıvme hıssetmıyorum.
mesela dusuk devırlerde 2. vıteste 1500 devırden ıtıbaren cok hızlı bır sekılde ıvme alıyordu gerek duz yolda gerekse yokusta. ama gecenlerde yokus cıkarken kamyon sollayayım dedıgımde 2. vıteste gaza ne kadar cok yuklensemde (1800 devır cıvarındayken) cok yavas ve cok hantal lastı arac.
bunun sorunu ne olabılır acaba.
kullandıgım yakıt falan olabılırmı. bp euro dızel kullanıyorum.
2006 model 68000 km de. mobıl servıse gosterdıgımde servıs elemanı aracı bılgısayara bagladıgında herhangı bır sorun bulamadı ama ben hala bır sorun oldugunu dusunmekteyım.
bu konuda lutfen bana yardım edın, tesekkurler
aygun75 Çavuş Mesaj: 53 30 Mayıs 2007; 17:08:55
Aynı sorun arkadaşımın Albea mutijetinde de ( 60.000 km ) var.Arkadaşların fikirlerini bekliyoruz.
Bence aracın turbosuna ayrıntılı bir şekilde bakmak gerek...Ayrıca enjeksiyon pompasına bakılırsa sorun ortaya çıkar gibi geliyor...
Bana cıyın o zaman... 1000 YLL turbo.. Araçta çekiş iyiydi ama turbo ses yapmaya başlamıştı.. Ayrıca raç gitmiyorsa Turbo btmiştir veya biryerlerden hava alıyordur..
guzel bır yazı olmus fıltrelerınızı ılla bakım kılametresı gelınce degıstırmeyım atıyorum bakım aralıgı 10.000km ıse sız 5.000 de bır degıstırın hava fıltrenızı hatta ımkanınız varsa yag ve yag fıltrenızıde degıstırın emın olun cok daha uzun km ler yapabıleceksınız dızel araclarınızla
ha sunuda unutmadan soylıyım aracı stop etmeden once 15 --20 sn kadar rolantıde calısır vazıyette bırakıp sonra stop edın
HOME THEATER: samsung 46c650 --- yamaha rxv 457 --- toshiba ep 30 hd dvd --- pioneer cs 5070 front --- pioneer sf 39 center & rear --- pioneer sw 505 passive sub --- yamaha yst-sw 216 active sub STEREO: yamaha ax 497 --- yamaha cdx 397 mk2 --- pioneer cs 5070
4 - 4 lük mükemmel bir yazı. bu forumu bu yüzden çok seviyorum. aracımıgecen hafta almıştım. burdaki yazıyı okuduktan sonra daha dikkatli , daha özverili kullanacağım. elinize emeğinize sağlık. çok teşekkürler.
benim araç şuan 13 binde hava filtresini söktüm...berbat kirli durumda basınçlı hava ile temizledim ama gene çok pis duruyor. fil filitre ana bayiine sordum telefonla..corrolla dizel hava filitresi 15 ytl imiş alıp değiştireceğim..servisten alsak 30-40 ytl derler kesin.
hakikaten güzel konuydu hortladığı iyi olmuş
Dizel araç bana yastık altına koyduğumuz altınlar gibi geliyor. Yani devamlı değerli, kullandıkça zevk aldığımız, işimiz çıkınca km'sini hesaplamadığımız, kullanmazsak da hep değerini koruyacak bir değer gibi geliyor.. Ayrıca arabayı alınca hayırlı olsun, dizelmi "evet" deyince de oooh çok iyiymiş sözleri de cabası:)
herkes kendi ihtiyaçları gözönüne alarak karar verir yer:erzincan hava sıcaklığı sabah: -28 derecede.tek marşla çalışan benzimli aracım ancak 15 dakika uğraştan sonra çalıştı.dizel arabaların zaten mozot filtreleri donmuş ve çalışmasının imkanı yok..o kadar hava soğumuş ki aracın balataları birbirine yapışmış ve sanki el freni çekili de motor hareket etmiyormuş gibi.kısaca ihtiyaçlarını ve içinde yaşadığınız ortam ve bölgeyi de gözönünde bulundurarak tercih yapmak lazım
Evet dizel soğuk havada çalışmıyormuş. Ama yakıt tasarrufuna diyecek yok. Bir hayli yorum okumama rağmen hala benzinli almaktan yanayım. neden mi 1 uzun ömürlü olduğu için benzinli diyorum. 2 Zaten ne kadar yol yapacağı şimdiden kestiremiyorum ama öyle mümessiller gibi uzun yol yapmayacağım için benzinli alırdım, dizele gerek duymam. 3 Aracı sabahın köründe çalıştırmaya kalktığınızda, bazen çalışmama gibi sorunları oluşuyormuş. Gerçi arkadaşımın dizel aracında böyle bir sorun hiç olmamış ,ama yer karadeniz sahilleri tabi, benzinli araçlarda daha az görülür, daha az sorun yaşanmış. 4 Dizel arabamı satmaya kalktığımda, kilometrem 100,000 km'nin üstündeyse alıcı bulmak birhayli zorlaşırken bu rakamları, bir benzinli araçta görsem de almaktan çekinmem ;çünkü motorun yıpranmadığını bilirim.(Bu bölüm kullanıcıyı ve arabayı tanıyorsam geçerlidir.) Ki ben 2. el asla almam :) 5 Sıfır araba alırken dizel araçlarda epey fiyat farkı olur. Ama benzinlide bu olmaz. Benzinli arabanın yakıt masrafı olmasa kimse dönüpte yüzüne bakmaz dizelin. 6 Dizel aracın bakım masrafları hem uzun hem de pahallı olur. 7 istanbul gibi trafik yoğunluğunun en üst seviyede yaşandığı bir şehirde dizel araç almak, motorun harap olmasına yeter de artar. Dur kalkların en çok yaşandığı ve dizelin uzun yollar için birebir olduğu düşünülürse, dizel istanbul gibi yoğun trafiklere uygun değildir. Evet sadece yakıtı ucuzdur kısa vadede tabiki.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi madem -- 12 Ocak 2008; 21:17:26 >
Günümüz dizellerinin ömrünü hala kısa sananlar var sanırım. Benzinli araçların sanayide devamlı motoru yapılırken görürrüm, ama bir tane dizel de görmedim motoru yapılan. En son benzinli aracımın motorunu yaptırmaktan anam ağlamıştı.. Ayrıca dizele bindin mi yakıttan kar, binmedin mi de temizliğinden ve düşük km'sinden dolayı aracın devamlı değerdedir. YAni fazla vereceğin parayı satarken de korursun. 2006 MEgane'nın dizeli 28000 ise benzinlisi 24000 civarıdır. Yani bu para korunuyor ve üzerine yaptığın yakıt karı da bu tutarı buluyor. Şu an 1 depo benzinle (60 lt) 1250 km gittim ve ışık yeni yandı 115 km kala. Yani bu kadar bir tasarrufu benzinliden beklemk hayal olur. Benzinli araçta var evde geçen 20 YTl'lik benzin aldım bugün baktım kalmamış. İçiyor mübarek. Bu zamanda alcan bir dizel nereye istiyorsan gidicen..Tabi karar sizin ama şunu da unutmayın yakıt yüzünden tatile falan otobüsle gidenleri görüyorum arabayı bırakıp. Hayata bir kere geliyoruz ve Bırakın gezin ya, nereyi istiyorsanız.
Geçen hafta clio symbol almaya galericiye gittim. bana önerdiği araç dizel bir araçtı. Ama baktım fiyatı yüksek. Neden dedim. hem kilometresi 125000 hem de fiyatı 17 bin ytl. yok dedim kalsın. Meğersem motoru değiştirmişler aracın. Sonra da pişkin pişkin demez mi bu dizeller zaten 100000 den sonra allaha emanet durular diye. Yahu sanki biz bilmiyoruz bunları ama yok işte adamlar kazık atmak için uğraşıyorlar. Sizin aracınız iyi olabilir ama bir servise danışın bakalım dizeller için masrafları için neler neler diyecekler. Ben clio symbol'ü uzuz uzun araştırdım hemde tüm yönleriyle. yol tutuşundan benzinli olanına ve dizel olanına kadar herşeyini. Siz benzinden yana şanslısınız zaten dizel için ortolama 4 bin ytl fazla ödemişsiniz. Hakkınız tabi düşük yakıt tüketmek. ama benzinli olan kişi de aslnda sizin gibi en baştan tasarruf yapmış oluyor. Hesaplarsanız 3 yılda benzinli araç daha ucuz olur. ben de zaten 3 yıl kullanıp sonra satacağım için sorunum yok bu yönde.
Ben daha geçen bir fiesta gördüm 2004 156 bindeydi..153 bin de motoru yeni yapılmış..Dizel motorların yapımı benzinliye göre daha pahalı..Yüksek km dizellerin yüzüne kimse bakmıyor..Satılırken mecburen fiyat kırılıyor o zamanda benzinliyle başlangıçtaki alım maliyeti de ortadan kalkıyor..
2005 corsa cdti 85000 civarında. motorda en ufak bir sıkıntı yok hala ilk günkü gibi çekişi var. 100binde bitçeğine açıkçası inanmıyorum. unutmayın milyın km deviren araçlar dizeldir benzinli değil. kamyonlar otobüsler minibüsler. taksiler de yüz binlerce km devirir. bakımını işin ehli yetkili serviste yaptırdığınız sürece dizeller sorunsuz. en azından kendi gördüğüm kullandıklarım açısından öyle. belki fransızlardan biraz korkulabilir ama gm fiat ortaklığında geşiştirilen cdti dan fiatın mercedes için geliştirdiği cdi dan bmwnin d motorlarından hiç kimsenin şüphesi olmasın. focustaki makinada aynı gözüksede fransızlarla onlara göre daha sorunsuz masrafsız bir motordur
quote:
Orjinalden alıntı: madem
Geçen hafta clio symbol almaya galericiye gittim. bana önerdiği araç dizel bir araçtı. Ama baktım fiyatı yüksek. Neden dedim. hem kilometresi 125000 hem de fiyatı 17 bin ytl. yok dedim kalsın. Meğersem motoru değiştirmişler aracın. Sonra da pişkin pişkin demez mi bu dizeller zaten 100000 den sonra allaha emanet durular diye. Yahu sanki biz bilmiyoruz bunları ama yok işte adamlar kazık atmak için uğraşıyorlar. Sizin aracınız iyi olabilir ama bir servise danışın bakalım dizeller için masrafları için neler neler diyecekler. Ben clio symbol'ü uzuz uzun araştırdım hemde tüm yönleriyle. yol tutuşundan benzinli olanına ve dizel olanına kadar herşeyini. Siz benzinden yana şanslısınız zaten dizel için ortolama 4 bin ytl fazla ödemişsiniz. Hakkınız tabi düşük yakıt tüketmek. ama benzinli olan kişi de aslnda sizin gibi en baştan tasarruf yapmış oluyor. Hesaplarsanız 3 yılda benzinli araç daha ucuz olur. ben de zaten 3 yıl kullanıp sonra satacağım için sorunum yok bu yönde.
2008 Opel Corsa Sport 3d CDTI@108hpMetro Grisi Panorama Sunroof+Esp+AFL+Isıtmalı Koltuklar+Karartılmış Stop Grubu+Cruise Control+Yol Bilgisayarı+ElektroKrom Dikiz Aynası+Philips Photon 4300k Xenon Steinmetz Tavan Spoileri ve Ön Tampon Altı Spoiler+Opc Line Marşpiyer, Direksiyon Simidi ve Vites Topuzu+Irmscher Arka Difüzör, Kol Dayama+Opc Sinyal Çerçeveleri+Park Pilot+Karter Muhafaza Michelin Alpin A4 Kış Lastiği;)
İlk çıkan dizelleri özellikle 2003-2004 civar yeni nesil dizelleri ilk olarak şirketler filo olarak aldı ve daha sonra bireysel satış hızlandı. İlk alan kişiler de para babası zenginlerdi. Şu an 100bini devirmiş çoğu araç şirket yada arabası değerli olmayan zengin kesim. Yani bu araçların motorunun çabuk bitmesi kadar doğal birşey yok. Ama ben aracıma gözüm gibi bakıyorum, en ufak arızayı ben yaptırıyorum çünkü. 2005'ten sonra trend değiştikçe de müşteri profili de değişti. Artık çoğu dizel bakımlı ve sahibi tarafından iyi bakılıyor. Ben şirket arabalarına da çok bindim ama Allah düşman başına. Yakıt dertleri yok istediğin devir kullan, yol çukurmuş, ısınmış ısınmamış önemli değil bas gitsin bozulunca fatura şirkete geliyor nasılsa. Bana şirket aracı verin 100binde motorunu bitireyim o kadar kolay ki. Kitapçıkta yazanların tersini yap bunu başarırsın. Ama şu an aracıma gözüm gibi bakıyorum ve 15000'de bir bakım masrafı veriyorum. o da 220 YTL serviste, Benzinlinin ise 160 YTL. Aracımı da ikinci el 14000'de aldım yani sıfır alıp zarar da etmedim. Şimdi satacak olsam aldığım fiyata rahat satarım. Çünkü arabama bakıyorum. Piyasada o kadar hor kullanılmış dizel var ki onlara bakıp dizelleri kötülemek bence haksızlık olur. Sadece aldığınız kişiyi iyi seçin..
tamerin, bu doğru Kimse 2. el lere güven duymamaya başlamasının sebebi biraz da şirket arabalarının elden çıkarıyor olması. Yıpranmış ve artık 100000 km geçmiş arabalırın maliyetinden kaçmak için mümükün olduğu en kısa sürede satmaya çalışıyorlar. Tabi iyi araştıran ve de böyle forumların varlığını bilen kilşilere biraz zor satarlar, yine de alıcısı oluyor.
Birşey daha ekleyeyim; eğer sıfır alacaksanız da en az 2. el araç alırcasına, kullananlardan bilgi almalısısnz, ki ilerki kilometrelerde doğacak masraf ve konfor eksilmesi sorunlarını, öncen görürsünüz ve ona göre karar verir, alır veya bir başka bahara bırakırsınız.
Sonuçta bakılmayan her araç ömrünü erken tüketir. Ama yeni nesil dizellerin daha seri ve daha çok itina istediği unutulmamalıdır. Amcam walswagen passat dizele yaptığı masraflar yüzünden Almanya dan o sene izne gelememişti.Sonuçta walswagen iyi der herkes ama herkesin başına geliyor ama sonradan aracının km'sini düşürüldüğü ve satan adamın araca hiç bakmadığını öğrendik. O yüzden aldığınız kişiyi iyi seçin ve dizelin ekonomisini yaşayınız. Yoksa bu araçlar 250-300 bin km bir sorun yaratmaz ki zaten o kadar kimse binmez..
arkadaşlar havalar çok sert! dizel için soğuk çalışma çok zararlıdır. aracı en az 3 dk ısıttıktan sonra yola çıkın! bakmayın kitapçıklarda ısıtma gerekli değil laflarına...
quote:
Orjinalden alıntı: soldier_of_fortune
arkadaşlar havalar çok sert! dizel için soğuk çalışma çok zararlıdır. aracı en az 3 dk ısıttıktan sonra yola çıkın! bakmayın kitapçıklarda ısıtma gerekli değil laflarına...
SN soldier_of_fortune kesinlikle size katılıyorum sabah rolantide ısıtılan araç daha az tüketiyor
evet arkadaşlar dizel araç teknolojisi çok gelişti. ama biz kullanıcıların davranış biçimleri pek değişmedi sanırım. geçen gün vw cadyy si olan bi arkadaş servis zamanı gelmiş acaba dışarda bir yerde yaptırsam daha az masraf olur bunu servis anlarmı diye soruyordu. 35 milyar ver araba al ama servise gitmemek için cinlik düşün. tabi oda haklı şefkatli vw servisleri tüm sevecenlikleriyle onu bekliyor çünkü. birde bizim insanımız bir tuhaf 2004 yılında 91 model audi 80 aracımı satıp connect almaya çalışıyorum ankara pazarına çıkıyorum gelen soruyor giden soruyor ah keşke dizel olsaydı alırdık diyorlar. sonra tam karşımda benim aracın 89 modeli olan adam yanıma geldi dedim nasıl iş abi benimlinide dizel diye almıyorlar dedi. adam performanslı araba istiyor brodveye bakıyor ama daha performanslı fairvaye bakmıyor bile. avrupa arabaya parça pahalı diye yanaşmakta tereddüt ediyor ama başka her şeyi göz ardı ediyor. benim gibi 5 kişi ile bir uno ile kaysı ağacına çıkmayı becerseydi sanırım düşüncemiz çok değişirdi. şimdi dört yıldır 90 lık ford connect kullanıyorum. garanti süresince servis dşında bir yere gitmedim. garanti birmesine rağmen şimdi özellikle hava ve yağ filtre ve yağına dikkat ediyorum. dizel aracın can damarı bencede bunlar. gerşekten az bir kilometrede hava filitresi müthiş doluyor. yenisi 7 ytl ve 5 dk. da kendin değişebilirsin. 2 depo mazottada kendini amorti eder. yağ filitresi ile birlikte 60 ytl . geçen bide boch serviste carbon temizliği yaptırdım onada 60 ytl verdim . yakıt da çok önemli euro dizel opet alıyorum ve sürekli aynı yakıtı alıyorum. normal mazot bu araçlar için çok sakıncalı. hemen farkediliyor çünkü. biz araçlarımızıda çok hor kullanıyoru ani kalkışlar duruşlar gereksiz gaza basmalar kardeşim ne yapsın araba tabiki cevap vermiyor buna.
Bazı arkadaşlar dizeli kötülemiş ama biz gecen hafta aracı aldık maaşallah piyasada dizel kıtlığı var. adamlar yok çekiyor devamlı. Renault gibi bir firma bile bize arabayı tam 1 hafta sonra verebildi. oda binbir rica minnet falan üzerine. nerde bi focus, corolla, megane 2 görsem dizel. devir dizel devri arkadaşlar kim nederse desin. ki özellikle havaların ısınmasını bekliyorum camı açıp sadece motorun o eşsiz sesini dinlemek için.
ama ikinci el alacak arkadaşlar içinde tabiki dizel alırken 3 defa daha düşünsün derim. çünkü satan kişinin acil bir maddi sıkıntısı olmadıktan sonra niye satsın ki 2-3 yaşında 50-60 bini geçmemiş bir dizeli.
YAza düğün var öyle bir satılıyor ki, zaten maddi kaygım olmasa yine de satardım 50bine gelmeden. Biraz başkaları nasiplensin dizelin keyfinden, genelde yılda bir araç değiştiriyorum ve hepsini kullanmaya çalışıyorum. Aldığım araçları da özellikle seçiyorum müşterisine göre hayatta galeriden dizel almam, elden alırım ve sahibinin mesleğini, aracın geçmişini araştırırım ve genelde de ikinci el araç alırım. Böyle yapınca genelde yanılmıyorum..
Ne yani sık sık araç alıp satıyorsun ve kar ediyorsun öyle mi? O dediğin 10 sen önceydi Aldığın her araçta kafadan zarardasın zaten..
quote:
Orjinalden alıntı: tamerin
YAza düğün var öyle bir satılıyor ki, zaten maddi kaygım olmasa yine de satardım 50bine gelmeden. Biraz başkaları nasiplensin dizelin keyfinden, genelde yılda bir araç değiştiriyorum ve hepsini kullanmaya çalışıyorum. Aldığım araçları da özellikle seçiyorum müşterisine göre hayatta galeriden dizel almam, elden alırım ve sahibinin mesleğini, aracın geçmişini araştırırım ve genelde de ikinci el araç alırım. Böyle yapınca genelde yanılmıyorum..
Arkdaşım ben kusura bakma ama sıfır araç almam. Bu yüzden yüksek zararlar çekmem. Öyle sıfır kokusu alacam diye 5 milyar zaar edemem, o paraya tatile gider her türlü kokuyu alırım.. Şuanki dizel aracımı 14000 km'de yazın 28500'e aldım. Bugün birine araba bakmak için galeriye gitmiştik ve aracımı 29'a alabileceğini söyledi. Temiz dizel bulunmuyormuş bu ara, benzinliyi de soran yok zaten broadway, şahin hariç. Anlayacağın artık senin de aracında olduğu gibi artık kimse 20-30bin YTL verip benzinli almak istemiyor, ikinci elde ise herkes temiz dizel arayışında. Aracımla 15000 km yaptım ve yaklaşık 750 YTL'lik avantajım vardır benzinliye göre. Ayrıca ben kar ettiğimi de söylemedim, iyi okursan anlarsın sadece zarar etmiyorum, bindiğim ve km'lerde yaptığım yakıt karı yeter bana. Bu arada aracımı intenetten satışa çıkarıyorum, istediğim para verilirse satıyorum, verilmezse de biniyorum, daha da binerim..
quote:
Orjinalden alıntı: unsal28
Ne yani sık sık araç alıp satıyorsun ve kar ediyorsun öyle mi? O dediğin 10 sen önceydi Aldığın her araçta kafadan zarardasın zaten..
quote:
paranın miktarı ne olursa olsun iyi bir hesap yapılınca dizelin hiçbir mantığı olmadığını görüyorum ticariler hariç bide yılda 40bin km ler hariç zaten odüyosun o paraları gereksiz bence dizel. 44bin ytl verip bir dizel c segmenti alanakadar 15binde 2elde 1.6 benzinli bir araç daha mantıklı 15bin ytl gibi para cebinde kaliyor bu farkta 5yılda kapanmiyor ve satarkende 0 gibi 15bin ytl zarar etmiyorsun herkesin bir hesabi var o başka ben almam abi. 24bin ytl ye 2006model cıvıc aldım 13bin km de 254ykrş yakiyor dizel alsaydım 2elde bile 34 verecektim oda 180ykrş yakacak ne anladım bu ekonomiden? herkesin fikrine saygı duyarım bu benim fikrimdi
Kardeşim sana yuh diyorum başka bişey demiyorum. Hesabı yanlış yapanı gördüm de bu kadarını hiç gömedim. Bana dizeli ile benzinlisi arasında 15bin YTL fark olan araç göster sana arabamın anahtarını vericem.
Geçen sene ben 24000 YTL'ye Megane II authentic DCI aldım ki senin kasa civic'ten bir üst klastır(Yenisi ayrı tabi), bir yıl kullandım ve yine aynı fiyata sattım. Bu arada yaklaşık da 30000 kadar km yaptım. Ayrıca dizellerin şu anda en yakanı 150 yakar, benimki 125 civarı yakıyor Megane II dynamique var şimdi. Onu da 28500'e aldım aynı fiyata şu an çok rahat satarım. Sen neyin farkına verdiğin parayı çıkartıyorsun onu da hiç anlmadım, ne verirsen zaten satarken de ona farkını alıyorsun. Dediğin olsaydı zaten benzinli ile dizelin fiyatları aynı olurdu. İkinci elde bile pahalı olmasının nedeni başta verilen paradadır, yani o parayı sokağa atmıyorsun, yakıttan ettiğin kar cebine kalıyor ki, hele aracı 3-4 sene kullanırsan her yanı kar olur. Sıfır fiyatlardan bahsediyorsan kusura bakma ama 34'e benzinli honda alacağıma aynı fiyata sıfır bir dizel çeker istediğim her yere rahatça giderim. Kısaca 34bin verip km'de 25 kuruş yakmasını seyredemem.
quote:
Orjinalden alıntı: gacara_53
paranın miktarı ne olursa olsun iyi bir hesap yapılınca dizelin hiçbir mantığı olmadığını görüyorum ticariler hariç bide yılda 40bin km ler hariç zaten odüyosun o paraları gereksiz bence dizel. 44bin ytl verip bir dizel c segmenti alanakadar 15binde 2elde 1.6 benzinli bir araç daha mantıklı 15bin ytl gibi para cebinde kaliyor bu farkta 5yılda kapanmiyor ve satarkende 0 gibi 15bin ytl zarar etmiyorsun herkesin bir hesabi var o başka ben almam abi. 24bin ytl ye 2006model cıvıc aldım 13bin km de 254ykrş yakiyor dizel alsaydım 2elde bile 34 verecektim oda 180ykrş yakacak ne anladım bu ekonomiden? herkesin fikrine saygı duyarım bu benim fikrimdi
quote:
Dizel benzinli kavgası çok yapıldı kardeşim bu sonuçta dil yanma olayı sen hiç 120 000 kmde olan ve 20 000 km gözüken bir araç aldınmı , bu kazığı yiyen sana sadece benim tanıdığım 2 kişi söyleyebilirim. sen temiz diye al , aracın gitmediği yer kalmasın, insanlar niye sıfır alır 4-7 yıl araç alıp satmamak için temiz ve ilk kullanan olmak için. senin gibi al sat beğenmedim olayı olacaksa almaz zaten. Aldı diyelim onuda sen alırsın 1 yıl sonra ama 20 000 km de
Dizel binek araçlar 4.3-6.0 arasında yakıyor şu anda 6 yıda istanbul trafinde yakarsın ancak buda 113 krş ile 159 krş arası eder benzinli ise 7.0 lt ile 9.0 arası eder o da 217-279 krş yapar her ne yaparsan yap aynı bölgede iki araç arası 100 krş yapar fark ort, yıllık 15000 km yapan birisi 3000 ytl olan motor farkını 30 000 km de yani 2 yılda çıkarır.Satarkende 3000 ytl fazlasına satar. Yanlışlarından birisi model yıllarının aynı olmaması söylediğin araçların yani bir sıfır fiyat vermişsin birde 5-6 yaşında araç vermişsin fiyat olarak, doğrumu sence bu cep işi ister 5 yaşında alırım ister sıfır alırım 7 yıl binmek için, 5 yaşındakide zarar edecek sıfır aldığımda zarar edecek aradaki fark tamamen yukarıdaki saydığım nedenlerden.
Merhaba arkadaşla bende görüşlerimi yazmak istedim ben 2 ay önce 2007mod symbol aldım dci daha önceki aracım 2004 accent idi bir depo benzin ile kışın 350km yazın400-4500km arası yol gidiyordum şimdi ise 800km yol yapıyorum bu kat ettigim yol genelde 1. 2. köprü trafigi yani çok yogun.bir de dci nin yakıtı yazın farkedermi merak ediyorum görücem.Şimdi bu verilere göre benim bu saatten sonra benzinli arac almam allahın izniyle imkansız.bana göre bu aracın tek kusuru ici bitazdar okadarda olacak bir bagaj lebi derya.yani kim ne derse desin DCİ
quote:
Kardeşim sana yuh diyorum başka bişey demiyorum. Hesabı yanlış yapanı gördüm de bu kadarını hiç gömedim. Bana dizeli ile benzinlisi arasında 15bin YTL fark olan araç göster sana arabamın anahtarını vericem.
Geçen sene ben 24000 YTL'ye Megane II authentic DCI aldım ki senin kasa civic'ten bir üst klastır(Yenisi ayrı tabi), bir yıl kullandım ve yine aynı fiyata sattım. Bu arada yaklaşık da 30000 kadar km yaptım. Ayrıca dizellerin şu anda en yakanı 150 yakar, benimki 125 civarı yakıyor Megane II dynamique var şimdi. Onu da 28500'e aldım aynı fiyata şu an çok rahat satarım. Sen neyin farkına verdiğin parayı çıkartıyorsun onu da hiç anlmadım, ne verirsen zaten satarken de ona farkını alıyorsun. Dediğin olsaydı zaten benzinli ile dizelin fiyatları aynı olurdu. İkinci elde bile pahalı olmasının nedeni başta verilen paradadır, yani o parayı sokağa atmıyorsun, yakıttan ettiğin kar cebine kalıyor ki, hele aracı 3-4 sene kullanırsan her yanı kar olur. Sıfır fiyatlardan bahsediyorsan kusura bakma ama 34'e benzinli honda alacağıma aynı fiyata sıfır bir dizel çeker istediğim her yere rahatça giderim. Kısaca 34bin verip km'de 25 kuruş yakmasını seyredemem.
quote:
2006 model 13binde ki aracı nasıl benzinliyle aynı fiyata alıyosun? benzinli araç 25se dizel 35 bin dir. focus dizel benzinli toyata dizel benzinli golf dizel benzinli fiyatları aynımıdır? almıssın bir megan 24bin ytl ye modeli ne belli deyil. sana yuh bide oha diyorum neymiş dizel 125yakıyomuş çekicinin üstünde dolaşırsan 25de yakar. şimdi 24bin ytl ye benzinli honda varken 2006 model. 32bin ytly 2006 model megan alacam dizel diye aklını kendine sakla. yuh muş terbiyesiz insan
Eskiden dizel benzinli arasındaki fark 10-15binlerdeydi şimdi 2-3 binlere kadar düştü. Örneğin kullandığım aracın benzinlisi ile dizeli arasında 2bin lira fark var. Benzinlisi 1.4lt 97bg dizeli 1.5lt 110 bg idi. Bende performans+yakıt tasarrufu göz önüne alarak dizel aldım. Şimdilik memnunum bi sorun çıkmaz inşallah. Bu arada dizelde 2.eller sakat diye duydum 100binlerde dizel benzinliden fazla masraf çıkarır, tabiki nasıl kullanıldığı ve alınan yakıt da önemli. Bence olay yılda yapılan km. 10-15 bini geçiosa dizel makul, yok geçmiyosa fazladan para vermeye gerek yok bence. Herkese kazasız belasız sürüşler...
Hayırlı olsun allah kaza bela vermesin. Dizel motorun dikkatli yakıt seçimi, geciktirilmeyen bakım ve özenli kullanımla avantaj demek olduğunu bilimek çok güzel. Özellikle ülkemizdeki mazot kalitesi benzine göre çok aşağılarda. Sanırsam yakında sıkı denetimler vs gelicekmiş, bunların maliyeti de pompa fiyatlarına yansıtılacakmış. Fiyatlar benziliyi geçer diyorlar, ama bana pek mantıklı gelmedi. Avrupa'da da dizel pompa fiyatı benzinden az sanırsam, yanlışım varsa düzeltin lütfen. Avrupa'daki denetimlerin dah sıkı olduğunu da düşünürsek, bence burda da benzinden ucuz olur.
Ben şahsen dizelden memnunum, tavsiye de ederim, ama itinalı ve özenli olunması kaydı ile. Herkese kazasız belasız sürüşler...
Yeni nesil dizel araçların büyük çoğunluğunda ses problemi yoktur,heleki triger zinciri kullanılanlarda,motor ısındıktan sonra da ses açısından çoğu benzinli aracı aratmaz.
sorular karşısında bu yazıyı güncellemek gerektiğini düşündüm. ben 2001 model 1.9 DTI Megane kullanıyorum.1957 Chevyden Mercedes e kadar bir çok otomobilim oldu ve üçü Renault. Amatör denizci olduğum icin deniz makinaları hakkında da bir miktar bilgim var.E biraz da motosiklet merakım filan da oldu. harmanladım ve bilgilerimi paylaşayım dedim. dizel araçlar konusunda Türkiyede tüm servislerin ve satıcıların inanılmaz bi yaklaşımı var. 1-Motor teknolojileri,yag teknolojileri değişti Benzinli araçların geçmişte 100.000 km civarında olan ortalama revizyon periyodu milyon km lere dayandı.Ancak hava filtreleri hep aynı kaldı.Turbo dizel motorlar piyasaya çıkınca da otomobillerde aynı kağıt filtreler kullanıldı.Daha çok yer kaplayan yağlı filtreler ise ağır araçlar ve iş makinalarında kullanılmaya başlandı.Basit bir anlatımla klasik dizel motor havayı nefes alan bir insan gibi çekerken,turbo dizel motor elektrik süpürgesi gibi çeker.dolayısı ile filtre üzerindeki basınç filtrenin daha çabuk kirlenmesine yol açar.Eğer tozlu yolda ve yüksek süratte seyrederseniz kum taneciklerinin filtreyi geçip manifolda inmesi mümkündür. Türkiye çok tozlu bir ülke.Böyle bir ülkenin yollarında kim ne derse desin turbo dizel aracın hava filtresi 2.000-3.000 Km den fazla iş yapmaz,yazın bu durum 1000 km lere kadar düşer. 2-Hal böyle iken motor teknolojisi yükseldi,yağ kalitesi arttı gibi gerekçelerle araçların periyodik bakımları 15.000/20.000 km ye yükseltildi ve alıcılarda periyodik bakım km.si uzun araçların daha kaliteli olduğu gibi yanlış algılamalar yaratıldı. 3-Sonuçta olan şu hava filtresi tıkanmasına kirlenmesine rağmen araçlar periyodik bakıma kadar kullanılıyor.Önce yakıt tüketimi artıyor.İnsanımızda di zel bilinci olmadığı icin güç kaybı da farkedilemiyor.Ta ki serviste filtre değiştirildikten sonra biraz düzelme ortaya çıkıyor.Bu noktada dizel kullananlara bir sorum olacak "periyodik bakımda size filtrenin çabuk kirlenmiş daha sık değiştirelim" diyen bi usta oldu mu?kesinlikle olmaz. Çünkü üretici firma sizi uyarmayı bilerek öğretmemiştir o elamanına. Bu noktada bir ayrıntıyı da hatırlatmak izah etmek istiyorum.Dizel deniz motorlarının çoğunda hava filtresi olmaz,çünkü denizde toz yoktur.Toz olmayınca dizel deniz motorları yüksek devirlerde bile çok uzun sürelerle çalışabilirler. 5-Birinci ikinci üçüncü dördüncü bakım derken araç 70-80-90 binlere ulaşır ve filtreden dolayı ciddi bir güç kaybına uğrar.Geç çalışmaya başlar.Çünkü görevini yapmayan filtre yüzünden manifolt ve silindr kapagı iyice tıkanmış, siboblar,kayıtlar,hatta segmanlar aşınmıştır. 6-Mecbur kalıp silindir kapağını söktüğünüzde kapak revizyondan geçer,sibob ve kayıtlar değişir.Aracın ilk çalışması biraz düzene girse de gerçekte so run çözülmemiştir.Çünkü segmanlardaki aşınma,kapaktaki revizyon ile uyum göstermeyecek ve çekiş kaybı bu kez uyumsuzluk yüzünden artmaya de vam edecektir.Buradan çıkacak sonuç şudur:dizelin akcigeri olan filtreyi sık sık değiştireceksin.Değiştirtmeyeceksin bizzat değiştireceksin.Buna dikkat edersek kapak revizyonu söz konusu olmaz. 7-Aracın enjektorlerinin kullanım ömrü yakıt kalitesi ile yakından ilgilidir.normal mazotla kullanılmış olan araçların motoru kükürt yüzünden daha fazla aşınacağı gibi enjektörler de aşınacak ve püskürtme düzensiz şekiller gösterecektir.Euro dizel yakıtla enjektör ömrü 100 ile 150 bin km arasında sağlıklı olarak devam edebilir.Kim ne derse desin turbo yada common rail araç yakıtı seçer.Yakıtı aynı yerden,mümkün olmadığı takdirde aynı dağıtımcının başka istasyonundan almakta büyük yarar var.Bazı dağıtımcıların yakıtları gerçekten daha verimlidir.
8-Mazotunuzda sıksık su çıkıyorsa(mazot filtresinden de anlaşılabilir)o zaman seperatör kullanmak gerekir.Denizciler bunu daha çok kullanır. Eski kamyonlarda da vardı.su ve mazotu ayıran iki cam şişeli bir sistemdir.Mazot deposundan sonra uygun bir boşluga,genelde pompa öncesinde bir yere monte edilebilir.Gerçekten işe yarar.
9-Bizde hiç bir otomobil servisi enjektor tamiri yaptırmaz.markalara göre 500 YTL den 2.500.00 YTL ye kadar fiyatlarla enjektor değişimi yapılır.Onların derdi satıp takmak ve bir müşteriden en az zamanda en çok para kazanmaktır.Oysa ki özellikle Avrupa araçlarda kullanılan bosh enjektörlerin bir çok modelinin orijinal kit ile tamiri mümkündür ve sonucunda yenisi ile aynı kalite elde edilir.Turbo tamiri de genellikle tamir kiti ile yapılır ve arkasından ayar gerektirir.300-500 YTL aralığındadır genelde Hatta bu sözlediklerimi bir çok otomobil tamircisi bilmediği gibi bilenlerin de işine gelmez,"randıman alınmıyor"diye tu kaka ederler turbo yada enjektör tamirini. 10-Dizel araç iyice ısıtılırsa performansı artar.Ama dizel aracın tansiyonu hararet saatinden ölçülür.Hararet saati sık sık zıplıyor,ani yükselip alçalıyors termostatı değiştirmek gerekir Hatta bunu rutin hale getirmek faydalıdır.dizel motoru iyice ısıtmadan yola çıkmak kış ortasında conta yakmaya sebeb olabilir.Yeri gelmişken söyleyelim dizel motorda emme zamanında benzinli araçlar gibi yakıt emilmez,sadece hava emilir ve bu hava sıkıştırıldığında 500 dereceye yakın bir sıcaklığa ulaşır işte bu sıcak hava üzerine patlatma zamanında mazot püskürtülür ve bu püskürtülen yakıt alev alır.
11-Dizel araç yoğun trafikte yüksek devirlerde kullanılmamalıdır.Sakin bir sürüş tercih edilmelidir 12-Otoyol kullanımlarında aracı ani gaz kesmemeye dikkat ederek istediğiniz kadar zorlayabilirsiniz.Özellikle serin yaz akşamlarında tadına doyulmaz bir keyif verir.Sert kullanımlarda dizelin yapısı gereği bir miktar yağ eksiltmesi normaldir.ve 500 km lik bir yolu ortalama 170-180 km ile gitmişseniz menzile vardığınızda yağ çubuğuna bakmanızda ve aracı bir süre rölantide çalıştırmanızda fayda vardır. 13-Dizel aracın eksozu öyle bir senede filan çürümez.Ama katalitik konvertörü tıkanır.servislerce iptali tavsiye edilmese de değiştirilmesi pahalıdır,yerine iptal susturucusu takılabilir. 14-Turbo dizel bir araçlar biyodizel yakılmaz.Hiç tavsiye etmem.Seyyar köfteci arabası gibi gitmeye benziyor.Tecrübelerimden yola çıkarak biyodizelin ancak traktör,eski kamyonlar gibi parçası ucuz dizel araçlarda kullanılabileceğini rahatlıkla söyleyebilirim. 15-Büyük hacimli dizel her zaman daha uzun ömürlü olacaktır.Daha büyük ciğer daha fazla nefestir basitçe.Daha büyük hacim daha uzun menzilde yüksek sürat demektir. 16-Dizel araç satın alacaksanız bunları bilmeyen bir sürücünün kullandığı aracı satın alırken iki kere düşünün derim.İlle de alacaksanız masrafına katlanın,manifoldu söktürün ici ayna gibi tertemiz ise o zaman alın. Sonuca geldiğimizde ben bunları yaşadım,öğrendim,hava filtresini kendim değiştiryorum.Bir filtre 15 YTL.Aracımı daha epey uzun bir süre satmayı hiç düşünmüyorum.Her sürüşümde daha fazla tutku ile bağlanıyorum.Sakin kullanırsam,yol uygunsa bir depoyla(60 lt)1200 km yol yapabiliyorum.Süratli ve seri kullanımda 850 km nin altına hiç düşmedim.Araç kendisini 1,5 kere amorti etti. 17-Dizel araç alırken pahalıdır ama yoğun şekilde kullanıyorsanız bazen moral desteği de verir.Diyelim ki haftada 200 km yol yapıyorsunuz ve basitçe 20 YTL tasarruf ediyorsunuz.20 YTL verdiğiniz bir yemek bedavaya geldi işte:)veya aylık toplam tasarrufunuz 300 YTL olsun bu ucuz bir dairenin kirası gibidir.sanki kira geliriniz varmış gibi düşünebilirsiniz cebinizde kalan para için:)veya daha da basiti; gaza basarken ayağınız daha az titrer. 18-Sadece otomobil üzerinde 1,5 milyon km yi aşkın yol yaptım.bilgilerim elbette mühendislik kurallarına değil ,sadece kullanımdan kaynaklanan tecrübelere dayalı.İsteyen istediği şekilde değerlendirebilir. naçizane,dizel aracımla yaptığım toplam km yi söylemekten hicab duyarım.. Ama en keyiflisi dik ve uzun rampalarda seri halde araç sollamak:)
Savaş KAYAN
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savaskayan -- 26 Mart 2008; 17:33:55 >
Güncellediğin bölümü ilk mesajda değiştirseydin abi , yada koyu harfle tırnak içindede olabilir, sabahtan beri ilk mesajınlda son mesajına bakıyorum acaba nereyi güncellemiş diye, bunu yapman mümkünmü acaba,
doğru dersin.Ama önceki nickim le sistem beni bir türlü kabul etmedi.site yöneticileri de maillerime cevap vermeyince yeni mesaj atmaya mecbur kaldım. Ben de değişikliklerin altını çizdim özellikle.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi savaskayan -- 22 Mart 2008; 15:19:27 >