Şimdi Ara

Yok oluşun acısına nasıl katlanılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
1
Favori
1.296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir adam modelleyelim. Tanrıya inancını kaybetmiş olsun. Ve bu adam gündelik hayatın bir tiyatro olduğunu fark etsin. Neden-nasıl yaşadığını, varlığın nasıl "varlık" olduğunu sorgulayıp dursun; içi içini yesin. Üstelik yarın bir gün herhangi bir şekilde ani bir ölümün varlığını sonlandırabileceğini düşünsün; yokluğun, yok olmanın ne demek olduğunu kavramaya çalışırken kafayı yiyecek hale gelsin. Yok olmaktan duyduğu korku hayatını ona zehir etsin. Her şeye şüpheyle ve acımayla bakar olsun.

Bu adamı korkudan ve endişeden kurtarabilecek fikir ne olabilir? Onu hayatın yaşanmaya değer bir şey olduğuna ne ikna edebilir?

• Yuce Allah C.C akil vermis, o akli kullanirsaniz bu dunyaya ne amac icin geldiginizi bulabilirsiniz . Siz bastan reddetiginiz icin huzura da kavusamiyorsunuz. Inanmak istemiyorsunuz, eger inanmak isteyip biraz islami sorgularsaniz huzura kavusabilirsiniz. Youtube da ki Avustralyali gencin musluman olma hikayesi aslinda butun ateistlere bir kapak niteligindedir.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Neden içim içimi yesin ya da endişeleneyim ki ? Zaten dünyaya inançsız geldim. Demek ki inanç olmadan da yaşayabiliyorum. İnançsız ya da inançlı ölüm hepimizin kaderi. Tanrıya değil kadere inancını kaybeden insan aklını kaybeder.
  • Bu konu ile ilgili güzel bir söz vardı nasıl benden önce milyonlarca yıl geçmiş ve ben bunun üzüntüsünü yaşamamış isem ben öldükten sonrada yaşamam gibisinden bilindik bir söz vardı... yaşarken öldükten sonra ne olacağını asla bilemeyiz dünyada ki inanan insanların malesef bir çoğu bilmek ile inanmayı karıştırıyorlar adeta inanmayı bilmek kavramına dönüştürüyorlar ve tüm evrenin başlangıcını sonunu ve öldükten sonra ne olacağını dini metinlere dayanarak anlatabiliyorlar ancak izahı isbatını yapamıyorlar din tarihinden bir haberler rasyonel hiç bir isbatları yok ama onlar için olay çoktan bitmiş ve herşey belli bir durumda... aslında bu şekilde yaşamak insana manevi güç verir ama bizi biz yapan bilmektir ve akıldır bu ikisi olmadan bizde olamayız bilmediğimiz en azınadan şu an için bilmediğimiz veya hiç bir zaman bilemeyeceğimiz konuları biliyormuş gibi yaşamak kendini kandırmaktır... benim şu anki araştırmalarım mantığım çerçevesinde öldükten sonra bilincimizinde olmuyacağı için nasıl yok iken yoktuk hatta doğtuktan belli bir süre sonra bilincimiz oluşuyor ölüncede bunun gibi olacaz yok olacaz... elbette bu bir var sayım kanıtı yaşarken veya öldükten sonra yaşayan insanlara yapılamaz kendimiz yaşıyacaz ve yaşamıyacaz ölünce ne olduğunu... ama sırf sevdiğim insanları görmek ve adalet için ahiretin olmasını isterim şahşen...

• quote:

Orijinalden alıntı: yuxeses

Bu konu ile ilgili güzel bir söz vardı nasıl benden önce milyonlarca yıl geçmiş ve ben bunun üzüntüsünü yaşamamış isem ben öldükten sonrada yaşamam gibisinden bilindik bir söz vardı... yaşarken öldükten sonra ne olacağını asla bilemeyiz dünyada ki inanan insanların malesef bir çoğu bilmek ile inanmayı karıştırıyorlar adeta inanmayı bilmek kavramına dönüştürüyorlar ve tüm evrenin başlangıcını sonunu ve öldükten sonra ne olacağını dini metinlere dayanarak anlatabiliyorlar ancak izahı isbatını yapamıyorlar din tarihinden bir haberler rasyonel hiç bir isbatları yok ama onlar için olay çoktan bitmiş ve herşey belli bir durumda... aslında bu şekilde yaşamak insana manevi güç verir ama bizi biz yapan bilmektir ve akıldır bu ikisi olmadan bizde olamayız bilmediğimiz en azınadan şu an için bilmediğimiz veya hiç bir zaman bilemeyeceğimiz konuları biliyormuş gibi yaşamak kendini kandırmaktır... benim şu anki araştırmalarım mantığım çerçevesinde öldükten sonra bilincimizinde olmuyacağı için nasıl yok iken yoktuk hatta doğtuktan belli bir süre sonra bilincimiz oluşuyor ölüncede bunun gibi olacaz yok olacaz... elbette bu bir var sayım kanıtı yaşarken veya öldükten sonra yaşayan insanlara yapılamaz kendimiz yaşıyacaz ve yaşamıyacaz ölünce ne olduğunu... ama sırf sevdiğim insanları görmek ve adalet için ahiretin olmasını isterim şahşen...

Evet ama doğmadan önce yok olduğumuzu bilemezdik zaten. Ama dünyaya bir kere geldim ve varlığımın devam etmesini istiyorum, onu nasıl yapcaz?

• quote:

Orijinalden alıntı: RealW

Yuce Allah C.C akil vermis, o akli kullanirsaniz bu dunyaya ne amac icin geldiginizi bulabilirsiniz . Siz bastan reddetiginiz icin huzura da kavusamiyorsunuz. Inanmak istemiyorsunuz, eger inanmak isteyip biraz islami sorgularsaniz huzura kavusabilirsiniz. Youtube da ki Avustralyali gencin musluman olma hikayesi aslinda butun ateistlere bir kapak niteligindedir.

Binlerce müslüman gencin deist veya ateist olması kime kapak niteliğindedir peki? Meseleyi inanç tartışmasına çevirme.
  • Aslında doğrusunu söylemek gerekirse çok tartışmak istemiyorum böyle konuları. Senin söylediğin, müslüman iken ateist olanlar daha küçük iken aileleri tarafından dine alıştırılıyorlar. Çocuk gelişme dönemine kendi iradesini kullanabilme noktasına geldiği zaman ben neden bu yoldu gidiyorum ki diye kendi kendine soru sormaya başlar. Allah'a C.C ulaşmayı reddeder. Yani daha başta iken tamamıyla o yolu terk eder. Kısacası, insanlar Allah'a C.C ulaşmak istediğinde Allah ona karşılık verir ve doğru yoluna alır. Allah’ın C.C kitabına karşı çıkan ve gerçeği görmek istemeyen bir insan da doğru yolu bulamaz, Allah da ona doğru yolu göstermez.
  • quote:

Aslında doğrusunu söylemek gerekirse çok tartışmak istemiyorum böyle konuları. Senin söylediğin, müslüman iken ateist olanlar daha küçük iken aileleri tarafından dine alıştırılıyorlar. Çocuk gelişme dönemine kendi iradesini kullanabilme noktasına geldiği zaman ben neden bu yoldu gidiyorum ki diye kendi kendine soru sormaya başlar. Allah'a C.C ulaşmayı reddeder. Yani daha başta iken tamamıyla o yolu terk eder. Kısacası, insanlar Allah'a C.C ulaşmak istediğinde Allah ona karşılık verir ve doğru yoluna alır. Allah’ın C.C kitabına karşı çıkan ve gerçeği görmek istemeyen bir insan da doğru yolu bulamaz, Allah da ona doğru yolu göstermez.

Sen insanlar Müslüman olmak istemiyorlar sanıyorsun. Hayır, bahsettiğin kişiler kendi dininin ne olduğunu sorgulama ihtiyacı duyuyorlar. Dini araştırdıklarında mantıksız buluyorlarsa ateist veya desit oluyorlar. Yoksa, ateistler çok mu meraklılar yok olmaya veya emin olmadıkları bir mesele yüzünden sonsuza kadar cehenneme girmeye?

• Uzaya cikip dunyaya tepeden bakmasi yeter.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elimizde olan bir imak yok malesef yaşarken büyük bir sır ölüm olayı... hatta size şu kadarını söyleyim insanlığın gelmiş geçmiş en büyük sorunu budur aslında ölüm sonrası hayat varmı yokmu konusudur... dünyaya bir kere geldiysen yandın şanşın var ise ana rahminde ölürsün yada çok küçükken yada ağır akıl hastası ama bilinçli sağlıklı yaşadıysan bu sorunla daha çok yüzleşmek zorundasın ancak hiç bir zaman cevabını bulamayaksın bu herkes için geçerli ama cevaba her geçen saniye biraz daha yaklaşıyoruz... ben birazda şöyle teselli buluyorum dünyada çok daha kötü zamanlarda gelebilirdik bir çok insan bizden çok daha kötü hayat yaşapıp öldüler biraz da böyle düşünmek lazım bence... üstelik tanrı ahiret gibi kavramları bizler algılayamayız beyin ve mantık formatımıza aykırı onun için bunlarıda fazla düşünme derim bir gün bu iş başına başımıza gelecek eğer hayat var ise ölüm sonrası ben şahsen yaratıcının da bizden daha da adil olmadığına inanmak istemiyorum yani gelmiş geçmiş tüm insanları kuran-ı kerim e göre yargılayacak kadar saçma bir mahkeme kurmaz umarım bana göre insanlar yargılanacak ve bu na göre ödül veya ceza alacaklar ise bu tamamen evrensel yasalara göre olacaktır dini ritüellere göre değil eğer bir kitapın veya herkes kendi inandığı kitabın kurallarına göre mahkeme düşünüyor ise diğer insanların suçu ne olur ki bu büyük adaletsizlik olur düşünsenize öldükten bile sonra adaletsizlik olsun torpil olsun vs çekilecek iş değil orada tam adalet olması gerekiyor bununda tek şartı evrensel yasalardır bir adam haksız yere adam öldürmemiş iftira yalan söylememiş hırsızlık yapmamış doğaya zarar vermemiş vb işler yapmışsa cennete gitmesi gerekir tam terslerini yaptı ise cehenneme gitmesi gerekir en azından benim elimde yetki olsa ben buna göre yargılardım insanları öbür türlü sistem hem kutsal kitaplar bazında hem tanrı kavramında ve mantığa ters düşüyor....

• quote:

Orijinalden alıntı: mahmudhudavendi

Uzaya cikip dunyaya tepeden bakmasi yeter.

Kendisinin ve dünyada yaşanılan hayatın ne kadar küçük ve önemsiz olduğunu da düşünebilir.
  • Cok mu zor yani inanmak. Inansan bile eger sen hakli cikarsan da yok olup gideceksin. Peki ya diger secenek dogruysa, cennet ve cehennem yurdu varsa

• quote:

Cok mu zor yani inanmak. Inansan bile eger sen hakli cikarsan da yok olup gideceksin. Peki ya diger secenek dogruysa, cennet ve cehennem yurdu varsa

Peki ya uçan spagetti canavarı gerçekse? Pastafaryan olmayan herkes nanayı yer o zaman. Peki ya Yahudilik hak dinse?
  • Korsan kullanıcısına yanıt
    Hayır inanmıyorum gerçek böyle git cami imamına yada her hangi müslümanım diyen inanan birisine islamın şartları farzları var yerine sebepsiz yere getirmeyenelere ceza var... baş örtüsü oruç namaz hac içki zina vb bunları yapmayanlar yanacak deniliyor.... aynı git papaza o da öyle onunda şartları var kendine göre isa allahın oğludur inanman lazım diyor o da inanmayanalar yanacak diyor... haham da öyle kısaca kim neye inanmış ise onun dışındakileri kafir günahkar olarak görüyor... eğer bana hak veriyorsanız namaz kılmayan oruç tutmayan birisinin yanmıyacağına da inanmanız akıl yürütmeniz gerekiyor... hayır derseniz de o zaman kuran-ı kerimin sistematiği ve kutsaliyeti ortadan kalkıyor ve sizde görüyorum ki herkes kedi zamanına göre yargılanacak diyorsunuz o zaman bir müslümana göre çok daha basit bir din inanış yaşamış bir sibiryalı bir afrikalı yada bir aborjin veya güney amerikada yaşamış bir kızıldereli neye göre kime göre ortada adaletli bir yargılama sistemi olmuş olurmu o zaman? unutmayın ki insan oğlu yaklaşık 50000 yıldır dünyada var onunda son 25000 yılı insanca yaşama evresine geçmiş ne kitabı ne paygamberleri vardı o zaman son 3000 yıldır tek tanrı ve kutsal kitaplar var ondan önce bir çok önemli mediniyetlerin çeşitli putlardan oluşan tanrıları vardı... demek istediğim şu ölümden sonra ahiret var ise yargılama olacak ise bu tamamen ve tamamen evrensel yasalar çerçevesinde olur ki bu da en iyi düşüncem ile diyorum yoksa bu da yetmez ilk insanlar bizim kadar medeni değildi bu gün bile bir çocuğa tecevüz eden yada insanları işid gibi katleden insanlara nediyoruz bunlar insan bile olamaz diyoruz değilmi onun için daha tanrı tanımı ahiret tanımı vs daha o mevzulara girmiyorum bile... ben şahsen agnostik düşünüyorum aklıma yatan bu bilinemez şeylere körü körü inanmak bana saçma geliyor elimden geldiğince insanca yaşamaya çalışıyorum...

• Iste bosuna demiyorum, siz bastan reddediyorsuz. Sen daha hangi dinin hak din oldugunu bile bilmiyorsun. Hicbir sey arastirmadan Allah C.C yok diyorsunuz. Yahudi ve hristiyan dinleri son dinden onceki peygamberlerin ummetlerine ait dinlerdir. Allah C.C peygamberler gondermistir. Bunlardan bazilarina da kitap verilmistir. Bunlarin sonuncusu Kuran i Kerim dir. Bu yuce kitaptan sonra da peygamber ve kitap gelmemistir bundan sonra gelmeyecektir.

• Eğer bu adam ölümden sonra yok oluşa inanıyorsa korkmasına gerek yok

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Korsan kullanıcısına yanıt
    Tam okuyup anlamamışsınız beni aynı şeyi söylüyoruz bende hayır diyorum elbette ve konuyu başka yollardan da düşünüp aktarmaya çalıştım lütfen daha dikkatli okuyun...

m.s m.ö hiç vark etmez eğer bir yargılama olacak ise o yazdığım şekilde olmalı diyorum en azından böyle olmasını isterim... unutlmamalıdır ki bir savaşda her iki tarafta cennete gideceğini düşünüyor herkes dini olaylara girdiğinde sevap işlediğini sanıyor ibadet yapıyor vs vs ne için kim için ihtiyaç varmı tarihde nasıl oluşmuş bu din mevzusu malesef çoğu insanda akıl yürütme ve sorgulama yok düşünün ki bir inanç var o bile bir çok meshebe ayrılmış bunun en çoğunu uzak doğu dinlerinde görürsünüz bu kadar gelmiş gelecek insan topluluğu bir gün entropi yasasına göre bu devasa uzay sistemi çökecek bitecek ne olacak sonrası varmı yokmu nasıl oluştu bu düzen öncesinde ne vardı uzay ne içinde büyüyor kare madde nedir????? o kadar cevabı olmayan soru varki akıl alır gibi değil onun için fazla dalmak kafayı bozabilir yaşantımıza dikkat edelim iyi insan olmaya çalışalım eninde sonunda nasıl olsa ölecez nasıl bir duyguymuş sonrasında hayat varmı yokmu hepsini kendimiz tecrübe edecez evet ben bir agnosiğim ve ateizm ve teizmi farklı görmem bilinmez şeylere bilirmiş gibi yaşamak inanmak bana saçma geliyor çok geniş bir konu herşey olabilir veya olmaya bilir bilemeyiz...

• insanlar bir ömür yazdıkları kitaba göre yargılanır . her insanın hayatı bir kitaptır .. her insanın dini vardır dinsiz insan olmaz

böyle baktıgında tartışmanın bir anlamı kalmıyor bu soruyu musa peygambere firavunda sormuştu öncekiler ne olacak ?

aslında gercek şudur "Allahın varlığı ve tekliğine inanmayan hiç kimse olmamıştır hatta hiç bir mahluk...

insan diliyle inkar eder yalan söyler .. firavun ölürken inandım güvendim dedi örttüğünü gizlediğini acığa cıkardı

iblis kelimesinin anlamı ; ümit kesmek umudunu yitirmek demektir . kimden ? Allah tan yani hayat verenden

ateizm boş bir lakırdı dır kocaman bir yalan dır diebiliriz

iblis bile rabbim beni sen yarattın ateşten diyorken insanın tanrı yoktur demesi absürddür yalan söylemektir

diliyle binbir bahane uydurur bunlarda boş sözlerdir

kafir kelimesinin anlamı örten demektir yani gizleyen görmezden gelen örneğin çiftçi topragı örter bu gizleme örtme eylemi küfür dür kelime kök anlamı olarak .

yaradanı hakkı(batıl olmayanı) vahyi gerçeği örter insan ..

bazen şunu düşünürdüm iblis neden ademe secde etmedi ? fakat insanlara baktıgımda neden böyle bir secim yaptıgını anlıyorsun

zero kendini anlatmış o modelleme kendisi bakmayın sırıttığıma çok kötü bir durumdur

Allah rahmeti üzerine yazmıştır ve bu sebeple insana vahyetmiştir sectiği elçilerler ki umutsuzluğa düşmesin bocaladığında vahyi okusun huzur bulsun hayatın anlamını öğrensin

sorunun cevabı vahiydir . kuran ı kerim içinde incilde tevratta ve diğer öncesi vahyedilenlerde vardır kuran tevratı incili tasdik eder .

çünkü hepsi ANA KİTAP tan okunmadır insanlığa ve cok mühimdir

yahudilik hak dinse die absürd bir soru olmaz kuran okuyup düşünüp anlamaya calışmazsan absürdlüğünü anlayamazsın .

yok ben almim kalsın dien varsa b.ktan anlamsız hayatını yasamaya dewam etsin taki ecel sonlanana kadar ve şöyle diecek ölüm geldiğinde o boyut acılınca "bizi geri dönder iyi salih ameller yapalım " bu boş sözü söyler insan ölüm anında sürecinde .. cünkü insan ölmek istemez yasamak ister ve göçerken bu hayattan nereye gideceginide görür . inanmıyormusun halen .. o zaman yaşada gör ! remember me desem hatırlarmı bu okuduklarını ? maybe

zaten yokolduktan ölümün tadını aldıktan sonra yeniden bilmediğimiz bir formda yaratılacaksın !! Allaha güvenmediğin için (böyle ölürsen tabi halen bir şansın var kırmızı hap mavi hap secimi ) degil bir binlerce kez yokluğu çağıracaksın

necm suresinde şöyle bir ayet var gerci yukarda yazdıklarımda ayet ...

insan her istediği kurguları hayalleri olacak mı zannediyor

yok böle bişey seni yaradana kavuşmayı ummuyormusun yoksa !! bu boş bir kuruntu yok olup gidecen haa

ALLAH teala yarattığı kullarının içinde bir kısım hayata karşı hırslı insanlar için

onlara 1000 yıl ömür verilse hayır demezler 1000 yılın sonuna gelmeyecekler mi hiç düşünmüyorlar mı

yine vaaz gibi bir yazı oldu

• Pastfaryanizm olamaz.

Çünkü mantıki olarak bir tanrı hareket edemez, cisim olamaz.

Eğer tanrı hareket ederse tanrı olamaz. Çünkü hareket etmesi için kendinden olmayan esbap gerekir. Ama Tanrı sebeb-i evveldir. İslamda bu böyledir(Not: Mücessime ve Vahhabiler hariç)

Ayrıca ateistlerin bu kadar din var, şu kadar din var deyip kendilerini kandırarak aramayı kesmesi bence saçmalık.

Son olarak Ölüm Korkusunu aşamazsın. Ancak sahte ve tiyatro yaptığın hayatına dalıp herşeyi unutmuş gibi yapıcaksın. Gibi yapmak yaşamanın ilk kuralıdır.
    Esas büyük soruyu görmezden gelmek. Ölüm korkusu mu? YAŞAYAMAMA korkusu mu?

Okuduğu kitapların altını çizmeyi seven bir roman karakteri demişti ki;
    Melek meğerse ölmekmiş...

< Bu mesaj 18.9.15 tarihinde kaybolan verilerden kurtarılmıştır >

• Soru; Tanrının tanımını yaparmısınız? içinde zaman yani dk sn gün ay yıl vb terim tamlama veya oluşum olmadan ve mekan: yani maddesel cisimsel somut masa halı kitap hava güneş ev kedi vb cisimler olmayan her hangi bir cümle kurabilirmisiniz?

lütfen soruma cevap vermeye özen gösterin ayrıca konunun kapatılmaması için dikkatli olalalım iyi günler.

< Bu mesaj 18.9.15 tarihinde kaybolan verilerden kurtarılmıştır >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.