Şimdi Ara

EK 2/3 TRAFİK CEZASI

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
17.677
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar. Şirketimize ait araçlardan birine 1 Temmuz 2015 akşam iş çıkışı saatinde sivil trafik ekiplerince ceza uygulandı. Uygulanan ceza maddesi EK 2/3 olup bu maddenin içeriği şöyledir : "İlgili belediyeden izin veya ruhsat almaksızın, belediye sınırları dâhilinde ticari amaçlı yolcu taşımak." Araç şoförüne 2.400 TL para cezası kesildi ve araç 60 gün süreyle trafikten men edilerek çekiciyle yeddiemin otoparkına götürüldü.
    Burada 2 türlü ceza söz konusu. Birincisi şoföre kesilen para cezası, ikincisi ise aracın trafikten men edilmesi. Hatta daha önceden eğer aracı kullanan şoför araç sahibi değilse araç sahibine de aynı miktarda para cezası gidiyormuş ama anayasa mahkemesi nisan 2015 te bunu anayasaya aykırı bularak iptal etmiş. Biz birkaç gün içinde cezaya itiraz için Sulh Ceza Hakimliğine evraklarımız ve dilekçemizle başvuru yaparak para cezasının ve aracın trafikten men edilmesinin iptali için başvuru yaptık. Adalet sistemimizin hızlı (!) çalışması ve adli tatile denk gelmemiz dolayısıyla karar halen elimize ulaşmadı. Geçen hafta içi karar çıkmış ve tebligat gönderilmiş ama gelmedi henüz. Biz de adliyeye gidip kararı elden teslim aldık dün. Zaten aracın 60 günlük trafikten men süresi de dün itibariyle dolmuştu. Şimdi bu durumda olan arkadaşlara yardımcı olabilmek ve daha önce bu durumla karşılaşmış olanlarla fikir alışverişi yapabilmek adına bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum.
    Öncelikle durumumuzu izah etmeye çalışayım. Trafikten men edilen araç 2004 model Ford Transit Journey marka 5+1 koltuklu araçtır. Bu araç full camlı olup ruhsatta kamyonet olarak geçmektedir. Yani doblo, connect, berlingo vb. araçlarla aynı statütedir. Araç tekstil işiyle uğraşan limited şirketimize ait olup aracı kullanan şoförümüz kesimhane bölümünde çalışan bir arkadaşımız olup eve gidip gelirken de bu aracı kullanmakta ve kendi yolunda olan 5 kişiyi daha alarak işe gidip gelmektedir. Sonuçta bu araç şoför dahil 6 kişilik bir araçtır. Fakat belediye minibüs ve otobüs dışı araçlara güzergah belgesi vermemektedir. Yani otomobil veya kamyonet tarzı araçlara güzergah belgesi alınamıyor.
    Biz aracın şirketimize ait olduğunu, koltuk sayısını, şoför ve içinde bulunan çalışanların şirketimizde bordrolu olarak çalıştıklarını ve bize kesilen cezanın haksız olduğunu ve iptal edilmesini istediğimizi belirten bir dilekçeyle İzmir Sulh Ceza Hakimliğine başvurduk. Fakat başvuruyu adına ceza kesilen şoförümüz üzerinden yaptık. Hem para cezasının hem de aracın trafikten men edilmesi cezasının iptalini istedik dilekçede. Hatta araç şoföre ait değil şirketin aracı acaba ayrı ayrı başvuru yapmamız mı gerekiyor diye dosyayı teslim ederken de sorduk ama tek dilekçeyle olur dediler. Biz de dilekçemizi verdik.
    Dün aldığımız karara göre aracın trafikten men cezasının şoförü ilgilendirmediği, şirkete kesildiği, dolayısıyla da şirket yetkilisinin buna İdare Mahkemesi yoluyla itiraz edebileceği, bu cezanın Sulh Ceza Hakimliği görevi dahilinde olmadığından reddine karar verildi. Yani baştan 2 ayrı itiraz yapmamız gerekiyormuş. Cezayı yiyen şoför Sulh Cezaya, aracı bağlanan şirketimiz de İdare Mahkemesine başvurmalıymış. Biz bunu bilmediğimizden ve evrağı teslim ederken danıştığımız kişi de yanlış yönlendirdiğinden dolayı boş yere 2 ay boyunca bekledik. Başına böyle bir durum gelenler öncelikle zaman kaybı yaşamamaları için bizim düştüğümüz bu hataya düşmesinler ve ayrı ayrı itiraz etsinler. Şimdi İdare Mahkemesine başvuru yapacağız şirket olarak.
    Diğer itirazımız olan para cezası ise EK 2/3 maddesine uygun olduğundan reddedildi. İtiraz yolu açık bırakıldı. Şimdi buna da itiraz edeceğiz. Bakalım ne olacak ?
    Konuyu danıştığımız polislerin çoğu bizim haklı olduğumuzu söylüyor ama mahkeme dosya üzerinden cevap verdiğinden bizi suçlu buluyor.
    Sonuçta bu araca belediye ruhsatta kamyonet geçtiği için Güzergah Belgesi vermiyor. Ruhsatta da 5+1 kişi diye yazıyor. Buna göre bu araca 6 kişi binebilmesi lazım. Zaten araçta 6 kişi vardı. Bu durumda doblo tarzı tüm araçların durdurulup ceza yazılması mı lazım ?Böyle bir mantıksızlık olur mu ? Ayrıca belediyeye ait araçların çoğu (özellikle zabıta) çift kabinli transit kamyonet. Eeee bunlara 4-5 belediye zabıtası veya işçisi binebiliyor.
    Hani aracımız minibüs olsa sorun yok. Diyecektik ki "arkadaş almadık güzergah belgesi adamlar kapattı aracımızı" ama zaten belediye güzergah belgesi vermiyor ki. Bu durumda bu aracı sadece şoför mü kullanacak içine başka kişi binmeyecek mi ? Ayrı güzergahta oturan 5 kişi için gidip servis şirketiyle anlaşıp koskoca araç mı tutmam lazım ? Ya da gidip minibüs mü almam lazım ? Bu kadar saçma şey olur mu?
    Sizlerin başına böyle bir şey geldi mi acaba ? Geldiyse nasıl bir yol izlediniz ? Paylaşımlarınızı rica ediyorum. En azından bizden sonrakiler için bir yol haritası olur. Ne yapıp yapmayacaklarını daha iyi bilirler. Araştırdım ben ama bizim duruma uygun bir olay bulamadım. Gelişmeler oldukça sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.
    Herkese Selamlar







  • o dalga geçen arkadaşlar sizinde başınıza böyle birşey gelirse ozaman anlarsınız,İnsan onuruyla yaşar, işgüzar bi polis yüzünden suçsuz yere aracına 60 gün el konuluyor 2400 lira para cezası yiyorsun 600 lira otopark parası ödüyorsun,240 lira mahkeme parası ödüyorsun, mahkemeyi kaybedip karşı tarafında masrafını ödemek zorunda kalıyorsun, buna da itiraz etmek için 80 lira daha ödüyorsun ve kendini savunabilmek için bir kağıdın bir kalemin var ne hakim görüyosun ne avukat, kendini savunma şansın resmen sıfır.üstüne 1. derece akraban dışında arabana kimseyi bindiremiyorsun.Bu işi yapsam gam yemem ama insanın kanına dokunuyor.
  • Vay anasını

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Transit ruhsatında kamyonet yük taşıma için olarak mı geçiyor kamyonet yolcu taşıma olarak mı geçiyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zeytinbey -- 1 Eylül 2015; 12:15:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zeytinbey

    Transit ruhsatında kamyonet yük taşıma için olarak mı geçiyor kamyonet yolcu taşıma olarak mı geçiyor?


    Yük Nakli - Hususi olarak geçmekte. Ama koltuk sayısı şoför dahil 6 kişi aynı zamanda.
  • muverrih35 kullanıcısına yanıt
    Sıkıntı yük nakli yazmasından çıkmıştır muhtemelen... Bir de şirket aracı ama hususi ruhsat çıkartmışsınız... Konu hakkında uzman bir kişi olmamakla birlikte bu "yolcu nakli/yük nakli" ve K2 belgesi eksikliğinden ceza yazılıyordu ticari araçlara...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba arkadaşlar. Dün öğleden sonra konuyla ilgili bilgi alabilmek adına Tepecik'teki Trafik Şube ve Kahramanlar'daki Belediye Trafik Şube'ye gittim. Zira dün alt komşumuzun aracını da aynı sebepten kapattılar. İş iyice zıvanadan çıkmaya başladı. Bu sivil ekipler iyice azıttı. Öyle ki bunlar birilerini yakalayıp cezayı kesiyor ve trafik polislerine devrediyor olayı. Trafik polisleri bile adamlardan şikayetçi ama elimizden bir şey gelmiyor diyorlar.
    Neyse dün trafik şubeye gidip bilgi almak istedik ve bizi Trafik Denetleme Şube Amiri'ne yönlendirdiler. Oldukça nazik bir hanımefendi, bizimle ilgilendi ama konuşmalarından anladığım kadarıyla konuya tam hakim değil. Çünkü bazı şeyleri internetten aradı. Hatta belediye buna güzergah verir mi diye bakmamızı istedi. Ben bu konuyu belediye ile de görüştüğümü ve minibüs ve otobüs dışındaki araçlara güzergah belgesi vermediklerini. Bu araca neden ceza yazıldığını anlamadıklarını ve bizim haksızlığa uğradığımızı söyleyerek mahkemeye gitmemiz halinde kazanacağımızı söylediklerini ifade etmeme rağmen halen belediyeye sorun dedi. Sorun aracın ruhsatında kullanım amacının "Yük nakli - Hususi" geçmesinden kaynaklandığını belirtti. Yük nakli yazdığı için yolcu taşıyamayacağımızı, sürücü dahil 6 kişi koltuk kapasitesinin ise araçta taşınan yükü taşıyacak 6 kişi için olduğunu belirtti. Eğer araçta tadilat yapıp işletirsek ve yolcu nakline çevirebilirsek sorun çıkmayacağını söyledi. ama bundan da kesin cevap veremedi. Sonuçta biz zaman zaman boya dekorasyon işleri de yapmaktayız. Mesela Çeşme'ye yazlık boyamaya gittik 1 haftalığına ve malzemelerimizi arkaya işçilerimizi de koltuklara oturttuk. Gün içi boyamızı yaptık ve akşam geri dönerken işçiler üstlerini giydiler ve eve gitmek için arabaya bindiler. Tabi malzemeler yazlıkta kaldı. Şimdi yolda trafik çevirse yine ek 2/3 maddesinden ceza yazıp aracı yine mi kapatacak ? Her gün aracın bagajını malzeme ile mi dolduracağız adamları taşımak için? Böyle saçma şey olur mu ?
    Kalktık tekrar belediye trafiğe gittik. Oradaki Serkan Bey sağ olsun bizimle ilgilendi ve kamyonetlere ve 10 kişi altı koltuğu olan araçlara güzergah belgesi verilemediğini, araçta 6 koltuk olduğunu ve bizim 6 kişiye kadar araca binebileceğimizi söyleyerek haksız yere ceza yediğimizi ve avukata başvurup dava açmamızı söyledi.
    Şimdi belediye trafiği araca güzergah belgesi veremiyoruz ama binebilirsin diyor, trafik ise güzergah belgesi olmadığı için ceza yazıyor. Buyrun cenaze namazına.
    Şimdi ben bunları yazarken alt komşumuzun birisinin daha aracının kapatıldığı haberi geldi. :(




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zeytinbey

    Sıkıntı yük nakli yazmasından çıkmıştır muhtemelen... Bir de şirket aracı ama hususi ruhsat çıkartmışsınız... Konu hakkında uzman bir kişi olmamakla birlikte bu "yolcu nakli/yük nakli" ve K2 belgesi eksikliğinden ceza yazılıyordu ticari araçlara...

    Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Trafik Denetleme Şube Amiri'nin de söylediği o, fakat aracın ruhsatında niye sürücü dahil 6 koltuk yazıyor ? Ayrıca aracı biz şahıstan aldık. Şirkete aldığımızı zaten söyledik, ayrıca zaten bir sürü şirket evrakı istiyorlar satış yapılırken. Biz hususi-ticari ya da yolcu-yük nakli diye bir şey belirtmedik. Ayrıca araç kamyonet geçtiği için 2012 yılında K2* belgesi zaten almıştık.
    Bugün bir avukatla görüşmeye gideceğiz konuyla ilgili, bakalım ne olacak?
    Bu durumda siz ne yapmamızı önerirsiniz ?




  • Hocam size bir kaç açıklama yapayım
    normalde böyle bir cezayi sivil durduk yere yazmaz.
    Ya çevirme olup ve cevirmede de ticari araçların kontrolü olmasi
    ya bir yerden şikayet gelmesi üzerine plaka ve model ile durdurulmasi
    ya da şoförün polislerin dikkatini çekip ceza yapilmasi.
    Yine ayni sekilde araç hususi olmamali husisi bireysellere verilen ruhsat. Aracı sirket üzerine alip k2 vb belgeleri almak gerekiyordu. Ya da aracı şirketle hiç bagdastirmayip normal vatandaş gibi kullanilmasi iceridekilerin de tanıdık gibi davranarak aracın hususi olarak kullanıldığınım belirtilmesi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • muverrih35 kullanıcısına yanıt
    Dediğim gibi uzman değilim konuda ama size hak veriyorum... Yük taşıma için binecek işçiler sonuç olarak araca... Hukuki yolları başvurmaktan başka çare yok gibi gözüküyor... K2 belgesi olmasına rağmen ceza yazılmış ilginç...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • biz h100 panelvanla (5 kişilik) 15 yıl boyunca fsm köprüsünden gidip geldik,çoğu zaman 8-10 kişi oluyorduhatta arkaya yan koltuk taktırmıştık ona kızmışlardı muayenede bizde söküp geri takıyorduk

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: batkent

    Hocam size bir kaç açıklama yapayım
    normalde böyle bir cezayi sivil durduk yere yazmaz.
    Ya çevirme olup ve cevirmede de ticari araçların kontrolü olmasi
    ya bir yerden şikayet gelmesi üzerine plaka ve model ile durdurulmasi
    ya da şoförün polislerin dikkatini çekip ceza yapilmasi.
    Yine ayni sekilde araç hususi olmamali husisi bireysellere verilen ruhsat. Aracı sirket üzerine alip k2 vb belgeleri almak gerekiyordu. Ya da aracı şirketle hiç bagdastirmayip normal vatandaş gibi kullanilmasi iceridekilerin de tanıdık gibi davranarak aracın hususi olarak kullanıldığınım belirtilmesi.


    Valla durduk yere mi yoksa şikayet mi tam bilemiyorum. Şikayet falan diyorlar bazen ama ne kadar doğru. milletin gazını almak için mi diyorlar bilemiyorum. Ama sonuçta aracımız minibüs olsa ve güzergah belgesi almamış olsak zaten sesimizi çıkarmayacağız. Ama hem güzergah belgesi alınamıyor hem ruhsatta yazan 6 kişi binemiyor. Eee nolacak böyle koskoca araca sadece şoför mü binecek ? Şimdi aracı şoföre kendi oturduğu bölge servislerimizin (2 adet güzergah belgesi olan minibüs) geçiş yollarına ters olmasından dolayı. Ayrıca bazen bu aracı dediğim gibi boya dekorasyon işlerimizde de kullanıyoruz. Şimdi 4-5 kişi için ayrı bir servis mi tutalım ? Servisçiler aracımızın 20-25 dakikada yaptığı servisi (takriben 10 km yok) 150 TL den fiyat başlıyor. Taksi tutsam karlıyım. Aracımızın K2* belgesi ve şoförümüzün src belgesi de mevcut.
    Ayrıca adamlar tanıdık manıdık dinlemiyorlar. Aracı durdurup güzergah belgen yoksa kapatıyorlar.
    Artık bunlara şikayeti servisçiler mi yapıyorlar firmalar bize muhtaç olsun diye bilemiyorum. Belki aralarında maddi bir çıkar bile oluyordur. zira artık her şeyi düşünmeye başlıyor insan.




  • Muhtemelen o civarda kaçak servis ihbarından dolayı ava çıkmışlardır. Buda böyle yapılmaz, araç durdurulur, kanıtın varsa belgelersiniz ve ceza öyle kesilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Sivil Ekip" dediğiniz ceza tutanağını hazırlayanlar, maliye/ubak personeli mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rabitelli -- 2 Eylül 2015; 10:32:20 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: rabitelli

    "Sivil Ekip" dediğiniz ceza tutanağını hazırlayanlar, maliye/ubak personeli mi?

    Hayır trafik polisi fakat sivil elbise ve arabalı. Beyaz bir megane ile dolanıp milletin canını yakıyorlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kasto_37

    Muhtemelen o civarda kaçak servis ihbarından dolayı ava çıkmışlardır. Buda böyle yapılmaz, araç durdurulur, kanıtın varsa belgelersiniz ve ceza öyle kesilir.

    Burası Türkiye maalesef. Cezayı kesiyorlar ondan sonra gidip suçsuzluğunuzu kanıtlamak size kalmış :(
    1 sene kadar önce mitsibishi L300 aracımıza da ceza yazılmıştı güzergah belgesi olmadığından. Fakat araç bağlanmamıştı. bize 15 gün içinde belge alırsanız ceza iptal olur denmişti (Cezayı belediye trafik zabıtası kesmişti). Biz de gidip müracaat ettik. Fakat araç 8+1 koltuklu olduğundan ruhsatta otomobil yazıyordu ve otomobillerden güzergah belgesi istenmez denilerek bir dilekçe verip iptal ettirdik cezayı.
  • Tekrar merhaba arkadaşlar. Avukata da danıştık ama kanun düzenlenirken bizim durumumuzu tam açıklar bir ayrıntı olmadığından kanunen haksız gibi görünüyormuşuz. Halen anlamadım ya neyse.
    Şimdi bilgisi olan arkadaşlardan bir ricam var. Aracımızı biz şahıstan 2010 yılında 2. el olarak almıştık ve noter satış esnasında bize herhangi bir soru sormadı kullanım amacı olarak. Hususi - Yük nakli olarak yazmış. Şimdi biz trafikten ruhsattaki bu hususi yük naklini yolcu nakline çevirebilir miyiz ? ÇEvirebilirsek nasıl yapacağız ? Tadilat ve vizeye girmek gerekecek mi yoksa sadece trafikten halledebilir miyiz? Şimdiden teşekkürler
  • Herkese merhabalar,

    EK2/3 mağduru biri olarak bilgi ve deneyimlerinize başvurmak istedim. O kadar çok konu ile karşılaştım ki özet açıklamadan sonra maddeler halinde sıralayacağım yaşadığım durumu.

    Ocak ayının ilk haftası iş arkadaşlarım ile yeni başladığım işimize giderken B bölgesi sivil ekipleri tarafından çevirme yapıldı. Hepimiz tamamen iş arkadaşıyız, iki arkadaşım mühendis, diğeri insan kaynakları ve ilk defa sabah karşılaşmamızdan doğan bir durum. ( Sabah karşılaştığım arkadaşımın daha önceki aracılığı ile işe alımım sağlanmıştı). Netice çevirme ile aracımı bağladılar. İdare mahkemesine başvurum neticesinde de iki gün evvel aracımı yediemin otoparkından çıkardım.(Mahkemece yürütme durduruldu).

    Bu kadarını ortalama da araştıran herkes bir çok kişiden öğrenebiliyor. Asıl olarak, çevremdeki insanlar ile görüşmelerim neticesinde soru işaretlerimiz şunlar;

    Önce diyalog ile başlayayım: Aracım durduruldu, kapı açıldı ve
    Sivil Polis : Üzerinizde, arabada kesici bir şey var mı?
    Ben : Hayır memur bey, buyrun bakabilirsiniz (polislere olan güven ve saygımdan bunu duyar duymaz araçtan indim)
    Sivil Polis : Nereye gidiyorsunuz ?
    Ben : İşe gidiyoruz.
    Sivil Polis : Nerede çalışıyorsun?
    Ben : X firmasında.
    Sivil Polis : Ne işi o?
    Ben : İnşaat sektöründe, kurumsal bir firma, orada x görevinde yeni iş başı yaptım.
    Sivil Polis : Tamam gel sen.

    Bu aşamadan sonra aracın içine sivil polislerden biri bindi, her yeri didik didik aradı. İndi ve aralarında bir şeyler konuştular. (İlk defa böyle bir durumla karşılaştığım için ve ülkedeki terör olaylarının da artmasının verdiği psikoloji ile hiçbir şey sormadan, sorgulamadan, ne olduğu anlamaya çalışır bakışlar ile olanları uzaktan seyrettim).

    Daha sonra bir sivil polis daha araca bindi, topido kapı gözleri baktı indi. (ben hala neler olduğunu anlamaya çalışır ve sükut içindeyim).

    Bir memur daha bindi, bu sefer elinde evrak vardı. Beş dakikaya yakın bir süre araçta kaldı. Bu süre içerisinde aracımdan münakaşa sesleri yükseldi. Seslerin ne olduğunu: (İşlemler bitip arkadaşlarım ile buluştuğumda; Kaç para veriyorsunuz?, kaça anlaştınız?, şirketten kaç para alıyor? gibi soruların neticesinde, arkadaşlarımın uygun bir dille bir alışverişimizin olmadığı, arkadaş olduğumuzu izah etmelerine karşın sivil polisin alış-veriş diktası ile bu olguyu oluşturmaya çalışması neticesinde aralarındaki münakaşaların ses yükselmesi olduğunu anladım).

    İlgili memur araçtan indikten sonra elindeki evrağı yırtacakken, diğeri evrağı aldı ve kendi arabalarına koydular. (Arkadaşlarıma imza attırdıkları kağıtta; İş arkadaşıyız, aynı şirkette çalışıyoruz, görevi şudur, VE EN ÖNEMLİSİ OLMADIĞI HALDE 4 GÜNDÜR SABAH-AKŞAM BİRLİKTE GİDİP GELİYORUZ şeklindeki beyana imza attırdıkları)


    1. Aracın normalde çekiciye yüklenip götürmesi gerekiyordu; Fakat sivil polis memuru kendisi sürerek iş arkadaşlarımı işe bırakmış, sonra yine aracı kullanarak yediemin otoparkına getirdi. Beni de ekip arabasına aldılar otoparka götürdüler. Bu doğru bir işlem mi?

    2. Yediemin otoparkında ''aracınızı trafikten men ediyoruz, korsandan bağlandın'' denildi, sebebini sormam üzerine ''safa yatma, safa yatma'' karşılığından başka bir şey söylenmedi. Daha sonradan öğrendiğim; Arkadaşlarıma imzalatılan kağıdın normalde bana okutulması gerekiyormuş. Otoparka sivil polislerden birinin ''tutanağı okuttunuz mu?'' sözü üzerine suçumu öğrenme, tutanağı görme talebim; sivil polislerden birinin terslenerek ''yok kağıt'' cevabından başka bir şey olmadı.

    3. Hiçbir evrağa, tutanağa belgeye imza atmadım. Hiçbir şey anlamadığımı dile getirmeme karşın; bağlama kağıdı ve ceza tutanağı verildikten sonra: bir diğer polis memuru ''oluyor böyle, dikkat edeceksin, aç mısın gel kahvaltı yapalım'' tutumuyla karşılamam ile birlikte, ben otoparktan ayrılarak drek, aynı gün idare mahkemesine başvuru da bulundum.

    4. Görüştüğüm bir çok kişi; ''sen saf kalmışsın, böyle bir işlem olamaz, orada saf kalmasaydın araba bağlanmazdı(suçun yok)'' gibi bilgiler edindim. Bu neydi?, ne yapmam gerekirdi? hiçbir fikrim halen yok.

    5. Bu hukuksuz diye tabir edilen durumlar ile ilgili şuan yaptığım ceza iptalinden başka polisler hakkında suç duyurusunda bulunabilir miyim? Bulunmak istersem hangi yolu izlemem gerekiyor?

    6. Maliyeden de ceza geleceği bilgisini edindim. Aracın tescil tarihinden itibaren maliyeden kısa zamanda ceza geleceği doğru mudur?

    7. Mahkeme kararı ile aracı çıkartırken, oradaki görevlilerden biri; mahkemeyi kaybedersen kalan günler içinde tekrar araban bağlanacak kalan 50 gün araç yine yatacak bilgisi verildi. Bu doğru mudur?

    8. Aracımı 2007 yılında sıfır aldım ve şuan 90.000km de. Korsan olan bir aracın bir sende yaptığı kilometreyi 9 yaşındaki araca işlem yapılırken bu değer alınmalı mıdır? Mahkeme müracaatım da; ''şahit dinletmek, belge sunmak, sorgusuz sualsiz yapılan bu işlemde mahkemeye çıkıp ifade vermek istediğimi'' söylesem de; bu tarz mahkemelerde konu ettiğim hiçbir işlem olmadığı sadece evrak üzerinde işlem yapıldığı bilgisini aldım bu doğru mudur? Hakkımı başka hiçbir şekilde arayamaz mıyım?

    9. Plakamın mimlendiği, aracı değiştirmem gerektiği, her çevirmede sıkıntı yaşayacağımı, yanımda birinci derece akrabamın dışında kim olursa aracın tekrar bağlanacağını söyleyen birçok kişi ile karşılaştım. Bu ve benzeri bilgiler doğru mudur? Ben aracımı seviyorum ve memnunum, herhangi bir şeyini değiştirmek istemiyorum ki kendimden kaygım da yok. Mevcut tüm durumlar ile sosyal yaşantıma devam edersem yukarıda belirttiğim veya benzeri durumlar ile karşılaşır mıyım? (Bu söylentilerden sebep iki gündür aracımı trafiğe bile çıkarmadım, nedir nasıldır ne olabilir hiç bilmiyorum)?

    10. Mahkeme 1 seneyi gereç diyenler de oldu, 3 ayda sonuçlanır diyeler de süreç nasıldır? Haksız görülmem durumunda neler yapabilirim?

    O kadar tuhaf, karmaşık bir psikolojiye girmiş durumdayım ki; bu kadar uzun yazılarım ile sizleri yormam nedeniyle özür dileyerek, soru işaretlerime cevap olacak kişilere minnet kalacağımı bildirmek isterim..




  • quote:

    Orijinalden alıntı: 207__


    Herkese merhabalar,

    EK2/3 mağduru biri olarak bilgi ve deneyimlerinize başvurmak istedim. O kadar çok konu ile karşılaştım ki özet açıklamadan sonra maddeler halinde sıralayacağım yaşadığım durumu.

    Ocak ayının ilk haftası iş arkadaşlarım ile yeni başladığım işimize giderken B bölgesi sivil ekipleri tarafından çevirme yapıldı. Hepimiz tamamen iş arkadaşıyız, iki arkadaşım mühendis, diğeri insan kaynakları ve ilk defa sabah karşılaşmamızdan doğan bir durum. ( Sabah karşılaştığım arkadaşımın daha önceki aracılığı ile işe alımım sağlanmıştı). Netice çevirme ile aracımı bağladılar. İdare mahkemesine başvurum neticesinde de iki gün evvel aracımı yediemin otoparkından çıkardım.(Mahkemece yürütme durduruldu).

    Bu kadarını ortalama da araştıran herkes bir çok kişiden öğrenebiliyor. Asıl olarak, çevremdeki insanlar ile görüşmelerim neticesinde soru işaretlerimiz şunlar;

    Önce diyalog ile başlayayım: Aracım durduruldu, kapı açıldı ve
    Sivil Polis : Üzerinizde, arabada kesici bir şey var mı?
    Ben : Hayır memur bey, buyrun bakabilirsiniz (polislere olan güven ve saygımdan bunu duyar duymaz araçtan indim)
    Sivil Polis : Nereye gidiyorsunuz ?
    Ben : İşe gidiyoruz.
    Sivil Polis : Nerede çalışıyorsun?
    Ben : X firmasında.
    Sivil Polis : Ne işi o?
    Ben : İnşaat sektöründe, kurumsal bir firma, orada x görevinde yeni iş başı yaptım.
    Sivil Polis : Tamam gel sen.

    Bu aşamadan sonra aracın içine sivil polislerden biri bindi, her yeri didik didik aradı. İndi ve aralarında bir şeyler konuştular. (İlk defa böyle bir durumla karşılaştığım için ve ülkedeki terör olaylarının da artmasının verdiği psikoloji ile hiçbir şey sormadan, sorgulamadan, ne olduğu anlamaya çalışır bakışlar ile olanları uzaktan seyrettim).

    Daha sonra bir sivil polis daha araca bindi, topido kapı gözleri baktı indi. (ben hala neler olduğunu anlamaya çalışır ve sükut içindeyim).

    Bir memur daha bindi, bu sefer elinde evrak vardı. Beş dakikaya yakın bir süre araçta kaldı. Bu süre içerisinde aracımdan münakaşa sesleri yükseldi. Seslerin ne olduğunu: (İşlemler bitip arkadaşlarım ile buluştuğumda; Kaç para veriyorsunuz?, kaça anlaştınız?, şirketten kaç para alıyor? gibi soruların neticesinde, arkadaşlarımın uygun bir dille bir alışverişimizin olmadığı, arkadaş olduğumuzu izah etmelerine karşın sivil polisin alış-veriş diktası ile bu olguyu oluşturmaya çalışması neticesinde aralarındaki münakaşaların ses yükselmesi olduğunu anladım).

    İlgili memur araçtan indikten sonra elindeki evrağı yırtacakken, diğeri evrağı aldı ve kendi arabalarına koydular. (Arkadaşlarıma imza attırdıkları kağıtta; İş arkadaşıyız, aynı şirkette çalışıyoruz, görevi şudur, VE EN ÖNEMLİSİ OLMADIĞI HALDE 4 GÜNDÜR SABAH-AKŞAM BİRLİKTE GİDİP GELİYORUZ şeklindeki beyana imza attırdıkları)


    1. Aracın normalde çekiciye yüklenip götürmesi gerekiyordu; Fakat sivil polis memuru kendisi sürerek iş arkadaşlarımı işe bırakmış, sonra yine aracı kullanarak yediemin otoparkına getirdi. Beni de ekip arabasına aldılar otoparka götürdüler. Bu doğru bir işlem mi?

    2. Yediemin otoparkında ''aracınızı trafikten men ediyoruz, korsandan bağlandın'' denildi, sebebini sormam üzerine ''safa yatma, safa yatma'' karşılığından başka bir şey söylenmedi. Daha sonradan öğrendiğim; Arkadaşlarıma imzalatılan kağıdın normalde bana okutulması gerekiyormuş. Otoparka sivil polislerden birinin ''tutanağı okuttunuz mu?'' sözü üzerine suçumu öğrenme, tutanağı görme talebim; sivil polislerden birinin terslenerek ''yok kağıt'' cevabından başka bir şey olmadı.

    3. Hiçbir evrağa, tutanağa belgeye imza atmadım. Hiçbir şey anlamadığımı dile getirmeme karşın; bağlama kağıdı ve ceza tutanağı verildikten sonra: bir diğer polis memuru ''oluyor böyle, dikkat edeceksin, aç mısın gel kahvaltı yapalım'' tutumuyla karşılamam ile birlikte, ben otoparktan ayrılarak drek, aynı gün idare mahkemesine başvuru da bulundum.

    4. Görüştüğüm bir çok kişi; ''sen saf kalmışsın, böyle bir işlem olamaz, orada saf kalmasaydın araba bağlanmazdı(suçun yok)'' gibi bilgiler edindim. Bu neydi?, ne yapmam gerekirdi? hiçbir fikrim halen yok.

    5. Bu hukuksuz diye tabir edilen durumlar ile ilgili şuan yaptığım ceza iptalinden başka polisler hakkında suç duyurusunda bulunabilir miyim? Bulunmak istersem hangi yolu izlemem gerekiyor?

    6. Maliyeden de ceza geleceği bilgisini edindim. Aracın tescil tarihinden itibaren maliyeden kısa zamanda ceza geleceği doğru mudur?

    7. Mahkeme kararı ile aracı çıkartırken, oradaki görevlilerden biri; mahkemeyi kaybedersen kalan günler içinde tekrar araban bağlanacak kalan 50 gün araç yine yatacak bilgisi verildi. Bu doğru mudur?

    8. Aracımı 2007 yılında sıfır aldım ve şuan 90.000km de. Korsan olan bir aracın bir sende yaptığı kilometreyi 9 yaşındaki araca işlem yapılırken bu değer alınmalı mıdır? Mahkeme müracaatım da; ''şahit dinletmek, belge sunmak, sorgusuz sualsiz yapılan bu işlemde mahkemeye çıkıp ifade vermek istediğimi'' söylesem de; bu tarz mahkemelerde konu ettiğim hiçbir işlem olmadığı sadece evrak üzerinde işlem yapıldığı bilgisini aldım bu doğru mudur? Hakkımı başka hiçbir şekilde arayamaz mıyım?

    9. Plakamın mimlendiği, aracı değiştirmem gerektiği, her çevirmede sıkıntı yaşayacağımı, yanımda birinci derece akrabamın dışında kim olursa aracın tekrar bağlanacağını söyleyen birçok kişi ile karşılaştım. Bu ve benzeri bilgiler doğru mudur? Ben aracımı seviyorum ve memnunum, herhangi bir şeyini değiştirmek istemiyorum ki kendimden kaygım da yok. Mevcut tüm durumlar ile sosyal yaşantıma devam edersem yukarıda belirttiğim veya benzeri durumlar ile karşılaşır mıyım? (Bu söylentilerden sebep iki gündür aracımı trafiğe bile çıkarmadım, nedir nasıldır ne olabilir hiç bilmiyorum)?

    10. Mahkeme 1 seneyi gereç diyenler de oldu, 3 ayda sonuçlanır diyeler de süreç nasıldır? Haksız görülmem durumunda neler yapabilirim?

    O kadar tuhaf, karmaşık bir psikolojiye girmiş durumdayım ki; bu kadar uzun yazılarım ile sizleri yormam nedeniyle özür dileyerek, soru işaretlerime cevap olacak kişilere minnet kalacağımı bildirmek isterim..



    Öncelikle geçmiş olsun. Bir süredir uzak kalmıştım forumdan ancak gördüm yorumunuzu. Ben de bir ek 2/3 maddesinin mağduruyum. Bizim de başımıza bazı olaylar geldi. Gerçi yukarıda oldukça bahsettim. Bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışayım size.
    1- Aracı memurun kullanarak götürmesi yasal değil bildiğim kadarıyla. Bizim olayda polis şoförün yanına binmiş ve şoförümüz aracı otoparka götürmüştü. Oradan da çekiciyle yeddi emin otoparkına çekilmişti aracımız. Sizin olaydaki işlem bence doğru değil. Yasal da değil. Zira aracın başına yolda bir şey gelseydi kim sorumlu olacaktı?
    4- Herkes olay olduktan sonra akıl vermeyi çok sever bizim ülkemizde. Oradaki polisin insafına kalıyorsun bir yerde. Adam bağlayacaksa aracı ne yapsan nafile.
    5- Polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsin. Sonuçta böyle bir hakkın var. Ayrıca emniyet müdürlüğü ve valiliğe de şikayette bulunabilirsiniz.
    6- Bize 2.400 TL ceza kesildi. Size yakın zamanda bir tebligat gelir ve buna itiraz hakkınız da mevcut. Ama sonuç ne kadar değişir bilemem.
    7- Yürütmeyi durdurma kararı ile aracınızı almışsınız ama mahkeme sonucu olumsuz olursa bu durumda aracınız bağlanacaktı. 60 gün bağlı kalıyor araç. Bağlı kaldığı süre düşülür.
    8- Maalesef mahkemeye gidip ifade verme ya da meramınızı anlatma gibi bir olay yok. Çok saçma bir uygulama bence de. Sonuçta kimse hukukçu değil ve dosyayı gerektiği gibi hazırlayamayabilir. Evrak üzerinden mahkeme karar veriyor maalesef.
    9- Eğer mahkemeyi kaybederseniz plakanız korsan araç olarak mimlenebilir. Ama bu ne kadar problem çıkarır size bilemiyorum. Sonuçta burası hukuksuzluklarla dolu bir ülke. Bizim mahkeme sonucumuz 2 aya yakın sürede geldi. Yani sonuç geldiğinde aracımızı yeni teslim almıştık. Evrak üzerinden incelendiği için daha fazla uzayacağını sanmıyorum.
    Geçmiş olsun tekrardan




  • merhaba

    23-11-2015 günü sabah komşumun babasını ricası üzerine Atatürk havalimanına götürdüm.Girişte sivil trafik ekipleri tarafından durduruldum.Polis kimlikleri alalım dedi.Garipsedim ancak terör olaylarının artmasından dolayı asayiş kontrolü herhalde diye düşündüm ve kimlikleri verdikten sonra ehliyet ruhsat vereyimmi memur bey dedim, gerek yok dedi,şaşırdım,bu işte bişey var diye düşünürken arabadan inmemi istedi,aşa indim bu kim diye sordu, komşumun babası dedim.Neden sen getirdin bunu dedi, rica etti getirdim dedim, sana ne taksiye binsin dedi ve arkasından para aldınmı sen bundan dedi, yok para falan almadım ne parası sen ne demek istiyorsun dedim.o da sen korsan taksisin işlem yapıcam dedi.Benim korsan taksicilikle alakam olmadığını söyledim ve çalıştığım şirketin personel kartını ve araç personel kartımı göstermeme ragmen inanmadı.O sırada arabaya başka bir memur bindi.Komşumla konuştu, ne konuştuklarını bilmiyorum.Daha sonra polis adamı bırakalım sonra işlemlere devam ederiz dedi ve arabaya bindi birlikte dış hatlara komşumu bıraktıktan sonra işlemin yapıldığı yere geldik.Polis bir kağıt çıkardı ve "bak kardeşim ben senin korsan taksici olduğunu düşünmüyorum ama işlemlere başladık artık,bu iş büyük iş başın belaya girecek,maliye seni araştıracak diyerek şimdi bu kağıda sana söylediklerimi yaz ve imzala, bu sayede senin korsan taksici olmadığın belli olacak ve gerçek korsan taksilerden ayrılacaksın dedi."... tarihinde ... plakalı aracımla, komşumu havalimanına getirmek için 30 tl yakıt parası aldım,pişmanım" bunu yazdırdıktan sonra şimdi söylediğim yere arabayı sür dedi.Bende birazdan olacaklardan habersiz aracı sürmeye başladım ve yeddiemin otoparkına geldik.Polis bilgisayarın başına geçti ve bira sonra elime ceza kağıdını verdi.2400 lira ceza yazmış napptın abi sen ya dedim.Mahkemeye itiraz et ödemezsin zaten daha önce bi suçun da yok dedi.Tamam abi dedim gidebilirmiyim dedim bekle bi kağıt daha var dedi.Bi baktım ki araba trafikten men tutanağı,başımdan aşa kaynar sular döküldü.Abi bu ne ne meni dedim bu suçun cezası bu dedi.Ama nasılsa mahkeme arabanı geri verecek korkma dedi.Otobüsle eve döndükten sonra ertesi gün 9. idare mahkemesine yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtım.Dava 15 günde sonuçlanmadığı için 1800 lira cezayı ödedim(%25 indirimli).15 gün sonra mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Arabayı alana kadar 4 gün daha geçtikten sonra 190 lira otopark parası ödeyip arabamı aldım.01-02-2016 da elime tebligat ulaştı ve yürütmeyi durdurma kararının iptali kararı elime ulaştı.Gerekçe olarak imzaladığım kağıt mahkemeye sunulmuştu.Yani anlayacağınız devlet resmen polis eliyle halkı kandırıp parasını alıyor,polis insanları 5 dakikada sorguluyor yargılıyor ve infazını yazıyor.Mahkemeler kağıt üzerinde ne yazıyosa ona göre karar veriyor.Duruşmalı olsa zaten haklılığımızı ispatlayacağız ama kağıt üzerinden nasıl bir savunma yapılabilir bilemiyorum.yarın arabamı kendi elime yine otoparka teslim edeceğim.bana asıl koyan artık tescilli olarak korsan taksici damgası yemiş bulunmaktayım,ve arabayı veya plakayı değiştirmek bu işin çözümü değil zira ceza plakaya değil ehliyete yazılmış.başka bir araba da alsam plakayı da değiştirsem yanımda 1. derece akrabam değilse kimse olmayacak.allah o polislerinde o yasayı çıkaranında bin belasını versin,bu memlekette herkes aksi ispatlananana kadar suçludur ben bunu anladım.




  • ha bu arada aracım fıstık yeşili 98 palio,böyle bi arabayla korsan nerde var bilmiyorum adamlar lüks araclarla bu işi yaıyorlar
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.