Şimdi Ara

Bir gökdelen tayfuna nasıl karşı koyar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
624
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir gökdelen tayfuna nasıl karşı koyar?
     
     2004 yılında Tayvan'ın Taipei şehrinde inşa edilen ve 509 metre yükseliğiyle o tarihte dünyanın en yüksek binası olan Taipei 101 zamanla bu ünvanını Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Burç Halife'ye kaybetmiş olsa da, hala dünyanın en uzun binalarından biri olmaya devam ediyor.
     
     Muazzam yapısıyla göz kamaştıran Taipei 101 görselliğiyle şehrin simgesi haline gelirken, etkileyici tasarımıyla da modern mimarinin nelere kadir olduğunun simgesi olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde oldukça şiddetli bir kasırgaya maruz kalan Taipei 101, bu kasırga sırasında yeni bir rekora imza attı.
     
     Muazzam uzunluktaki tüm gökdelenlerde olduğu gibi yapının şiddetli rüzgarlarda ayakta kalmasını sağlayan bir dahili mekanizmaya sahip olan Taipei 101, dünyanın en gelişmiş kütle sönümleyicilerinden birine sahip. Taipei 101'de kulenin en üst katlarındaki hidrolik silindirler üzerine oturtulmuş devasa bir top şeklinde olan bu kütle sönümleyici, fırtına halinde sallanmaya başlıyor ve böylece rüzgarın etkisini yok ederek binanın dengede kalmasını sağlıyor.
     Bir gökdelen tayfuna nasıl karşı koyar?
     
     Geçtiğimiz Cumartesi günü yaşanan kasırga sırasında Taipei 101'deki kütle sönümleyici hiç olmadığı kadar fazla sallandı. Bu yıl kuzey yarımkürede görülen en şiddetli kasırga olan Soudelor Kasırgası sırasında merkez noktasından bir metre kadar uzaklaşan sönümleyici, böylece yeni bir rekora imza atmış oldu. 5.4 metre çapında ve 728 ton ağırlığında olan bu devasa topun sallanma anları kameralar tarafından kaydedildi.
     
     







  • Bizim evin ordaki (Antalya-Korkuteli) caminin minaresi 3 ya da 4 şiddetindeki yani ancak hissedilebilir güçte olan bir şiddetteki depremde eğildi. Sonra aynı şekilde yine yaptılar. hiçbir şeyden ders çıkarmamışlar. Bedavaya da yapıldığını sanmıyorum. Halbuki taştan yapılan ve yüzyıllardır ayakta kalan camilerin minareleri var örnek var yani dünyada. Yeter ki yapılan iş adam gibi yapılsın olay burda

  • quote:

    ...5.4 metre çapında ve 728 ton ağırlığında bu devasa topun...


  • Malezya Petronas Kuleleri: bataklığın üzerine, bir değil iki tane! ...ve üstten köprü ile bağlı.
    Taipei 101: En çok tayfuna (güneydoğu Asya'da tayfun diyorlar. Kasırga Amerika'da :) ) maruz kalan bölgeye yapılmış.
    Burc -El Arab veya -El Khalifa: Çölde, kum zemine yapılmış.

    Zemin veya iklim açısından ne kadar olumsuz olursa o kadar büyük bir meydan okumaya şahit oluyoruz.
    İnsan aklının, kendisine meydan okuması.

    ...
    Bizden Taipei 101 önünde foto çektiren inşaat mühendisi arkadaşlarım var.
    Kızları anlatıyorlar
    :(

  • quote:

    Orijinalden alıntı: profecco

    Bizim evin ordaki (Antalya-Korkuteli) caminin minaresi 3 ya da 4 şiddetindeki yani ancak hissedilebilir güçte olan bir şiddetteki depremde eğildi. Sonra aynı şekilde yine yaptılar. hiçbir şeyden ders çıkarmamışlar. Bedavaya da yapıldığını sanmıyorum. Halbuki taştan yapılan ve yüzyıllardır ayakta kalan camilerin minareleri var örnek var yani dünyada. Yeter ki yapılan iş adam gibi yapılsın olay burda


    Minarelerin kaderinde var

  • Videoya bakılırsa bina gemi gibi sallanmış. hatta beşik gibi sallanmış da denebilir ama bu sefer mecazi anlamda değil gerçek manada. o sallantıda binanın tepesinde düz yürünemezdi herhalde.

  • Valla bu işten anlamam ama, aklımı çalıştırdığımda, o topu tutan halatlardan birisi kopup, ağırlığı taşıyamaz hale geldiği zaman diğer halatlar da koparsa, top binanın dibibe kadar yıka yıka iner. Tıpkı İkiz Kulelerin zincirleme inişi gibi olur. Binanın mimari yapısı, betonlar falan da dahil o topun inişini hiçbir şey durduramaz...

  • 728 ton yazım yanlışı değilse çüş demek istiyorum sayın seyirciler.

  • bence bu top hiç bişeye yaramıyor öylesine koymuşlar

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mesudum

    Malezya Petronas Kuleleri: bataklığın üzerine, bir değil iki tane! ...ve üstten köprü ile bağlı.Taipei 101: En çok tayfuna (güneydoğu Asyada tayfun diyorlar. Kasırga Amerikada :) ) maruz kalan bölgeye yapılmış.Burc -El Arab veya -El Khalifa: Çölde, kum zemine yapılmış.Zemin veya iklim açısından ne kadar olumsuz olursa o kadar büyük bir meydan okumaya şahit oluyoruz. İnsan aklının, kendisine meydan okuması....Bizden Taipei 101 önünde foto çektiren inşaat mühendisi arkadaşlarım var.Kızları anlatıyorlar :(


    Tayfun ve kasırga rüzgarlı havanın farklı şiddetlerine verilen isimler. 1 ile 11/12 arasında çeşitli şiddetleri var rüzgarın. Yanlış hatırlamıyorsam tayfun kasırgadan daha şiddetlidir. Kısa bir aramada karşılaşmadım bu kıyaslama ile ama genel miyar bofor skalasıdır. Yerli isimleri şöyle.

    http://www.mgm.gov.tr/files/genel/sss/beaufort.pdf



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi simbolmina -- 19 Ağustos 2015; 15:16:48 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.