- x
Hangisi daha çabuk soğur?
12 Cevap1291 Görüntüleme
Bu konudaki kullanıcılar: hiç
  Seçkin Yorumlar Yazdır
Sayfa: [1]
Giriş
Mesaj


1404 Mesaj
8 Aralık 2006; 17:56:31 

Başka bir forumda gördüğüm bir soruyu -bilmeyenler için- paylaşmak istedim. Orada epeyce uğraşılmış...

İçinde aynı miktarda çay bulunan iki bardak düşünün. ikisi de aynı sıcaklıkta ve bulundukları odadan daha sıcaklar. Bir bardağa şeker atıyoruz diğerine atmıyoruz.
Hangi bardaktaki çay daha çabuk oda sıcaklığına ulaşır?


Cevabın ne olduğunu az çok herkes tahmin edebilir ancak açıklanarak ve geniş bir şekilde verilmesi paylaşım ve bilgi açısında iyi olur diye düşünüyorum. Kolay gelsin...



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi redstorm -- 8 Aralık 2006; 18:02:17 >


_____________________________



 
1380 Mesaj
8 Aralık 2006; 18:06:55 

şekerli olan tabiki..


_____________________________



2953 Mesaj
8 Aralık 2006; 18:28:32 


quote:

Orjinalden alıntı: JanbO

şekerli olan tabiki..


tabi ki?

ben tam tersini tahmin ediyorum,
şekerli su saf suya göre daha zor ısınır ya da soğur,
herhangi bir bilgiye dayanmıyor tahminim
sadece şekerli suyun daha yoğun olduğunu ve şekerin daha zor ısınıp soğuduğu varsayımımı dikkate aldım.


_____________________________



141 Mesaj
8 Aralık 2006; 19:10:32 

bende sekersiz çayın daha çabuk soğuyacağını düşünüyürum. çünkü sekersiz çay sekerli olana göre daha az yoğun.ve yoğunluğu az olan maddelerdehada çabuk ısınır yada soğur


_____________________________




2410 Mesaj
8 Aralık 2006; 19:21:26 

quote:

Orjinalden alıntı: vese




tabi ki?

ben tam tersini tahmin ediyorum,
şekerli su saf suya göre daha zor ısınır ya da soğur,
herhangi bir bilgiye dayanmıyor tahminim
sadece şekerli suyun daha yoğun olduğunu ve şekerin daha zor ısınıp soğuduğu varsayımımı dikkate aldım.


Soruda 'aynı miktarda' ifadesi geçiyor. Bunu ben 'aynı kütlede' gibi anlıyorum.

Bence şekerli suyun daha yoğun olması daha hızlı soğuyacağını göstermez. Basit olarak q=m.c.t bağlantısında önemli olan m(kütle) ve c (ısınma ısısı)dır

Tamam şeker atılan suyun kütlesi artacak. Ama ısınma ısısı düşebilir.
Suyun ısınma ısısı 1 dir ve çoğu katıdan ve sıvıdan büyüktür. Mesela demir çok yoğun bir maddedir ama ısınma ısısı küçüktür ve sudan çabuk ısıyıp soğur.

Bana öyle geliyor ki şekerli suyun ısınma ısısı da daha küçük olacaktır.(Tamamen içgüdü) Bu durumda atılan şekerin kütlesine göre yanıt değişir. Ayrıca atılan şekerin sıcaklığı da yanıtı etkiler.




< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neverlate -- 8 Aralık 2006; 19:34:01 >


_____________________________

Smile... Tomorrow will be worse.


2953 Mesaj
8 Aralık 2006; 19:45:22 

quote:

Orjinalden alıntı: neverlate

Soruda 'aynı miktarda' ifadesi geçiyor. Bunu ben 'aynı kütlede' gibi anlıyorum.

Bence şekerli suyun daha yoğun olması daha hızlı soğuyacağını göstermez. Basit olarak q=m.c.t bağlantısında önemli olan m(kütle) ve c (ısınma ısısı)dır

Tamam şeker atılan suyun kütlesi artacak. Ama ısınma ısısı düşebilir.
Suyun ısınma ısısı 1 dir ve çoğu katıdan ve sıvıdan büyüktür. Mesela demir çok yoğun bir maddedir ama ısınma ısısı küçüktür ve sudan çabuk ısıyıp soğur.

Bana öyle geliyor ki şekerli suyun ısınma ısısı da daha küçük olacaktır.(Tamamen içgüdü) Bu durumda atılan şekerin kütlesine göre yanıt değişir. Ayrıca atılan şekerin sıcaklığı da yanıtı etkiler.


elbette ,

ben de zaten "şekerin daha zor ısınıp soğuduğu " nu varsaymıştım, yani "c" sinin büyük olduğunu.

yapılacak şey internetten şekerin ısınma ısısını bulup karşılaştırmak ama kim uğraşacak şimdi yaw



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 8 Aralık 2006; 19:48:32 >


_____________________________



1999 Mesaj
8 Aralık 2006; 19:51:27 

su en yüksek ısı kapasitesine sahip maddelerden biri. çayı da öyle kabul edersek, şekerin ısı kapasitesi çayınkinden küçük olacak diyebiliriz. burdan şekerli çayın ısı kapasitesi sudan küçük oluyor.

kütle aslında ihmal edilebilir, burada daha önemli olan ısı alışveriş yüzeyleri. ısı alış-veriş yüzeyleri de ikisinde de aynı değil şeker atılan bardakta sıvı seviyesi yükseldiğinden yan yüzeyler artıyor. üst yüzey ikisinde de aynı.

kısca şekerli çayın ısı kapasitesi düştüğünden ve yüzey alanı arttığından, normal çaydan daha çabuk soğur.


_____________________________



2410 Mesaj
8 Aralık 2006; 20:00:49 

quote:

kütle aslında ihmal edilebilir, burada daha önemli olan ısı alışveriş yüzeyleri. ısı alış-veriş yüzeyleri de ikisinde de aynı değil şeker atılan bardakta sıvı seviyesi yükseldiğinden yan yüzeyler artıyor. üst yüzey ikisinde de aynı.


İnce belli çay bardağıysa üst yüzey alanı da değişir
Şaka bir yana bence yüzey alanı ihmal edilebilir. Kütleyi ihmal etmek daha zor. Mesela yarım kilo çaya yarım kilo şeker eklerseniz kütle iki katına çıkar ama sıvı seviyesi pek yükselmez...

Soru açık değil, kendime göre değiştiriyorum:

Bardakların birinde şekerli diğerinde şekersiz çay var. Bu maddelerin kütleleri ve sıcaklıkları aynı ve oda sıcaklığından büyük. Hangisi çabuk soğur?

Yanıt:

Şekerli su çabuk soğur. Sebep daha önce belirttiğimiz gibi ısınma ısıları..


_____________________________

Smile... Tomorrow will be worse.


1999 Mesaj
8 Aralık 2006; 20:07:07 

ısı alışverişi yapacak kısım yüzey alanı, burada kütleden daha önemli.

tabi adam çayı yarım kilo şekerle içiyorsa sana hak veriyorum.


aslında kütleyi ihmal ederiz, yüz alanını da ihmal ederiz, ısı kapasitesi değişikliği de küçük olur onu da ihmal edebiliriz, dert edicek kadar değişiklik olmaz.. cevap aynı anda soğurlar.



< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 8 Aralık 2006; 20:09:14 >


_____________________________



287 Mesaj
8 Aralık 2006; 20:16:11 

Bence bardaga atılan şekerin miktarı verilmediginden bu soru daha çoook tartışılır.




_____________________________

a href="http://imageshack.us"img src="http://img396.imageshack.us/img396/8179/trwinceez2.jpg" border="0" alt="Image Hosted by ImageShack.us" //a


1547 Mesaj
9 Aralık 2006; 0:31:57 

peki aynı ısıl değere sahip aynı sıcaklıkta ve ısıda ve aynı kütlede 2 alimünyum plakadan boyasız olanı mı siyah renk boyalı olanı mı çabuk soğur? (siyah boyanında alimünyum ile aynı ısıl özellikleri olsun)


_____________________________

.:Pioneer 427XA:PopcornHour:.


2510 Mesaj
10 Aralık 2006; 23:02:10 

şekerli olan çünkü çözeltilerin saf maddelere göre buhar basınçları düşüktür dolayısıyla erime kaynama sıcaklıkları arası fark da çözeltilerde artar (aynı madde için ) dolayısıyla şekerli çay daha zor soğur.


_____________________________


Uzaklaştırılmış
Süresiz olarak uzaklaştırıldı.
10 Aralık 2006; 23:19:18 

@redstorm

ilginç bir bilgi vereceğim.
bir buzluğa koyulan aynı kapta fakat biri sıcak biri ise ılık iki bardak sütten ilk sütbuz olanı sıcak olanmış.

ilgili link:http://www.sizinti.com.tr/konu.sizinti?SIN=48eeef8e3c&k=146&778847569
Sayfa:   [1]
Tüm forumlar » [Kültür ve Bilim] » Kültür, Güncel ve Tarih » Güncel » Hangisi daha çabuk soğur?
Sayfa: [1]
Foruma Git
Bölümde Ara
Başa Dön


 
Reklamlar


DH VİDEO

 



Forum Software powered by ASP Playground Advanced Edition 2.3
Copyright © 2000 - 2006 ASPPlayground.NET

Bu sayfanın mobil sürümü / tablet sürümü / mini sürümü.



0.156