Şimdi Ara

Elon Musk SpaceX roketinin neden infilak ettiğini açıkladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Elon Musk SpaceX roketinin neden infilak ettiğini açıkladı
     
    Uluslararası Uzay İstasyonu'na ikmal malzemeleri götürmek için NASA'yla anlaşması olan SpaceX bugüne kadar UUİ'ye altı başarılı görev düzenlemiş olsa da, geçtiğimiz ay düzenlenen yedinci fırlatma hüsranla sonuçlandı. SpaceX tarafından hazırlanan ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na ikmal malzemeleri ve araştırma ekipmanları götürmekte olan Dragon adlı uzay roketi, fırlatılmasından dakikalar sonra havada infilak etti.
     
    Son aylarda Uluslarası Uzay İstasyonu'na malzeme götürmesi için fırlatılan roketlerden üçü infılak etmiş olsa da, Dragon SpaceX firmasının başarıyla istikametine ulaşamayan ilk roketiydi. Dragon'un fırlatılmadan dakikalar sonra havada infilak etmesine neyin sebep olduğu ilk bakışta anlaşılamamış olsa da, roketten elde edilen verilerin incelenmesinin ardından roketin neden infilak ettiği anlaşıldı.
     
    Konu hakkında bir açıklama yayınlayan SpaceX kurucusu Elon Musk, yerinden kopan bir direğin roketin patlamasına neden olduğunu açıkladı. 60 cm'lik bu direğin roketin içindeki bir helyum tankını tuttuğunu belirten Musk, direğin yerinden ayrılmasının ardından helyum tankının roket içinde etrafa çarpıp gaz sızdırmaya başladığını ve bu sızıntı sonrasında gaz basıncında meydana gelen düşüşün patlamayla sonuçlandığını söyledi.
     
    Patlamaya neden olan bu direğin başka bir firma tarafından üretildiğini ve fırlatmadan önce kendileri tarafından test edilmediğini açıklayan Musk, bu olaydan önemli bir ders aldıklarını belirtti. Yaşanan bu talihsiz olay sonrası yüz milyonlarca dolar kaybeden SpaceX'in kış aylarına kadar yeni bir roket fırlatması beklenmiyor.







  • Bu gün atasözlerinden gidiyorum ''Ummadık taş baş yarar''

  • Yuh resmen azımsanamayacak bir hata. Demek ki ucuza kaçıp az malzeme ile iş yapınca bunlar oluyor.

  • DubSteq kullanıcısına yanıt
    Yüzlerce milyon dolarlık işleri, ucuz malzeme ile iş yapmak kadar basit bir seviyeye indirgemeyi başardınız ya, tebrik ederim diyecek söz bulamadım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kımyasal kullanıcısına yanıt
    Sanırsam bahsettiğin atasözünün OLUMLU anlamda kullanıldığını ve bu konu için bir örnek teşkil etmediğini bilmiyorsun.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kımyasal

    Bu gün atasözlerinden gidiyorum Ummadık taş baş yarar


    Ucuz etin yahnisi yenmez deseydin daha mantıklı olabilirdi

  • Ucuz direkle tasarruf yapayım derken mala bağlamışlar

  • Millet ben anlatayım haberin aslını, Roketlerin oksijen ve yakıt tanklarındaki içerik zamanla boşalır ateşlenen motoru besledikleri için. Bunun sonucunda roket hafifler ve motorun itkisi sabit olduğu için ivme artar yani daha hızlı hızlanmaya başlar. Roketin içindeki kuvvet yerçekiminin 3 katı civarlarına çıktığı zaman (3 G) helyum tankının direği kırılmış. Bunun nedeni şu helyum tanklarını yapan firma tankla birlikte vermiş ve kontrol etmemişler sağlamlıklarını. Helyum tanklarının amacı içi boşalan oksijen tankının içindeki basıncı sabit tutmak için oksijen bittikçe içindeki basınçlı helyumu salıyor. Helyum kullanılmasının nedeni asal gaz olması. Gelelim neden kırıldığına bir bir kovanın içine su doldurduğunuzu hayal edin içine de tahta bağlayın kenarına dip tarafa. Tutturmak için bir direkle bağlarsınız çünkü tahta yüzer. Ama yerçekimi arttığı zaman kaldırma kuvveti arttığı için tahtayı daha sağlam bir direkle bağlamanız gerekir. Eğer bağlamazsanız tahta fırlar suyun yüzeyinden yukarı zıplar, bu durumda tankın üst kenarına çarpma söz konusu olunca tüm tank patlamış. Tüm olay rokette 0,860 sn civarı sürmüş.

    Bi görsel hazırladım paintten
    Elon Musk SpaceX roketinin neden infilak ettiğini açıkladı

    Demekki neymiş eşeği sağlam kazığa bağlamak lazımmış. Ama bu olay UUİ için bir problem değil art arda atılan 3 roket te de problem çıkmasına rağmen Uluslararası Uzay İstasyonunun yaz sonuna kadar ikmale ihtiyacı yokmuş.

    Edit: Görsel



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Astronot1997 -- 26 Temmuz 2015; 17:06:22 >




  • Acele işe şeytan karışır. Ne bu aceleniz? Malzemeleri bir test edin, bir inceleyin bir sonra fırlatın. Böyle daha çok vakit kaybı.

  • Astronot1997 kullanıcısına yanıt
    İvmeden değil de aslında dayanması gereken parça sadece 10 kat daha az güce dayanabilmiş, aynı zamanda izleyen olduysa bu olay tam MaxQ yani uzay mühendisliğinde atmosferin en çok basınç uyguladığı yerde(maksimum dinamik basınç) oluyor. İtiş gücü+yoğun atmosfer basıncı olunca bu olay doğuyor.
  • Araba üretemeyen ülkede yaşayan saygıdeğer DH üyeleri, Roket firmasını eleştirmekle kalmayıp Gaffur pijamalarıyla firmaya yol bile gösteriyor ya la Eşeği sağlam kazığa bağlayacakmış SpaceX, malzemeden de çalmayacakmış. Adamlar kışa tekrar roket gönderebilme ihtimaline sahipken, sen bunu "görebilme ihtimaline" dua et.
  • çin malı üreticisi belli olmayan direk kullanırsanız başınıza bu gelir.

  • ne guzel yerli,yersiz,gecerli,gecersiz konservesözlerle forumda zartlatmak !
  • Yazıktır Elon abime, neyse ki ucuz atlatmışlar, telafi edeceklerini umuyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • SpaceX gelsin de DH'den akıl alsın, olmuyor böyle.

  • spacex

  • multiTYRT kullanıcısına yanıt
    Düzeltme için teşekkürler. İvmeyi kastetmemin sebebi parçanın kırılmasına yol açan kaldırma kuvvetinin ivmelenmeden kaynaklanması. Söylediğiniz gibi zaten hatalı bir strut yüzünden olmuş olay. SpaceX'in ne olursa olsun test etmesi gerekirdi. Bidahaki sefere artık. Olayın bu kadar hızlı gerçekleşme nedeninin MaxQ olduğunu yeni öğrendim teşekkürler.
  • semih_lee S kullanıcısına yanıt
    Afedersiniz de düşünemiyor musunuz? Eşeği sağlam kazığa bağlamalıydı tabiki. Bunu Elon Musk basın açıklamasında dile getirdi zaten. Madem olaydan haberiniz yok siz yorum yapmayın o zaman. 3-5 kişi dalgasına yorum yapmış olabilir. Evet DH uzay mühendislerinden oluşmuyor belki ama firmayı eleştirme hakkına sahip olacak kadar da olaya vakıf. SpaceX in tek yapması gereken siparişlerini kontrol etmesiydi. İnsanları araba üretmeyen ülkede yaşayan DH üyeleri derken Amerikadaki roket firmasıyla kıyaslayan üslübun da, görebilme ihtimaline dua et tarzında sanki kendisi roket mühendisiymişçesine bencil tavrın da antipatik. Bizim ülkemizde de aynı mali hacme sahip firma bulunsa aynı performansı gösterebilirdi. Firmanın olmamasını insanımıza yorman doğru mu sence?

    İyi günler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Astronot1997

    Afedersiniz de düşünemiyor musunuz? Eşeği sağlam kazığa bağlamalıydı tabiki. Bunu Elon Musk basın açıklamasında dile getirdi zaten. Madem olaydan haberiniz yok siz yorum yapmayın o zaman. 3-5 kişi dalgasına yorum yapmış olabilir. Evet DH uzay mühendislerinden oluşmuyor belki ama firmayı eleştirme hakkına sahip olacak kadar da olaya vakıf. SpaceX in tek yapması gereken siparişlerini kontrol etmesiydi. İnsanları araba üretmeyen ülkede yaşayan DH üyeleri derken Amerikadaki roket firmasıyla kıyaslayan üslübun da, görebilme ihtimaline dua et tarzında sanki kendisi roket mühendisiymişçesine bencil tavrın da antipatik. Bizim ülkemizde de aynı mali hacme sahip firma bulunsa aynı performansı gösterebilirdi. Firmanın olmamasını insanımıza yorman doğru mu sence?

    İyi günler

    Paçasından cahillik akan SEMPATİK kardeşim. "Bizim ülkemizde de aynı mali hacme sahip firma bulunsa aynı performansı gösterebilirdi" cümlene, "UYDU göndermeye ÇİN'e gidip rampa dilenen ülkem sana göre *mali şartları eşit* firma bulsa nasıl ikmal için UZAY ROKETİ göndermede aynı performansı gösterecek" çok merak ediyorum.

    Örneğin : A ülkesi uyduyu 100 milyona - TR uyduyu 100 milyona mal ediyor.
    A ülkesinin rampası var - TR'nin rampası yok. Rampa üretme kararı aldık ve üretilecek, yani çıkan sonuç PARA VAR AMA İŞ YAPAN YOKSA, *mali hacim* değil irade gerek.

    Firma varlığı irade ile olur, lafa gelince "Biz ülke ekonomisinin %10'unu yönetiyoruz" diye böbürlenecek aba altından sopa göstereceksin, "araba üret laf üretmeyi bırak" dendiğinde de "Biz montajı üretimden daha karlı görüyoruz" diyeceksin kaçacaksın. Neyse sen düşüncelerinin yanlışlığında boğulmaya devam et, *bencil tavır* lafını da düzelt istersen. Bencilliğin anlamını, nerede hangi koşullarda ortaya çıktığını oturup düşünürsen, yanlış kelimeyi yanlış yerde kullandığını da göreceksin. Ben daha fazla bencillik etmek istemiyorum sana karşı hadi selametle




  • semih_lee S kullanıcısına yanıt
    "Paçandan cahillik akıyor" diyorsun fakat SPACEX'in kendi rampasını kullandığını hem kalkış hem de iniş masraflarını ve ekipmanlarını cebinden harcayarak kendi yaptığını bilmiyorsun. Firmanın kendi finanse ettiği yapılardan bahsediyoruz. Bazı konularda hemfikirim siyasetçilerimiz yeterli bütçeyi ayırmıyor ve piyasamız ve üretim imkanlarımız olası bir firmayı destekleyecek güçte değil. Uydu konusuna gelince bir uydu yapmak için yeni tesis kurmazsın. Varolan tesisler içerisinde tasarımı inşası ve testleri gerçekleştirilir. Türkiye'nin bir roket rampası yok ama problem roket rampası değil roketin ta kendisi zaten. Önce bir güvenilir roket tasarımına ihtiyacımız var ki bunun üzerinde çalışılıyor roketsan tarafından, ardından inşa edecek tesise ihtiyacımız var bu da ankara'da kurulmaya başlanıyor (50 milyon tl yatırım aldı), test süreci kalıyor ki bunun için gereken "rampa" bu işin en kolay kısmını oluşturuyor. Araba üretme konusunda askeri alan hariç tüm endüstrilerde olduğumuz gibi ne kadar boş laflarımız olduğunu kabul etmek gerek tabiki. Ama araba üretmediğimiz konusunda yanlışınız var, birkaç model şuan üretimde ama piyasada sesi soluğu çıkmıyor. Bu firmaları desteklemesi gereken medyamız saolsun görmüyor onları. Birkaç yıla batmazsalar iyi. Türkiye kendi uydularının neredeyse tüm donanımını ve yazılımını yerli yapıyor. Göktürk 2 uydusu İTÜ'de yapıldı test edildi, Tübitak tesislerinde ek testleri yapıldı ardından onu uzaya gönderecek bir sistem geliştiremediğimiz için (ki bunu yapabilen ülke sayısı gerçekten az ABD hindistan japonya esa ortak girişimleri rusya çin). Para var ama iş yapan yok diyorsunuz ama zamanında omuzdan ateşlenen Stinger füzelerinin motorunu yapan üç mühendisten oluşan Roketsan, şu anda roket rampasından tutun da roketin kendisine tasarım gücünü elinde bulunduruyor. Gel gelelim projeler için ayrılan mali tarafta büyük sıkıntılar var. Zamanla aşılmasını umuyorum. Siz üretimi sadece araba ile sınırlarsanız elle tutulur birşeye rastlayamayabilirsiniz, gelgelelim savunma sanayinde dünyadaki rakipleriyle yarışan modellerimizi üreten de aynı "araba üretemeyen ülkede" insanlar. Tekrar söylüyorum aynı mali hacme sahip firmamız olsa biz de SpaceX'in yaptığını yapabilirdik. Bu arada SPACEX'e toplam yatırım 12.000.000.000 dolara ulaşmış durumda, bunun yanında ROKETSAN'ın toplam mali değeri 150 milyon doların altında (2014 verileri). Sorunun "PARA" olmadığını savunmanız oldukça yersiz.

    İyi Günler




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.