Şimdi Ara

Ati ciddi anlamda kan kaybediyor - PC'lere yönelik ilk HD-DVD sürücü duyuruldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
2.562
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ATi Pazar Payını Kaybediyor

    Özellikle sinema ile ilgilenenler bilirler, Holywood sinema endüstrisinin tekrar tekrar yapmaktan çekinmediği bir durum vardır. Genelde başarılı olan filmlerin ardından hiç vakit kaybetmeden devam filmi için motor derler. Fakat yine aynı endüstri içindeki kişiler ve uzmanlar Matrix, Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter vb. gibi istisnai durumları bir kenara bırakırsak eğer devam filmlerinin ilk film kadar başarılı olamayacağını da bilirler. Buna benzer bir durum uzun bir süredir bilgisayar dünyası içinde geçerli. İnternetin de etkisi ile 90'lı yıllar ile birlikte ciddi şekilde ivmelenen bilgisayar sektörü bir süredir bu dünyanın baş aktörü olan yüksek bütçeli şirketlerin, rakip yada daha ufak çaplı şirketler ile evliliklerine tanık olmaya başladı. Fakat bilinen bir gerçek varki yine istisnaları bir kenara bırakırsak, şirket evlilikleri genelde pek istenen ve hedeflenen sonuçları gerçekleştiremiyor, hatta yapılan evlilik ve birleşmeler boşanmaya kadar gidebiliyor. Bunun en son örneğini Creative ve 3D Labs arasında gördük. 3D Labs Creative'den ayrıldığını açıklar açıklamaz yeni medya işlemcisinin duyurusunu bile yaptı.

    Asus ve Gigabyte'da benzer bir operasyon geçirmelerine rağmen son dönemin en önemli ve büyük satın alma operasyonunu AMD Ati'yi alarak gerçekleştirdi. Yaz aylarında başlayan satın alma operasyonun son aşaması da geçtiğimiz günler içinde tamamlanarak Ati resmen AMD çatısı altına girmişti. Fakat daha AMD-Ati arasında yakınlaşmalar resmiyet kazanmadan, spekülasyon vaziyettindeyken bile sektör içindeki uzman ve analistler bu evliliğin iki şirketin her ikisine yada en azından birine olumsuz etki yapacağını söylüyorlardı. Son gelen raporlar da aslında bu analistlerin öngörülerini doğrular nitelikte. Özellikle yurt dışında detaylı ve tutarlı analizleri ile bilinen Jon Peddie Research firmasının son raporlarına göre Ati'nin ekran kartlarına yönelik olarak, toplam pazardaki payı geçtiğimiz aylarda %28'den %23'e düştüğü belirtiliyor. Ati pazar payını kaybederken aynı dönem içinde Nvidia, SIS ve VIA pazar içindeki paylarını arttırmayı başarabildiler. Toplam pazarın yanı sıra Ati oldukça sağlam bir konumda olduğu diz üstü piyasasına yönelik pazarda da ciddi oranda sıkıntı yaşamaya başladı diyebiliriz. Diz üstü pazarında firmanın pazar payı %63'den %47'ye düşmüş durumda. En büyük rakip NVIDIA ise aynı dönemde %37 olan pazar payını %53'e çıkarmayı başarabilmiş. Tabii takip edenler bilir özellikle Nvidia son dönemde diz üstü piyasasına yönelik olarak sürekli yeni model takviyesi yaparak kullanıcılara ciddi alternatifiler sunmaya başladı. Hatta firma en son Quadro FX 3500M modelini duyurdu ki özellikle diz üstü bilgisayar üzerinde CAD ve benzeri tasarım uygulamalarını kullananlar için önemli bir gelişme.

    Ati'nin pazar payına yönelik olarak sıkıntının bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Zira AMD'nin firma içi yeniden yapılanma süreci tam gaz devam etmekte. Hatta hala Ati markasının yola devam edip etmeyeceğine dair spekülasyonların bile yapıldığını düşündüğümüzde iki firmanın yeniden yapılanma sürecinin tamamlanması için en azından bir süre daha geçmesi bekleniyor. Bu arada AMD'nin Ati'yi satın alma operasyonu kısa vadede en çok AMD'nin işine yaradı diyebilirz. Zira Ati'nin de olumlu katkısıyla AMD her sene açıklanan dünyanın en büyük çip üreticileri listesine bu sene 7.sıradan girmeyi başarabildi.

    PC'lere Yönelik İlk HD-DVD Oynatıcı Japonya'da Duyuruldu.

    Daha çok Japonya piyasasında bilinen Buffalo firması, bilgisayarlara yönelik ilk HD-DVD oynatıcıyı hazırladığını duyurdu. Firmanın duyurusunu yaptığı yeni HDV-ROM2.4FB modeli, 30GB'lık HD-DVD formatındaki medyaların okunabilmesine olanak kılıyor. ATAPI formatındaki yeni sürücü Aralık ayının sonuna doğru Japonya'da yaklaşık 37,000 Yen - $322'lık fiyat etiketi ile piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Bu rakam HD-DVD formatının en büyük rakibi olan Blu-Ray sürücülere göre nispeten daha kabul edilebilir düzeyde.

    Buffalo'nun HDV-ROM2.4FB modeli aslında temel olarak Toshiba'nın SD-H802A HD-DVD sürücüsünü baz alıyor. Firmanın yeni ürünü tek katman (15GB) ve çift katman (30GB) HD DVD-ROM medyaları 2.4x (CLV, 10708.8 KB/s) hızında okuyabiliyor. Buna ek olarak DVD-ROM ve DVD±R (SL-DL) medyaları 5x, CD-ROM, CD-R ve CD-RW medyalarını ise 15x hızında okunabiliyor. Her ne kadar daha önce NEC(HR-1100A) ve HP(hd100) kendi HD-DVD sürücülerini duyursalar bile her iki firmada, duyurudan bir adım öteye daha giemediler. Japonya'da piyasaya sürürlecek olan pc'lere yönelik dünyanın ilk HD-DVD sürücüsünün kısa bir süre sonra Avrupa ve Amerikayı'da ziyaret etmesi bekleniyor.

    Bu arada HD-DVD ve Blu-Ray arasında sıkı rekabeti merak edenler, haber editörlerimizden enderc'nin yazdığı son habere buradan ulaşabilirler.








  • AMD,ATİ'yi kötü yola soktun
  • başını yakacak atinin
  • quote:

    Orjinalden alıntı: F@ruk

    AMD,ATİ'yi kötü yola soktun


  • fx 57,
    intel nvidia ve atinin masaüstü ve taşınabilir grafik pazarındaki payları hakkında detaylı bir tablo v.s gözüne ilişirse pm atarmısın
  • quote:

    Orjinalden alıntı: LINEBACKER

    fx 57,
    intel nvidia ve atinin masaüstü ve taşınabilir grafik pazarındaki payları hakkında detaylı bir tablo v.s gözüne ilişirse pm atarmısın


    Seni mi kırıcam

    Ati ciddi anlamda kan kaybediyor - PC'lere yönelik ilk HD-DVD sürücü duyuruldu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fx57 -- 6 Aralık 2006; 22:59:23 >




  • Atinin kan kaybetme nedeni bence nvidia kadar geniş ürün yelpazesinin olmayışı.
    Giriş ve orta seviyelerde fiyat performans ürünlerinin olmayışı düşüşün en büyük etkeni.
    Üst seviyedeki liderliği kabul görse de asıl sürümün yapılacağı orta ve giriş seviyesindeki istikrarsızlığı kan kaybı nedenidir.
    Yukarıdaki Tabloda 2005 dördüncü çeyrekle 2006 birinci çeyrek arasındaki yükseliş %2,2 ama 2006 genelinde bir düşüş mutlaka olmuştur.


    İmla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dellino -- 6 Aralık 2006; 23:27:10 >
  • artik uretim kapasitesi mi yetmiyor nedir, bir turlu laptop ureticileri yuksek performansli ati'li ekran karti kullanmadilar. heryerde 7600-7900 var. x1600 serisi de cok gorunmuyor piyasada artik. halbuki zamaninda imzamdaki aleti alirken uygun fiyata 1800xt'li notebook aramistim, hepsi ates pahasiydi.
  • ne kadar acele karar veriyorsunuz böyle. amd nin amacı atiyi batırmak filan değilki. fusion diye bir şey üzerinde çalışıyorlar ve oldukçada yol almış durumdalar bu konuda. bu fusion dedikleri şey ekran kartı ve işlemciyi aynı çekirdekte birleştiriyor ve verimliliği artırıyor. amd nin söylediğine göre bu normal bir pc den süper bilgisayar performansı verebilecek bir teknoloji. gerçekleşirse bu bilgisayar dünyasında resmen bir devrim olur. bunun içinde ati gibi bir firmaya ihtiyaçları vardı ve atiyi aldılar. asıl soru şu olmalı. amd bunu başarilecekmi. başarırsa bütün piyasayı alt üst edeceğide kesin. sadece pc sektörünü değil aynı zamanda konsolada darbe vuracak çünkü. fusion dedikleri şeyi yaparlarsa bütün taşlar yerinden oynar. her zamanda yenilikler peşinde koşanlar genelde kazanırlar. bence amd bunu başaracak. umutları olmasa böyle bir riske girmezlerdi. düşünsenize core 2 duo dan çok daha hızlı bir işlemci ve 8800gt den çok daha iyi bir ekran kartına tek bir işlemci alarak sahip olacaksınız ve bununda fiatı 250-300$ civarında olacak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ysroguz -- 7 Aralık 2006; 12:05:21 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: ysroguz

    ne kadar acele karar veriyorsunuz böyle. amd nin amacı atiyi batırmak filan değilki. fusion diye bir şey üzerinde çalışıyorlar ve oldukçada yol almış durumdalar bu konuda. bu fusion dedikleri şey ekran kartı ve işlemciyi aynı çekirdekte birleştiriyor ve verimliliği artırıyor. amd nin söylediğine göre bu normal bir pc den süper bilgisayar performansı verebilecek bir teknoloji. gerçekleşirse bu bilgisayar dünyasında resmen bir devrim olur. bunun içinde ati gibi bir firmaya ihtiyaçları vardı ve atiyi aldılar. asıl soru şu olmalı. amd bunu başarilecekmi. başarırsa bütün piyasayı alt üst edeceğide kesin. sadece pc sektörünü değil aynı zamanda konsolada darbe vuracak çünkü. fusion dedikleri şeyi yaparlarsa bütün taşlar yerinden oynar. her zamanda yenilikler peşinde koşanlar genelde kazanırlar. bence amd bunu başaracak. umutları olmasa böyle bir riske girmezlerdi. düşünsenize core 2 duo dan çok daha hızlı bir işlemci ve 8800gt den çok daha iyi bir ekran kartına tek bir işlemci alarak sahip olacaksınız ve bununda fiatı 250-300$ civarında olacak.


    Eğer böyle olursa ve anakartların fiyatları artmazsa kafadan 100 $ karımız olur.
    Performansı da idare etse yeter.




  • bu dedigini zaman gösterecek
  • amd neye el atsa kökünü kurutuyor bide intele el atsa.

    saka saka amd rulezzz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ysroguz

    ..................
    düşünsenize core 2 duo dan çok daha hızlı bir işlemci ve 8800gt den çok daha iyi bir ekran kartına tek bir işlemci alarak sahip olacaksınız ve bununda fiatı 250-300$ civarında olacak.


    amd oyle bir islemci yapacak da fiyati 500 dolarin altinda olacak? senin dedigin ayarda yonga 1,000 dolardan asagi olmaz. keske yapsa tabi...
  • Amd & Ati



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rec -- 7 Aralık 2006; 22:41:05 >
  • Amd ati yi mahvetti resmen
    şimdi elimizde 2 adet komplo teorisi var :D
    1. si
    Amd nvidia ile gizli olarak anlaşmış ve ati satın alarak batırma yoluna girmiştir.böylece nvidia tekele oturacaktır.
    2. si
    nvidia intel ile 2009 da birleşebilir sölentisi doğru olursa büyük bir ihtimalle nvidia amd işlemciler icin chipset desteğini çekecektir ve amd fıssssss :D
    falan filan....
  • quote:

    Orjinalden alıntı: rec

    Amd & Ati



    çok güzel bir açıklama olmuş


    valla tek korkum var amd ve ati, intel ile nvidia yı başımıza tekel yapması

    ne güzel amd 64 ve opteronlar çıktı intelde korkusundan core 2 duo yaptı ati ve nvidia malum umarım bu rekabet ortadan kaybolmaz....

    yoksa olan bize olur...

    şu da bir gerçekki konsol piyasasındada inanılmaz para var.. bence amd nin bu yöne yönelmesi muhtemel ve çok mantıklı...
  • Böyle olacağı başından belliydi. Burada çoğu kimse (özellikle AMD fanatikleri) bu olaya garip bir şekilde "sevinirken", ben Ati-AMD birleşmesinin "Ati'yi yutmak" anlamına geldiğini ve herkes için kötü bir gelişme olduğunu söylemiştim.

    Benim de korkum AMD'nin CPU piyasasını kaybederek Intel'i tekel yapması.

    AMD elini çabuk tutup Core2'yle kapışacak bir mimari piyasaya sürmeli. Yoksa diğer çabalar (4x4, fusion, Ati birleşmesi) bence durumunu kurtaracak şeyler değil. (Zaten benim kaygım da AMD'nin cebini kurtarmak değil, PC piyasası.)


    Bu arada bir not da ekleyelim: Ati'yi satın aldığı için AMD'ye piyasada tekelleşme davası açılmış.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dogan23 -- 9 Aralık 2006; 1:40:10 >
  • amd aldı ya ona ayak uyduruyor işte
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ThE GaSeS

    amd aldı ya ona ayak uyduruyor işte

  • hiç bir şey olmaz merak etmeyin... siz kafanızı yormayın böyle işlere, çünkü buna kafa yoran ve milyarlarca dolar yatıranlar var
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.