Şimdi Ara

Aylık Gelir-Toplam Mal Varlığı- Araç İlişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
138
Cevap
6
Favori
4.537
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Selam forumdaşlar. Bu konuda '' Arabaya ne kadar para bağlanmalı ? '' sorusuna beraberce bi yaklaşımda bulunalım istedim. Ülkemizden, kendinizden ve fikri olanlar diğer ülkelerden örnekler verilebilir. Çıkacak sonuçlarla yorumlarla belki kendimize pay çıkarıp yanlışlarımızın farkına varırız ya da doğrularımızı tastikleyebiliriz.

-Aracın toplam maliyeti , yürütme maliyeti ( bakım, vergi, yakıt ), aylık kazanç değil de elimizde kalan kazanç değişkenleri ile şekillendirelim.

- Örneğin : 150 bin Tl evi olan bir ailenin , 5.000 kazancı var, ay sonunda elinde kalan para ise 2000 lira. Bu kişi araç seçiminde ne yapmalı ?
    - Örneğin : Evi yok, Aylık gelir 6000 bin. Elde kalan 3.000 ( yeme içme barınma temel ihtiyaçlardan kalan ) . Bu kişi araç seçiminde ne yapmalı ?
    - Örneğin : 200 bin lirallık evi var aylık 3.000 tl kredi ödüyor, 8.000 lira kazanıyor, elde kalan para 1000 lira vs gibi örnekler çoğaltılabilir.

Aylık gelir : xxx
    Toplam Mal varlığı : yyy
    Araç : zzz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bazen evimi satıp premium bir otomobile bütün parayı gömesim geliyor ama Türk Vatandaşı olduğum için gelecek kaygısı ile bunu yapamıyorum.
    Özetle herşey psikolojik, otomobil merakı olan bir adam tüm varlığını araca yatırabilir.
    Matematiksel olarak incelemek için gerekli verilere sahip değilim ama kendimce şunu uydurabilirim.
    Sahip olunan evin, salonunun bedeli kadar bir otomobile sahip olunmalı. Alıncak ev de 15 senelik kirasını amorti edecek değere alınmalı. Kredi çekilirken de maaşının yarısından fazla da derine girilmemeli.
    Bu kapsamda 4000 lira kazanan adam, 2000 lira mortgage kredisi ödeyerek gönlündeki evi almaya çalışırsa 15 sene arabasız gezmek zorunda kalacağı için bunun yerine varoş muhitte istemediği bir köpek kulübesine bir Sürü zaman ve para bağlayıp, uyduruk bir arabaya binmek zorunda kalacak.
    Ülkeyi terk etmek Lazım sanırım.
    Sabah sabah denklemi kuramadım. Çok fazla bilinmeyen var.

• Hoca yat uyu yahu

Soruya gelirsek ben ülkeyi terkedince cevap vermek istiyorum
  • a1g0rithm kullanıcısına yanıt
    İnsanların kalite algısı ile ilintili bir durum. Çok güzel evi olup ucuz arabaya binen de var, eviyle arabası aynı fiyata olan da, yolum kısa deyip alt segment az yakan araç alanda var, zaten az yol yapıyorum diyerek çok yakan üst segment alan da.

Gerçekte böyle işlemiyor ama araba hevesi veya yakıta verilen paraya acıma gibi eksta durumlarınız yoksa yaşadığınız yere göre kazancınız ve mal varlığınız hangi derecede ise ona uygun araca binmek bana uygun geliyor. Sorunun cevabı kalite algısına göre değişecektir.

Mesela İstanbul'da 400.000TL'lik ev orta segment sayılıyorsa, aracınızın da 80.000TL civarında orta-üst bir C segmenti veya alt-orta bir D segmenti olması mantıklı olur diye düşünüyorum. Bana göre toplam mal varlığının 5'te 1'i diyebilirim.

Saygılar.
  • onu bunu boşver, bir mal alıcağın zaman o malın değerinin en az yarısı kadar para cebinde olacak,,, artık gelir durumuna göre alacağın malın değeri artabilir veya azalabilir,,, zorunlu masraflar + ödeyeceğin kredi miktarı toplam gelirinin yarısını geçmemeli ,,, bana sorsan ben krediye toptan karşıyım , hele araba kredisi tam zırvalık,,,bütçene göre araba al kardeşim, 15 liran varsa 15 lirayada araba var, 30 liran varsa 30 a da araba var,, 30 liram var ama 130 liralık araba istiyorum diyorsan bankaya çalışırsın, 3-5 ay sonra zaten arabaya alışıyorsun, ayılıp bayıldığın o araba senin için sıradan bir hale geliyor sonrada pişmanlıklar başlıyor

• Butcene gore araba al diyosunda 15 bin liraya binilecek dogru duzgun arabami var. En alinasi araba vectra b ler onlarda 16dan basliyor. 30 bin liran var mesela. 30 bin lira az para degilki pitasadaki uyduruk arabalara gomelim. Abd almanya gibi ikinci el e46 1000 eurodan 1000 dolardan alalim tamam. Ama senin paranin degeri yokki. Benim 30 bin lira nakitim olsa kalkip 2.el bi arac almam. 50binliram olsa gifipde 0 b segmenti bi arac hic almam. Emin ol bunu sende yapmazdin.

Zaten ulkemizde bi mulk almak buyuk luks. Mesela bi ev... almadan evvel pesinati var odemeye basladiktan sonra ara odemesi var. Herkesde ara odeme yapamiyor. Ara ideme olmayinca 10yil kredi oduyosun. Eskiden milletin kenarda parasi olurdu. Simdi benim diyen adam cikarip 10bin lira veremez. Tanidigim nadir insanlar var onlarda yok dwgil. Durumu iyi olan. 525 xd lere s80lere binen orasi ayri...

• 200ugececekaga kullanıcısına yanıt
    ilelebet 15 liralık arabaya binecek değilsin elbette, paranı biriktir 40 liralık al,, o da mı kesmedi yine biriktir 70 liralık araba al ama şu kan emici vampir bankalara faiz ödeme,, benim demek istediğim bu, yoksa herkesin hakkı iyi arabalara binmek, iyi evlerde oturmak ama yeri geldi bizde şahine bindik bundan hiç de gocunmam @200ugececekaga

• Bi tanıdıgım terzi var
    adam kazancını hep arsaya yatırmış
    şuan serveti abartısız 100milyon tl var
    bindigi araba reno9 brodwey

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesinlikle araba bence en fazla 10 da bir yer etmeli toplam mal varliginda. aga ev en onemli sey ya. Arabaya verecegim paraya daha iyi ev alirim yada evim yoksa ev alirim. Ama herturlu yatirimim em uzerine olur. Colugum cocugum arkamdan fatiha okur en azindan. Arti dunyadaki insanlarin yuzde 70 i evinde ölurmus. Yani Allah bilir nerede olecegimizi ama su kiaacik omrumuzun en buyuk zamanini de geciriyoruz. Benim burdaki arkadaslara tavsiyem. Klimasi abs si esp si olan az yakan bir araba edinmeleri. Kalani bana gore fazla luzumsuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi snncbc -- 18 Temmuz 2015; 7:22:17 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • yakında ev almak zenginlik göstergesi olacak.3 yıl önce yeni yapılmış bir ev çok hoşuma gitti. fiyatını sordum 170.000 dediler.tabii imkanım yok almaya. geçen hafta aynı ev satlığa çıkmış,ne kadar dedim 390.000 tl diyor

• Hocam o işler tamamen hesap kitapla olmuyor. İşin içine farklı parametreler giriyor. Ticaretle uğraşan insan ile memuriyetle uğraşan insan farklı düşünüyor. Ayrıca otomobile bakış açısı da önemli.
    Bana soracak olursanız, memur kafasıyla düşünerek aylık kazancımın maksimum 10 katına kadar araç alırım diyorum.
  • Şu ana kadar tapu dairesinde hiç isim olmadi sanırım bundan sonrada emekliliğe kadar olmayacak. Emekli olduğumuzda mutevazi bir ev alip sakin bir sahil kasabasına yerlesmek gibi bir hayalimiz var. Tabi o yaslari gorupte emekli olabilirsek. Bence hayatta en değerli şey zaman. Bu yüzden insan yarını düşünürken bugünün den olmamalı. Hayatta neyden keyif alıyorsanız o şekilde yaşamaya çalışmalısınız çünkü yarın için kimsenin garantisi yok en yakın arkadaşımla Kasım ayında erken rezervasyon yaptirdigimiz bir tatil için 2 saat sonra yola çıkıyorum çok çok sevdiğimiz 5 aile güzel bir tesiste mükemmel bir tatil yapacaktık. Ancak bundan 3 ay önce sözünü ettiğim en samimi arkadaşımin dostumun kolon kanseri olduğunu öğrendik 3 aydır çektiği acıları anlatmaya kelimeler yetmez. Ve tatil dönüşü hemen ameliyat olacak bütün kalın bagirsagi alınacak. Fazla da uzatmak istemiyorum ama biz hayatla ilgili planlar yaparken bir taraftan hayatta bizimle ilgili planlar yapıyor bu yüzden hayatta ki önceliklerinizi belirleyin ve maddi olanaklarınızi o yöne kanalize edin derim.

• Oncelikle arabanin fiyatindan cok ne iste kullanilacagi onemli. Yani isterseniz ayda 10 bin kazanin ama gittiginiz is yeri 5 km uzakta ise tutup d segment premium bir arac almaya gerek yok.
    Yani oncelikli olarak ihtiyaclarimizi belirlemek onemli.
    Kamyonet lazimsa kamyonet b segment lazimsa b segment lazim diyebilmek onemli.
    2. Olarak onemli olan ev fiyatlarinin degiskenligi ve otkmobil fiyatlarinin sabitligi konusu.
    Bu gun istanbulda orta seviye bir ev 300 bin civari. Yani ortalama iyi konumda, ortalama iyi bir mahallede ortalama iyi bir evden bahsediyorum. Bu adam 30 bin tl lik bir araba alsa evinin 1/10 tutarinda araba almis iken, anadoluda 150 000 tl lik evde oturan adam icin bu araba evinin 1/5 i oraninda.
    Bu yuzden isinizi gorebilecek ve oderken size hayati zindan etmeyecek bir arabaya binmek onemli. Yani arabaya carptilar araba x tl deger kayetti ise bu deger kaybi sizi uzmeyecek bir araba almaniz onemli.
    Veya x tl tutarinda masraf cikardi bu kenardaki paranizla dert etmeden odeyebileceginiz bir para olmali. Veya pert olsa da kaskodan parayi alinca ayni arabadan alabilecek kadar uste para eklediginizde o usre eklediginiz para size koymamali.

Yani arabanin basina gelebilecek herhangi bir sorunda kaybettiginiz para sizin 1 aylik maasinizi gecmemeli.ben araba hesabimi buna gore yapiyorum. Ve gayet de memnunum

• erkmenson kullanıcısına yanıt
    Hocam bu iş Karışık.
    Araba fiyatları Türkiye'nin her yerinde hemen hemen aynı iken ev ve Maaş acayip değişir. Taşrada aynı bedelde araba ve iyi bir evde otururken İstanbul'da evin Arabanın beş katı olur. Maaş da buna paralel.

• en iyisi guzel bir muhitte kiralik ev( satin almaya gucumuz yetmez) ve guzel bir araba.
  • Arabanın değeri, bir yıllık toplam gelir kadar olmalı bence.

• Mal varlığı ile alakası yok bu işin. Kullandığım araç mal varşığımızın %1 i yapmıyor. Araca olan ilgi ilede alakası var babamda hiç araba merakı yok onun için gitsin yeter o yüzden iyi bir araba hiç almıyo. Para bağlamıyo araca.

• quote:

Orijinalden alıntı: a1g0rithm

Bazen evimi satıp premium bir otomobile bütün parayı gömesim geliyor ama Türk Vatandaşı olduğum için gelecek kaygısı ile bunu yapamıyorum.
    Özetle herşey psikolojik, otomobil merakı olan bir adam tüm varlığını araca yatırabilir.
    Matematiksel olarak incelemek için gerekli verilere sahip değilim ama kendimce şunu uydurabilirim.
    Sahip olunan evin, salonunun bedeli kadar bir otomobile sahip olunmalı. Alıncak ev de 15 senelik kirasını amorti edecek değere alınmalı. Kredi çekilirken de maaşının yarısından fazla da derine girilmemeli.
    Bu kapsamda 4000 lira kazanan adam, 2000 lira mortgage kredisi ödeyerek gönlündeki evi almaya çalışırsa 15 sene arabasız gezmek zorunda kalacağı için bunun yerine varoş muhitte istemediği bir köpek kulübesine bir Sürü zaman ve para bağlayıp, uyduruk bir arabaya binmek zorunda kalacak.
    Ülkeyi terk etmek Lazım sanırım.
    Sabah sabah denklemi kuramadım. Çok fazla bilinmeyen var.

Köpek kulübesi mi!!!

• 15 yıldır astraya biniyor babam,sıfır almıştı zamanında
    Asla premium almaz çünkü kapıya mercedes çeksek başımıza iş açar der.büyük şeyin derdi büyük olur der.
    Araba fiyatlarını gösterdim arabaya 60 bin bağlanmaz der.aslında premium alsa daha iyi olur.çok dengesiz yol yapıp yoruluyor.
    Mayıs ayında 15 bin km uzun yol yapmış 67 yaşında adam

• Bir büyüğümüz yıllarca Reno Broadway'e binip ne kazandıysa ileride para edecek yerden arsa aldı ve sadece 4 yılda, 80 bin liraya aldığı bir arsadan bir milyon lira kazandı!! Hâlâ bir sürü gayri menkulu var geçen senelerde kazandığı bir milyon ile sıfır BMW 525xd almış diye duyduk, demek ki gelirle araba değil arsa alıp değerlenmesini beklemek en mantıklısı..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.