Şimdi Ara

Ankara Fiber Kullanıcıları Memnun mu?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
543
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar çıktığından beri fiber superonline kullanıcısıyım. Bağlantı kalitesi zamanla berbat hale geldi. Sabahları kesintiler, kesintileri geçtim, yüksek ping... Sürekli dengesiz ping. 100lere 200lere vurup vurup inmeler,
    oyunlar da tuşlar işlemiyor bazı zamanlar öyle saçma pingler yaşatıyor.

    Taahütümün bitmesini bekliyorum batıkent bölgesinde adsl bile bundan daha stabil çalışıyordu. Müşteri hizmetleri, teknik servisi bilgi olarak oldukça yetersiz. Çocuğa anlatır gibi sorunu anlatıyorum.
    100 pingi burdan istanbul'a "normal" kabul ediyorlar. Kısaca çok kalitesiz bir bağlantıya sahibim artık. Hız tamam, tavana vuruyor, ama fiberin önceliği hız değil düşük ping.
    Zamanında adsl ile aldığım değerleri şu an fiberle alınca şükrediyorum.


    Var mı benzer sorunları yaşayan Ankara'da?



  • 1312K kullanıcısına yanıt
    aynı bolgeyim. Herhangi bir sorunum yok. fransa almanyaya pinglerim maksimum 150 civari...
  • Çevrimiçi oyunlarda 150 ping facia ki sizin almanya'ya 150 maks. olması da hiç iyi bir sonuç değil,maksimum 80ms olması en kabul edilebilir tablo. Bugün arkadaşlarımla da cs go sunucularında farkettik. ttnet adsl kullanıcısı (ankara), fiber superonline (ankara) kullanıcılarından tam 40ms ping hızlı sonuç alıyor.

    Adam 50ms ile oynarken biz fiberle 90ms'lerdeydik. Stabil hali bu bide. Superonline'ın yönlendirmelerinde bir yanlışlık var.

    Yurtiçi problemi de yaşadım. Herhangi bir hizmet sağlayıcı ankaradan istanbulda ki oyun sunucusuna yurtiçi yollardan bağlanırken(max 30ms) , superonline nın tracerouterında bağlantı önce yurtdışına çıkıyor, sonra tekrar istanbula dönüyordu. Yani ankaradan istanbula bağlanmak için bulgaristandan dolanıyor bağlantı. Buda min.70ms gecikmeye sebep oluyor. Yani kullanılan teknoloji olması gerektiği gibi hızlı çalışıyor fakat yönlendirmeler saçma sapan mühendislik dışı.

    Başka bir örnek vereyim,dayz sunucularında uk'ye ortalama 100ms ile bağlanıyoruz. Almanya sunucuları ortalama 60-80ms arası. Yani sizin verdiğiniz 150ms değer hiç sağlıklı değil, kaldı ki zaten o gecikmelerle fps türü oyunlar oynanmaz bile. Şayet 150ms alsaydık Almanya'ya, cs go daki rekabetçi sunucularından Türkiye'ye de açmak zorunda kalırlardı. Superonline özürlü bi yönlendirme sistemine sahip. Ve bu en azından 2 yıldır böyle farkettiğim kadarıyla. Öncesinde böyle değildi.

    Zaten kendi ilime yaptığım ping testlerinde 0ms rakamını görüyorum, bazen 4,5ms maksimum oda. Adsl de bu testi yaptığımızda kendi ilimize 7-8ms alırız hiç olmadı. Yani fiber yapı sağlam, fakat daha öncede söylediğim gibi daha il dışına çıkarken sapıtan yönlendirmeleriyle bağlantıya 5 tur attırıp hedefe yönlendiriyorlar. Bu problem ağın tamamında mevcut değil fakat büyük bir kısmını yaralamış durumda. İzmir fiber kullanıcılarının yaptığı testlerde bu problem görülmedi mesela. Ama Ankara'da ki tüm sonuçlar bunu gösteriyor.
    @dedehakan



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1312K -- 11 Temmuz 2015; 5:31:14 >
  • @donanımcı123
    Arkadaşlar süperOnline da pinglerin daha yüksek olmasının nedenini size şöyle açıklayayım.

    Süperonline şu an fiber internet için Türkiye içinde kendi altyapısını kullanmaktadır, bu altyapı ile maalesef türk telekomun altyapısını karşılaştırmaya imkan yoktur.

    Türk telekom kurulduğu andan itibaren altyapısını oluşturmaya başlamış, devlet eliylede bu altyapıyı en üst noktalara getirmiştir, sonrasında bir kısmı özelleştirilince, ayrıca yüksek hızlı internet kavramının gelmesiyle birlikte altyapıya bir o kadar daha yatırım yapılmıştır, pek kimse telekomu beğenmesede türk telekomun şu an her şehirde kendi pop erişim noktası bulunmaktadır bazı şehirlerde bu pop noktaları birden fazladır ve bu pop noktalarında Türkiye içindeki trafiği döndürmek üzere yüksek bant genişlikleri bulunmaktadır, bu pop noktaları telekom santrallerinde yer alır ve kullanılan cihazların hepsi yüksek kapasiteli cihazlardır ve diğer şehirlerdeki pop noktalarıyla aralarında yine yüksek kapasitedeki cihazlar ve fiber bağlantılarla iletişim kurulmaktadır.

    Türkiye içinde genel bir omurga, bgp problemi yaşanmassa Türkiye içerisindeki trafiğiniz oldukça hızlı kesintisiz ve pingi düşük olmaktadır.

    Süperonline ın Türkiye içi omurgasına gelirsek.

    Süperonline ın belli başlı şehirlerde pop noktası bulunmaktadır bu pop noktalarıda hizmet verdikleri illerdedir, sizden çıkan fiber ilinizdeki tek pop noktasına fiber kablolar ile iletilir, buradaki il omurgasından ana omurgaya gitmek için yola çıkar mesafe uzaksa yol üzerindeki il poplarındanda geçerek ana omurgaya ulaşır.

    Bu noktada yoğun kullanım yaşandığında veya illerdeki pop noktasındaki bağlantının ufak bir kısmının bile kaybedilmesi size yüksek ping olarak geri dönecektir. Heleki iller arasındaki fiber kablolamada sıkıntı yaşandığında günler süren sıkıntılar baş gösterebilir, türk telekom gibi süperonlineda tabiki yedekli altyapıya sahip ekipman olsun fiber linkler olsun ancak bu yedekli yapı yine türk telekomun altyapısı ile yarışamaz, bunun dışında olası bir fiber kopmasında süperonline ın fiber onarımı yapması daha uzun sürebilmektedir, telekomun çalışan sayısı, ekiplerinin çok çok fazla olması ve altyapılarına çok daha hakim olmalarından dolayı bu tür fiber arızalarına daha hızlı müdahale edebilmekteler, bu bahsettiğim fiber arızaları kullanıcının fiber kablosuyla ilgili birşey değil, yukarda bahsettiğim iller arası veya il - ana omurga arasındaki fiber linklerdir.

    Şimdi geldik yurtdışına.

    Bahsettiğimiz gibi süperonline ın kendi altyapısı mevcut, bu altyapı yine aynı şekilde yurtdışına çıkış yaparkende geçerli bir süreçtir.

    Türk telekomun avrupa çıkışında özel anlaşmalar ile kiraladığı yurtdışı pop noktaları mevcut bu pop noktaları telekomun kendisine ait ancak bunlar sadece yurtdışı trafiğimizin bir kısmını karşılıyor, bunun dışında level3, telia gibi avrupadaki büyük network poplarındanda trafik satın almaktadır, siz yurtdışına bağlanmak istediğinizde Türkiye içinde telekom omurgasında dolaşarak sınıra kadar ulaşırsınız, sonrasında ise trafik artık avrupadaki telekomun kiraladığı veya trafik satın aldığı pop noktalarına aktarılıp gideceği yere gider. (türk telekom-ttnet için bu geçerli) Türk telekomun çalıştığı pop sayısı, kapasitesi ve route şekli daha iyi durumda olduğundan, Türkiyeden çıkan trafik sizin varacağınız sunucuya en yakın pop noktasından route edilir ve ulaştırılır, pop patlasa bile yakınındaki en yakın poptan belki birkaç ms fark ile yine varacağınız yere ulaşırsınız.

    Süperonline için konuşursak, telekomun olduğu gibi süperonline ın da yurtdışı çıkışında kullandığı pop noktaları mevcuttur, ancak bu pop noktaları telekoma göre çok daha azdır, zaten öyle olması normaldir sonuçta telekomun yurtdışına çıkış için harcadığı trafik ile süperonline ınki bir değildir.

    Süperonline ın yurtdışı pop sayısı az ve sabit olduğundan sizin Türkiyeden yurtdışında ulaşmaya çalıştığınız sunucuya süperonline ın sabit belli başlı birkaç pop noktası üzerinden erişmeniz şarttır, telekomun pop noktalarının daha fazla ve network layer seviyesinin daha yüksek olmasından dolayı trafik en yakın poptan geçerken, süperonline da ise sizin veriye ulaşım süreniz önemsenmez hangi pop daha boşsa ordan trafiğiniz geçer, hatta yurtdışı trafiği aşırı yoğun ise trafiğiniz çok daha uzak olan pop noktalarından geçirilebilir, aradaki pop sayısı ve mesafe uzadıkça bu pinginize yansır, tek poptan geçseniz bile pop üzerindeki aşırı yoğunlukta yine size yavaş yurtdışı bağlantı hızı ve ping olarak geri dönecektir.

    Son olarak süperonline ın bu yurtdışı pop noktaları sadece yurtdışı trafik için kullanılmamaktadır.

    Süperonline kullananlar iyi bilir mesela türkiye içinde bir noktaya ping çekiyorsunuz normalde ttnetle 15-20 ms cevap aldığınız yer süperonline da 60-80 ms veriyor. Bu nasıl olabiliyor?

    Cevabı basit, Türkiye içinde yer alan süperonline omurgalarının yetersiz kaldığı durumlarda veya Türkiye içinde route imkanı olmadığı durumlarda trafiğiniz yurtdışı pop noktasına route ediliyor, trafik yurtdışına çıkıyor ordan süperonline ın Türkiye omurgasına geri dönüp gideceği yere varıyor.

    Türk telekomdaki Türkiye içi route aşaması

    Sizin modeminiz > telekom ilçe santrali (pop noktası) > telekom il santrali veya direk ilde yaşıyorsanız bölge santrali (pop noktası) > sunucunun bulunduğu ilin bölge santrali > sunucu networkü = Düşük ping

    Süperonline daki Türkiye içi route aşaması

    Sizin modeminiz > İlinizdeki sol omurgası > sol ana omurga 1 (eğer arada mesafe çok ise ana omurgaya ulaşana kadar birkaç ilin sol omurgasından geçebilirsiniz- *ekstra ping) > sol yurtdışı pop noktası (ping burda fırlar) > sol ana omurga 2 > bağlandığınız sunucunun bulunduğu ildeki omurga > sunucu networkü = Yüksek ping


    Durum bundan ibarettir arkadaşlar, ping falan çok önemli değil benim için derseniz hız konusunda süperonline sizi tatmin edecektir, bir kere gerçek fiber kullanmış oluyorsunuz telekomdaki gibi yok hat zayıfladı yok snr uçtu yok hızımı 2 mbite sabitledikler gibi olaylarla uğraşmıyorsunuz. Ancak süperonline ın telekom altyapısı ile yarışamayacak seviyede olmasından ötürü ping konusu sizin için sıkıntı oluşturacaktır. Bu olayı şöylede örnekleyebiliriz, ekmek almaya gideceksiniz altınızdaki market daha pahalıya satıyor ama siz daha az para vermek için 2 sokak alttaki markete gidip geliyorsunuz evet daha az para ödemiş oluyorsunuz ama daha uzun sürede gidip geliyorsunuz (örnek ping içindir)

    Yazı uzun oldu kusura bakmayın, konu biraz teknik detaylar içeriği için yaz yaz bitmiyor bu özetlenmiş hali


    Almanyadaki bir noktaya erişirken durum bu şekilde.

    Üstteki resim telekom altyapısı alttaki süperonline altyapısı, telekom altyapısı mersinden süperonline altyapısı olan ankaradan almanyadaki bir sunucuya tracert çektiğimizde durum açıkça belli.

     Ankara Fiber Kullanıcıları Memnun mu?
  • Aynen bundan bahsediyorum. Bu yazının sabitlenmesi gerek aslında. İnsanlar fibere geçtim diye seviniyor ama şu an ki tablodan haberleri yok. Aylarca uğraştım bakın bu bağlantı dışarıdan dolaşıyor saçmalık diye çözüm üretmediler.
    Superonline fiber ilk çıktığı dönem böyle değildi. Belli bir dönem sonrası bu hale geldi sonrası düzelmedi. O "novatel.bg" yok mu illet. Nereye bağlansam üstünden geçiyor. Pingler dans ediyor. Çevrimiçi oyun oynamak isteyenlere fiber superonline
    önermiyorum. Pişman olursunuz.
    Açıklayıcı yazı için teşekkürler.
    @IsO6
  • Ben de cankaya da fiber kullaniyorum ping 10 ile 30 arasinda degisken
  • Ben de Batıkent'te yaşıyorum ve yeni Süperonline fibere geçiş yaptım. Yurtiçinde 1ms ile 22ms arasında değerler gördüm hep, daha da yukarı çıkmadı. Ama şöyle bir gerçek var sizin de belirttiğiniz gibi, TTnet ile ping neredeyse 10ms'ye sabitti. Ben yine de Süperonline'dan memnunum geçen bir haftalık süreçte.
  • Oyun sunucularına da tracert atmanızı öneririm. O zaman daha net sonuçlar alabilirsiniz. İnternet sayfalarında genelde sıkıntı yaratmıyor zaten. Oyun sunucularında stabil değil.
  • 1312K kullanıcısına yanıt
    bro internet saglayıcı olarak neye geciyim önerin nedir birde modem olarak öneri verirsen cok makbule geçer teşekkürler
  • Ben ttnet adsl'den oldukça memnundum zamanında ki arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla hala öyle. Oyunlarda Bazı sunucularda 30-40 ping fazlasını alıyorum maalesef. Modem konusunda pek bilgim yok, modeme yakın kullandığım için standart verilen modemler işimi görüyor.
    @Albazoo
  • bütün olay modemde biter... huawei modemler ip atamasını nede wifi ayarlarını düzgün yapamıyor... çöp...
     Ankara Fiber Kullanıcıları Memnun mu?

    https://store.donanimhaber.com/5e/46/b3/5e46b3e8afda208b71facb3072aa34ac.png
  • Oyun sunucularına olan sonuçlarını da görmek isterim. @garez-zork

    IsO6 kullanıcı adlı arkadaşın paylaştığı yazı tam olarak benim ve çevremde ki fibercilerin sorunu. Saçma sapan bir yönlendirmesi var internetimizin.
    Şimdi sen farklı bir modem kullanırsam yönlendirmelerimin düzeleceğini mi söylüyorsun? Yani İstanbul'da bulunan "bazı" sunuculara yurtdışından dolanarak değilde,
    yurtiçi fiberden maks. 10 pingle bağlanmam farklı bir modemle mümkün mü?Veya yurtdışı "bazı" sunuculara 90ping değilde 50-60 pingle bağlanabilecek miyim?
    Eğer gerçekten çözüm buysa internet sağlayıcımı değiştirmem zaten. Çünkü fiber teoride daha düşük ping veriyor. Ama yollar uzuyor.
  • 1312K kullanıcısına yanıt
    sadece yönlendirme değil modemde kusurlu... kısıtlı resmen çöp Ankara ekibide beceriksiz o kesin... yönlendirme sorununu superonline istanbul bölümüne bildirmek gerek izmirde sorun yokwww.pingtest.net ile italy serverından test et kaç çıkacak?
  • 66 ping milan(wireless).Bu tarz testlerde problem görünmüyor zaten.

    Ama izmir sorunsuzdu dediğin gibi. Daha önce başka bir konuda test sonucu rica etmiştim forum kullanıcılarından. İzmir fiber kullanıcısı istanbul'da sorun yaşadığım oyun sunucularına diğer sağlayıcılar gibi
    sorunsuz bağlanmıştı.

    Ama ankara'da farklı yerlerden yaptırdığım fiber testleri benim fiberimin sonuçlarıyla birebir aynı. Tek tek heryeri denemedim ama kabaca kullandığım oyun sunucularının(7-8 farklı oyun) en az yarısında bu problemi yaşarken bir kısmında da olması gerektiği gibi adslden daha hızlı bağlanıyor.

    Durumu ilk farkettiğim oyun counter-strike 1.6 istanbul ikametli sunuculardı. Ping ve hatta bağlanamama sorunları vardı. http://www.oyunyoneticisi.com/superonline-problemi.html

    Aylarca çözmedikleri için, (ne tracertlar ping testleri attım dünya turuna çıkmış, malak gibi yorumluyorlar afedersiniz) oyunu da bıraktım maalesef.

    Fakat şu an oynadığım daha güncel oyunlarda da aynı problem karşıma çıktı, hem de yabancı sunularda.
    Arkadaşım ve ben ankara'dayız adam ttnet adsl ben superfiber, aramızda 40 ping fark var. Yazılımlarım, donanımlarım stabildir, internet bağlantısının benim tarafımdan kalitesini düşürecek herhangi bir müdahalem de yok, uzun yıllardır internet kullanıcısıyım.
    Ama olmuyor işte pingler ortada. Bazen o saliselik atlamalarda var tabi, tam o an tuşa basmışımdır tuş işlemez. Bu durum seri oyunlarda geçerli tabi.

    Kısaca çok şikayet ettim ama düzeltmiyorlar. Ve bu kronik ve bölgesel bir sorun bana özel değil. Buradan ankara'da fiber bağlatmak isteyenleri uyarıyorum. Sonra oyunlara girip bu nasıl fiber demesin.
    @garez-zork
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.