Şimdi Ara

Ben Uygurum. İşte Gerçekler!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
3
Favori
171
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ben Uygur Türküyüm. İstanbul'da yaşıyorum. Annemin tüm akrabaları orada. İki kez oraya gittim. Bazı arkadaşlar Uygurları kötülemeye başlayınca gerçekleri anlatmaya karar verdim.

• Doğu Türkistan 1949 yılında Mao tarafından işgal edildi.
    • Peki neden? Çünkü şu an bile Çin'in enerjisinin 1/3 Doğu Türkistan'dan karşılanıyor.
    • Çin'in dünyaya sattığı pamuğun %60'ı yine buradan temin ediliyor.
    • Doğu Türkistan sayesinde Orta Asya ve komşularına komşu olarak politik konumu güçlendiriyor.
    • Doğu Türkistan toprak olarak Türkiye'nin üç katı ve 30 milyon Uygur yaşıyor. Her yerde kentleri var.
    • Bu toprak Çin'in tüm toprağının 1/6'sı kadar ve sadece Çin nüfusunun %1 burada yaşıyor.
    • Doğu Türkistan'a Çinliler Xinjiang derler. Bu Çince de "Uzak Diyar" demektedir.

Bazı arkadaşlar Çin'e gidip, Uygurların orada "zenci" gibi olduğunu söylemiş. Nerede pis, kaka insan varsa Uygur'muş. Bu kısmen doğru. Aynı Türklerin Almanya'da gördüğü muameleyi Uygurlar da Çin'de görüyor çünkü sistematik olarak ezildikleri ve devlet memurluğu dışında iş imkanları sağlanmadığı için Çin'in iç tarafları dediğimiz kendi bölgelerinde suça karışıyorlar. Bunu inkar edecek değilim ancak Çinliler yok iken medeniyeti, sanatı ile eşsiz olan bir halk nasıl işgal sonra bu hale geldi? Geldiyse suçlusu kim? Anadilini, dinini, kıyafetlerini yasaklayan Çin mi yoksa Uygurlar mı?

Her şeyi geçtim. Doğu Türkistan'da yaşayan bir Çinli kendi tecrübesini anlatıyor. Aşağıdaki linkini bulabilirsiniz. Çinli diyor ki: "Korla'ya gitmek için otobüse bindiğimde polis otobüsü aramak için durdu. Tüm Uygurları aşağıya indirdi. Benim Çinli olduğumu görünce beni aşağıya indirmedi ve resmen birinci sınıf vatandaş muamelesi gördüm. Bunu beni üzüyor. Çin'den ayrılmayı hak eden bir millet varsa her şeyiyle bizden farklı olan Uygurlardır."

Kaynak:http://www.quora.com/Whats-the-history-of-Xinjiang-separatism-in-China-Why-would-militants-in-Xinjiang-want-to-separate-from-China

Kısacası Uygurlar sistematik şekilde yok edilmeye çalışıyor çünkü her şeyiyle Çinlilerden farklı olan Uygurlar o değerli kaynakları sömürdeki en büyük tehdit. Buna rağmen Uygurları suçlu gören varsa bir şey demeyeceğim.

• Okurum az sonra

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkistan islam cemaati için ne düşüyosun peki ?
  • Up
  • Up

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.