Şimdi Ara

Katkılı Li-Ion bataryalar aşırı ısınmanın önüne geçiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
184
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Katkılı Li-Ion bataryalar aşırı ısınmanın önüne geçiyor


     

    Yongasetlerinin aşırı ısınması sorunu teknoloji gündemini meşgul ederken, aslında daha tehlikeli bir aşırı ısınma sorunu var ki o da bataryalarda yaşanıyor. Herhangi bir aşırı yüklenme veya kısa devre sonrasında ısınıp patlayabilen bataryalar kullanıcısı için de tehdit oluşturuyor. Stanford Üniversitesi araştırmacıları ise, Li-Ion bataryaların aşırı ısınmasının önüne geçecek bir proje üzerinde çalışıyor. 




    Modern Li-Ion bataryalar her birisinin içinde anot ve katot olan çok sayıda hücreden oluşuyor. Eğer batarya fiziksel olarak darbe aldığında veya aşırı yüklendiğinde bu hücreler arasındaki bariyerler zayıflıyor ve sonuça bir reaksiyon açığa çıkıyor. Reaksiyon daha sonra tüm bataryayı sarıyor ve aşırı ısınma ortaya çıkıyor. 




    Bariyerlerin zayıflamasına yönelik en önemli etken dentrit adı verilen parmak şeklindeki lityum metal parçalarının bariyerleri aşındırması. Bu bataryanın hem verimliliğin düşmesine hem de aşırı yüklenmelere karşı daha az dayanıksız olmasına neden oluyor. 




    Araştırmacılar elektrolit çözeltisinin içerisine bazı materyaller katarak bunun önüne geçilebileceğini düşünüyor. Projede lityum nitrat ve lityum polisülfat materyalleri çözeltiye eklenerek elektrotların sarılması ve korunması sağlanmış. Böylece bataryaya zarar verilmesinin önüne geçilmiş. Ayrıca bu katkının dentritlerin yerini alabileceği de görülmüş.




    Ekip bu yeni tekniği düğme piller üzerinde deniyor ve şimdiye kadar 300 şarj döngüsünden sonra bile yüzde 99 verimlilik korunduğu belirtiliyor. Sadece lityum nitrat kullanıldığında ise 180 döngü sonrasında verimlilik yüzde 92'ye düşüyor.




    Araştırmacılar bu tekniği lityum-hava ve lityum-sülfür tabanlı şarj edilebilir bataryalar da kullanmayı amaçlıyor. Henüz geliştirme aşamasında olan bu bataryalar hem mevcut bataryaların boyutunda 10 kat daha fazla kapasite sunuyor hem de aşırı ısınmanın önüne geçiyor.  

     

     




  • Bu alanda gelişmeye çok ihtiyaç var, haydi koçlar yürüyün bu da başlangıç olsun bitmek bilmeyen piller yolunda

  • Geçen seneden beri bir sürü pil teknolojisi haberi ve gelişimi duyduk, sevindik.

    Ama her ne varsa bir türlü bir telefonda falan göremiyoruz.
    Ne oluyor bilmiyorum. Pil firmaları, bu bilimcilere gidip milyonlarca dolar para verip, gelişimi durdurun falan mı diyorlar ne.

    Yoksa bu kadar çok haberin ardından bu keşifleri yapan insanları falan Samsung, Apple gibi firmaların satın aldığı haberlerini bile duymamız gerekirdi.

    Ses yok seda yok. Hani nerede o kadar okuduğumuz pil teknolojisi haberlerinin firmaları ve devam haberleri?

  • 10kat kapasite ile otomobiller evlere şenlik olur...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir tane yeni pil teknolojiside üretim hattını görse şaşıracağız hep beraber ama nafile.

  • "...hem mevcut bataryaların boyutunda 10 kat daha fazla kapasite sunuyor hem de aşırı ısınmanın önüne geçiyor. " İnanılmaz gerçekten. Umarım çalışmalar verimli geçer ve uygulama alanı düğme pillerin ötesine, bataryalara kadar gelir.

    Özellikle bizi ilgilendiren akıllı telefonlardaki bataryaların aşırı ısınması sorunu inanılmaz rahatsız edici ve neredeyse bazı durumlarda yaşam kalitesini düşürür durumlara geliyor. Bu batarya profillerin ya kimyasal yapısı yada ısı soğurma yapısı bakımından fiziksel dizaynı bir şekilde değiştirilip kullanıcının etkilenmeyeceği bir pozisyona getirmeli.

    Akıllı telefonu olupta, aşırı yük altında sıcaklıktan şikayet etmeyen varmı acaba? :)

  • Yıllardır bu haberleri okuyoruz ama henüz hayata yansımış değil. Ya bu haberler şişiriliyor ya da tamamen duygusal. :)

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.