Yawhu ben bişe öğrenmek istiyorum benim 42" samsung pro.tvim war.HD desteği olduğunu biliyorum üst köşesinde yazıyo HDTV die ayrıca 760p 1080i falanda yazıyo fakat hdmi ve dvi çıkışı yok yanlızca very high olarak component çıkışları war ben HD yayınları componentle izleyebilirmiyim.Yukardaki bağlantı kabloları şemasında componentin olduğunu gördüm mesela ps3 aldığım zaman nasıl olcak birileri yardım edebilirmi Teşekkürler
quote:
* 4: DVI veya HDMI girişlerinin "HDCP" koruma protokolünü içermesi. Dikkat: component ler hariç tutulmuş.
arkadaşlar iki gün önce habertürkde ki full ekran programında dijitürk gn md nün açıklamasına göre ağustosda maçlar ve bir film kanalı hd yayına başlayacakmış alt yapısı hazırmış
HD Ready ve Full HD arasındaki fark nedir. Samsung 32R32B model Lcd televizyonumu daha bugün haldım. Bu tv de HD ready, sizce Full HD Tv almamakla hata mı ettim?
Satıcıların HDMI Kablolar Hakkında Bilmenizi İstemediği Şey
Kötü ise hiç görüntü alınaması veya çok kötü görüntü alınmasıdır. Satıcı sizi altın kaplamalı konnektörleri olan, daha kalın, kaliteli üretim ve markalı kablolara yönlendirecektir, lakin bu kablo görüntü ve ses kalitesinde bir gıdım bile fark yaratmayacaktır. Bu kadar basit. HDMI kablodan geçen sinyal dijitaldir, yani 0 ve 1 taşır. Kim ne derse desin, HDMI kablosunun yaptığı tek şey 1lerden ve 0lardan oluşan sinyalleri bir uçtan diğer uca aktarmaktır. Kablo ne kadar pahalı olursa olsun görüntü iyileşmez.
O halde bir HDMI kabloya ne kadar ödenmelidir? Cevap basit, ne kadar az ödeyebiliyorsak o kadar az.
ben phlips marka hdmi çıkışlı dvd player ile hdmi girişi olan tv mi hdmi kablosu ile bağladım.eski görüntünden hiçbir farkı yok.scart la da bağlasam aynı hdmi ile bağlasamda aynı.bu kadar masraf yapıp dvd,kablo vs. aldım. ama hiçbir fark yok.acaba yapmam gereken bir ayar varda benmi yapamadım?anlayamadığım siz farklı hdmi kablolarının birbirinden farkı olmayacağını mı, yoksa scart lada bağlasak hdmi ilede bağlasak bir fark olmayacağınımı söylüyorsunuz?
Satıcıların HDMI Kablolar Hakkında Bilmenizi İstemediği Şey
Kötü ise hiç görüntü alınaması veya çok kötü görüntü alınmasıdır. Satıcı sizi altın kaplamalı konnektörleri olan, daha kalın, kaliteli üretim ve markalı kablolara yönlendirecektir, lakin bu kablo görüntü ve ses kalitesinde bir gıdım bile fark yaratmayacaktır. Bu kadar basit. HDMI kablodan geçen sinyal dijitaldir, yani 0 ve 1 taşır. Kim ne derse desin, HDMI kablosunun yaptığı tek şey 1lerden ve 0lardan oluşan sinyalleri bir uçtan diğer uca aktarmaktır. Kablo ne kadar pahalı olursa olsun görüntü iyileşmez.
O halde bir HDMI kabloya ne kadar ödenmelidir? Cevap basit, ne kadar az ödeyebiliyorsak o kadar az.
ben phlips marka hdmi çıkışlı dvd player ile hdmi girişi olan tv mi hdmi kablosu ile bağladım.eski görüntünden hiçbir farkı yok.scart la da bağlasam aynı hdmi ile bağlasamda aynı.bu kadar masraf yapıp dvd,kablo vs. aldım. ama hiçbir fark yok.acaba yapmam gereken bir ayar varda benmi yapamadım?anlayamadığım siz farklı hdmi kablolarının birbirinden farkı olmayacağını mı, yoksa scart lada bağlasak hdmi ilede bağlasak bir fark olmayacağınımı söylüyorsunuz?
Burada söylenen şey pahalı HDMI kabloları ile ucuz HDMI kabloları arasında performans farkı olmayacağı. Scarta göre HDMI tabii ki de daha iyidir.
HDMI ile bağladığınıza göre playerınızın upscale özelliği olmalı. Ancak fark görebilmek için playerın setupından 720p veya 1080i seçip görüntüyü izlemeniz gerekir. Yoksa 576i veya p'de seyrediyorsanız, hele de tvniz 40 inch altındaysa bir fark görememeniz normal.
Yawhu ben bişe öğrenmek istiyorum benim 42" samsung pro.tvim war.HD desteği olduğunu biliyorum üst köşesinde yazıyo HDTV die ayrıca 760p 1080i falanda yazıyo fakat hdmi ve dvi çıkışı yok yanlızca very high olarak component çıkışları war ben HD yayınları componentle izleyebilirmiyim.Yukardaki bağlantı kabloları şemasında componentin olduğunu gördüm mesela ps3 aldığım zaman nasıl olcak birileri yardım edebilirmi Teşekkürler
quote:
* 4: DVI veya HDMI girişlerinin "HDCP" koruma protokolünü içermesi. Dikkat: component ler hariç tutulmuş.
Nasıl yani ? Biraz kafam karıştı. Şimdi bu arkadaş izleyebilecekmi ? Yani üretici firmaların Componenet kablolarda "Kopya Koruma" özelliğini bulundurmak zorunda olmamaları bu cihazlarda sorunsuzca HDMI = Component dönüşümü yapılabildiğini mi ifade ediyor. Zaten "Kopya Koruma" özelliği bizim menfaatimize olan bir özellik değil ve bu durumda bizim için bir kayıp söz konusu değil. Ben böyle anladım.
Doğrumudur ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi motoist -- 5 Nisan 2007; 16:50:05 >
dün ps2 yi babamın eve götürdüm,vestel 32 inch de denemek için.Shadow of the colossus; progresive scan olarak oynanabiliyor,ama tv nin desteklemesi lazım.bizim tv 720p fakat PS2 tv ye COMPOZİTE bağlı.Bu yüzden olmadı diye düşünüyorum.Bildiğiniz gibi compozite den scart dönüştürücüler var,bunda da sonuç aynı mı olurdu? yoksa ps2 den progresive görüntü alınamıyor mu???
Arkadaşım hâlâ demişsin ki lcd ye rgb scart ile bağlıyorum değişiklik yok. Component ten bağlamadıktan sonra ne gibi bir değişiklik bekliyorsun anlamadım. Bir diğer arkadaşım da oyunlarda progressive scan moduna nasıl geçeriz diye sormuş. 3 şartı var. 1. Oyunun desteklemesi şart. Örğ: tekken 5, shadow of the colossus. Öyle açılışta tuşlara basmayla her oyunu progressive oyna yokya Destekleyen oyunun option/video bölümünden progressive scan aktif ederseniz şöyle bir mesaj çıkar "Televizyonunuz bu modu desteklemeyebilir, eğer bir şey göremezseniz 15 sn. sonra görüntü geri gelecektir" (falan filan) 2. Playstationun system configurations kısmından Ycb R/Pbc R/Pr seçeneği seçilmelidir. 3. Playstation tv ye component girişten bağlanmalıdır. (Kırmızı, yeşil, mavi girişlerdir-sadece görüntü içindir, ses ayrıca bağlanır.) Bazı arkadaşların kafası karışmış olabilir. RGB ile Component in gerek kablosu gerekse girişi aynı şeyler değildir. Bu arada bana teşekkür eden arkadaşlara ben de teşekkür ediyorum. Yazdıklarımla birilerine yardımcı olabildiğimi bilmek önemli benim için.
henüz ülkemizde başlamasada avrupada hd yayın var. peki bu yayın kaç p (760p, 1080p..vb) avrupanın genelinde tek bi çözünürlük mü standart yoksa ülkeden ülkeye bu değişiyor mu ? örneğin ingiltere , örneğin almanya?? buralardaki hd yayının tipi çözünürlüğü nedir? ülkemizde yayınlanan test amaçlı doğan holding hd kanalının çözünürlüğü ( 720p..vb) nedir? cvplarsanız çok makbule geçer..
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fake1tr -- 27 Nisan 2007; 19:19:33 >
En can alıcı noktayı çevirmemişsin.**** Kısaca özetleyeyim Piyasada satılan çoğu LCD,eğer TUNER'ı yoksa, HD monitör.Şayet üzerinde bir Tuner ile satılıyorsa gerçek anlamda HD TV oluyor. Şu an Türkiye piyasasında olup(82 ekranlar için bahsediyorum) 1500-2100 ytl arasında olan tüm LCDler "LCD mönitor" sınıfına giriyor.Bu ürünlerden birini alırsanız ve HD yayınları izlemek isterseniz mutlaka bu üçünden birine sahip olmanız gerekiyor: 1)Karasal HDTuner 2)Kablolu TV 3)Uydu alıcısı.
Eğer,Tuner'lı bir LCD alırsanız,ki bunlar bildiğim kadarıyla 3000-4500 ytl arasında değişiyor(yine 82 ekranlar için bahsediyorum),HD yayınlarını hangi yolla olursa olsun rahatlıkla izleyebilirsiniz.(Kablo TV,Uydu alıcısı ve tüm Karasal yayınlar dahil)
Kısaca, "HD READY" diye tabir edilen şey, televizyonunuz HD görüntüleme standartları dahilindedir ama HD yayını izlemek için başka bir yardımcı aparata ihtiyaç var demek. Ama cihazınız "HDTV" diye satılıyorsa, bilin ki üzerinde kendi entegre tuner'ı vardır ve HD yayını nasıl olursa olsun herhangi bir yardımcı malzemeye ihtiyaç duymadan izleyebilirsiniz.
İkinci konu makelede geçen izleme mesafesine son derece katılıyorum.Standart bir Türk evinde bulunan bir salonda izlemek için bir sistem kuruyorsanız,kendi ideal fikrimdir, 66cm(26") ve 72cm(28") kesinlikle yeterli.Eğer param var diyorsanız 82cm(32") de güzeldir ama fazlası bence boşa masraf.Bir otelin lobisine veya Amerikan tip salona sahip değilseniz, hiç 37",42" veya üstü tv leri tavsiye etmem..
Bir diğer konu, HDMI mı,component mi,scart mı,s-video mu? Profesyonel ses ve görüntü cihazları ile test yapmayacaksanız,standart bir salonda bütün bağlantılar,kendi naciz gözümle ve kulağımla görüp duyduğum kadarıyla, aynı kaliteyi veriyor.ORJİNAL bir DVDyi,standart bir dvd oynatıcıda çalıştırıp bütün bu bağlantılarla tek tek denedim.Hiç bir fark göremedim.Ses kalitesi ise aynı şekilde.. Bağlantıdan ziyade bariz fark yaratan cihazın size sunduğu kalite.Ucuz markanın ucuz amfi ve ses sistemi ile ucuz marka LCD tv'nin veya kalite markanın dandik modeli gözü ve kulağa batan farkı yaratıyor. Bu yüzden,bence ev-kullanıcısı arkadaşlarım,hiç dert ve masraf etmeden ellerinde hangi kablo mevcut ise onla bağlantı yapsınlar.
Test ettiğim evimdeki sistem: Standart Türk ailesi Standart Türk evi salonu Sony HT DDW 880 6.1 amfi+sub+hop. Toshiba 32WL66Z 82 ekran TV Philips 3380 80 gb HD DVD recorder Digitürk Receiver Philips VCR (eski nesil)
**** http://hdguru.com/?p=16 sayfasından alıntı: ... Understanding the Features Monitor or Integrated HDTV There are a number of high-definition LCD and plasma displays that are sold without tuners. These are called “HD monitors,” and, like a computer monitor,....
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shanly piyade -- 29 Nisan 2007; 7:14:05 >
Hdguru'dan yapılan çeviri bana ait. 4-5 ay önce yapıp burada yayınlamıştım. Sizin özetlediğiniz kısımlar o tarihte yoktu sitede. Muhtemelen sonradan eklemişler.
Bazı yorumlarınız hakkında görüşlerimi belirtmek istiyorum:
1) Makalede geçen izleme mesafelerine katıldığınızı belirtmişsiniz. Ama farklı yorumlar yapmışsınız. Orada izleme mesafesi ile ilgili kısım şöyleydi:
"Geliştirilmiş Çözünürlük (Enhanced Definition) sistemleri ekran büyüklüğünün en fazla 3.4 katı mesafeden seyredip bütün detayları görebilirsiniz (106 ekran için 3.6 metre). 720p/768p sistemlerde ise ekran büyüklüğünün en fazla 2.3 katı mesafeden seyretmeniz gerekmektedir (106 ekran için 2.44 metre). 1080 (i veya p) sistemler içinse bu katsayı 1.55’tir (106 ekran için 1.64 metre). "
Standart bir türk evinde bulunan bir salondan kastınız nedir bilmiyorum ama Türkiye'de bu çok değişken. Genelde izleme mesafeleri 2 ila 6 metre arası değişiyor. 66 ve 72 ekran önermişsiniz. Bu durumda makaleye göre bu ekranlardan optimum fayda sağlamak için 2.2m (66 için) ve 2.5m(72 için) optimum mesafeye ihtiyaç var. Oldukça küçük bir salondan söz ediyoruz bu durumda. Kendi izleme mesafenize göre haklı olabilirsiniz ama bu ekranların bizim salonlar için yeterli olduğunu söylemek bence yanlış. Kaldı ki HD yayınlarda optimum mesafe daha da kısalıyor.
Adamlar bu mesafeleri mutlaka bilimsel olarak ölçümlemişler ve optimum mesafeleri bulmuşlar. Lakin iş nihayetinde kişisel zevke dayanıyor. Ben ve bir çok arkadaşım SD yayınlarda 106 ekranı 2.5 metreden seyrediyoruz ve ciddi keyif alıyoruz.
Yani sözün özü verdiğiniz ekran ebatları çoğunluğa göre yetersiz.
2) Kablo kalitesi çok farkettirmiyor demekte 32 inchte tecrübe ettiğiniz için haklı olabilirsiniz. Cihazın kalitesi kablo kalitesinden daha önemli demekte de. Çünkü küçük denilebilecek bu ebatta sinyal zafiyetleri daha az önemli hale gelir. Sİnyal kusurları küçüklük nedeniyle bütün içerisinde kaybolur. Ancak daha büyük ekran tvlerde, 42 inch hele 50 inch ve üzeri ekran söz konusu olunca sinyal kalitesi kesinlikle önemli hale geliyor. Bu durumda da kablo kalitesi önem kazanıyor. Bu ekranlarda bir HDMI kaynaktan aldığınız kaliteyi component, scart hele de s-videodan asla alamazsınız. Bunu bütün arkadaşlar tecrübe etmişlerdir.
Yukarılarda da yazıldığı gibi analog kablolarda kablo kalitesi önemlidir. Mucizeler farkettirmez ama kalitede fark vardır. Dijital kablolarda ise (örneğin HDMI, DVI) yüksek fiyatlar ödemeye gerek yok. Bunların ucuzu da pahalısı da aynı işi görür.
Hdguru'dan yapılan çeviri bana ait. 4-5 ay önce yapıp burada yayınlamıştım. Sizin özetlediğiniz kısımlar o tarihte yoktu sitede. Muhtemelen sonradan eklemişler.
Bazı yorumlarınız hakkında görüşlerimi belirtmek istiyorum:
1) Makalede geçen izleme mesafelerine katıldığınızı belirtmişsiniz. Ama farklı yorumlar yapmışsınız. Orada izleme mesafesi ile ilgili kısım şöyleydi:
"Geliştirilmiş Çözünürlük (Enhanced Definition) sistemleri ekran büyüklüğünün en fazla 3.4 katı mesafeden seyredip bütün detayları görebilirsiniz (106 ekran için 3.6 metre). 720p/768p sistemlerde ise ekran büyüklüğünün en fazla 2.3 katı mesafeden seyretmeniz gerekmektedir (106 ekran için 2.44 metre). 1080 (i veya p) sistemler içinse bu katsayı 1.55’tir (106 ekran için 1.64 metre). "
Standart bir türk evinde bulunan bir salondan kastınız nedir bilmiyorum ama Türkiye'de bu çok değişken. Genelde izleme mesafeleri 2 ila 6 metre arası değişiyor. 66 ve 72 ekran önermişsiniz. Bu durumda makaleye göre bu ekranlardan optimum fayda sağlamak için 2.2m (66 için) ve 2.5m(72 için) optimum mesafeye ihtiyaç var. Oldukça küçük bir salondan söz ediyoruz bu durumda. Kendi izleme mesafenize göre haklı olabilirsiniz ama bu ekranların bizim salonlar için yeterli olduğunu söylemek bence yanlış. Kaldı ki HD yayınlarda optimum mesafe daha da kısalıyor.
Adamlar bu mesafeleri mutlaka bilimsel olarak ölçümlemişler ve optimum mesafeleri bulmuşlar. Lakin iş nihayetinde kişisel zevke dayanıyor. Ben ve bir çok arkadaşım SD yayınlarda 106 ekranı 2.5 metreden seyrediyoruz ve ciddi keyif alıyoruz.
Yani sözün özü verdiğiniz ekran ebatları çoğunluğa göre yetersiz.
2) Kablo kalitesi çok farkettirmiyor demekte 32 inchte tecrübe ettiğiniz için haklı olabilirsiniz. Cihazın kalitesi kablo kalitesinden daha önemli demekte de. Çünkü küçük denilebilecek bu ebatta sinyal zafiyetleri daha az önemli hale gelir. Sİnyal kusurları küçüklük nedeniyle bütün içerisinde kaybolur. Ancak daha büyük ekran tvlerde, 42 inch hele 50 inch ve üzeri ekran söz konusu olunca sinyal kalitesi kesinlikle önemli hale geliyor. Bu durumda da kablo kalitesi önem kazanıyor. Bu ekranlarda bir HDMI kaynaktan aldığınız kaliteyi component, scart hele de s-videodan asla alamazsınız. Bunu bütün arkadaşlar tecrübe etmişlerdir.
Yukarılarda da yazıldığı gibi analog kablolarda kablo kalitesi önemlidir. Mucizeler farkettirmez ama kalitede fark vardır. Dijital kablolarda ise (örneğin HDMI, DVI) yüksek fiyatlar ödemeye gerek yok. Bunların ucuzu da pahalısı da aynı işi görür.
Selamlar.
Merhaba,
Öncelikle,belirtiklerimin tamamı kendi bakış açımla değerlendirdiğim kendi görüşüm.Kimse için zorlayıcı bir anlam taşıyamaz.Kullanıcı olarak kendi deneyimlerimi aktarma niteliğindedir. Haklısınız bazı şeyleri iyi açıklayamadım.Öncelikle izleme mesafesi ile başlayayım. Dövüş Klübü filmini hatırlarsanız,orada Tyler Durden'ın(Brat Pitt) güzel bir saptaması var."Sahip olduğunuz şeyler(satın aldıklarınız),bir süre sonra size sahip oluyor(satın alıyor)" diyor. İzlediyseniz,belki hatırlarsınız.Şimdi gözünüzde canlandırmanız için geleneksel bir salonu tasvir etmeye çalışayım.Geleneksel salonlarda,oturma grupları duvara bitişik,genelde U düzeninde kapıdan girişte genelde karşıda olur.Büyük bir ahşap yemek masası veya büyük bir vitrin camın konumuna göre "U"nun açık ağzındadır.Televizyon(tüplü) gün ışığından etkilenmemesi için çapraz duvara yakındır.Uzun ve en rahat koltuk camdan tarafta ve televizyonu hafif çaprazdanda olsa en iyi görecek şekilde konumlandırılmıştır.Balkon genişse,balkon geçişi açıktır,o taraf boş bırakılmıştır....Umarım gözünüzde canlanmıştır az çok.. Tyler beyden de feyz alarak,8m*7m'lik,az önce tasvir ettiğim salonumuza,LCD televizyon ve ev sineması hoparlör sistemi aldığımızı varsayalım.Bu cihazlar mutlaka,dört duvar ve kapı hariç,oda içinde köklü değişikliklere sebep olacaktır. Cama uzak olan duvarın en elverişli olduğunu farz edersek,LCD ekran direk cama uzak duvarda,varsa askı aparatında asılı,yoksa sehpasında,hemen hemen duvara bitişik şekilde vitrinin yerini alacaktır.Onun hemen üç metre(3m-82ekran) önüne,uzun ve rahat olan oturma grubu konur.Buraya konur ki,hem arka tarafa dolby sistemin arka hoparlörleri yerleştirilebilsin,hem de ışıklar kapandığında,hemen 3m önünüzdeki ekran,böyle bir sinema havası yaşatsın diye. Yani bir anda,8m'lik odanın 4m'sine(odanın yarısı) sahip olur bu ses sistemi ve lcd tv..geri kalan kısımda eski vitrin,yemek masası,kalan koltuklar vb.şeylerin dekoru tamamlayacağı yer olarak bırakılır. :) Benim HDguru'ya katıldığım konu buydu. Kablo bağlantılarında,büyük ekranlar için haklısınız.PC bağlantılarında da ne kadar kaliteli ve yüksek hızlı kablo kullanır,kablo uzunluğunu kısa tutarsanız,o kadar iyi sonuç alırsınız.Yani,PC ve PlayStation gibi cihazları kesinlikle hariç tutuyorum. teşekkürler,iyi günler..
bir süredir forumda TV ve Projeksiyon konularını takip etmekteydim. en sonunda panel tv aldım.merak ettiğim bir kaç şey var ama önce aldığım sistemi yazayım :)
şimdi, aldığım tv hd ready olmasina ragmen 1080i destekleniyor gözüküyor yinede ben 1080i yayınları izleyemeyecekmiyim ? yada bunları 720i olarakmı izleyebileceğim ? televizyonum HD Ready olduğuna göre HD Tuner bulunmuyor heralde?
sistemi yarın gelip kuracaklar, bu aşamada şuna dikkat et, buna dikkat et diyormusunuz ? 15 gün iade sürem var sanırım. bu zaman zarfında hata yaptıysam bunu düzeltmek isterim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esquinare -- 14 Mayıs 2007; 2:14:55 >
Orjinalden alıntı: esquinare 1. şimdi, aldığım tv hd ready olmasina ragmen 1080i destekleniyor gözüküyor yinede ben 1080i yayınları izleyemeyecekmiyim ? yada bunları 720i olarakmı izleyebileceğim ?
2.televizyonum HD Ready olduğuna göre HD Tuner bulunmuyor heralde?
3. sistemi yarın gelip kuracaklar, bu aşamada şuna dikkat et, buna dikkat et diyormusunuz ? 15 gün iade sürem var sanırım. bu zaman zarfında hata yaptıysam bunu düzeltmek isterim.
1. Hd Ready bir Lcd Tv, 720p ve 1080i sinyal kabul etmek zorundadır. Dolayısıyla bu konuda endişe etmenize gerek yok
2. HD Tuner yok, ancak Türkiye'de olduğumuza göre HD Tuner zaten işinize yaramayacak.
3. Carrefour'dan mı aldınız bilmiyorum ama, birçok insan "tüketici kanunu"nda böyle bir hak olduğunu düşünüyor. Eğer mağaza kendi inisiyatifiyle iade almayı kabul etmiyorsa, tüketici kanunu mağazadan aldığınız bir ürün için sebepsiz iade hakkı vermez. Sadece telefon ve internet ile alışveriş yaparsanız, 7 gün içinde iade hakkınız var, ancak Lcd Tv için bayağı zorluk çıkarırlar kanımca.
3.maddeye İLAVE : Bir önceki mesajınızı okudum, siz Sony Bayi'den almışsınız; dolayısıyla kanunen iade hakkınız yok, fakat size söz verdiler mi bilmiyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi signore -- 14 Mayıs 2007; 11:52:05 >
tesekkur ederim. kurulumda sonra bir sorum daha olacak :) ev sinema sistemini gümüş almaya karar vermiştik çünkü gördüğümüz tv gümüş ve gri renklerindeydi. daha sonra tvnin siyah olduğu söylenince hepsi siyah olsun dedik ama sinema sistemi gümüş geldi. bayiyi aradım, stokta olmadığını ne zaman geleceğini bilmediğini ama istersek 1-2 gün içinde bayide açık olan ürünle değiştirebileceklerini söylediler (bayideki ürün siyah). ben beklemekten vazgeçtim ve sistemi kurdurttum. fakat bayideki cihazla değiştirsemmi karar veremedim. siyah olması daha hoş olur ama sakıncalarıda olurmu ne dersiniz ?
birde başlıkların birinden HD videolar indirmiştim. bunları nasıl izleyebilirim bu sistemde ? veri diski yaratıp formatı bozmadan cdye yazsam okurmu ?
değiştirdim :) sorun kalmadı. HD video sorusunuda öbür başlığa yazarım artık :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esquinare -- 16 Mayıs 2007; 19:54:06 >
Bugünlerin çok popüler konusu HDMI 1.3 ve onu destekleyen cihazlar. Bu yeni versiyon HDMI 1.3 ne kadar gerekli? Beklemeye veya bunun için şimdiden alacağımız cihazlara fazladan para ödemeye değer mi? Forumda bazı arkadaşlarımız bunu neredeyse SD’den HD’ye geçiş gibi bir devrim olarak nitelendiriyor.
Dijital medya konusunda uzmanlaşmış biri olan Chris Lanier’ın ilginç bir yazısına denk geldim ve sizlerle paylaşmak için çevirdim. İngilizce bilenler için link:
HDMI 1.3 destekleyen cihaz almak adına beklemekte olan biri varsa vazgeçsin ve hayatına devam etsin. Bunun gereksiz olduğunu düşünüyorum.
HDMI 1.3 ile gelen en önemli yenilikler “derin renk” (deep color) ve receiverınız tarafından çözümlenmek üzere yeni ses kodeklerini (Dolby TrueHD, DTS-HD vb.) gönderebilme yeteneğidir. Daha önemsiz yenilikler ise daha iyi ses-görüntü (dudak) senkronizasyonu ve bant genişliğinin 4.95Gbps’den 10.2Gbps’ye yükseltilmesidir.
Bir çok insan HDMI 1.3’ü destekleyecek ürünleri almak için bekliyor. Fakat HDMI 1.3’ün ne kadar yararlı olduğu ya da olmadığı konusunda bir kaç gerçeği öğrendikten sonra bundan kolayca vazgeçebilirsiniz.
Söylediğim gibi 2 önemli eklenti “derin renk” desteği ve yeni ses kodeği desteğidir. “Derin Renk” 30 bit, 36 bit ve 48 bit xvYCC renk desteği demektir. Teoride çok önemli bir yeniliktir. Ancak pratikte, bunu destekleyen medya bulunmamaktadır. HD-DVD ve Blu-ray desteklemez. Bu da demektir ki, HDMI 1.3’e uygun medyanın yaygınlaşacağı zaman ancak videonun IP aracılığı ile kiralanacağı zamanlar olacaktır. Diğer yandan, eğer bu durum sonraki durak ise, bu medyayı yayınlayan kuruluşların ekstra renk uzayını mümkün kılmak için bant genişliğini harcamaları mümkün değil. Kablo, uydu ve herhangi bir başka yöntem de bunu desteklemeyecek. Oyunlar, PS3 ve PC bu işin çalışabileceği ortamlar. Bu bile kocaman bir soru işareti. Sadece “derin renk” adına bir ekran almak için kendinizi kasmayın. Para ve zaman israfından başka bir şey değil.
Ses kodeklerine gelince, hem HD-DVD hem de Blu-ray arttırılmış ses kodekleri desteği içeriyorlar. TrueHD ve DTS-HD gibi yeni kayıpsız kodekler HD-DVD ve Blu-ray medyalarda kullanılabiliyor. Şu an itibariyle HDMI(<1.3) ve SPDIF’ın bu kodekler için kapasitesi yeterli değil. Bu nedenle teoride, HDMI 1.3 destekleyen bir player’a ve receivera sahip olduğunuzu varsayarsak recieverınız bu kodekleri çözümleyebilir. Ancak pratikte bu da işe yaramaz. “Gelişmiş” içerikle yazılmış HD-DVD ve Blu-ray’ler playerı, ses kodeğini kendi kendine çözümlemesi için yönlendirecekler. Bu da maceranızın çok kanallı bir PCM ses akımı ile sonlanacağı anlamına gelmekte. Ki bunu 1.3’ten küçük olan HDMI da gayet düzgün bir şekilde becerebilmektedir (ve bir çok playerın bunu DTS’e çözümleyip SPDIF üzerinden gönderebildiğine inanıyorum). Neredeyse bütün HD-DVD’ler bunu yapabiliyor, Blu-rayler de onları takip ediyor.
HDMI’da hiç bir zaman ses-görüntü senkronizasyonu bozukluğu ile karşılaşmadım. Eğer karşılaşanınız varsa başka bir sebebe dayanıyordur. 1080p24 sıkıştırılmamış video nedir? Yaklaşık 1.2Gbps mi? HDMI bant genişliğinin 4.95Gbps olduğunu dikkate alırsak ses için geriye 3.75Gbps gibi bir alan kalıyor. Bu da hiç fena değil, ne dersiniz?.
1080p ile ilgili soru geleceğinden emin olduğum için hemen belirteyim, HDMI’ın bütün versiyonları 1080p’yi sorunsuz işletmektedir.
Sonuç olarak, HDMI 1.3’e ne için ihtiyacınız var? Hiçbirşey için.
merhaba arkadaşlar digitürk lig tv yayınlarını hd görüntü kalitesinde varmeye başlacakmış bende lig tv abonesiyim ve samsung 940bw modeli hdcp özellikli bir mönitörüm var bu hd yayınlarını izlebilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim .... teşekkürler
bizim emektar philips tv nin arkasında sadece bu girişten var. şimdi biz uydu alıcı alacaz.. görüntü kalitesi nası olur. ayrıca bu bağlantı tipiinin adı nedir ? hangi ara kabloyu almak gerekir ?
HD Ready ve Full HD arasındaki fark nedir. Samsung 32R32B model Lcd televizyonumu daha bugün haldım. Bu tv de HD ready, sizce Full HD Tv almamakla hata mı ettim?
bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardım lütfen....................
Panel tvlerde bugün iki farklı çözünürlük biçimi oluşmaktadır.Hd ready ve full hd.tabi bir de true hd var ki onu şimdilik konu dışında bırkalım.Hd ready denilen tvler 720p yüksek tanımlı görüntüleri oynatmak üzere tasarlanmıştır ve genel olarak 1080i'ye kadar desteği vardır.bu tvler lcd için 1366*768 plazmalar içinse 1024*768(özellikle 50" ve üzerinde 1366*768 ve 1920*1080 olanlar da mevcuttur) ekran çözünürlüğünde yatay olarak 720p sinyali görüntüleyebilirler.Bu iki çözünürlükteki tv'ler bugün için sd yayın, dvd ve divx görüntüleri için en uygun panellerdir.ikinci olarak da full hd olarak tanımlanan 1080p desteği sunan 1920*1080 çözünürlüklü tvlerdir ki bu tvler şu an için(kullanılabilir) en yüksek veri ve ekran çözünürlüğünü ifade eder.Özellikle ps3 ve yüksek tanımlı 1080p(hd) görüntüler için olmazsa olmaz bir özelliktir.Ps3 kullanmayacaksak bugün ve en azından önümüzdeki birkaç yıl için hd ready bir tv sizi memnun edecektir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dimağ -- 2 Eylül 2007; 16:45:40 >
Benim LCD ekran HD destekli televizyonum var. Öte yandan bazı televizyon satıcılarında gördüğüm HD destekli LCD ekranlarda HD Videoları oynuyordu. Benimde ilgimi çekti. Acaba bu nasıl yapılmıştır? Bende yapmak istiyorum acaba böyle birşey mümkünmü? Cevaplarınız için şimdiden sağolun.
dostum ilk mesajda hd yayınları panelinizde görüntülemeniz için gerekli şartlar yazıyordu.lütfen inceleyin
edit-imla
Bakın demek istediğim bilgi almak değil. Zaten yeterli bilgiye sahibim. İstediğim sahibi olduğum HD TV lerde TV satıcılarındaki gibi sürekli HD Video oynatmak. Bunu yapmam mümkünmü acaba.?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *GeNC* -- 4 Eylül 2007; 13:13:24 >
1-önce HD-DVD veya Bluray film satın alacaksınız. Sonra HD-DVD player (toshibanın var) veya bluray için PS3 satın alacaksınız. filmleri izleyeceksiniz. 2- HD video kamera satın alıp, (Sanyo ve sonylerde var) , 1280x720 çekim yaptığınız kendi görüntülerinizi, LCD ye bağlayıp izleyeceksiniz.
3 ve en önemlisi. Evinize LCD nin yanına bir PC kurup, DVI veya HDMI çıkışı ile LCD ye bağlayıp HD görüntüleri izleyeceksiniz. Görüntüler ne derseniz, internetten indirebileceğiniz veya pc ye hd-dvd veya bluray oynatıcı takararak 1. maddedeki filmler olacaktır.
bu konu (3. madde) ile ilgili açılmış HTPC başlığı var bir okuyun derim.
- normalde diziler bolum basina 350mb iken bunlarin bir de HD surumu oluyor 700 mb civari. Bunlari dvd ye kaydetsek illaki hdmi baglantili bir dvx player ile mi LCD TV lerde seyredebiliriz. -Laptopumun hdmi çıkışı yok sadece vgs çıkış var bunu kullanarak HD dizi ya da HD rip filmlerden LCD tv'de verim alırmıyım.
- normalde diziler bolum basina 350mb iken bunlarin bir de HD surumu oluyor 700 mb civari. Bunlari dvd ye kaydetsek illaki hdmi baglantili bir dvx player ile mi LCD TV lerde seyredebiliriz. -Laptopumun hdmi çıkışı yok sadece vgs çıkış var bunu kullanarak HD dizi ya da HD rip filmlerden LCD tv'de verim alırmıyım.
internetten indirdiğiniz HD filmleri şimdilik dvd-divx player larda izleyemezsiniz. (hd (mkv için)yeni bir model var, ama henüz yaygınlaşmadı.) dvdler ve divxler max 720x576 boyunda olur ve bu playerlar oynatabilir. (düz divx, xvid codecleri, ekstra ilave codec eklenmişse de oynatamaz (ör:quarter pixel gibi)) bu nednele HD olarak indirdiğiniz filmler (mkv, ts, avi, wmv) bu çözünürlük ve codec standartı dışı olduğu için tek çözüm PC kurmak ve DV veya HDMI den LCD ye vermektir.
Notebook tan vga (bildiğimiz monitör çıkışı) ile LCD ye verirseniz, bir parça daha kaliteli görüntü alırsınız. (dvd palyerdan verdiğiniz s-cart veya composite göre) çünkü vga da renkler ve diğer unsurlar ayrı ayrı yollardan iletilir.
-Laptopumun hdmi çıkışı yok sadece vgs çıkış var bunu kullanarak HD dizi ya da HD rip filmlerden LCD tv'de verim alırmıyım. sorunuza cevap: EVET , dvd playerlara göre daha kaliteli izlersiniz, ancak notebookı unuz gücü ve özellikleri bu filmleri oynatmaya yeterse.
aciklamaniza tesekkurler. yani hdrip-dvxleri oynatan dvd/dvx player henuz yok ama bazi markalarda aciklamalarinda 576P-720P-1080i formatları destekler yazıyor. 720p/1080i hd standartlari değil mi, bunlara kaynak bulamazsa nasıl destekleeycek ki, kandırılıyormuyuz .
Bir de de laptopum msi s430 - 1gb ram- 100gb hdd -nvidia 6100 onbard vga . HD filmleri ya da HD ripleri destekler mi .
Amerikada bütün filmler saniyede 24 kare çeken kamera ile kaydedilir. Film dünyası Amerika üzerinden döndüğünden yeni oluşan HD formatlarda bizim bölgemiz PAL olmasına rağmen bu durum korunmaktadır. Bluray/HDdvd'lerde yer kısıtlaması dolayısı ile 1080p30 ve aşağısı frame rateler kullanılabilmektedir.
Zaten 24fps ile çekildiğinden yeni jenerasyonun film video formatı 1080p24 olacaktır. Buraya kadar olan kesin.
Eğer 1080p24 kabul edebilen TV'niz yoksa dvd playerin iki seçeneği vardır. Ya 1080i60 ya 1080p60'a çevirmek. Aslında şu anda piyasada olan HD playerlar 1080p24'ü önce içlerinde 1080i60'a daha sonra bu sinyali deinterlace ederek 1080p60'a çevirmektedir. ( Tam olarak neden bu çevirme şekli kullanılıyor emin değilim ama çoğu güncel BR HD playerlarda durumun böyle olduğunu biliyorum) İşte bu deinterlace işi biraz sakat bir iştir, hem gerek yoktur, hemde 1080p24 sinyalin interlace'e çevrilmesi sırasında 3:2 cadence adı verilen bir frame'in 3 takip eden frame'in iki kere gösterilmesi ile oluşur. Player'in deinterlacer'i sinyali progressive'e çevirirken bunu göz önüne almak zorundadır, almazsa deinterlacer hareket algoritmaları bu eşitsizlikten dolayı şaşar. Bu da şu aşamada kolay bir iş değildir çünkü playerin en son üç kareyi hafızasında tutmasını ve karşılaştırmasını gerektirir. ( Her ne kadar karelerde flaglar olsada)
Eğer bu deinterlaceri playerda yapmazsanız, TV'nize göndereceğeniz 1080i 3:2 frame repeat oranlı sinyalin 2:2 oranlı sinyal için oluşturulan deinterlacer algoritmalarında düzgün şekilde işlenenemesi durumuyla karşılaşabilirsiniz. Bu tarz NTSC sinyalleri anlayan ve bunları 1080p24 şeklinde deinterlace edebilen display cihazları da bulunmaktadır, ender de olsa. ( bu mevzu tv yayınları konusunda daha önemli)
Velhasıl burada dikkat edilmesi gereken mümkün olduğu kadar deinterlace barındıran çözümlerden uzak durmaktır. İşi interlace ile iyi yapabilen playerlar da vardır, interlace yapmadan yapabilenleri çıkacaktır( O zaman zaten PV70'in 1080p24 kabul etmesi de pek önemli olmayacaktır). 1080p24 desteği demek, gelen 1080p24 sinyalin bir şekilde progressive panele tv içinde 1080p60 olarak verilebilmesidir. ( PV70'in nasıl bir şekilde bunu yaptığını da bilmiyorum açıkçası, internette şöyle yapar diyen bir kaynağada pek rastlamadım, sadece bir yerde 24'ü 30'a çevirdiği yazıyordu Tekofaksı aradım onlarda bilmiyordu mail atın araştıralım dönelim dediler, belki o de interlace ile yapıyordur, her halikarda bu işi yapan iki farklı çözümümün olmasını tek kaynağa tercih ettiğimden yeni seriyi bekledim )
(Aslında 3:2 cadence görüntüde eşit olmayan görünüm süreleri sebebiyle film kaynakları için optimal çözüm değildir, hassas gözler bu eşitsizliği sezebilmektedir. Bunun için Pioneer yeni plazmalarına 72Hz desteği eklemiş ve 1080p24 3:3 cadence ile aynı kareyi 3'er kere göstererek daha yumuşak bir akış elde etmiştir, benim bildiğim kadarıyla sinemalarda da 72hz kullanılmaktadır. Aslında 1080p24 sinyal kabul edebilmek işin yarısı ise diğer yarısıda 72hz veya 120hz'de bunları oynatabilmektir,50hz 60hz ve 100hz destekleyen bir tvde 72hz desteği de atla deve olmasa gerek diyorum ama olduğunu da zannetmiyorum.)
İşin tv ayağına gelince durum PAL bölgesi için biraz daha ilginçleşmektedir, şu ana kadar HDTV yayınları 1080i'de odaklanmaktadır. Şu ana kadar TV'de yayınlanan 24fps filmler PAL bölgesi için 25fps'e(50i'ye) hızı %4 değiştirilerek uyarlanmıştır, video da çok farketmesede seste hafif bir farklılaşma olmaktadır, buda bölgesel masterlarda pitch shift ile giderilmektedir.
NTSC ortamlarda yayınlanan 1080i60 yayınlarda TV'ler bu 60 frame'in 3:2 ile interlace edildiğini anlamak ve ona göre deinterlace etmek durumundadır. Bu film için geçerlidir spor vb durumlarda zaten 24fps çekim kullanılmamaktadır.
PAL bölgesinde HD'de tvden yayınlanan filmlerde ise yayının 50hz olması sebebiyle zannederim gene hız değiştirme tekniği kullanılacaktır ama emin de değilim.
Çok ağır bir post oldu kendi açımdan, içinde ufak aksaklıklar olabilir katılımcı arkadaşların düzeltmelerine açıktır.
Benim ingilterede bir abim var kendisi büyük elçinin koruması. Dolgunda maaş alır elektronik eşyaları sever ama anlamaz. Elektronik bir şey alırken bana danışır benden fikir alır bende bundan şeref duyarım. Kendisi 1 senedir plazmamı, lcd mi, full hd mi, hd ready mi alsam diye araştırıyordu. Ben önceleri full hd al dedim. çözünürlük olarak çok daha iyi diye. Abim gitmiş london da tüm elektronik marketlerde tek tek görüntülerini test etme fırsatı olmuş. Bide ne görsün full hd ye bağlanan sd dijital yayın bulanık kötü bir görüntü bu görüntünün yanında şuanki crt tv ler daha iyi. Ama hd film takınca sorun yok. Lakin bide hd ready denemiş onda sorun yok sd dijital yayında iyi hd fillerde iyi. Geldi bana sordu bu durumda ne alayım bende dedim tr de sd yayın hiçbir zaman bitmez hd yayın olsa bile en kaliteli birkaç kanalın hd ye geçmesi uzun yıllar sürer. Birde dvd ye kaydeden kamerası var onda çektiklerinide bozacak full hd. Gitti sony bravia nın üst model bir hd ready sini aldı. Çok memnun. Ps3 de almayı düşünüyor. Ondada memnun kalacağına eminim. Gelelim benim tercihim ne olurdu. Elektronikden ve teknolojiden iyi anlayan biri olarak 1. tercihim şimdilik ucuzlamasını bekliyorum. 2. tercihim alacak olsam full hd alırım yalnız mutlaka ve mutlaka yanında upscaling yani sd görüntüyü 720p veya 1080i ye dönüştüren bir dvd recorder da almam olur. Zaten kameramın disklerini zahmetsizce büyük diske kopyalamak için alacam bir tane bu aralar sony rdr-hx750b dvd recorder düşünüyorum. Hdmi çıkışı var ve upscaling yapıyor. Dijital uydu receviernızı ona onuda tv nize bağlıyorsunuz tv crt ise sorun yok full hd veya hd ready ise sd yayını kendisi hd tv lerin formatına dönüştürüyor böylece full hd 1080i de bulanıksız gösterdiği için sd yayınlar sorun olmuyor. Full hd alacaklar upscaling özellikli bir dvd recorder içinde para ayırsınlar bence 400 ytl ile 1000 ytl arası modelleri var. Hemde tv yayınlarını duraklatıp izlerler. Hardiskine kayıt ederler. Kameralarındaki görüntüyü diske atarlar. Müzik dinler resim izlerler daha sayamadığım pek çok özellik var recorderlarda. 3. tercihim ise diyelim upscaling özellikli dvd recorder valan almayacam param yok. İşte o zaman full hd almak büyük hata şuan tr de full hd yayın yok dünyada ise sayılı. Sd yayın yapan tv kanalları full hd tv de bulanıklaşıyor görüntü bariz bozuluyor. O zaman ben ne yaparım hd ready tv alırım ama üst düzey bir hd ready tv alırım çünkü renk dolgunluğu, netliği ve canlılığı çok daha iyi oluyor görüntü daha gerçekci öz rengine en yakın renk de oluyor.
Not: Full HD almış arkadaşlara lafım yok çünkü alın teriyle alınmış uzun yıllar performans beklenen iyi bir tv almışlar. Onlara sd yayınlardaki bulanıklığı yok etmeleri için tavsiyem upscaling ( sd yayını hd ye dönüştürme) özellikli bir dvd recorder almaları. Bu kadar basit sorun valan kalmıyor.
ben SAMSUNG 40M87 FULLHD almayı düşünüyorum yazıda bellirttiğin gibi bir upscaling dvd recorder aldığımda bir maç veya diziyi anında upscaling yapabilecekmiyim bir de bu cihazlara örnek bir kaç model tevsiye edebilirmisin bunun dışında digiturk veya dsmart için bir hdmı çıkışlı uydu reciver alsam bu sorun çözülürmü.
verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
quote:
Not: Full HD
Upscaling anında yapılır. uydu recevirının kablosunu dvd recorder a ondan çıkanıda tv ye takıyorsun. Sen izlerken o gerekenleri yapıyor. Sony bu konuda çok iddalı. Üst model dvd recorderlarında var, bu upscaling özelliğinin best kalitede olduğunu ve %100 başarılı çalıştığını söylüyor. Ben ingiltereden bir abime sipariş verdim. sony rdr-hxd970b modeli. Türkiyede de rdr-hx950 var. Aynı zamanda harddiski 160 gb olan hx750 modelide var ve bunlardada aynı upscaling özelliği mevcut kimi yerde lüks çıkış diyede geçiyor. Sony Türkiye den bakabilirsin.
LG ve panasonic dvd recorderlarının da upscaling özelliği olanları var.
özellikle Sony tercih ederim. Lg ve Panasonic de olabilir.
Dijitürk maçlarda hd yayına geçicek ama henüz hd recevierlarının ihalesini tamamlamamış diye duydum. Zaten ilk başta aylık ücreti baya pahalı olacakmış. D-smart ta kendine özgü recevierlar da çalışıyor. o recevierlarda da henüz hd yayın alma özelliği ve dolayısıyla hdmı çıkışı yok. Sen şuan hd çıkışlı card sharingli (ethernet girişi olan) bir recevier al. Türksat ve birde yabancı uyduya çevir çanağını. Yabancı uydularda azda olsa hd yayın yapan kanallar var şifresi çözülen şifreli kanallarda var. onları izlersin. Birde çanağın kafasındaki lnb de hd lnb olacak ona göre dikkat et. D-smart ve dijitürkü hd izlemek için biraz daha bekliycez.
Sevgili ilker, çok ihtiyacım olan bir konuya el atmışsın. Ben de Philips Full HD 42PFL7762 aldım ama digiturk izliyorum yayın kalitesi berbat. Senin dediğin gibi upscalin bir DVD Recorder alırsam digiturk yayınını da düzeltme şansım var mı? Uydu gibi digiturk te bağlanabilir mi bu recorder'a.??
arkadaşlar şimdi sony lcd tv alıcam 32T2800 bu televizyon pal veya ntsc-u'yu desteklediğini nerde bulucm araştırdım bulamadım bilginiz varsa yazabilir misiniz? Diyelimki pal'ı destekliyor ntsc-u ps3'ü taktığımızda görüntü alırmıyız???
Sevgili ilker, çok ihtiyacım olan bir konuya el atmışsın. Ben de Philips Full HD 42PFL7762 aldım ama digiturk izliyorum yayın kalitesi berbat. Senin dediğin gibi upscalin bir DVD Recorder alırsam digiturk yayınını da düzeltme şansım var mı? Uydu gibi digiturk te bağlanabilir mi bu recorder'a.??
Evet düzeltirsin. philips de upscaling yapan dvd recorder üretiyor. Araştırırsan ihtiyacına göre bir model bulursun. Ama sony veya panasonic de alabilirsin illa tv philips diye philips alaman gerekmez. Ne kadar mantıklı bilmem ama ben ikisi aynı marka olursa daha randımanlı çalışır mantığını yürütüyorum. Dijitürk uydu alıcısıda diğer uydu alıcıları gibi rahatlıkla bağlayabilirsin.
Çok teşekkür ederim. Son bir sorum olacak piyasada X650 ve X350 olarak 2 model inceledim Sony'nin 650'de 160 GB hard disk var 350'de ise hard disk yok DVD'ye kayıt yapıyor. İkisinde de upscaling özelliği var diyor. Senin dediğin işlevi ikiside yapar mı?. Yoksa hard diski olan mı sadece TV yayınını yükselteme özelliğine sahip? Aralarında neredeyse yarı yarıya fiyat farkı var çünkü...
Aşağıdaki yazı HD Guru'dan çeviri ve alıntıdır. Önemli bilgiler içermektedir.
Seçtiğiniz 2007 HDTV beklediğiniz çözünürlüğü tam olarak verecek mi?
Satın alınacak doğru HDTV’yi seçmek zordur. Potensiyel bir alıcı için önemli kriterlerden biri HDTV’nin 1080i yüksek çözünürlük bir sinyalden ne kadarlık bir çözünürlük sağlayabildiğidir. HD Guru (Gary Merson), farklı marka ve modellerin gerçekte nasıl performans gösterdiğini öğrenmek için 75 ayrı HDTV’yi bir seri sinyal testine tabi tuttu. Detaylı sonuçlar Home Theatre dergisinin Kasım 2007 sayısında yayınlanacak. Aşağıda bulguların özeti yer alıyor:
Deinterlacing
Bütün LCD paneller, projeksiyon TV’ler ve plazmaların çoğu progresif ekranlardır. Bu da şu demektir: 1080i sinyaldeki 1080 satırın tamamını işlemeleri ve televizyonun doğal çözünürlüğünde göstermeleri gerekir. (1080i CBS, NBC, CW ve HBO gibi kanalları içeren HDTV ağlarının standart yayın sinyalidir.) Bu işlem, interlaced olan yayın sinyalinin deinterlace edilerek progresife çevrilmesi suretiyle yapılır. Düzgün bir şekilde deinterlace işlemi yapamayan bir HDTV sadece 540 satırdan oluşan bir sinyali işleyebiliyor demektir. Geçen yıl 2006 model olan 61 modeli test ettim ve bunların yarısından fazlasının sinyalde yer alan 1080 satırın hepsini birden işleyemediğini, bunun da çözünürlüğü doğal çözünürlüğe bağlı olarak %50’ye kadar düşürdüğünü keşfettim. 2007 modeller ise biraz daha iyi sonuç verdi. %65’i bu testten geçti. Bu test Silicon Optix HQV HD test diski kullanılarak yapıldı.
3:2 Testleri
Televizyon programlarının çoğu ve sinema filmlerinin neredeyse tamamı saniyede 24 kare içerecek şekilde çekilir. 1080i yayınlar için, bu 24 kare ikiye bölünmek zorundadır. Bir HDTV’nin bu ikiye bölünmüş sinyalleri en uygun sırada birleştirme başarısı çok önemlidir. Bunu yapma beceresindeki zafiyetler bir takım görüntü defektlerine ve çözünürlük kaybına sebebiyet verir. Bu test de Silicon Optix HQV HD test diski kullanılarak yapıldı. Test sonuçları hayal kırıklığı yarattı. 75 televizyondan sadece 14’ü (%18.66) bu sinyallerle hatasız başa çıkabildi.
Bant Genişliği Testleri
Bir 1080p HDTV, bütün dikey detayı 1920 pikselden tek piksele varana kadar çözebiliyor mu? Bu testi yapabilmek için, alternatif siyah ve beyaz yatay çizgiler üreten Sencore 403 HDTV Signal Genaerator’ı kullandım. Bir tvnin bu testi geçebilmesi için her yatay çizginin siyah ve beyaz olarak net şekilde görülebilmesi gerekiyor. Bant genişliği aşılıyorsa, yatay çizgiler koyu gri ve açık gri şeklinde görünür ve tv tek piksele kadar çözümleme yapamıyorsa ilgili alan boş görünür. Test edilen 20 1080p tvden 17’si (%85) tam bant genişliğine sahipti. 3’ü testi geçemedi.
Statik ve Hareketli Çözünürlük
Herhangi bir HDTV sabit bir test sinyalini tam bant genişliğinde çözümleyebilir. Ya hareket varsa ne olur? Cevap, çözünürlük düşer. Özellikle spor ve aksiyona yönelik tercihleriniz varsa bu durum seyir zevkinizi azaltır. Ne kadarlık bir çözünürlük azalması meydana gelir? Bunu bulmak için FBD Benchmark Software for Professional adında yeni bir test aracı kullandım. Sonuç olarak, 20 adet 1080p ekranda 3 grup ortaya çıktı. Üst gruptaki bütün tvler plazma idi. Bunların hepsi 1080 yatay çizgiden oluşan statik çözünürlükleri vardı ve hareket halindeki çözünürlükleri 830-880 yatay çizgi olarak ölçümlendi. İkinci grup projeksiyon tvlerdi. Statik görüntüde yatay çizgiler 1050-1080arası, hareketli görüntüde 610-780 olarak ölçümlendi. Dip grup LCD panellerdi. Statik görüntüde yatay çizgi sayısı 400 ile 1080 arası, hareketli görüntüde 360-600 arası ölçümlendi. Hareketli görüntüde 600 yatay çizgi ölçümlenebilenler 120Hz modellerdi.
İlker_xxx hocam sana sorayım bari. herhalde daha bilgilisin bu konuda.
SD yayın izlemek için daha iyi olsun diye alt kategoride farklı markalara daha fazla para vereceğimize, daha düşük fiyatlı HD ready bir plasma alıp yanına da upscaling yapan bir dvd recorder alsak ve uyduyu ya da digitürk'ü buna bağlasak, Pioneer'a göre daha iyi görüntü alma şansımız nedir?
Esas olarak bir TV cihazında çözünürlük deyince ekrandaki satır sayısı aklımıza gelmektedir. Bu aslında düşey çözünürlük, yani en üstten aşağı doğru sayıldığında kaç tane satır olduğudur. Analog bir televizyonda görüntüyü oluşturan ve saniyede birçok defa yenilenen bu satırlar en eski televizyonlarda 405 tane idi. Bu sayının seçilmesi aslında çok karışık bazı teknik nedenlere dayanmaktadır. Bilmemiz gereken bunda esas nedenlerin eskiden en fazla 2.3-3MHz maksimum bant genişliğinin kullanılabilmesi, ve resim tüpünün kalite özelliklerinin de 3, 5, 7 gibi tek katsayıları elverişli kılması gibi şeyler olduğudur. İngiltere'de başlanan dünyanın ilk muntazam televizyon yayınında 50Hz şebeke gerilimi, ve 10.125Hz (o zamanlar cps denirdi) düşey tarama frekansı geçerli idi. Bu durumda 50*3*3*3*3*5 = 20.250 olmaktadır. Bunu ikiye böldüğümüzde 10.125 sayısına ulaşırız. Şehir şebeke gerilimlerinin 50 veya 60Hz frekansı nedeniyle örüntülü (interlaced) resmin saniyede 25 veya 30(şebeke frekansına göre) kareden oluşması gerkiyordu. Yani ingilterede yapılan ilk televizyon yayınlarında 405 satırlık görüntü karelerinden saniyede 25 tane gönderilmektedir. Daha sonra bazı ülkelerde 3*3*7*7 (441 satır), 3*3*3*3*7(567) ve 5*5*5*5 (625 satır) sayıları kullanılmıştır. İlk ingiliz standardı 405 satır siyah/beyaz olmasına karşın oldukça iyi idi ve hatta şimdiki 625 satırlı televizyonlardan daha kaliteli görüntü vermekte idi. Bu seri üretilen tüplerdeki görüntü eleman noktalarının kayması ve görüntü kaybına neden olması, ancak bunun renk syesinde telafi edilmesidir. 1940 öncesinde 405 satırlı sistem ingiltere, irlanda, hong kong gibi birkaç ülkede kullanılmasına karşın Almanya, Rusya, ABD gibi çoğu ülkede 441 satır, Fransa'da ise 455 satırlık sistem benimsenmişti. 1940 yılında ABD 525 satırdan oluşan NTSC diye bir sisteme geçti. Fransa ise 819 satırlı bir başka sistem seçti. Bu seçim sonunda Fransaya epey pahalıya patladı. Sonunda tüm bunlardan kalan 50Hz 625 satırlı PAL ve SECAM sisteminin tüm avrupada 60Hz 525 satırlı NTSC sisteminin ise tüm amerikada geçerli hale gelmesidir.. Bu arada genişlik/yükseklik(aspect) oranı 4:3 standart olarak tüm televizyonlarda geçerli idi. Daha sonra yüksek çözünürlük (HDTV) tercihlerinin ortaya çıkmasıyla daha yeni sorunlarla karşılaşıldı. Japonya daha 1968 yılından HDTV deneme yayınlarına başlamıştı. NHK(Nippon Hoso Kyotai) isimli bu sistem 60Hz ve 1.125 satırlı. 1986 yılında ABD de bu standardı benimsedi, ancak bazı TV şirketleri (dönüşüm sorunları nedeniyle) buna itiraz ettiler. Mevcut NTSC'nin iki katı olan 1.050 satırı tercih edeceklerini söylediler. Birkaç ay sonra Avrupa da kendi standardı EU95 ile buna karşılk verdi. Bu sistem 2*625 (1.250 satır) ve 50Hz(saniyede 50 alan) ve geriye doğru uyumlu.
Digital Television (DTV) ve piksel nedir?
Önce "Digital Television"(DTV) terimini açıklamalıyız. Bu yayınlarda ses ve görüntü sinyalleri analogdan digitale dönüştürülerek elde edilir sıkıştırılarak paketlenir, alındığı yerde tersine işlemlerle açılarak ilk haline getirilir. 95-96 yıllarında avrupada digital uydu yayınlarının devreye girmesi ile ülkemizde de kullanılmaya başlamış olan bu yayınların görüntüleri çok daha net, sesleri çok daha berraktır. Karlanma olmaz, hayalet gölgeler, ve dalgalanma olmaz. Yayın maliyetinin de daha düşük olması sonucu tüm uydu yayınları hızla digitale geçmeye başlamış, geçen kısa süre içinde ortada neredeyse hiç analog uydu yayını kalmamıştır. Yersel(terrestrial) yayınlar ve kablo tv yayınları da belirli bir süre içinde digital teknolojiye geçince analog teknoloji muhtemelen tümüyle piyasadan kalkacaktır. Yayınların digitale geçmesi sonucu tüm yayın ortamlarındaki maliyetlerde düşüş, kullanılabilir bant genişliklerinde bir artış, ve bir kapasite fazlasının ortaya çıkmaya başlaması üzerine teknolojisi çok önceden hazır durumda olan "yüksek çözünürlük" konusu gündeme geldi. Bu sayede televizyon görüntülerinin ve seslerinin kalitesi çok arttırılarak, görüntü çok daha ayrıntılı, ses daha derin hale getirilmektedir. Digital görüntü televizyon ekranında "piksel" adı verilen farklı renk ve ışıklılıktaki noktalardan oluşmaktadır. Görüntünün çözünürlük(resolution) olarak ifade edilen kalitesi bu noktaların en ve boy için olan sayılarının çarpımı demek olan toplam sayısından ibarettir. Bu sayı ne kadar yüksek olursa görüntünün tanımlılığı(definition) o kadar yüksek olur. Digital televizyonda 16:9 bir genişlik/yükseklik(aspect) kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Geniş ekran(widescreen) denilen bu ekran görüntüsü yüksek çözünürlüklü bir televizyonda 1920 pixel x 1080 satır veya 1280 pixel x 720 satır olabilir. Bu görüntüde çözünürlük standart bir DVD veya analog TV görüntüsüne göre en az 6 kat daha yüksek detaya sahiptir. Codec olarak genellikle MPEG-2 kullanılmaktadır. Analog televizyonda eskiden beri kullanılmakta olan örüntüleme(interlace) bunda da kullanılabilmektedir. Tanımda bu özellik satır sayısının arkasına eklenen bir küçük "i" harfi ile örneğin "1080i" şeklinde ifade edilmektedir. Örneğin 1080i/60 şeklinde yazıldığında saniyede 60 alan örüntülü 1080 satırlık bir ekran görüntüsü akla gelmektedir. Geleneksel olarak avrupa ve türkiye gibi PAL 50Hz kullanılan yerlerde bu yayın 1080i/50 şeklindedir. Interlaced(örüntülü) tarama yerine alternatif olarak "progressive scan"(progresif tarama) getirilmiştir. Non-interlaced de denilebilen bu taramada resim karesi örülü iki yarım kare yerine her seferinde yeniden taranan bir tam kareden oluşur. Avrupa için esas olarak tercih edilmiş olan standart budur. Bu da satır sayısının ardına konulan (720p şeklinde) bir küçük ""p"" harfi ile ifade edilir. 1280 x 720 formatı örneğin pratikte daima progresif taramalıdır. Bu yayınlarla ilgili olarak kullanılan ses kodlaması da Dolby Digital yani Dolby Laboratories'e ait AC-3 ses kodlama sistemidir. Bu algılamasal kodlama prensiplerini kulanan kayıplı bir ses sıkıştırmasıdır. Ana uygulama alanı çok kanallı ses olmakla birlikte 1.0 kanal(mono) yayından 5.1 kanal(full surround) yayına ve çift kanallı stereo (1+1) yayına kadar çoğu sistemi destekler. Genellikle ""Ev Tiyatrosu (Home Theater) de denilen sistemle kullanılmaktadır. En çok kullanılanı ""5.1 surround"" ses sisteminde herbiri (10 Hz-22 kHz) band genişliğine sahip (sol, sağ, orta, sol arka, sağ arka) olmak üzere 5 ses kanalı bulunmaktadır. Buradaki "".1"" ifadesi band aralığı (10 Hz-120 Hz) olan Low Frequency Effect (LFE) bas özel kanalı içindir. Bu kanal "subwoofer" denilen derin bas seslere ait kanalı destekler. EBU Teknik Komitesi HDTV yayınlara ilişkin emisyon standardının “progressive scanning” tekniğine dayalı olması gerektiği, ve halen optimum çözümün: 720p/50 olduğunu, ancak uzun vadede 1080p/50 seçeneğinin de cazip göründüğünü açıkladı. Halen yapılacak yayınlarda progresif taramayı avantajlı gösteren birçok teknik görüş bulunmasına karşın EBU Teknik Komitesi bazı yayıncıların elde bulunan 1080i formatındaki program materyallerini değerlendirmek isteyebileceklerini de kabul ediyor. Tüketicilerin kullanacakları cihazlar (setüstü kutular ve ekranlar) hem 720p hem de 1080i formatlarını kabul eder durumda olduğundan yayıncılar bu iki formattan istediğini seçebilir. Hatta aynı kanaldaki programlardan biri bir formatta diğeri öbür formatta bile olabilir. Prodüksiyon (üretim) ve emisyon (yayın) standartlarının tam aynı olması da gerekmez. Ayrıca zaten EBU tarafından avrupadaki HDTV prodüksiyon Standartları konusunda yapılan çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmada HDTV prodüksiyonlarında tek standarda gidilmesi sonucunu sağlama amacı güdülmemiştir.
arkadaşlar özellikle tecrübesi olanlar cevaplarsa sevinirim..panasonic 42pv70 plazma ve next cx2000 uydu alıcı ile en sağlıklı ve temiz bağlantı ne ile sağlanır? kaliteli bir scartmı yoksa yuv mu? tşkler tavsiyeleriniz için
hd yayın yapan uydu kanallarının listesini BURADAN bulabilirsiniz
benm ewimde normal bir uydu receiver ve 22" hdmi lı lcd monitötüm var. sanırım yukarıda bahsettiğiniz uydu kanallarını izlemek için ek bi receiver almalıyım değil mi? çünkü receiver larda hdmi çıkışı biraz kafam karıştı teşekkür ederim
Scart yada yuv bağlantıları kullandığın cihazlarda pek farketmez ama her iki bağantıyı denersen senin için pratik olur. farkı görmen senin için tecrübedir.
Kolay gelsin..
quote:
Orjinalden alıntı: avukatkemal
arkadaşlar özellikle tecrübesi olanlar cevaplarsa sevinirim..panasonic 42pv70 plazma ve next cx2000 uydu alıcı ile en sağlıklı ve temiz bağlantı ne ile sağlanır? kaliteli bir scartmı yoksa yuv mu? tşkler tavsiyeleriniz için
Benim tam olarak anlamadığım birşey var:Bilirsiniz LCD monitorlerimizi orjinal çözünürlüğün dışında çalışmaya zorladığımızda görüntü bulanır.LCD TV lerin ekranları 16:9 için neden 1280*720 yerine 1366*768 üretiliyor?Bu TV lerde 720p/i seyrettiğimizde üst ve alttan siyah kuşaklar mı oluşacak?Yok eğer oluşmayacaksa o zaman görüntü 720p/i den 768p/i ye çevrilecekse ekranın yapısından kaynaklanan bulanmanın nasıl önüne geçilecek? Aynı sorum 1024*768 ve piyasada ucuz diye satılan 640*480 plasmalar için de geçerli.