Şimdi Ara

AMD Quad-FX Platformunu Duyurdu - Detaylar ve Testler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
0
Favori
4.973
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AMD ile Intel arasındaki rekabet her geçen gün dozunu arttırıken firmalar aleternatif arayışlarını da tam gaz sürdürüyorlar. Buna yönelik olarak AMD, uzun süredir üzerinde çalışıtığı 4x4 platformunu " Quad-FX" adı altında resmen duyurdu. AMD'nin bu yeni platformu, firmanın "Dual Socket Direct Connect (DSDC)" adı verilen mimarisini kullanarak ihtiyacı olan kullanıcılara gerekli gücü sağlamayı amaçlamakta ve çok görevli uygulamlarda sonuca ulaşmayı hızlandırma hedefinde.



    Yeni Quad-FX platformu gücünü AMD'nin yeni Athlon64 FX-70 serisi işlemcilerden almakta. Bu noktada yeni platform ile birlikte AMD, FX serisi işlemcilerine ait ürün gamını 3 yeni model, FX-74, FX-72 ve FX-70 ile genişletiyor. 90nm üretim teknolojisi ile üretilen bu işlemciler, AMD'nin AM2 mimarisi yerine güncel Opteron işlemcilerde kullanılan soket F (soket 1207) formunda hazırlandılar. 2x1 MB L2 belleğe sahip olan işlemcilerin üzerinde Windsor çekirdeği kullanılmakta. 2000MHz Hyper Transport hızının yanı sıra işlemciler 125 watt'lık TDP değerlerine sahipler. Yeni işlemcilerin saat hızları FX-74 (3 GHz), FX-72 (2,8GHz) ve FX-70 (2,6GHz). Ayrıca AMD'nin NX Bit ve Sanallaştırma gibi önemli özelliklerine de sahipler.


    Yeni FX serisi işlemciler temel yapı olarak AMD'nin Opteron 2200 serisine benzemelerine rağmen "registered DDR2" zorunluluğu duymamları ile bu işlemcilerden ayrılıyorlar. Ayrıca bu noktada Opteron 2200 işlemcilerin Quad-FX platformunu destekleyen anakartlarda çalışıp çalışmayacakları da tam olarak bilinmiyor. Ayrıca Quad-FX platformunun AMD'nin 2007 yılı içerisinde çıkaracağı yeni K8L mimarisine sahip olacak 4 çekirdekli işlemciler ile de uyumlu olması bekleniyor. Bu sayede elde edilecek 8 çekirdekli güçlü yapı, bazı alanlarda duyulan ihtiyacı karşılamak için hazırda bekleyecek.



    AMD uzun zamandır gelen tüm eleştirileri göğüsleyerek Quad-FX platformunu çalışmalarına aralıksız devam etti ve sonucunda çalışamlarını bitirebildi. Açıkçası gelen eleştrilere firma cevap vermekten de çekinmiyor. AMD'nin başkan yardımcısı Bob Brewer, yaptığı açıklamada, performansı yeniden tanımladıklarını, Quad-FX platformu ile hiyacı olanlara ve en iyisini isteyenlere katıksız güç sağlayackalarını belirtti. Ek olarak çift AMD FX-70 serisi işlemciye sahip yeni platformun inanılmaz bir işlem kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.



    AMD Quad-FX platformunun çalışmalarını özellikle yonga seti ve anakart tarafında Nvidia ile birlikte gerçekleştirdi. Zira AMD'ye paralel olarak Nvidia'da resmi olarak Quad-FX platformu için hazırlanan nForce 680a MCP yonga setini duyurdu. Nvidia'nın nForce 680a MCP'si tam olarak 56 adet PCIe hattına ve 12 link'e sahip. Bu sayede nForce 680a MCP'si kullanan anakartlar kullanıcılarına 2'si tam gaz x16 ve 2'si ise x8 hızlarında çalışan toplam 4 adet PCIe slotu sağlayabilmekte. Yine PCIe x1 slotuna da sahip olan yonga seti ayrıca 20 adet'e kadar PCI slotunu da destekleyebilmekte. Fakat özellikle yer probleminden dolayı 20 PCI slotunun en azından yakın bir geleceğe kadar teoriden öteye geçmesi bekleniyor.


    Nvidia'nın nForce 680a SLI yonga setinin kullanan Quad-FX destekli anakartlar, giriş çıkış üniteleri bakımından oldukça zengin olmaları ve kullaıcılara ciddi alternatifler sunmaları bekleniyor. Yonga seti 12 SATA 3.0Gb ile birlikte 2 kanal üzerinden 4 adet PATA cihazını destekleyebilmekte. Ayrıca entegre SATA kontrolcüleri, RAID 0, 1, 0 + 1, 5 ve JBOD desteği de verebilmekte. Ek olarak yonga seti tam 20 adet USB 2.0 desteğine ve yüksek tanımlı ses özelliğine de sahip.



    Nvidia'nın nForce 680a SLI yonga seti gelişmiş ağ özelliklerine destek bakımından da oldukça zengin niteliklere sahip. Bu yonga setine sahip anakartlar, 4 adete kadar Gigabit ethernet kontrolcüsünü destekleyebilmekteler ama burada 4 adet gigabit ethernet özelliğini kullanmak üreticilerin tercihini kalıyor. Ayrıca ağ teknolojileri açısından nForce 680a SLI, güncel Nvidia yonga setlerinin de kullandığı FirstPacket, DualNet, Teaming ve TCP/IP offload teknolojisi gibi önemli fonksiyonları da desteklemekte.


     


    AMD'nin Quad-FX platformunda kullnacağı FX serisi işlemcilerin genel özellikleri;



    • İşlemci Çekirdeği : Çift Çekrdek, Windsor

    • L1 Bellek: Her çekirdek 128KB L1 belleğe sahip.

    • L2 Bellek: Çekirdek başına 1MB

    • HyperTransport Hızı: 2000MHz

    • Bellek: Entegre çift kanal DDR2 SDRAM bellek kontrolcüsü DDR2-800/667/533 desteği var.

    • Soket: 1207 pin LGA;

    • Üretim Teknolojisi: 90nm.

    • Transistör Sayısı: ~227 milyon.



    Quad-FX platformunu destekleyen ilk anakart Asus'dan


    AMD'nin Quad-FX platformuna destek verecek ilk anakart ASUS'un L1N64-SLI WS modeli olacak.Nvidia'nın yeni nForce 600 serisinin AMD için hazırlanan top modeli olan nForce 680a SLI yonga setinden iki tanesini üzerinde barındıran ASUS L1N64-SLI WS, iki adet soket 1207 işlemci yuvasına sahip. 4 adet bellek yuvası ile gelecek olan anakart tam 12 adet SATA 3.0 Gbps portuna da sahip olacak.


    ASUS L1N64-SLI WS'nin üzerinde 4 adet PCIe slotu yer almakta. Bu slotları Nvidia'nın SLI teknolojisinin yanında fizik kartları için de kullanılması beklenebilir. PCB üzerindeki yer darlığından dolayı ASUS'un yeni modeli üzerinde sadece 1 adet PCIe x1 ve PCI slotu yer almakta. İki adet Gigabit ethernet desteğine sahip olan anakart bu noktada Nvidia'nın ağ kullanımı ve yönetimi için geliştirdiği FirstPacket, DualNet, Teaming ve TCP/IP offload gibi teknolojilere de tam destek vermekte. Ses çözümü olarak anakart üzerinde yüksek tanımlı ses desteğine, optik ve koaksiyel çıkışlara sahip ses yongasının bulunması bekleniyor.


    AMD'nin Quad-FX platformunun oldukça kompleks bir yapıya sahip olmasından ötürü, bu platformu destekleyen anakartlar kardeşlerine göre biraz daha kaslı bir yapıya sahip olacaklar. Özellikle kasamda yerim dar diyenler için bu anakartlar hiçte uygun sayılmaz ama zaten bu platforma geçiş yapabilecek kullanıcıların da yer sıkıntısı çekmeleri açıkçası pek umulmuyor. İri yapının getirisi olarak, ASUS L1N64-SLI WS, eATX formunda olacak. Takdir edersinizki sistemde iki işlemci, hemde baya güçlü işlemcilerin kullanılacak olmasından dolayı güç ihityacı da doğal olarak artacak. Artan güç ihtiyacını karşılayabilmek için, ASUS anakart üzerinde 8-pin EPS12v ve Molex güç bağlantısı kullanmış.


    Testler


    Testler X-Bit labs tarafından gerçekleştirilmiştir. Öncelikle test sisteminde kullanılan işlemcilere hep birlikte bakalım;



    • İşlemciler;





      • AMD Athlon 64 FX-74 (Socket 1207, 3.0GHz, 2x1024KB L2);

      • AMD Athlon 64 FX-72 (Socket 1207, 2.8GHz, 2x1024KB L2);

      • AMD Athlon 64 64 FX-70 (Socket 1207, 2.6GHz, 2x1024KB L2);

      • AMD Athlon 64 FX-62 (Socket AM2, 2.8GHz, 2x1024KB L2);

      • Intel Core 2 Extreme X6800 (LGA775, 2.93GHz, 1067MHz FSB, 4MB L2);

      • Intel Core 2 Extreme QX6700 (LGA775, 2.66GHz, 1067MHz FSB, 2x4MB L2);

      • Intel Core 2 Duo E6700 (LGA775, 2.66GHz, 1067MHz FSB, 4MB L2);

      • Intel Core 2 Quad Q6600 (LGA775, 2.4GHz, 1067MHz FSB, 2x4MB L2).






    Sonuçlarına bakacağımız ilk testler Futuremark'ın bir uyuglaması olan, genel sistem, işlemci ve bellek testleri gerçekleştirip sistemi test eden PCMark 2005 uygulaması oluyor;



    Aslında test sonuçları hakkında yorum yapmayada dahi pek gerek yok. Zira iki işlemciyi tek bir işlemci ile karşılaştıran testler bu açıdan bile kullanıclara mesajı vermekte. AMD'nin iki adet çift çekridekli FX-74 işlemcisi test sonuçlarında ancak Intel'in, 4 çekirdekli işlemcilerini piyasaya çıkarmadan önceki amiral gemisi olan Core 2 Duo "Conroe" X6800'ü yakalayabiliyor. Tabii bu noktada uygulamaların AMD'nin Quad-FX platformu ile uyumlu olup olmadığı da tartışlabilir ama test sonuçlarına devam ettiğimizde rakip Intel'in Core 2 Extreme QX6700 ile ciddi bir fark ile önde olduğu görülebilmekte.



    3D Mark 2006'nın işlemci punalarını incelediğimizde gemel sonuç anlmaında bir değişiklik yok. PC Mark 2005'de olduğu gibi Intel'İn Core 2 Duo QX6700 işlemcisi hala lidelrik koltuğunda. Fakat bu test PC Mark 2005'e göre AMD adına daha iyi bir pozisyonda. AMD'nin iki FX-74 işlemcisi 2,4GHz'de çalışan Core 2 Duo Q6600'ü az bir fark ile geçip, az birfark ile de QX6700'e geçiliyor. Bu noktada AMD'nin Quad-FX platformu 3GHz'lik FX-74 işlemciler ile iddialı. Zira 3D Mark 2006'nın işlemci puanlarına saat hızı ciddi anlamda etki edebilmekte.




    Gelişim sürecinin başından beri, extreme ve hardcore oyunculara yönelik olarka geliştirildiği belirtilen AMD'nin Quad-FX platformu, malesef oyunlar ile ilgili yapılan ilk testlerde istenileni veremiyor. En hızlı Quad-FX platformu olan çift AMD FX-74 işlemcili sistem, Intel'in tüm 4 çekirdekli işlemcilerinin gerisinde kalıyor. Bu noktada oyun yapımcıları AMD'nin yeni platformuna yönelik olarka yeni yama yada oun motorlarında yapılacak değğişiklikler ile belli performans artışları sağlayabilirler fakat 2007 yılının yeni nesil işlemcilerinn yılı olacağını düşündüğümüzde oyun yapımcılarının bu platforma yönelik olarak çok uzun ve derin bir yatırım yapacağını düşünmek kısa vadede biraz zor olabilir ama imkaansız değil. Zira AMD yeni mimariye sahip işlemcilerinde de Quad-FX platformunu devam ettirme niyetinde. Buna paralel olarak da 2007 yılı içerisinde bu platformu destekleyen 20'ye yakın oyunun çıkması bekleniyor.



    Overclock yönünden de bazı denemeler yapılamasına rağmen Quad-FX işlemciler şu aşamada hız aşırtma konusundada açıkçası pek birşey vaat edemiyor. Zira yapılan ilk denemeler başarısızlık ile sonuçlanmış. Asus'un nForce 680a SLI yonga setli yeni anakartı aslında 250MHz'e kadar fsb arttırmı yapılabileceği belirtilmesine rağmen x-bit labs editörleri bu konuda umduklarını bulamamışlar. Zaten bu tür bir sistemden ciddi anlamda yüksek bir hız şaırtma potansiyeli beklemekte yanlış olur.


    Güç tüketimine yönelik olarak da detaylar netleşmeye başladı. Quad-FX platformu gibi sadece iki adet FX serisi işlemci ile bile ciddi aanlamda güç tüketimine yönelik canavar olacabilefceğinin sinyalini veren platform, boşta ve Cool'n Quiet teknolojisi aktifleştirildiğinde yaklaşık 190 watt gibi güç tüketim değerine sahip oluyorlar. Ama X-Bit labs editörleri çalışmalar sırasında 500 watt'i gördüklerini kullanıcıların karakterisitiğine göre bu değerlerin daha da artabileceğini belirtiyorlar.


    Sonuç:


    Yapılan ilk testler ve bu testler sonucunda oluşan izlenime göre beklenildiği gibi AMD'nin Quad-FX platformu Intel'in 4 çekirdekli işlemcileri karşısında daha yüksek maliyetlerine rağmen ortaya performans anlamında yeni birşey koyamıyor. Bu platforma yönelik olarak gelecek yazılım desteği ile birlikte performans tarafında bazı iyileştirmeler mümkün olabilir ama AMD'nin şu an kullanmakta olduğu mimari ile Intel'e cevap vermesi gerçekten çok ama çok zor. Quad-FX platformunu birkaç açıdan incelemek gerekiyor.


    Öncelikle Intel'in 4 çekirdekli Kentsfiled işlemcilerine karşı AMD'nin toplamda 4 çekirdekli ve 2 işlemcili sistemi her testte geride kalıyor. Yani şuan ki yapı itibariyle çift çekirdekli çift işlemciye sahip platform performans anlamında AMD'nin durumunu daha iyiye götürmüyor. Quad-FX platformu tek işlemci ile kullanıdlığında AMD'nin hali hazırda kullanılmakta olan soket AM2 formundan çok daha performanslı olmuyor hatta gerisinde bile kalabiliyor. Bunda ana etken olarak kullanılan Numa (Non-Uniform Memory Architecture) adı verilen bellek teknolojisi yatmakta. Bu teknoloji her iki işlemcinin de belleklere yönelik olarak aynı adres alanını yönetmesini sağlayabiliyor. Ama burada yaşanan bellek zamanlamalarına yönelik problemlerden dolayı sunucu tarafında başarılı olan bu sistem maalesef masa üstüne döndüğümüzde performans artışı anlamında faydası değil nereydese zararı bile olabiliyor. Son olarak üzerinde durulması gereken nokta ise güç tüketimleri. AMD'nin Quad-FX platformu bu kategoride ciddi anlamda rakibi karşısında geride kalıyor. Kurulacak Quad-FX paltformu, Intel'in 4 çekirdekli çözümlerine göre çok daha fazla oranda güç tüketimine sahip olacaktır.


    Sözün özü, AMD'nin Quad-FX platformu ciddi anlamda cüzdanı para ile gönlü ise AMD sevgisi ile dolu olan özel kullanıcıları hedeflemekte. Bu noktada sistemleri ile ayrıcalıklı olmak isteyen kullanıcıların bir kısmıda Quad-FX paltformuna geçmek isteyebilir. Ayrıca AMD tarafında birde bardağın dolu tarafından bakarsak, yeni platform herşeye rağmen belli ama yetersiz kalan bir performana artışı getiriyor. Ayrıca bu yeni platform, AMD'nin bazı sunucu teknolojilerini masa üstüne taşıması açısından da başarılı olan bir operasyon olarak görülebilir. Bu noktada artık tüm gözler AMD'nin K8L mimarisine sahip yeni nesil işlemcilerine kilitlenmiş durumda. Yeni mimariye sahip olacak işlemciler firma imajının yanında Quad-FX platormuna da yeni bir çehre kazandırabilir. Bekleyip hep birlikte göreceğiz.



    Not: Resimler HardOCP, testler ise X-bit labs'dan alınmıştır.



    AMD'nin Quad-FX Platformuna Dair Yapılan Testler;

    * X-bit Labs

    * Hot Hardware

    * HardOCP








  • hocam bu hala K8L deil dimi ztn intel dual core ble geçmiş hmd dual fx74 ü yani 4 çekirdekli işlemciyi geçmiş..
    yeni mimari deilse neden bu işlemciler çıkıo resmen ölü doğuyolar

    düzenleme= bide şu başlıkları bi yerde toplasak diyorum bi testler avr bi duyurdu var 2side aynı işlemcilerden bahsediyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 2fast4u -- 30 Kasım 2006; 17:39:38 >
  • AMD FX-70 serisi işlemciler hala 90 nm ve Windsor çekirdeği kullanmakta. Tek farkı 1207 pin olması. Üstelik iki çekirdekli Core 2 Duo X6800 ile aynı performansı gösteriyor. Bu sistemi almak bence akılsızlık olur. Hem 90nm hem 1207 pin AM2 ve dolayısıyla AM2+ uyumu yok! 65 nm AMD'leri beklemek lazım. Bu testlere bakarak AMD iyice battı gibi yorumlar yapmak yanlış olur.
    yalnız 4 çekirdekli AMD'leri destekliyormuş.Ancak yine de böyle bir sistem hem pahalı hemde çok fazla Watt çeker..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Firestone -- 30 Kasım 2006; 17:58:26 >
  • amd bence geçiş denemeleri yapıyor yakında bombayı patlatır ağırlıklı fpu birimini güçlendirip kolaylıkla altından kalkabilir diye düşünüyorum tabi en az 1 yıl sürer sanırım
  • bu fiyatlandırmayı anlamadım. çift fx-74 mü 1000usd? yani tek pakette 2 işlemci 4 çekirdek=1000usd?
  • tek işlemci yani çift çekirdek 1000$
  • Amd nin daha çok çalışması lazım hala intele cevap veremiyor
  • AMD kaybedilmiş savaşın mağlup askerleri gibi yeni cpu larını piyasaya sürüp duruyor...
    bu k8l değil, k8l ile conroe yi geçmesi büyük olasılık ama en az 6 ay sonra gelebilecektir...
  • Sevgili Fx57,,,eminim bu nicki ne umutlarla almıştın,,, :)

    Umarım yakın gelecekte AMD toparlanır,,,
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CanDostum

    Sevgili Fx57,,,eminim bu nicki ne umutlarla almıştın,,, :)

    Umarım yakın gelecekte AMD toparlanır,,,


    Bülent abicim seni görmek ne güzel, sessizsin son zamanlarda
  • amd geride kaldi k8l inteli geçemez geçse bile intelden bi atak daha gelir
  • amd sonunu görür gibiyim o kadar para harca çikt işlemcili sistem kur dünyanın elektrik parasını ver performans namına bişe alma amd nin yeni işelmcisi elektrik enerjisinden ısı üretmekten başka bişe yapamaz
  • quote:

    amd nin yeni işelmcisi elektrik enerjisinden ısı üretmekten başka bişe yapamaz


  • intel de zamanında adam gibi işlemci çıkarıp amd nin önüne geçemezmiydi ama elindeki koskoca p4 tabanlı yatırımı ve stoğu bir şekilde süsleyip püsleyip eritmesi gerekiyordu ve yaptı da sona ulaşınca pat corduo2 geldi amd de bunca zamandır çok iyi konuma geldiği işlemciler ve teknolojisiyle stoğunu ve şuanki işlemci potaniyelini sıfırlamasa bile önemli miktarda azaltıp yeni teknolojiye geçecek
    bakkal dükkanı değil ki ekmek bayatlayınca ertesi gün fırın yeni ekmek getirsin
    amd nin gözümde hep ayrı bir yeri var çünki zamanına göre çıkardığı işlemci mimarisi çok çok üstündü ozaman bunu yapan amd şimdi de yapar gerçi
  • walla AMD'ye sempatim fln war ama açıkçası kötü sonuçlar. Programların desteği fln gelirse skor ne kadar artar bilmiyorum ama fx57ninde dediği gibi cüzdanı kabarık AMD Fanlarını hedefliyor bu sistem..
  • quote:

    arbiter
    tek işlemci yani çift çekirdek 1000$


    Since these new CPUs are meant for the new 4x4 Quad FX platform, AMD has all intentions of only selling these CPUs in pairs meaning that buying one for a future upgrade doesn't seem to be a viable option for enthusiasts at all. And the pricing scheme?

    FX-70 = $599 a pair
    FX-72 = $899 a pair
    FX-74 = $1199 a pair

    http://pcper.com/article.php?aid=329

    Burada yazdığına göre işlemciler çift olarak satılacak.
    yani iki FX70 599$. Ama yine de bu sistemi tam performanslı kullanabilmek için 4 ekran kartı lazım.
    Kısa bir toplama ile en düşük sistem!
    işlemci 599$
    Ram 4x512 350$
    Ekarn kartı 4x7900GT 1200$
    HDD 2x300Gb Sata2 225
    Anakart 350$
    Kasa 150$
    Power 250$
    Toplam 3125$
    Bu fiyata oyun oynanırmı?




  • Her zaman çift ekran kartı ve işlemciye karşıyım.Çünkü her zaman bunu geçen tekli çözümler olmuştur.Hem daha ucuza hem daha iyi teknıoloji ve düşük ısı ve elektrik masrafı .

    Mesela 6800 Ultra X2 SLi < 7800 GTX
    7800GTX X2 SLI < 8800 GTX
    Sanırım üstünden zaman bile geçmeden direkt AMD 4x4 < İntel Quad olmuş.
    Bir de Dual core tüm işlemciler > çift işlemci .
  • bence bu olay AMD nin elinde harika bir koz. çünkü sistem 4 ekran kartı destekliyor. yani ne olursa olsun 3D uygulamalarda bu sistemi geçmek zor olacak. tabi iş bu sistemi verimli kullanan yazılımların ortaya çıkmasına bakar. AMD bu teknolojiyi yeni çıkaracağı işlemcilere de uygularsa ve o işlemciler de şimdiki intelleri yenecek seviyede olursa yine AMD zirveye oynamış olur. ne olursa olsun 3D de bu sistem ile AMD kazanacaktır
  • Adam ne makina yapmış be

  • Bence bu olay biraz abartı geldi. Sadece işlemciler için 6 FAN çalışıyor.
    Eee ben bir de 4 tane 8800GT alırsam nolcak. 2000 watt kasa almam lazım.
    Kasamı olacak yoksa Sobamı olacak bu?

    Doğru 2 adet FX-74 çekirdekli işlemci , 4 adet 512 MB RAM ve 4 adet SLI 8800GT vs ile
    acayip skorlar alabilir. Ama gereksiz be Abi. Sadece bunlar bile (5000-6000$)+KDV yapıyor
    ki aldıktan 1 sene sonra 1000 YTL'ye bile zor satarsınız. Çok abartı performans vereceğini
    de zannetmiyorum.

    Bu bağlamda Core2Dua6700Ext kullanmak daha hesaplı olmuyor mu ?

    Hmm bu arada AMD bu kadar uğraşıyorsa bir bildiği de olabilir, şöyleki mesela işlemci ile
    4 işlemciyi deskteleyen yeni bir oyunu da hediye ettiğini düşünün. Örneğin "Crysis" !
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.