Şimdi Ara

AMD'nin HBM Bellek türünün ekran kartlarına katkısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
1
Favori
1.230
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  •  High Bandwidth Memory (HMB); AMD ve Hynix işbirliği ile üretilen yüksek performanslı bir RAM arayüz teknolojisine verilen ad. HBM teknolojisinde birden fazla bellek birimi dikey olarak bir araya getiriliyor. Geliştirici firmalar bunu bellek birimlerini termal mikro tümseklerle (yumrularla) birbirine bağlayarak yapıyor.




    AMD'nin HBM Bellek türünün ekran kartlarına katkısı


     

    Peki bu belleklerin önemi nereden geliyor? Bellek bant genişliğini arttırmak demek hemen hemen her zaman ekran kartının daha iyi performans vermesi anlamına gelir. Özellikle 4K gibi yüksek çözünürlük veya birden fazla monitör kullananlar için bant genişliği daha fazla anlam ifade ediyor.



    Bugünkü GDDR5 teknolojisinin en önemli sorunu bellek genişliği ekledikçe iyi bir performans için çok fazla güç tüketiminin olması. Yani problemimiz bellek çiplerinin grafik işlemcisine bağlanma şekliyle ilgili. GDDR5’te bellek çipleri ekran kartının devresinin çevresine yan yana gelecek şekilde diziliyorlar. Bu da çok fazla yer kaplamalarına sebep oluyor. Sadece bellek çipleri değil, aynı zamanda güç kaynakları ve akım düzenleyiciler (voltaj regülatörleri) de daha fazla yer kaplıyorlar. Belleklerin geniş alana yayılmasından dolayı daha uzun kablolarla daha fazla sinyal göndermek zorunda kalınıyor; bu da daha büyük akım düzenleyicileri anlamına geliyor. Yani daha büyük çipler, daha fazla enerji tüketiyorlar.



    HBM ise GDDR5’teki bu sorunu bellek çiplerini üst üste koyarak çözüyor. AMD; HBM’de 4 adet çipi dikey olarak birbirine geçirerek bellekleri ekran kartına daha yakın bir şekilde konumlandırıyor. Böylece bellekleri ekran kartına bağlayan kablolar kısalıyor. Sonuç olarak ekran kartı çok daha az güç tüketiyor.

     

    AMD'nin HBM Bellek türünün ekran kartlarına katkısı




    HBM belleklerin GDDR5 belleklere göre %94 daha az yer kapladığını belirtelim. 1 GB GDDR5’in kapladığı alan 672 mm2 (28x24 mm) olurken, diğer taraftan 4 GB’lık bir HBM kümesi sadece 35 mm2 (5X7 mm) yer kaplamakta. GDDR5’e göre HBM belleklerin 19 kat daha az yer kaplaması ekran kartlarının boyutlarının da çok küçülmesini ve kasada daha az yer kaplamasını sağlıyor. Bu durumu daha küçük bellekler, daha küçük enerji birimleri, daha az ısınma, daha küçük fan ve diğerlerinden çok daha küçük ekran kartları diye devam ettirebiliriz. Üstelik bu küçülmeye rağmen HBM Ram’lerin performansı GDDR5 ve DDR4 belleklerden çok daha iyi.

     

    AMD'nin HBM Bellek türünün ekran kartlarına katkısı 



    Peki bu 4 adet bellek nasıl birbirine geçiyor derseniz, bu sorunun yanıtı TSV teknolojisinde yatmakta. Yüksek verimli bir bağlantı teknolojisi olan TSV ile belleklerdeki deliklerde bulunan kablolarla 4 adet bellek birbirine bağlanıyor. Böylece 4 adet RAM yüksek bağlantı teknolojisi sayesinde adeta tek bir RAM gibi hareket ediyorlar. Bu da hızlarının artması demek.



    Günümüzde GDDR5 bellekler 32-bit genişliğinde bellekveri yoluyla saniyede 7 GB’a kadar veri aktarabiliyorlar. 4’lü tek bir HBM belleğiyse 1024-bit veriyolu genişliğine sahip ve saniyede 125 GB’lık veri aktarım kapasitesine ulaşabiliyor. HBM çiplerin daha iyi veri aktarım kapasitelerine sahip olmalarının yanında daha düşük saat hızlarında çalıştıklarını da belirtelim..



    Bu iki RAM teknolojisi arasında tüketilen güç başına yapılan iş bağlamında da önemli bir fark var. AMD’nin açıklamasına göre HBM kümeleri her bir watt’da 35 GB’lık veri aktarım genişliğine sahipken, GDDR5 bellekler ise 10,5 GB’ta kalıyorlar. Belleği yürütmek için daha az enerji kullanılması dolayısıyla ısınmayı da azaltıyor.



    Çipleri GPU’ya bağlamak için de çeşitli yollar var. AMD ise HBM’de pasif bir aracı katman ile GPU’ya bağlanan ve 2.5D denilen bir tekniği kullanıyor. 3D teknikteki gibi bellekler GPU’ya yığılmıyor ve pasif aracı katman yoluyla GPU ile iletişim kurması sağlanıyor. AMD bunun gerçek 3D yöntemi olduğunda ısrarcı. Yani artık X ve Y noktaları değil, Bellekler,pasif aracı katman ve GPU’nun bulunduğu X-Y-Z noktaları var.

     

    AMD'nin HBM Bellek türünün ekran kartlarına katkısı 



    HBM teknolojisini kullanan ilk kartlar 4 GB olacaklar. Bu durum bazı tüketiciler için kafa karıştırıcı olabilir. Bildiğiniz gibi Nvidia’nın amiral gemisi olan Titan X adlı ekran kartında 12 GB bellek bulunuyor. AMD’nin Fury adlı HBM teknolojisini kullanan ilk ekran kartında ise 4 GB Ram var. Tabi AMD’nin iddiasına göre HBM teknolojisindeki bellekler neredeyse 3 kat daha hızlı çalıştığından aslında 4GB ile 12 GB rakamları arasında performans farkı olmuyor. E3 fuarındaki AMD sunumuna bakarsak bu açıklamalar doğru gibigörünüyor. Yine de detayları performans karşılaştırmalarını beklemek en iyisi.



    AMD’nin buradaki çekincesi Nvidia’nın daha büyük rakam, daha iyidir şeklinde bir pazarlama kampanyası yürütmesi. Tüketiciler de bu rakamlara bakıp psikolojik olarak etkilenebilirler. Yani daha büyük, daha iyidir mantığı Nvidia tarafından suistimal edilebilir.



    HBM teknolojisi sayesinde AMD’nin büyük bir adım attığı gerçek. Nvidia’nın benzer bir teknolojiye 2016 yılında karşımıza çıkmaya hazırlandığını biliyoruz. Rekabetin seyri ne olacak bilenmez, ama bu yeni teknolojiler oyuncuların yararına olacaktır.







  • telefonlardaki ekran çözünürlüğü yarışına döndü iyice

  • HBM in sundugu seylerin guzelligi hakkinda cok itiraz olmaz, ama yeni modellerde 4gb bellek kisitlamasi olmasi 3 ekran sistemleri gibi.veya 4k ustu cozunurluklerde AMD ye zorluk cikarabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Tabi AMD’nin iddiasına göre HBM teknolojisindeki bellekler neredeyse 3 kat daha hızlı çalıştığından aslında 4GB ile 12 GB rakamları arasında performans farkı olmuyor."

    Şu cümleyi kurabilen bir firmadan bana kalsa hiç bir şey alınmazda, Nvidia'nın tekeline düşmemek için elimiz kolumuz bağlı.

  • AMD ve Hynix işbirliği ile üretilen bellek diyorsunuz nvidia yeni mimarisinde bun teknolojiyi kullanacak diyorlardı lisans olayı olmuyor mu bunda?

  • alkan adakaner den böyle bir yazı görmek beni şaşırttı.iyi iş çıkarmış

  • Yarın ola hayır ola.güzel bir incelemeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

  • Şunu CPU ve GPU'nun ortak erişebilecekleri şekilde APU'lara gömmelerini bekliyorum.
  • Saniyede 512gbit/sn bant genişliği müthiş bi rakam, titan x sanırım 300 küsür de kalıyordu, amd 14nm ye inebilirse cpu ve gpu tarafında rekabetçi ürünler ortaya koyabilir

  • Her türlü performans kazanımını geçtim,kart boyutlarının küçülmesi bile başlı başlına önemli bir mesele.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Seefoo -- 23 Haziran 2015; 18:19:22 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: furcin

    AMD ve Hynix işbirliği ile üretilen bellek diyorsunuz nvidia yeni mimarisinde bun teknolojiyi kullanacak diyorlardı lisans olayı olmuyor mu bunda?

    lisans degil de masaustu ramlerdeki gibi jedec standarti gibi bir sey oluyorsa kullanabiliyor galiba nvidia.


    Önce GDDR ve şimdi HBM: Joint Electron Device Engineering Council (JEDEC) ve sektör ortaklarının katkıları ile AMD tarafından geliştirilen yüksek performanslı belleğe ilişkin genel endüstri standartları

    http://www.amd.com/tr-tr/innovations/software-technologies/hbm




  • daha az yer yaplasın diye
    100 metrekare evden çıkıp
    25 metrekare bir yere mi geçelim
    şimdi bunun bize artısı ne !?

    bu ancak low profile ekran kartlarının işine yarar

    birde AMD fusuon ailesi için ileride cpu+gpu eklentisinde ddr3 veri yolu frenlemesi sorunu konusunda

    evet amd fusion işlemcilerini baya bir rahatlatacak bir durum yani üzerinde dahili bir ram olursa güzel olur

    zaten standart sistem misali kullanıcılar belli bir fiyat aralığına odaklı bu açıdan güzel

    sistem upgrade malesef çok sınırlı olduğu için bak bu teknoloji güzel bir şey tabi işlemci üzerinde olursa :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 23 Haziran 2015; 16:21:11 >
  • Nvidia'ya kalsa, sağlıklı gpu çiplerinin - bu çiplerin devasa 600 mm²'lik çok pahalı ürünler olduğunu aklımızda tutalım - yarısı fire veriliyor olacaktı HMC'ye geçiyoruz diye. HBM'nin kayıp oranı çeyreği, dolayısıyla Nvidia'nın eski hevesinden iki kat daha yüksek üretim kolaylığı sağlıyor.
    Nvidia'nın gazıyla %238'e çıkacaktı yeni ekran kartı fiyatları, oysa şimdi %153; %85 daha ucuz geleceğe dönük olarak.
    AMD'nin HBM Bellek türünün ekran kartlarına katkısı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mete Can Karahasan -- 23 Haziran 2015; 16:46:21 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: c36ab7c4

    "Tabi AMD’nin iddiasına göre HBM teknolojisindeki bellekler neredeyse 3 kat daha hızlı çalıştığından aslında 4GB ile 12 GB rakamları arasında performans farkı olmuyor."

    Şu cümleyi kurabilen bir firmadan bana kalsa hiç bir şey alınmazda, Nvidia'nın tekeline düşmemek için elimiz kolumuz bağlı.

    Olayı kavrayamadın galiba. Amd burda ramlerin çok hızlı ve bant genişliğinin yüksek olmasından dolayı 4gb dolsa bile bu iki etmen sayesinde silme ve tekrar yazma çok kısa sürecek bu sayede fark hissedilmeyecek. Gddr5 kartlardaki gibi ani çakılmalar olmayacak. Mesela titanın rami dolduğunda kart silme-yeniden yazma yapması gerekecek ve gpu ile veri transverini eski hızında yapamayacak ve kart çakılacaktır. Ama hbm bir yandan okuma yazma yaparken bir yandan da gpu yu besleyecek kadar bantgenişliğine sahip olduğu için çakılma olmayacak.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Greylights


    quote:

    Orijinalden alıntı: c36ab7c4

    "Tabi AMD’nin iddiasına göre HBM teknolojisindeki bellekler neredeyse 3 kat daha hızlı çalıştığından aslında 4GB ile 12 GB rakamları arasında performans farkı olmuyor."

    Şu cümleyi kurabilen bir firmadan bana kalsa hiç bir şey alınmazda, Nvidia'nın tekeline düşmemek için elimiz kolumuz bağlı.

    Olayı kavrayamadın galiba. Amd burda ramlerin çok hızlı ve bant genişliğinin yüksek olmasından dolayı 4gb dolsa bile bu iki etmen sayesinde silme ve tekrar yazma çok kısa sürecek bu sayede fark hissedilmeyecek. Gddr5 kartlardaki gibi ani çakılmalar olmayacak. Mesela titanın rami dolduğunda kart silme-yeniden yazma yapması gerekecek ve gpu ile veri transverini eski hızında yapamayacak ve kart çakılacaktır. Ama hbm bir yandan okuma yazma yaparken bir yandan da gpu yu besleyecek kadar bantgenişliğine sahip olduğu için çakılma olmayacak.

    Bence siz yanlış kavradınız : ) . Ekran kartının belleği ne kadar hızlı olursa olsun isterse 1000000000 tb/sn olsun, vram dolduğu zaman bilgisayar textureleri ramden taşımaya başlıcak. Bu işlemde son derece yavaş kalacağı için oyun her türlü kasıcak.




  • Nvidia da 256 bit bellek kontrolcü kabaca 60 mm2 alan kaplıyor GPU'da.

    Yanlış söylemedilerse AMD Fury de HBM için bellek kontrolcü yine 60 mm2 civarı bi alan kaplıyor.

  • gddr5 ile kıyaslandığında daha fazla bant genişliği sunmakla beraber bu sene çıkacak hiç bir karta performans olarak bir katkısı olmayacak asıl mesele güç ve yer tasarrufu.
    belki seneye nm küçülme ile gelecek kartlara performans katkısı olabilir.
    performansa yönelik yazılan herşey şu aşamada sadece pazarlama hilesi.
  • arkadaslar hala sunda inat ediyor 4gb simdi 12 gb ile aynimi performans verecek yeme biİ diyorlarda olay su arkadaslar 4k da cogu oyunda 4gb vrami gecemiyoruz zaten olay su bellek kullanimi 4gb in ustune gecmedikce 12gb lik ram kadar performans verecek demektir

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Greylights


    quote:

    Orijinalden alıntı: c36ab7c4

    "Tabi AMD’nin iddiasına göre HBM teknolojisindeki bellekler neredeyse 3 kat daha hızlı çalıştığından aslında 4GB ile 12 GB rakamları arasında performans farkı olmuyor."

    Şu cümleyi kurabilen bir firmadan bana kalsa hiç bir şey alınmazda, Nvidia'nın tekeline düşmemek için elimiz kolumuz bağlı.

    Olayı kavrayamadın galiba. Amd burda ramlerin çok hızlı ve bant genişliğinin yüksek olmasından dolayı 4gb dolsa bile bu iki etmen sayesinde silme ve tekrar yazma çok kısa sürecek bu sayede fark hissedilmeyecek. Gddr5 kartlardaki gibi ani çakılmalar olmayacak. Mesela titanın rami dolduğunda kart silme-yeniden yazma yapması gerekecek ve gpu ile veri transverini eski hızında yapamayacak ve kart çakılacaktır. Ama hbm bir yandan okuma yazma yaparken bir yandan da gpu yu besleyecek kadar bantgenişliğine sahip olduğu için çakılma olmayacak.

    Belleğe veri yazma işlemlerinin veriyolundan dolayı daha hızlı olacağı doğru, TITAN X'deki bellekler oc ile yaklaşık 400 gb/s'lik bellek bant genişliği sağlıyor, bu GTX 760'a 12 gb bellek koymakla aynı şey değil, TITAN X'de 12 gb vram olduğunu unuttunuz galiba nasıl çakılma olacak, 4096 bit 4 gb HBM = 384 bit 12 gb GDDR5 demek mantıklı bir açıklama değildir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 23 Haziran 2015; 19:22:50 >




  • Titan x in 12gb bellegi olsa bile o bellek dolduğunda (ki ben bu cümleye kesinlik katmadım fakat olduğunu varsayarsak) O KART ÇAKILACAKTIR. Hem bu karşılaştırmayı sen yaptın ben de bunun üzerinden örnek verdim. Tabiki de 4gb la 12gb eşit değil fakat yazıda belirtilen performans kaybının yaşanmayacağı. Hem 'bunu söyleyen firmadan bişe olmaz' sözün beni güldürdü. Bu şekilde fanboy olmaya devam et

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.